Christopher Nolan Collection - Voor velen dé filmheld van de afgelopen jaren [Blu-ray]

Dunkirk, Interstellar, Inception, The Prestige, Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises

Bram de Groot 15 november 2020 13:53 in Blu-ray
Regie: Christopher Nolan | Films: Dunkirk, Interstellar, Inception, The Prestige, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Christopher Nolan is misschien wel de geliefdste regisseur van de afgelopen jaren. Met Memento maakte de Engels-Amerikaans filmmaker al de nodige indruk, maar het echte succes volgde met Batman Begins (2005) en even later The Dark Knight (2008). Die laatste film gaf Nolan de status waarvan hij nog steeds profiteert.

Na de tweede Batman-film boekte Nolan grote successen met de losstaande blockbusters Inception (2010), Interstellar (2014) en Dunkirk (2017). Als we naar de box office-scores van zijn films kijken, dan is er wel een daling te zien. Inception noteerde $836,8 miljoen, Interstellar kwam uit op $696,2 miljoen en Dunkirk stopte bij $526,9 miljoen. Dat Tenet nu op $350,8 miljoen staat, is uiteraard niet iets waar direct conclusies aan verbonden kunnen worden.

Ontvangst van de Nolan-films
De best ontvangen film van Nolan op de Tomatometer van Rotten Tomatoes is The Dark Knight (94%) en daarna volgen Dunkirk (93%), Memento (93%), Insomnia (92%) en Inception (87%). Voor het publiek op RT is de top vijf: Batman Begins (94%), Memento (94%), The Dark Knight (94%), The Prestige (92%) en Inception (91%). Het zwakst bij de critici (71%) én het publiek (76%) is Tenet.


4K UHD Blu-ray: Christopher Nolan Collection

Disc: 21 x (4K) Blu-ray | Release: 2017 | Beeld: 16 x 9 | Geluid: 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051889619154 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze 4K UHD Blu-ray uitgave van deze Christopher Nolan Collection zitten vastgeklikt in een standaard 4K UHD keepcases, met daaromheen een wat slappe, maar gebruikelijke insteekhoes. Er zijn geen exclusieve uitgaven of extra bonusdiscs. De leeftijd: 16 jaar.


Beeld & geluid

Over het en geluid valt uiteraard niet heel veel te zeggen, anders dan dat deze prima in elkaar zitten. Nolan zal waarschijnlijk blij zijn met de steeds betere beeld- en geluidskwaliteit van de thuisbioscopen en de uitgaven die nodig zijn om de door Nolan gewenste kwaliteit te kunnen benaderen.

Overigens is Nolan een groot voorstander van de bioscopen en is hij minder van streaming. Hij neemt niet voor niets veel van zijn films op met IMAX-camera's. Die beelden zie je overigens ook terug op deze 4K UHD-uitgave, al creëren die uiteraard nooit de volledige impact die deze hebben in IMAX-zalen.

Al met al zijn dit de beste thuisuitgaven die er te vinden zijn op de Nederlandse markt, en waarschijnlijk ook daarbuiten. Voor de Nolan-fans met de juiste hardware, zoals een groot 4K-scherm en een moderne audioset - voor de met opzet 5.1 DTS-HD MA tracks -, is deze collection een must have.

Bonusmateriaal

Het bonusmateriaal wijkt niet af van de losse 4K en Blu-ray uitgaven, dus daarvoor hoef je deze box niet aan te schaffen. De extra's staan ook op de Blu-ray discs. Overigens ontbreken in deze box de films Following, Memento, Insomnia en uiteraard Tenet. De eerste drie lijken nog niet beschikbaar in 4K en Tenet verschijnt pas in december op schijf.

Wat vind jij van de films van Nolan?

Ben jij een fan van Nolan en zie jij de meerwaarde in van deze Collection in 4K? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm