Featured

Zack Snyder's Justice League en nog 9 films die meer dan 4 uur duren

Een historisch heldenepos, fantasie-avontuur, superhelden team-up, aangrijpende documentaire of mini-serie op televisie die later alsnog als complete film werd uitgebracht...

door Arjen Rooseboom om 06:00 in Featured
De meningen over Zack Snyder's Justice League lopen uiteen en dan met name over de speelduur van ruim 4 uur. Sommigen kijken hem in één ruk uit, anderen haken af of kijken hem in delen.

Natuurlijk zijn er in het verleden meer films geweest waarvoor je een hele middag moest reserveren met meerdere toilet- en snackpauzes. Hieronder een overzichtje met kolossale titels die 240 minuten of langer de tijd nemen om hun verhaal te vertellen:

Hamlet (1996) Speelduur: 242 minuten
Deze bewerking van Kenneth Branagh richt zich meer op de koninklijke politiek in het centrum van het verhaal dan andere versies en slaagde erin om zijn personages op geloofwaardige manieren uit te werken zonder iets van die Shakespeariaanse kwaliteit te verliezen. Een superieure verfilming waarin elk castlid schittert.

Cleopatra (1963) Speelduur: 251 minuten
Joseph L. Mankiewicz heeft geprobeerd elk hoofdstuk uit het leven van de Egyptische koningin (Elizabeth Taylor) te vertellen en had daar volgens velen nog meer tijd voor uit mogen trekken.

Once Upon A Time In America (1984) Speelduur: 251 minuten
De epische misdaadfilm van Italiaans regisseur Sergio Leone werd helaas het slachtoffer van beruchte studiobemoeienis. Toenmalig distributeur The Ladd Company schrok van de speelduur en verkorte de bioscoopversie naar 139 minuten, tot grote onvrede van het publiek dat later alsnog een veelgeprezen director's cut kreeg.

Gettysburg (1993) Speelduur: 261 minuten
Zou volgens de recensenten niet half zo goed moeten werken als dat hij doet. De actie was bloedeloos, het camerawerk inspiratieloos en gedateerd en de effecten overtuigden niet. Toch beklijft dit verhaal over de slag tijdens de Amerikaanse burgeroorlog dankzij een geweldige cast.

Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003)
Speelduur: 263 minuten
Alsof de 11 gewonnen Oscars niet genoeg waren, voegde de EXTENDED EDITION in Midden Aarde nog meer toe aan wat simpelweg bestempeld kan worden als een meesterwerk van de hand van Peter Jackson.

Carlos (2010) Speelduur: 334 minuten
Oorspronkelijk uitgezonden als driedelige miniserie volgen we de heldendaden van Ilich Ramírez Sánchez, ook wel bekend als Carlos de Jakhals. Hij is een echte politieke terrorist die namens het 'Volksfront voor de bevrijding van Palestina' (PFLP) meerdere gewelddadige handelingen pleegt in Europa.

The Best of Youth (2003) Speelduur: 383 minuten
Een Italiaans familiedrama dat zijn tijd neemt. Eigenlijk wilde regisseur Marco Tullio Giordana het eindresultaat in losse afleveringen op televisie uitbrengen. In plaats daarvan verscheen het in de bioscoop op het festival van Cannes en won het de felbegeerde 'Prize Un Certain Regard'.

Satan's Tango (1994) Speelduur: 450 minuten
Het hoogtepunt van een langdurige artistieke samenwerking tussen de Hongaarse filmmaker Béla Tarr en romanschrijver László Krasznahorkai. Wordt over het algemeen beschouwd als 'één van de beste films ooit gemaakt' en heeft een gemiddelde score van 97% op Rotten Tomatoes na meer dan 2500 reviews.

Shoah (1985) Speelduur: 566 minuten
Weinig Holocaust-adaptaties zijn zo hartverscheurend en angstaanjagend als deze en de 9 uur maken het nog zwaarder om te slikken. Werkelijk alle gruwelijke aspecten komen aan bod en de confronterende feiten maken dit geen fijne kijkervaring, maar wel eentje die essentieel is voor onze algemene historische ontwikkeling.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Overlord

Avatar

Gek genoeg heb ik er geen moeite mee om een serie te bingen, maar een film van ruim 4 uur uitzitten in één keer vind ik te veel van het goede.

Magnanimous

Avatar

Beter dan het origineel van Justice Leageu wordt het niet. Die vier uur durende marteling van Snyder was echt to much! Leve the Whedon-cut.

Spider-fan

Avatar

Overlord:

Vreemd genoeg lijken series voor mij altijd sneller te gaan dan films. Waar dat aan ligt weet ik niet precies. Twee afleveringen van een uur van een serie op Netflix lijkt bijna korter dan een film van 90 minuten. Misschien door de indeling in de afleveringen op zich geeft het het gevoel dat het sneller voorbij gaat.

Ik heb trouwens geen moeite met lange films van vier uur. Die kijk ik wel in één keer.
Bij zoiets als Return of the King met zoveel actie merk je het sowieso al nauwelijks. Once Upon A Time in America en Best of Youth zijn ook parels.

Snaadz0r

Avatar

Persoonlijk mis ik War & Peace en de extended edition van Love Exposure in deze lijst ????

Coola

Avatar

@Magnanimous

Liever de snyder cut dan de troep dat de whedon versie heet. De snyder cut is op alle vlakken superieur

Jkorpor030

Avatar

Ik vond de Snyders cut prima maar onnodig. Heb hem niet in 1x uitgekeken en vond hem vooral heel rommelig. En dan ook nog eens in 4:3 formaat? De originele film was gewoon een prima vermakelijk film voor mij.

Dynko

Avatar

Spider-fan: 'Twee afleveringen van een uur van een serie op Netflix lijkt bijna korter dan een film van 90 minuten. Misschien door de indeling in de afleveringen op zich geeft het het gevoel dat het sneller voorbij gaat.'

Precies, je zegt het al. Tijdens een film van 90 minuten if langer volg je één hele verhaalboog en dankzij de onderverdeling in 'kleine boogjes' kijkt een serie gemakkelijker weg. Dat kunnen je zintuigen en brein gemakkelijker verhapstukken.

nannerom

Avatar

Zack Snyder zijn Justice League was een fenomenaal goed gemaakte film. Ik heb altijd Justice League leuk willen vinden, maar de film was zo teleurstellend slecht dat het me telkens een slecht gevoel gaf. Na 3x de SnyderCut te hebben gezien en ik deze nog eens wil bekijken blijft ze boeien! Ik kan wel nog zeggen dat mijn initiële impressie vooral over al het nieuw beeldmateriaal ging. Slechts een hand vol minuten kwam uit die van 2017 en al de rest was nieuw. Het is bijna crimineel om zoveel beeldmateriaal te hebben en niet te gebruiken. Voor mij kunnen beide films naast elkaar leven, maar de versie van 2017 hoeft niet op voort gewerkt te worden.
Zack Snyder verdient het de volgende 2 films te maken!
Dit was 1 van de beste Superhelden films, vooral de opbouw van het verhaal, van personages, de geschiedenis die mee gegeven werd... Alles klopt er aan en de 4u vliegt voorbij.

Enkel de beeldverhouding van 4:3 vond ik wat jammer maar na enkele minuten merk je ook hier niets meer van. Heb ze wel nog niet in zwart/wit bekeken... Mss morgenavond.

NieuwsFilm

meest populair