Diepe crisis bij Nederlandse bioscopen: een derde staat op het punt van omvallen

Diepe crisis bij Nederlandse bioscopen: een derde staat op het punt van omvallen

Het afgelopen jaar was verschrikkelijk slecht.

Het gaat gigantisch slecht met de Nederlandse bioscoopsector. Van alle bioscopen zit minstens een derde "diep in de problemen". De oorzaak is duidelijk: door het coronavirus kwamen er nog maar 16,8 miljoen mensen naar de bioscoop, waar dat er eerder 38 miljoen waren.

De weinig rooskleurige cijfers zijn zeer zorgelijk, laat Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) weten. "Het is uiteraard heel zorgelijk, laten we daar niet omheen draaien."

Onvoldoende steun
Hoewel de overheid haar best doet met steunmaatregelen, is het "onvoldoende". Tegelijk zegt Sorgdrager wel dat het "fantastisch" is dat dit kan in Nederland.

Er staat ruwweg een derde van de bioscopen in Nederland op omvallen. "Een derde van alle bioscopen in Nederland zit diep in de problemen. Je hebt de grote concerns zoals Pathé en de gesubsidieerde theaters. Vooral alles wat daar tussenin zit, heeft het momenteel heel moeilijk."

Populaire films
Afgelopen jaar was oorlogsfilm 1917 de best verdienende in de Nederlandse bioscoop, met meer dan 1 miljoen bezoekers. Ook De Beentjes van SIng-Hildegard deed het goed met zo'n 712.000 bezoekers.

Verder was Tenet ook een succes; die film kwam tijdens de coronamaatregelen uit en was alsnog goed voor zo'n 720.000 bezoekers. Bepaald niet verkeerd dus.

Er is hoop
Voor het komende jaar is er volgens de NVBF hoop. Het aantal bezoekers groeide met 9 procent vlak voor het uitbreiden van de coronacrisis. Vorig jaar werden zelfs nieuwe bioscopen geopend: vier.

De verwachting is dan ook dat het komend jaar beter zal gaan als de bioscopen weer open mogen. Komend jaar zal goed zijn voor heel wat blockbusters en daarnaast is de hoop dat door het vaccin het aantal bezoekers langzaamaan ook omhoog kan.

» Check hier de tien best verdienende Nederlandse films van 2020.
» Bekijk hier het overzicht met de Nederlandse box office top tien van 2020.

NieuwsFilm

meest populair