5 films waarin telefoons een hoofdrol spelen

5 films waarin telefoons een hoofdrol spelen

De telefoon speelt een steeds centralere rol in de samenleving.

Scènes met telefoons zie je natuurlijk vaak, soms met een instant klassieker tot gevolg ("Show me the money!"). Maar films die volledig om een telefoon(gesprek) gaan, zie je een stuk minder. Al stijgt dat aantal dankzij de populariteit van mobiele de laatste jaren hard. Zo werd deze week bekend dat Alles op Tafel ook in het Nederlands verfilmd wordt. Wij verzamelden 5 films waarin de telefoon een hoofdrol speelt.



App


Was App de beste film ooit? Nee, dat niet. Maar het was wel de eerste film die heel inventief gebruik maakte van film in combinatie met smartphones. Het experiment bleek geen enorm succes, omdat oplichtende schermpjes in de bioscoop eerder voor irritatie zorgen. Toch verdient de film lof voor het vernieuwende concept.

Anna is één van die personen die volledig afhankelijk is van haar telefoon, apps en sociale media. Na een uit de hand gelopen feestje, ziet ze opeens de nieuwe app Iris op haar telefoon. Als haar vrienden één voor één het loodje leggen, begrijpt ze dat dit programma een centrale rol speelt.



Jexi


Apps die je leven overnemen, daar zijn er meer van. Neem bijvoorbeeld Jexi uit de gelijknamige comedy. Deze assistent zou je leven makkelijker moeten maken, maar blijkt het tegenovergestelde tot gevolg te hebben.

De verlegen Phil heeft naast zijn smartphone een weinig sociaal leven. Dat verandert als hij Jexi installeert. Deze AI besluit zijn leven de juiste kant op te sturen. Maar wanneer Phil verliefd wordt, blijkt dat ook technologie jaloers kan worden.



When a Stranger Calls


In het origineel ging het nog via de ouderwetse vaste lijn, maar in de remake is dat uiteraard een mobiele versie geworden. Het verhaal - gebaseerd op een bekend broodjeaapverhaal - blijft echter hetzelfde, hoewel de versie uit 2006 deze eerste twintig minuten uitbouwde tot een volledige film.

Een babysitter krijgt een telefoontje van een psychopaat met de vraag: "Heb je al gekeken bij de kinderen?" Hoewel ze eerst denkt dat het een grapje is, blijft de beller haar lastig vallen. Wanneer ze de politie vraagt het nummer te traceren, doen deze een ijzingwekkende ontdekking: de telefoontjes komen uit het huis.



Phone Booth


Aan iedereen van ná 1990 moeten we Phone Booth misschien even uitleggen. Vroeger bestond er zoiets als een telefooncel. Dit was niet alleen het hokje waarin Superman zich graag verkleedde, maar ook een plek waar je even ongestoord kon bellen.

In één van de laatste écht goede films van Joel Schumacher neemt een gladde zakenman een rinkelende telefoon op. Daar krijgt hij al snel spijt van, want de man aan de andere kant van de lijn heeft hem in zijn vizier. Terwijl zijn geheimen letterlijk op straat komen te liggen, ontstaat een dodelijk kat-en-muis-spel.



Sorry to Bother You


Bij dit onderwerp mogen we natuurlijk de telemarketeers niet vergeten. In Nederland hebben we het 'Bel-me-niet Register', maar in Amerika werkt dat toch wat anders. En gelukkig maar, want anders hadden de satirische comedy Sorry to Bother You moeten missen.

Cassius Green heeft snel geld nodig om zijn schulden af te lossen. Hij neemt een baan als telemarketeer, maar niemand lijkt geïnteresseerd in zijn telefoontjes. Van een collega krijgt hij het advies een "blanke" stem op te zetten.

Dit blijkt een gouden greep en al snel groeit Cassius uit tot een topverkoper. Zijn activistische vriendin is echter allesbehalve blij met deze ontwikkeling. En als bonus krijg je dan ook nog Terry Crews mét haar.

NieuwsFilm

meest populair