Recensie

The King's Speech (2010)

Masterclass acteren van Colin Firth en Geoffrey Rush.

door Evert de Vries om 00:16 in RECENSIES
The King's Speech poster
Regie: Tom Hooper | Cast: Colin Firth (Koning George VI), Geoffrey Rush (Lionel Logue), Helena Bonham Carter (Koningin Elizabeth), Guy Pearce (Koning Edward VIII), Michael Gambon (Koning George V), Timothy Spall (Winston Churchill), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2010

“Vertel eens een mop”, vraagt de therapeut van Colin Firth hem bij de eerste kennismaking. Firth struikelt even over zijn woorden en antwoordt dan: “Timing is niet mijn beste eigenschap.” Het is één van de vele momenten waarop Firths timing perfect is. The King’s Speech leunt zwaar op het articulerend vermogen van de cast. Colin Firth valt direct op, maar de rest van de cast doet niet voor hem onder.

Sinds hij zich kan herinneren heeft prins Albert al een spraakgebrek. Dit heeft te maken met een eenzame jeugd aan het hof waar de kinderjuffrouw en zijn oudere broer Edward het hem niet altijd makkelijk maakten. Thuis noemt men hem Bertie, een bijnaam die hij ook als volwassen man niet van zich af heeft kunnen schudden.

Als Albert namens zijn vader een boodschap aan het volk moet voorlezen, lukt het hem niet de woorden uit zijn mond te krijgen. Het beweegt zijn vrouw ertoe de hulp van spraaktherapeut Lionel Logue in te schakelen, de zoveelste die ze proberen. Het eerste contact tussen de twee tegenpolen verloopt moeizaam. Albert, die als lid van het koninklijk huis zijn best doet de afstand te bewaren, en Logue, die doorheeft dat Albert vooral een vriend nodig heeft die als gelijke tegen hem kan praten.

Gelukkig is niet Albert, maar zijn broer de troonopvolger en is het voor Albert mogelijk het publiekelijk spreken tot een minimum te beperken. Tot Edward opeens afstand doet van de troon om de vrouw van wie hij houdt te trouwen. Tegen wil en dank wordt Albert koning George VI. Met hulp van Logue groeit Albert steeds meer naar het onvermijdelijke speechmoment aan het slot van de film toe. En hoe meer zijn zelfvertrouwen groeit, des te meer ruimte Albert ook in het beeld opeist. Het is de subtiele manier waarop camera en montage de rol van Firth nog meer kracht bijzetten.

Het samenspel tussen Firth en Logue is de grootste attractie van The King’s Speech. Grote delen van de film bestaan uit niets meer dan deze twee pratend tegenover elkaar. Het zijn prachtige scènes waarin beide grootheden elkaar opstuwen tot prestaties die voor beiden een hoogtepunt in hun toch al indrukwekkende carrières betekent.

Maar laten we vooral de rest van de cast niet vergeten. Zoals Helena Bonham Carter, die we de laatste tijd vooral kille en onsympathieke rollen zagen spelen (Harry Potter, Alice in Wonderland), maar die nu straalt als liefdevolle steun en toeverlaat van een man op wie alle ogen gericht zijn. Ook kleine rollen als die van Winston Churchill of aartsbisschop Cosmo Lang, gespeeld door respectievelijk Timothy Spall en Derek Jacobi, worden perfect ingevuld. Sommige acteurs hebben maar heel weinig tijd nodig om een ijzersterke indruk achter te laten.

The King’s Speech is een masterclass in acteren. Aan de basis staat een subliem scenario, het verhaal is feilloos vastgelegd door regisseur Tom Hooper en de film wordt prachtig ondersteund door de muziek van Alexandre Desplat, maar uiteindelijk zijn het Firth en Rush die The King’s Speech tot ongekende hoogte tillen. Woorden van lof schieten tekort.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Dijkie

Avatar

Lang geleden dat een film zoveel emoties bij me losmaakte. Het eene moment grappig het volgend moment ontroerend. Wat mij betreft een terechte beste film oscar winnaar(mits ie wint). Heb echt genoten van deze film!!T+)

Thyplosion

Avatar

Inderdaad een bijzondere film. Bij vlagen erg emotioneel, maar enkele minuten later ook weer erg grappig. En Firth en Rush horen beidne een Oscar te krijgen voor hun sublieme spel. Hulde!:W

SJRSVLDT

Avatar

Niets meer aan de twee bovenstaande reacties toe te voegen. Ik ben gister speciaal twee en een half uur naar de dichtstbijzijnde bioscoop hier in Nieuw-Zeeland gereden om hem te bekijken. Briljant!

Surreon

Avatar

Hij is idd adem benemend T+)
Shot na shot is het visueel ook een stukje kunstwerk, alleen klopt de recensie niet: zijn vrouw schakelt de therapeut ruim voor de tijd in dat hij koning is... klein doch belangrijke nuance.

Voor de rest briljante film

PRIME

Avatar

Vind in de trailer wel dat het oscar gehalte heeeeeeel hoog ligt..

'' Why should I waste my time listening to you? ''
- '' CAUSE I HAVE A VOICE ''!!!

Oscar druipt er vanaf...


Maar ben benieuwd, ga hem binnenkort kijken!

benjamin

Avatar

Zowat overal fantastische kritieken én de grote oscarfavoriet: dit wordt een must-see.

Proxima

Avatar

En hier nogmaals het bewijs dat je geen honderden miljoenen hoeft uit te geven om een goede film en een lekkere winst te maken.

http://boxofficemojo.com/movies/?id=kingsspeech.htm

Eerlijk

Avatar

PRIME "Vind in de trailer wel dat het oscar gehalte heeeeeeel hoog ligt..

