Blu-ray

Christopher Nolan Collection - Voor velen dé filmheld van de afgelopen jaren [Blu-ray]

Dunkirk, Interstellar, Inception, The Prestige, Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises

door Bram de Groot om 13:53 in Blu-ray
Regie: Christopher Nolan | Films: Dunkirk, Interstellar, Inception, The Prestige, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Christopher Nolan is misschien wel de geliefdste regisseur van de afgelopen jaren. Met Memento maakte de Engels-Amerikaans filmmaker al de nodige indruk, maar het echte succes volgde met Batman Begins (2005) en even later The Dark Knight (2008). Die laatste film gaf Nolan de status waarvan hij nog steeds profiteert.

Na de tweede Batman-film boekte Nolan grote successen met de losstaande blockbusters Inception (2010), Interstellar (2014) en Dunkirk (2017). Als we naar de box office-scores van zijn films kijken, dan is er wel een daling te zien. Inception noteerde $836,8 miljoen, Interstellar kwam uit op $696,2 miljoen en Dunkirk stopte bij $526,9 miljoen. Dat Tenet nu op $350,8 miljoen staat, is uiteraard niet iets waar direct conclusies aan verbonden kunnen worden.

Ontvangst van de Nolan-films
De best ontvangen film van Nolan op de Tomatometer van Rotten Tomatoes is The Dark Knight (94%) en daarna volgen Dunkirk (93%), Memento (93%), Insomnia (92%) en Inception (87%). Voor het publiek op RT is de top vijf: Batman Begins (94%), Memento (94%), The Dark Knight (94%), The Prestige (92%) en Inception (91%). Het zwakst bij de critici (71%) én het publiek (76%) is Tenet.


4K UHD Blu-ray: Christopher Nolan Collection

Disc: 21 x (4K) Blu-ray | Release: 2017 | Beeld: 16 x 9 | Geluid: 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051889619154 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze 4K UHD Blu-ray uitgave van deze Christopher Nolan Collection zitten vastgeklikt in een standaard 4K UHD keepcases, met daaromheen een wat slappe, maar gebruikelijke insteekhoes. Er zijn geen exclusieve uitgaven of extra bonusdiscs. De leeftijd: 16 jaar.


Beeld & geluid

Over het en geluid valt uiteraard niet heel veel te zeggen, anders dan dat deze prima in elkaar zitten. Nolan zal waarschijnlijk blij zijn met de steeds betere beeld- en geluidskwaliteit van de thuisbioscopen en de uitgaven die nodig zijn om de door Nolan gewenste kwaliteit te kunnen benaderen.

Overigens is Nolan een groot voorstander van de bioscopen en is hij minder van streaming. Hij neemt niet voor niets veel van zijn films op met IMAX-camera's. Die beelden zie je overigens ook terug op deze 4K UHD-uitgave, al creëren die uiteraard nooit de volledige impact die deze hebben in IMAX-zalen.

Al met al zijn dit de beste thuisuitgaven die er te vinden zijn op de Nederlandse markt, en waarschijnlijk ook daarbuiten. Voor de Nolan-fans met de juiste hardware, zoals een groot 4K-scherm en een moderne audioset - voor de met opzet 5.1 DTS-HD MA tracks -, is deze collection een must have.

Bonusmateriaal

Het bonusmateriaal wijkt niet af van de losse 4K en Blu-ray uitgaven, dus daarvoor hoef je deze box niet aan te schaffen. De extra's staan ook op de Blu-ray discs. Overigens ontbreken in deze box de films Following, Memento, Insomnia en uiteraard Tenet. De eerste drie lijken nog niet beschikbaar in 4K en Tenet verschijnt pas in december op schijf.

Wat vind jij van de films van Nolan?

Ben jij een fan van Nolan en zie jij de meerwaarde in van deze Collection in 4K? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Juvefan

Avatar

Ik ben precies zijn publiek. De man is dan ook mijn grote held. Als er iets meerwaarde heeft in 4K, dan is het wel zijn materiaal met de hoeveelheid IMAX-opnames. Natuurlijk heb ik deze box al lang in mijn collectie.

