Het Marvel-universum verandert voor de vierde keer de regels van tijdreizen

Het Marvel-universum verandert voor de vierde keer de regels van tijdreizen

What If...? gooit de boel weer door de war.

Het Marvel Cinematic Universe rommelt nog altijd met de regels van het tijdreizen. De eerste aflevering van de serie What If...? gooit de regels namelijk weer overboord.

Let op: Dit artikel bevat SPOILERS.

In de eerste aflevering van de serie zien we hoe Peggy Carter de rol van Steve Rogers overneemt. En hoewel ze een ander verhaal heeft, eindigt het verhaal van Captain Carter ongeveer hetzelfde: ze wordt decennia vooruit in de tijd geslingerd, doordat ze het opnam tegen het interdimensionale monster Shuma-Gorath van de Red Skull. Maar dat klopt niet als je de tot dan toe geldende regels van tijdreizen volgt.

Vier keer gewijzigd
Tijdreizen is een vloek en een zegen voor het MCU. Het stond aan de kern van het verhaal van Avengers: Endgame, en maakte Loki een geweldige toevoeging aan Phase 4 van het MCU.

Aan het einde van de aflevering van What If...? opent de Tesseract een portaal in de ruimte, wat past bij de Infinity Stone die ten grondslag ligt aan de Tesseract: de Space Stone. Maar op de een of andere manier komt Captain Carter in de toekomst terecht. Wat niet echt kan kloppen, want de Time Stone controleert de tijd, niet de Space Stone. Waarmee Marvel voor de derde keer de regels verandert.

Tijdreizen is moeilijk
De eerste echte set regels werd geïntroduceerd in Avengers: Endgame. Daarin leerden we dat je je eigen toekomst niet kan veranderen door naar je verleden te reizen. Tijdreizen bleek verder te werken door jezelf te krimpen tot sub-atomair niveau en vervolgens door de Quantum Realm te reizen naar een ander punt in de tijdlijn.

De Ancient One legt in Avengers: Endgame uit dat door in de tijd te reizen, er nieuwe realiteiten ontstaan. Maar die regel werd al aan het einde van de film verbroken, doordat Steve Rogers de Infinity Stones terugbracht naar hun 'eigen' tijdlijn, om vervolgens zelf achter te blijven.

Meer wijzigingen
Dat was zeker niet de enige wijziging. In de film Doctor Strange kwamen we erachter dat het onmogelijk is om vooruit in de tijd te kijken voorbij je dood. Een regel die Strange wist te omzeilen in Avengers: Infinity War toen hij meer dan veertien miljoen mogelijke uitkomsten van de strijd tegen Thanos bekeek. En hij zag voorbij het moment dat hij omkwam door de blip.

Vervolgens wijzigde ook de serie Loki de regel dat de Infinity Stones de stroming van de tijd beheersen. Het bleek dat Nexus Events en de vrije wil een stuk belangrijker waren in het bepalen van de tijd, en niemand minder dan He Who Remains en zijn TVA hadden de tijdlijn in de hand.

In de serie What If...? werd via de Space Stone door de tijd gereisd, iets dat dus ook technisch gezien niet mogelijk zou moeten zijn.

NieuwsFilm

meest populair