Recensie

Project X (2012)

Een feest dat volledig ontspoort, kan best vermakelijk zijn, maar Project X zit zo ondoordacht in elkaar dat onbedoeld een beeld ontstaat dat recht tegen de visie van de makers indruist.

door Fabian Melchers om 00:58 in RECENSIES
Project X poster
Regie: Nima Nourizadeh | Cast: Thomas Mann (Thomas), Oliver Cooper (Costa), Jonathan Daniel Brown (JB), Miles Teller (Miles), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2012

Project X is waarschijnlijk puur bedoeld als onbesuisde feestfilm, zonder achterliggende boodschap. Maar wie verder kijkt dan het simpele verhaal ziet dat er vreemd genoeg meer drama dan komedie in zit. En dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

De film gaat over drie sukkelige jongens die hun populariteit op school een upgrade willen geven door een groot tuinfeest te houden als vader en moeder van huis zijn. De opkomst is groter dan gedacht, het feest loopt zwaar uit de hand en het huis eindigt in een totale ravage. Maar het was wel het beste feest dat ooit gehouden is, zegt één van de jongens achteraf.

In deze recensie geen beschuldigend, moraliserend oordeel over het gedrag van de honderden feestende tieners. Zo wereldschokkend zijn zuipende, drugsgebruikende en rollebollende jongeren nou ook weer niet. Bovendien zijn dit soort taferelen al eerder en vele malen schokkender op film gezet, denk bijvoorbeeld aan de films van Larry Clark. Nee, het gaat hier om wat de film uiteindelijk overbrengt op de kijker. En dat kan twee kanten op.

De eerste manier is in Project X een nieuwe Risky Business te zien, maar dan nog losbandiger. Een als-de-kat-van-huis-is-verhaal over drie losers die in één nacht in helden veranderen. Zonder al te veel na te denken kan dat best vermakelijk zijn. Maar kijk iets verder en er ontstaan problemen. Het ‘zero-to-hero’-plot past namelijk helemaal niet in zo’n feestfilm. De kijker moet zich nu namelijk zien te vermaken met drie sukkels die uit wanhoop een feest geven en zichzelf uiteindelijk te gronde richten. Het is voor hen geen gewoon feest, maar een doel om meer respect op school te krijgen. Dat maakt de party, die uitmondt in pure anarchie, een stuk minder leuk om naar te kijken. Uiteindelijk wordt zelfs duidelijk dat hoofdpersoon Thomas door de schade voor de rest van zijn leven in de schulden zit en niet meer kan studeren. Veel aandacht wordt daar verder niet aan besteed. Die jongen heeft in één nacht zijn leven vergooid; hoe kun je dan nog blij zijn dat je zo’n feest hebt gegeven? Het klinkt flauw om een wilde, loszinnige feestfilm op deze manier te benaderen, maar de makers roepen de problemen zelf over zich af. Ze hebben zelf voor deze opzet gekozen en willens en wetens de keerzijde benadrukt. Daardoor krijgt Project X onbedoeld een dubbele bodem.

Een andere manier is Project X te zien als een film over de impact van groepsdruk onder tieners. Of zelfs als aanklacht tegen het Amerikaanse systeem, dat jongeren in bescherming wil nemen tegen alcohol en uitgaan (de legale leeftijd om te drinken is daar eenentwintig), maar ze daarmee ook stiekeme, ongecontroleerde situaties induwt. Zonder toezicht kan alles opeens en dat kan schadelijke, verstrekkende gevolgen hebben, zo bewijst het einde van de film. Het feit dat de drie jongens na afloop nog steeds trots zijn op hun feest is dan geen vrolijk einde, maar laat zien dat ze op hun leeftijd blijkbaar de situatie niet kunnen overzien. Het zou veiliger zijn om ze in bars en discotheken te laten feesten, lijkt dan de hoofdgedachte. Een best origineel en interessant standpunt.