Rutherford

Avatar

Mooie filmcollectie. Iedere film van hem biedt fantastische momenten maar ook bepaalde zwakheden. Maar chapeau voor zijn originaliteit en liefde voor de film. Net daardoor kijkt het merendeel uit naar zijn nieuwe film(s). Zijn visie vind ik top. Maar ik mis soms wel ontwikkeling van een personage, dat vaak ondergeschikt is aan het verhaal. Hij zal het nooit lezen maar ik zou hem aanraden niet meer zelf/alleen zijn films te schrijven want de dialogen en het uitleggen is soms ergerlijk. Het zou zijn films nog een niveautje beter maken, want qua idee, visie en actie is hij sterk. Vooral qua actie is hij beter geworden, met name in beeld brengen.


The Prestige is zijn beste film (in deze lijst).

Master Of Films

Avatar

Ben jij een fan van Nolan
Dat is in het oog van de toeschouwer.

Net zoals Rutherford draag ik The Prestige op handen als een meesterwerk.

Maar in deze UHD collectie gaan de schijven van Dunkirk, The Dark Knight Rises en Interstellar linea recta de prullenbak in. Ik gun ze niet eens een 2e leven als bierviltje.

Als ik ze kon omruilen voor Following, Memento, en Insomnia dan heb ik toch nog een UHD Nolan collectie compleet. Tenet is ook wel welkom.

007

Avatar

Niet van mij 4 films zijn goed dark knight trilogie al is the dark knight de minste en insomnia is goed

Rohieth

Avatar

Goede regisseur, maar niet de beste van de afgelopen jaren. Kritiekpunt is dat meeste van zijn films niet geheel uit zijn koker komen; Insomnia is een remake, The Prestige is gebaseerd op een boek, Memento is gebaseerd op een verhaal van zijn broer... die zijn dan ook (helaas) zijn betere films. Zijn 'originele' films zijn dan ook veel minder. Zie Interstellar en Tenet bv.

Goede regisseur, helaas ook erg overhypt.

EntertainmentWatcher

Avatar

@Bram: Je hebt een foutje gemaakt = ''Blu-ray: Capone''.

Daar gaat je bespreking niet over & zit ook niet de box. Had je volgens mij beter ''Christopher Nolan Collection'' neer kunnen zetten, in plaats van Capone.

David Mills

Avatar

Persoonlijk vind ik Dunkirk de minste. Vreemd dat deze film zo’n hoge score krijgt, het zal waarschijnlijk aan mij liggen

Civilian Supreme

Avatar

Helemaal eens met Rutherford, wilde eigenlijk eenzelfde reactie geven.
Vind lang niet al zijn films goed met als 1 van zijn dieptepunten Rises maar hij probeert iig wat origineels neer te zetten. Ook heel vreemd dat hij meesterlijke scenes afwisseld met zeer zwakke scenes, vaak ook binnen 1 film.
Interstellar vond ik voor 80% een geweldige film maar kon het gedeelte na dat zwarte gat niet echt waarderen. Dat heb ik ondertussen iets meer geaccepteerd en deze behoord dan ook tot 1 van mijn favorieten. Er zat iig veel emotie in en dat is iets wat in Dunkirk weer totaal ontbrak.
Rises kan ik niet naar kijken meer en Tenet vond ik persoonlijk na 1 kijkbeurt ook vrij zwak. Misschien nog eens kijken.
Hoe dan ook wat hij maakt wekt gelijk interesse op.

Sunspot

Avatar

The Prestige is makkelijk te doorgronden, had het heel snel door.

Andere films wat moeilijker.

Batman is meer normale film, gewoon oke, vooral deel 2, maar vind het overdreven gewaardeerd, vooral om deel 3 ook.

Duinkerken was ook matig, leuk gefilmd, maar dat was het wel.

Vind Nolan eigenlijk overdreven opgehemeld. Maar goed, sowieso een goeie regisseur.

Oh ja, Memento haha, zo droog, maar werd ook wel saai naar het einde toe, elke keer herhaling

Choupinga

Avatar

Nolan is een zeer inspirerende regisseur. De films INTERSTELLAR, INCEPTION en zijn laatste film TENET hebben mij geïnspireerd om mijn eigen "Nolan filmpje" te maken.

Ik ben best benieuwd wat jullie als mede Nolan liefhebbers vinden van mijn filmpje. https://youtu.be/FChLhNAEDtY

Fluffer

Avatar

Ik vind hem overroepen , enkel the prestige en het hier vaak verguisde dunkirk kunnen op mijn sympathie rekenen .
Originele films maken is een pluspunt maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook goede films zijn .

NieuwsFilm

meest populair