Recensie

The Imaginarium of Dr. Parnassus (2009)

Terry Gilliam is eindelijk weer in vorm met een origineel, grappig en fantasierijk sprookje dat prachtig is vormgegeven. Met de laatste rol van Heath Ledger.

door Kaj van Zoelen om 00:14 in RECENSIES
The Imaginarium of Doctor Parnassus poster
Regie: Terry Gilliam | Cast: Heath Ledger (Tony), Christopher Plummer (Doctor Parnassus), Tom Waits (Mr. Nick), Lily Cole (Valentina), Johnny Depp, Jude Law & Colin Farrell (Imaginarium Tony) e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2009

Terry Gilliam heeft een indrukwekkend oeuvre. Hij begon ooit als animator bij Monty Python’s Flying Circus, schreef mee aan of regisseerde de films van deze groep komedianten en begon daarna een eigen carrière als regisseur. Met titels als Brazil, The Fisher King, Twelve Monkeys en Fear & Loathing in Las Vegas onderscheidde hij zich als een originele auteur met een geheel eigen visuele stijl en kenmerkende fantasie. Het afgelopen decennium leek hij de weg echter kwijt te zijn met een project dat hem uit handen werd genomen door de studio (The Brothers Grimm) en een persoonlijk project waar alleen echte diehardfans mee uit de voeten konden (Tideland). Maar nu, op de valreep, is hij weer in topvorm met zijn beste film in jaren.

Het ging hem allesbehalve makkelijk af. Tijdens het filmen overleed hoofdrolspeler Heath Ledger. Gilliam loste dit op door het script te herschrijven zodat het laatste werk van Ledger intact bleef en andere acteurs voor hem invielen waar dat nodig was. In het imaginarium van Doctor Parnassus worden fantasieën werkelijkheid. Elke keer dat Ledgers personage Tony erin stapt, krijgt hij een ander voorkomen. De ene keer is dit Johnny Depp, de andere keer Jude Law en Colin Farrell doet ook een duit in het zakje. Dit concept sluit heel goed aan bij Tony’s karakter – hij doet zich namelijk voortdurend anders voor dan hij werkelijk is.

Doctor Parnassus is oud, heel oud. Honderden jaren. Hij sloot namelijk ooit een weddenschap af met de duivel over de kwestie of het vertellen van verhalen en het prikkelen van de fantasie belangrijker zijn dan angst en verleiding. Wie het eerst twaalf zieltjes met zijn methode kon veroveren zou de weddenschap winnen. Parnassus versloeg de duivel en kreeg het eeuwige leven en andere krachten. Hij werd echter verliefd en wilde weer jong zijn. De duivel gaf hem een nieuw leven, in ruil voor het leven van zijn eerstgeborene zodra deze zestien zou zijn. Valentina, Parnassus’ dochter, is dat bijna en de duivel komt weer langs om Parnassus opnieuw een deal aan te bieden: wie het eerst vijf zieltjes wint, krijgt Valentina. Met behulp van de vreemdeling Tony en zijn krachten om de verbeelding van mensen werkelijkheid te laten worden in zijn imaginarium, gaat Parnassus de strijd aan.

Tom Waits steelt de show als de duivel die vooral wil spelen met Parnassus, die winnen eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt. Met zijn lage, ruige stemgeluid, markante kop en aparte uitstraling is hij perfect gecast. Hij heeft duidelijk plezier met zijn rol en dat straalt van het scherm af. Ledger is ook goed op dreef en laat ook in deze film nog eens merken wat een talent er verloren is gegaan. Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell doen hun best, maar blijven toch in zijn schaduw staan.

Toch is er in de film niks terug te zien van de problemen tijdens de productie. Gilliam heeft deze aangegrepen om een ander soort film te maken en het eindproduct lijkt precies alsof het zo bedoeld is. De transities tussen de acteurs in de echte en imaginaire werelden komen natuurlijk over en de illusie is compleet. The Imaginarium of Doctor Parnassus dient geïnterpreteerd te worden zoals hij uiteindelijk is, niet zoals hij ooit bedacht was.

Het eindresultaat is een heerlijke sfeervolle film met een prachtige vormgeving en mooie fantasieën die tot de verbeelding spreken. Archetypische kwesties als goed tegen kwaad en god tegen de duivel krijgen een nieuwe, originele invulling in dit verhaal waarin het vertellen van verhalen wordt opgezet tegen angst en verleiding. De dialogen van onder anderen Waits en de lilliputter die Parnassus vergezelt zijn vaak erg geestig. Gilliam geeft weer eens blijk van een fantastische visie en heeft geen 3D nodig om je onder te dompelen in zijn sprookjeswereld.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

marcjeb

Avatar

Zeer vermakelijke en goede film..
Goede acteurs... vond dat vrouwtje(model) ook wel erg leuk..
Apart koppy

timdekw

Avatar

Terry Gilliam does it again!!!