Het spijtige is dat die tweede interpretatie - hoewel deze niet zo hersenloos wordt tegengesproken als de eerste - een stuk minder voor de hand ligt. Daarvoor had er meer focus op de gevolgen gelegd moeten worden, nu worden die alleen kort aangestipt en vaak nog gebagatelliseerd ook. Bovendien staat producent Todd Phillips niet bekend om films waarin maatschappelijke kwesties worden aangekaart, maar om luchtige komedies met feesten die uit de hand lopen, zoals The Hangover en Old School. Het ging bij Project X om partytieners, niet om een moraal. Toch eindigt de film in een lelijke spagaat. Misschien wilden de makers zich na al het tomeloze feestgedruis toch nog enigszins verantwoordelijk opstellen. Of ze wisten simpelweg niet hoe ze er anders een einde aan konden knopen.

Het zorgt er in ieder geval voor dat Project X een film is geworden die uiteindelijk precies onderuit haalt waar de makers zo van lijken te houden. Ze zagen lol en amusement in een feest dat uitmondt in totale chaos en anarchie, maar hun film laat domweg zien dat het zelfdestructief gedrag is waar jongeren tegen beschermd zouden moeten worden. Ze hebben het effect van hun eigen film niet begrepen. Net zoals de hoofdpersonages aan het eind (nog) niet begrijpen wat ze hebben aangericht. Onwetendheid op twee niveaus.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SJRSVLDT

Avatar

Dit had ik niet verwacht..

Chabes

Avatar

Had gehoopt dat de recencie toch iets positiever was geweest. Iets anders: Weet iemand hoe het nummer heet dat je hoort tijdens de trailer (TV)???

PKP

Avatar

"Het feit dat de drie jongens na afloop nog steeds trots zijn op hun feest is dan geen vrolijk einde, maar laat zien dat ze op hun leeftijd blijkbaar de situatie niet kunnen overzien."

Moest dat nou? Was van plan deze te gaan zien namelijk.

xLvk

Avatar

Chabes "Had gehoopt dat de recencie toch iets positiever was geweest. Iets anders: Weet iemand hoe het nummer heet dat je hoort tijdens de trailer (TV)???"


geloof dat dat Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll (A-Trak Remix) is.

reshal

Avatar

Verwachte er al niet film van maar is blijkbaar dus nog slechter als verwacht.

In andere landen is die rated R hier is die 16+ dus jammer genoeg zullen er waarschijnlijk veel net 16 jarige mensen naartoe gaan omdat het seks bier en feesten is. En zal dus jammer genoeg veel geld opbringen.

akketa

Avatar

Toen ik de trailer zag had ik juist het idee dat het een serieuzere partyfilm zou worden itt. "American Pie"-achtige films.

De recensent bevestigt dit ook, maar lijkt het zelf totaal niet verwacht te hebben. Immers is Todd Phillips de producer, dus ik begrijp zijn verwarring.
Maar toch heb ik het idee dat de recensie is geschreven uit een misvatting met een herstel halverwege die niet helemaal uit de verf komt.

Hoeverre is deze film dan anderhalve ster waard als de recensent zelf met de verkeerde instelling de film is gaan zien en volgens de tekst er zelf nog niet helemaal uit is wat ie nou heeft gezien.

Fabian?

pringles

Avatar

Hmm, Akketa heeft wel een punt...

filmjunky

Avatar

Loop net de bios uit :E
Wat een feestje :W
Top vermaak T+)
Zeker goei filmpje! :+

PRIME

Avatar

Deze recensie is zeker door een ouder geschreven.

fabianmelchers

Avatar

akketa "Toen ik de trailer zag had ik juist het idee dat het een serieuzere partyfilm zou worden itt. "American Pie"-achtige films.

De recensent bevestigt dit ook, maar lijkt het zelf totaal niet verwacht te hebben. Immers is Todd Phillips de producer, dus ik begrijp zijn verwarring.
Maar toch heb ik het idee dat de recensie is geschreven uit een misvatting met een herstel halverwege die niet helemaal uit de verf komt.

Hoeverre is deze film dan anderhalve ster waard als de recensent zelf met de verkeerde instelling de film is gaan zien en volgens de tekst er zelf nog niet helemaal uit is wat ie nou heeft gezien.

Fabian?"


Bedankt voor je reactie. Ik heb de recensie zo opgebouwd omdat je dan eerst leest hoe je normaal gesproken de film zou verwachten en bekijken, waarna ik dat dus onderuit haal, omdat dat m.i. niet lukt. Vervolgens heb ik er nog een tweede manier van kijken aan vast geplakt, omdat de film daar dichter in de buurt komt (en dat zou best een aardige film opgeleverd kunnen hebben). Maar ook dat overtuigt verre van.