'' Why should I waste my time listening to you? ''
- '' CAUSE I HAVE A VOICE ''!!!

Oscar druipt er vanaf...
"


mijn eerdere post had ik verwijderd, maar dat is dus precies mijn punt. deze film is teveel een bepaalde formule om iets te behalen. movie bob van escape to the movies verwoord het goed in z'n video reviewtje:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/escape-to-the-movies/2719-The-Kings-Speech

PRIME

Avatar

Eerlijk "mijn eerdere post had ik verwijderd, maar dat is dus precies mijn punt. deze film is teveel een bepaalde formule om iets te behalen. movie bob van escape to the movies verwoord het goed in z'n video reviewtje:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/escape-to-the-movies/2719-The-Kings-Speech"


Geweldig filmpje! Deels zit er een waarheid in, deels is het overdrijven natuurlijk maar het klopt wel.

Alles aan The Kings Speech voelt gewoon alsof het voor een heel beperkt publiek is gemaakt en voor de oscars.

Thyplosion

Avatar

PRIME "Geweldig filmpje! Deels zit er een waarheid in, deels is het overdrijven natuurlijk maar het klopt wel.

Alles aan The Kings Speech voelt gewoon alsof het voor een heel beperkt publiek is gemaakt en voor de oscars."


Ik ben het niet met je eens.
Met $185.000.000 winst is deze film duidelijk niet voor een "heel beperkt publiek" gemaakt. En wat voelt dan aan als Oscar-trekkend materiaal? Het is gewoon een film, een verdomd goede ook nog. Als TKS wint, is dat dan minder verdient omdat de film zogenaamd voor de Oscars gemaakt zou zijn? Ruim genomen komt iedere film ter wereld maar om één redenen in de bioscoop: geld. Avatar is ook niet gemaakt om de Oscar voor best Visual Effects te winnen, Inception niet voor Best Sceenplay.

PRIME

Avatar

Thyplosion "Ik ben het niet met je eens.
Met $185.000.000 winst is deze film duidelijk niet voor een "heel beperkt publiek" gemaakt. En wat voelt dan aan als Oscar-trekkend materiaal? Het is gewoon een film, een verdomd goede ook nog. Als TKS wint, is dat dan minder verdient omdat de film zogenaamd voor de Oscars gemaakt zou zijn? Ruim genomen komt iedere film ter wereld maar om één redenen in de bioscoop: geld. Avatar is ook niet gemaakt om de Oscar voor best Visual Effects te winnen, Inception niet voor Best Sceenplay."Ik heb de film net gezien, en ik zal mijn kritiek even onderbouwen. Om te beginnen, ik vond het een goeie, doch saaie film. Briljant geacteerd door zowel Firth als Rush, Rush net iets beter in mijn ogen.

Desondanks riekt alles van deze film naar oscar.

1. Een regisseur die nog nooit een waardige productie heeft geregisseerd maakt hiermee zijn 'debuut'.
2. Een setting die zich plaatsvind in adel en andere hoge kringen en ook nog tijdens W.O. 2.
3. Een verhaal, simpel verteld, door zich te focussen op de karakters en kale sets
4. Het camerawerk. Fish eyes en standpunten, gekozen met maar een doel; om zo 'alternatief' en speciaal mogelijk over te komen.
5. Een verhaal waarin kameraadschap het overwint van alle obstakels, in dit geval een oorlogsspeech.


Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een goeie film. Ik knap alleen snel af bij dit soort overduidelijke dingen.

Firth mag van mij verdiend zijn oscar winnen, zeker na ook A Single Man. Toch hoop ik dat The Social Network en David Fincher de 2 belangrijkste beeldjes meepikken.

LP

Avatar

Boring... wat een kutverhaal... echt Oscar-materiaal,..... gaaap....

tropical girl

Avatar

Prachtig! Hey Azijnp**ssers,'t klopt helemaal hoor: Oscarcliches all over the place,maar daarom nog wel magistraal!Van de bijrollen tot de hoofdrollen en thema plus verhaal zwaar imponerend. Maar het moet gezegd: het acteervuurwerk van Rush en Firth is echt het stralend middelpunt van de film. Heb The Fighter helaas nog niet gezien, en ben echt dol op Christian Bale maar die moet dan wel heel indrukwekkend zijn geweest wil hij Rush nog overtreffen! Want wat weet die man mij toch weer te raken met zijn sublieme spel! Verplicht voer voor therapeuten/agogen/coaches en verder voor iedereen met een hart. Klasse!(En Helena, sorry je krijgt weer veel te weinig aandacht, maar wat ben je toch mooi en goed)

rachel

Avatar

Er zou een soort tag-list bestaan voor oscar-films? Dat vind ik absoluut onzin.
Het is geen kwestie van 'een film over iemand die een obstakel overwint' en je hebt oscarmateriaal; vrijwel alle films gaan over mensen die obstakels overwinnen.
En zo ook voor de andere dingen die worden opgenoemd; die gelden voor de meeste films, en ja - dus ook voor oscarfilms.
Natuurlijk zijn er richtlijnen voor oscarmateriaal: Een film zonder originaliteit, zonder boodschap, of die alleen draait om het al dan niet verliefd zijn van twee hitsige tieners zal nooit oscarmateriaal worden.
So what? The King's Speech is een geweldige film; eindelijk weer eens een film die veel indruk maakt, maar toch ook weer licht van toon is. Waar je om kunt lachen en huilen tegelijk. Oscars zeer verdiend!

The King's Speech

acties