Steven Spielberg zegt dat 'The Dark Knight' nu veel meer Oscars zou kunnen winnen

'Avatar: The Way of Water' en 'Top Gun: Maverick' zijn genomineerd, waarschijnlijk dankzij Christopher Nolan.

Wouter Drummen 25 januari 2023 11:57 in Algemeen
Regisseur Christopher Nolan zal niet ontevreden zijn met het ongelofelijke succes dat The Dark Knight kende. De blockbuster wordt gezien als een van de beste superheldenfilms aller tijden. Toch vindt een andere legendarische filmmaker, Steven Spielberg, dat Nolans film nog meer lof verdient.

De Oscarnominaties zijn er. Twee grote blockbusters, Avatar: The Way of Water en Top Gun: Maverick, maken kans op dé Oscar, namelijk die van beste film. Spielberg vindt dit een knappe prestatie, maar denkt dat als The Dark Knight nu uitkwam deze ook veel kans zou maken op de nodige felbegeerde gouden beeldjes.The Dark Knight
The Dark Knight werd genomineerd voor maar liefst 8 Oscars, maar won er maar twee (een voor beste acteur in een bijrol, voor Heath Ledger, en de andere voor beste sound editing, voor Richard King). Nolan werd echter niet genomineerd voor beste regisseur en ook zijn film kreeg geen nominatie voor beste film.

Volgens Spielberg zou dit vandaag de dag anders zijn. Zo zegt de regisseur, die met zijn The Fabelmans ook kans maakt op maar liefst zeven Oscars: "Ik vind het fantastisch dat 'Avatar: The Way of Water' en 'Top Gun: Maverick' kans maken op de Oscar voor beste film. Het komt echter wel te laat voor een andere geweldige film..."

Jammes
Zo vervolgt Spielberg: "Als Christopher nu met 'The Dark Knight' zou komen, zou deze film zeker ook genomineerd worden voor beste film. Ik vind het echter wel mooi om te zien dat twee blockbusters dit jaar wel in de top 10 staan. Dat zou door iedereen gevierd moeten worden".

Wat wel niet vergeten moet worden is dat dit grotendeels mogelijk is dankzij The Dark Knight. Toen Nolans film niet werd genomineerd was er enorm veel ophef, waardoor de Academy de beste film-categorie uitbreidde tot 10 films.

Impact
Sindsdien werden meer superheldenfilms en blockbusters genomineerd, al geldt helaas niet hetzelfde voor The Batman. De nieuwe film over 'The Caped Crusader' maakt maar kans op 3 Oscars, iets dat de nodige DC-fans lang niet genoeg vinden. Meer daarover lees je hier.

NieuwsFilm