Het heeft verder niets met verwachtingen te maken. Die kunnen bij mij net zo snel versterkt als ontkracht worden.

Maar wat bedoel je precies met 'een serieuze partyfilm'? Een feest hoort sowieso niet serieus te zijn natuurlijk, maar als dat het wel is, dan komt het wat mij betreft automatisch in de buurt van een film als Kids. Project X zal bedoeld zijn als het simpelweg weergeven van de ultieme party (dus veel bandeloze lol), maar doet impliciet iets anders, waardoor de hele film de mist in gaat.

akketa

Avatar

Amerikaanse partyfilms (is daar een subgenre van?) zijn altijd van het gehalte "zuipuh/neukuh".

Deze trailer geeft een ander beeld: De toon is donkerder, handheldcamera in de stijl van "found footage", zo goed als geen humor.

Hoeverre is dit in de film het geval, Fabian?

Dit oogt als een andere film dan dat we gewend zijn. Daarom trok dit me juist aan en ben ik ook benieuwd naar de film. Jouw recensie geeft zeker een tweestrijd aan, maar ik proef in je bewoording juist nog steeds een "ik weet nog niet wat ik hier mee aan moet"-gevoel.

fabianmelchers

Avatar

akketa "Amerikaanse partyfilms (is daar een subgenre van?) zijn altijd van het gehalte "zuipuh/neukuh".

Deze trailer geeft een ander beeld: De toon is donkerder, handheldcamera in de stijl van "found footage", zo goed als geen humor.

Hoeverre is dit in de film het geval, Fabian?

Dit oogt als een andere film dan dat we gewend zijn. Daarom trok dit me juist aan en ben ik ook benieuwd naar de film. Jouw recensie geeft zeker een tweestrijd aan, maar ik proef in je bewoording juist nog steeds een "ik weet nog niet wat ik hier mee aan moet"-gevoel."


De combinatie tussen found-footage en partyfilm had ik ook nog niet eerder gezien. Hoewel ik het hier niet erg sterk vond uitgevoerd (de montage, geluidsmix, cameravoering komen te filmisch over), is het wel een leuk idee, dus ik snap je interesse voor de film.

Maar ik twijfel absoluut niet over deze film. Ik wil hier niet te veel op details in gaan zodat ik alles verpest voor mensen die nog steeds geïnteresseerd zijn, maar het komt er in principe op neer dat het basisgegeven (een sukkel die vanaf moment 1 geen controle heeft over zijn feest) haaks staat op de onbezonnen sfeer die de makers willen oproepen.

akketa

Avatar

Duidelijk! Bedankt!

Ik had hetzelfde gevoel bij de review van Andre Nientied op Nu.nl.

Die zegt dan ook alle grappen heb je in de trailer al gezien. Mag hij vertellen welke, want die zijn er niet.

PRIME

Avatar

HAAAAAA Ik heb m net gezien.

Wat een zeur review. Als je deze film niet voelt dan sorry man....................
999999999999999999999999999999999/5

Bramaldo

Avatar

Film is echt geweldig, hele zaal lag (zeker eerste uur) constant dubbel.

lastrow

Avatar

Wat een bout recensie zeg!!!
gewoon kritisch doen om het kritisch doen..

Ik heb van begin tot eind in een stuip gelegen net als de 500 anderen..
je weet als kijker toch waar je heen gaat? Een partyfilm die geheel in de stijl van de hangover nergens voorspelbaar, slap of americanpie word. je krijgt dus zeker waar voor je geld!

ondanks dat je je in het begin afvraagt hoelang en interessant je een film kunt maken over feestende mensen is het verhaal niet afgezaagd en verassend leuk. Het zelf filmen-idee vind ik daarentegen aardig uitgewerkt en nog best geloofwaardig..

tip voor de kijker; ga op zaterdagavond met je vrienden als je van plan bent op stap te gaan.. Bij het verlaten van de zaal voelde je de joligheid van de bezoekers en de drang om naar de tering te gaan ;P

9 sterren voor mij. ja 9 ja!!

Dunno1984

Avatar

lastrow "wat een bout recensie zeg!!!
gewoon kritisch doen om het kritisch doen..