Ik heb de film afgelopen zaterdag tijdens de voorbeschouwing gezien.
De film bevat alle ingrediënten voor een meesterwerk, een geweldige cast welke hun rollen prachtig vertolken, mooie decors en fantasievolle werelden.
Maar om de één of andere reden kon de film me nooit echt heel erg boeien en ik kan niet zo goed uitleggen waar dat nou precies door komt.
Heel toevallig voelde ik me precies hetzelfde na Gilliam zijn vorige film.
Misschien komt het omdat het verhaal onder al die pracht gewoon heel mager en enigszins vreemd is. Er op geen moment echt duidelijk wordt wat er nou gebeurd en waarom en wat er zo erg aan is.
Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik enigszins teleurgesteld de zaal heb verlaten.

Spijker2

Avatar

timdekw "Terry Gilliam does it again!!!

Ik heb ... heb verlaten."


Beetje tegenstrijdig, vond je het nu een goeie of een slechte film??

Op de een off andere manier heb ik ook wat een tegengesteld voorgevoel bij deze film. Vind Gilliam in principe een zeer begenadigd regisseur maar heb hierbij ook mijn twijfels.

wallace

Avatar

Ik vond het een goeie arpartte film.

timdekw

Avatar

Spijker2 "Beetje tegenstrijdig, vond je het nu een goeie of een slechte film??

Op de een off andere manier heb ik ook wat een tegengesteld voorgevoel bij deze film. Vind Gilliam in principe een zeer begenadigd regisseur maar heb hierbij ook mijn twijfels."


De eerste regel is enigszins sarcastisch bedoeld, vanwege het gevoel dat ik had na de film. Omdat dit hetzelfde gevoel was dat ik voelde na het zien van Brothers Grimm.

Opzich best een leuke film, maar absoluut niet zo goed als het had kunnen zijn.

Egodist

Avatar

Verschrikkelijk film om te kijken.

het ziet der allemaal echt heel mooi uit en word ook goed geacteerd door eigenlijk alle acteurs.
Alleen is het verhaal zo tenenkrommend vaag dat het de hele film verpest. Het feit dat 4 acteurs de zelfde rol spelen hielp dat feit niet.

Erg jammer allemaal want het leek mij een erg leuk en interesante film, maar is hopeloos mislukt om leuk of interesant te zijn.

Sha

Avatar

Egodist "Het feit dat 4 acteurs de zelfde rol spelen hielp dat feit niet."
Hier ben ik het dus niet mee eens, ik vond het erg knap hoe ze de rol van Tony op deze manier hebben ingevuld ondanks dat Ledger tijdens de opnames is overleden. Als hij van het ene op het andere moment ineens vervangen zou worden had het storend geweest, maar op deze manier paste het zelfs goed in het verhaal en daar neem ik mijn spreekwoordelijke petje voor af.

Planethugo

Avatar

Dat andere acteurs de rol van ledger spelen stoorde me totaal niet. Maar zoals hierboven ook een paar keer gezegd: het verhaal is soms wel erg vaag en echt meeleven met de karakters krijg je ook geen kans voor. Vermakelijke film maar helaas niet de topper die ik had verwacht

Zoxy

Avatar

Dit lijkt me echt een hele gave film!

Ik vond The Brothers Grimm, en Fear and Loathing in Las Vegas ook al geweldig, dus dit zal me ook wel bevallen denk ik zo.

Ik hou wel van die vaagheid Smiley face

Spider-fan

Avatar

Ik heb hier wel een goed gevoel over. Ik ben vooral dol op de oudere films van Gilliam, zoals 'Time Bandits', 'Baron Munchausen' en 'Brazil'.

'Brothers Grimm' had (tegen verwachting in) helaas niet helemaal de uitstraling van dat oude werk, en 'Tideland' was visueel prachtig, maar het verhaal was me net wat te naargeestig (misschien weer eens opnieuw kijken).

Dit ziet er echter weer top uit, maar het blijft afwachten.

filmgast

Avatar

Toch een aardige spoiler van FilmTotaal als foto. Dat Tony alsnog dood gaat door ophanging.Daarnet de film gezien, heb zelfs mensen de zaal uit zien lopen omdat ze hem niet leuk vonden. Dat zijn schijnbaar de mensen die liever oppervlakkig vermaak zien. Zo zagen ze er wel uit in ieder geval. Ik had in ieder geval het idee dat ik naar werk van Dali aan het kijken was, die sfeer had het.

LuCos

Avatar

Visualcatch " Ik had in ieder geval het idee dat ik naar werk van Dali aan het kijken was, die sfeer had het."


Jeetje, dat is precies wat ik ook dacht!
ik heb me echt prima vermaakt. Ik snap wel dat mensen het te vaag kunnen vinden, maar vind het zelf best te doen.

Armani

Avatar

Vaag is niet erg, maar er is voldoende af te dingen op de kwaliteit van het scenario. Het was het allemaal net niet vond ik, hoewel Ledger echt heel goed was en zijn drie invallers hem ook uitstekend vervingen. Ook de vormgeving was natuurlijk prachtig.

Quistnix

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien, en er flink van genoten. Alleen het laatste stuk met Colin Farrell (die ik overigens met afstand de beste Ledger-vervanger vond) vloog voor mij een beetje de bocht uit. De uiteindelijke afsluiting was gelukkig wel weer ijzersterk.

The Imaginarium of Doctor Parnassus

acties