De reden waarom meerdere grote bioscoopketens niet 'Raya and the Last Dragon' vertonen

Blijkbaar vraagt Disney een flinke smak geld...

Disney's Raya and the Last Dragon kwam gisteren in de Verenigde Staten uit, als zowel in de zalen als op Disney+. Opvallend genoeg heeft de Amerikaanse bioscoopketen Cinemark laten weten de animatiefilm (voorlopig) niet te vertonen en dat terwijl er maar bijzonder weinig films uitkomen i.v.m. de coronacrisis. Nu is het duidelijk waarom.

De film speelt zich af in het verre Kumandra, waar vijf verschillende clans het land van de draken vormen. De draken zijn echter al lang verdwenen, en Kumandra is binnengevallen door een duistere sinistere kracht. Raya is een eenzame krijger die een zoektocht start om haar wereld te redden en is vastbesloten om de laatste draak te vinden die volgens haar de macht heeft om Kumandra te redden.

Naar verluidt vraagt Disney, ondanks de gelijktijdige bioscoop- en streamingrelease, een zeer hoog tarief om de film te programmeren. Cinemark liet als gevolg hiervan weten er geen interesse in te hebben. Ook zouden de Canadese ketens Cineplex en Harkins daardoor hebben afgehaakt.

Verschil
Het is niet de eerste keer dat Disney in een korte tijd op een soortgelijke manier in het nieuws verschijnt. Zo kwam bijvoorbeeld Mulan in de eerste instantie enkel en alleen uit op Disney+, iets wat vele bioscoopketens niet verwacht hadden. Ook Pixar film Soul ging direct naar het streamingplatform.

Ondanks het feit dat de Warner Bros-strategie om al hun 2021 film voor een gelijktijdige bioscoop- en HBO Max-release gaan ook lang niet door iedereen even goed onthaald werd, verlaagde de studio wel zijn tarieven voor films als Wonder Woman 1984, The Little Things, Judas and the Black Messiah en Tom and Jerry, waardoor meer uitbaters de films programmeerden.

NieuwsFilm

meest populair