Ik heb van begin tot eind in een stuip gelegen net als de 500 anderen..
je weet als kijker toch waar je heen gaat? Een partyfilm die geheel in de stijl van de hangover nergens voorspelbaar, slap of americanpie word. je krijgt dus zeker waar voor je geld!

ondanks dat je je in het begin afvraagt hoelang en interessant je een film kunt maken over feestende mensen is het verhaal niet afgezaagd en verassend leuk. Het zelf filmen-idee vind ik daarentegen aardig uitgewerkt en nog best geloofwaardig..

tip voor de kijker; ga op zaterdagavond met je vrienden als je van plan bent op stap te gaan.. Bij het verlaten van de zaal voelde je de joligheid van de bezoekers en de drang om naar de tering te gaan ;P

9 sterren voor mij. ja 9 ja!!"


volledig mee eens. tis niet dat het een perfecte film is, zijn zeker paar mindere punten.
Maar die hebben mij en ook de rest van de zaal helemaal niet gestoord!!! mss redelijk wat clichés, maar kvont het erg goed gebracht!
lang geleden dat ik zo genoten heb van een film ( als het gaat over lachen Smiley face....)

PKP

Avatar

Heb 'm nu ook gezien en ben het niet eens met de recensie. De recensent heeft waarschijnlijk deze film te serieus bekeken of zo, want als je met een stel vrienden gaat (want je moet echt niet met een serieuze intentie hierheen gaan) is het niets anders dan je rot lachen om de situaties die zich voordoen en je afvragen wanneer jij zo'n verjaardagsfeestje krijgt.

Natuurlijk, het is geen Oscar-waardige film, maar heb me er niet minder om moeten lachen. 7/10.

Bastendo

Avatar

Ik ben benieuwd hoe slecht de film is. Dat deze film volgens filmtotaal nog slechter is dan Jack and Jill en Zombibi lijkt me erg sterk (ook dat de 2 genoemde films 2 sterren krijgen)

jooncheez

Avatar

Totaal niet eens met deze recensie.

Ik heb deze film net gezien samen met een paar vrienden, en ik moet zeggen, ik heb me in tijden niet zo vermaakt bij een film.

De recensent is of te oud, of te serieus naar deze film gaan kijken. In de recensie worden dingen aangehaald als groepsdruk onder jongeren, en dat de hoofdpersoon zijn hele leven zou hebben weggegooid met dit feest.

Project X is gewoon een party film zonder onderliggende bedoelingen.
Het mooie van deze film is juist dat er geen enkel moraal in zit, terwijl je wel de hele tijd verwacht dat die gaat komen.

De manier van filmen pakt ook goed uit, je krijgt het idee alsof je midden in het feest zit.
Ook zit er heerlijke hip-hop/house muziek in de film.

Al met al een erg verfrissende film die ik iedereen aanraad!
En zorg er voor dat je na deze film nog uit kan gaan, want daar krijg je door het kijken van de film zeker zin in.

Banned

Avatar

Een aanklacht op het amerikaanse systeem ? hahahah. Komaan Todd Phillips en de makers zaten daar echt niet mee in hun hoofd. Het enige wat ze hebben gemaakt is een film over losers die will populair zijn. En dat is blijkbaar grappig.

Jewoenii

Avatar

Ben het totaal niet eens met deze recensie.

Toen ik de reclame van deze film zag, dacht ik gelijk, ik moet erheen! Maar toen ik het een tweede keer zag, zag ik dat het op een andere manier gefilmd was, met found footage, op dat moment wilde ik de film eigenlijk alweer aan me voorbij laten gaan maar ben alsnog maar geweest, en gelukkig maar.

Wat een ontzettend goede film is dit zeg, de found footage manier van filmen paste ontzettend goed in deze film, het lijkt net of je er midden in zit. Het me nog nooit bij een film zo erg vermaakt. Kreeg erna gelijk zin om uit te gaan.

Loop nu al 2 dagen met de film in mijn hoofd en ook met de goede muziek, ik ga binnenkort zeker nog een keer. Ook als de film uitkomt op dvd/blu-ray ga ik deze zeker halen en nog wel 100x kijken.

Als iemand hier ooit zo'n feest gaat geven, please invite me!

