Experts vrezen voor massale piraterij in 2021 i.v.m. nieuwe releasestrategie Warner Bros.

Experts vrezen voor massale piraterij in 2021 i.v.m. nieuwe releasestrategie Warner Bros.

Slecht nieuws voor films als 'The Suicide Squad' en 'The Matrix 4'

Warner Bros. nam recentelijk nog de beslissing om zowat al zijn 2021-films in de Verenigde Staten tegelijkertijd in de bioscoop als zowel op HBO Max uit te brengen. Niet alleen kwam hier veel kritiek op van regisseurs zoals o.a. Christopher Nolan en Denis Villeneuve, experts denken ook dat het gevolgen zal hebben op de box-office in andere landen.

Zo zegt Andy Chatterly, de directeur van Muso (gespecialiseerd in piraterijgegevens en analyctics) dat mensen nu, in tegenstelling tot bij traditionele bioscoopreleases, meteen een kwalitatieve versie van films als o.a. The Suicide Squad en The Matrix 4 illegaal kunnen downloaden.

Hetzelfde fenomeen deed zich al voor met Mulan. De film werd maar liefst 21,4 miljoen keer illegaal gedownload in de eerste twaalf weken na zijn release op Disney+ begin september.

Weer veel piraterij
Abigail De Kosnik, van het Berkeley Center for New Media aan de University of California, zegt dat de Mulan-cijfers abnormaal hoog waren maar dat dit misschien in 2021 weer zal gebeuren: ''Door Warner Bros.' beslissing zullen internetpiraten volgend jaar hoogdagen beleven''.

Neil Gane, van de Asia Video Industry Association's Coalition Against Piracy, zegt dat er sowieso meer illegaal wordt gedownload in 2020 i.v.m. de coronacrisis en bijbehorende lockdowns: ''Tijdens de strengste lockdownperiode in Zuidoost-Azië van maart tot midden mei zagen we dezelfde pieken in het gebruik van illegale en legale streamingplatformen. De kans is groot dat dit zich voorzet in 2021''.

NieuwsFilm

meest populair