Oscars onder vuur na onverwachte nominatie actrice Andrea Riseborough: "Wit privilege"

Anderen nemen het juist op voor de Britse ster.

Jeffrey Kouters 25 januari 2023 17:58 in Algemeen
Er is ophef ontstaan over de Oscarnominatie van Andrea Riseborough in de categorie beste actrice voor haar rol in To Leslie. Critici vinden het opvallend dat de Britse ster praktisch uit het niets is genomineerd terwijl twee zwarte actrices volgens analisten veel meer kans maakten.

Hollywoodanalisten wisten het zeker: Viola Davis en Danielle Deadwyler zouden een nominatie in de wacht slepen voor hun rol in respectievelijk The Woman King en Till. Dinsdag werd echter duidelijk dat beide actrices niet meer in de race zijn.

Onverwachtse sprinter
Eén van de vijf beschikbare plekken is onverwachts geclaimd door Andrea Riseborough voor haar rol in To Leslie.

In die dramafilm speelt de 41-jarige actrice, die verder onder meer bekend is van Matilda the Musical (2022) en Mandy (2018), een manipulatieve alcoholverslaafde die probeert af te kicken.

Riseborough kreeg afgelopen week onverwachts vele publieke steunbetuigingen van bekende collega's als Gwyneth Paltrow, Charlize Theron en Edward Norton. Zij voerden via social media en in interviews campagne voor haar.Kritiek
Dat uitgerekend een hoop witte sterren Riseborough hebben gesteund, valt bij sommige filmliefhebbers in het verkeerde keelgat.

Zij beschuldigen hen ervan misbruik te maken van hun wit privilege en spreken over racisme.

De groep vindt dat de nominatie van Riseborough ten koste is gegaan van twee zwarte actrices.

Daarbij merken zij op dat Riseborough, in tegenstelling tot Deadwyler en Davis, voor geen enkele andere grote awardshow is genomineerd.

Welverdiende nominatie
Anderen verdedigen de nominatie van Riseborough juist. Zij wijzen erop dat To Leslie een kleine film is die geen grote bioscooprelease heeft gehad.

Mensen die de film hebben gezien zijn het erover eens dat Riseborough een ongekend sterke performance levert.

Deze groep vindt het juist mooi dat er iemand wordt genomineerd die geen grote campagnemachine achter zich heeft.

De grotere Hollywoodstudio's geven vaak een hoop geld uit om hun potentiële kanshebbers te promoten.Geen echte kanshebber
Riseborough is al heel wat jaren actief in de filmindustrie en heeft waarschijnlijk slim gebruikgemaakt van haar netwerk. Een alternatieve manier van campagnevoeren, maar niet een die verboden is.

En eerlijk is eerlijk: Riseborough lijkt sowieso geen echte kanshebber voor het felbegeerde beeldje. Cate Blanchett (Tár) en Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once) zijn dit jaar de absolute frontrunners.

NieuwsFilm