Kan de volgende keer misschien iemand die wat jonger is zo'n film een recentie geven?

Thomas094

Avatar

Chabes "Had gehoopt dat de recencie toch iets positiever was geweest. Iets anders: Weet iemand hoe het nummer heet dat je hoort tijdens de trailer (TV)???"


Pursuit of Happiness (Steve Aoki Remix) - Kid Cudi feat MGMT

Thomas094

Avatar

In deze recensie wordt er veel te diep nagedacht over enige "achterliggende" gedachtes. De makers zijn ook die van the Hangover serie. Dat zegt toch wel iets over de ideeën die zij hebben over film maken. Dit is enkel en alleen een simpele komedie (waarvan ik zelf eigenlijk op het eind van de film nog in shock was). Niks onbedoelde dubbele bodems gewoon lachen, humor, onbezonnenheid en niet te vergeten feest! Deze film is zeker een aanrader om met je vrienden te gaan zien! Zeker als je een beetje van techno houdt is deze film ook erg nice!

akketa

Avatar

Fabian, ik heb de film gezien en ik moet je geen gelijk geven in je recensie, maar ik begrijp je gedachte wel.

Ik ging erheen met de trailer in gedachte, dus een wat donkerdere Partyfilm die meer de serieuze kant op ging.
Daar kon ik snel vanaf, want de film wil niet meer dan een dikke party weergeven en dat veranderde niet de gehele film. Dat Thomas op het eind geruineerd blijkt te zijn is een speculatie van zichzelf, hij noemt het een waarschijnlijkheid, kan hem op dat moment niet geheel deren. Hij is immers populair, dus het was, in zijn ogen, het bijna helemaal waard. Missie was geslaagd. Zelfs zijn pa is trots, omdat ie Thomas maar een loser vond en dit niet in hem had gezien. Maar zijn autoriteit neemt de overhand, omdat hij natuurlijk dit gedrag moet afstraffen.

De "found footage"-stijl werkt bijzonder goed om jezelf bij de feestelijkheden te betrekken. De stampende soundtrack icm. met de videclipachtige montages tussendoor werken sfeerverhogend. Was deze film conventioneel gefilmd dan was de film niet meer dan het gros van de partyfilms.

Ik heb nergens gemerkt dat de makers meer wilden dan dit. Of een bepaald statement wilde maken. Gewoon de ultieme partyfilm willen maken door deze filmstijl te hanteren en dat is ze zeker gelukt! Mochten de makers toch meer maatschappijkritiek met de film aankaarten dan doet de kwaliteit voor mij weinig afbreuk, omdat het te minimaal wordt aangestipt en het dus nergens stoort.

Ik denk ook dat de Amerikaanse cultuur bij ons te onbekend is en dat wij het populair zijn niet zo zien als zij. Wij zouden populariteit nooit zo snel boven de persoonlijke ellende plaatsen. Zelfs na de anarchie geniet Thomas toch van zijn nieuw verkregen heldenstatus op school. Dit is nergens een statement van de makers of iets dergelijks, maar gewoon onderdeel van de Amerikaanse cultuur onde de jeugd.

Minpunten zijn de standaard kneuzen in de hoofdrollen. Thomas en Costa zijn gewoon Michael Cera en Jonah Hill (al is die niet zo dik als hem). De standaard kneuzen uit een tienerfilm.
Ook duurt het wel erg lang voordat de politie voor een 2e keer komt kijken. Zoveel mensen en lawaai, dan staan ze echt wel binnen 5 a 10 minuten weer op de stoep.

Ik heb genoten en net als de anderen hier hadden mijn maat en ik gigantisch zin om te stappen!

zeke

Avatar

Waardeloze recensie inderdaad.
hoezo weet de schrijver van de recensie wat de makers vd film er mee bedoelt hebben?

het is wel degelijk een goeie film.
niet zomaar weer één van de vele party-tiener-movies. er zitten originele grappen.


5/5

zeke

Avatar

En track uit de trailer is:
Kid Cudi feat. MGMT - Pursuit of Happiness (Steve Aoki Remix)

goeie knaller!

ProjectPong

Avatar

Beetje slap aftreksel van Hangover 1 & 2

Deze gasten hebben de project x trailer wel wat weten te verbeteren ten opzichte van het origineel!

Project X

acties