Recensie

Spider-Man 3 (2007)

Superieur vermaak.

door Thijs Witty om 11:51 in RECENSIES
Spider-Man 3 poster
Regie: Sam Raimi | Cast: Tobey Maguire (Spider-Man/Peter Parker, Kirsten Dunst (Mary Jane Watson), James Franco (Harry Osborn) Thomas Haden Church (Flint Marko/Sandman), Topher Grace (Eddie Brock), Bryce Dallas Howard (Gwen Stacy) | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2007

Het lijkt Peter Parker allemaal mee te zitten. Hij heeft het meisje, het superheldenpak, werk en studie gaan goed en hij overleefde al twee ‘big-ass baddies’ in de voorgaande delen. Een film zou echter een film niet zijn als er geen obstakels op de weg worden geflikkerd. Het zijn er ditmaal nogal wat: Sandman verschijnt, Harry stapt in de schoenen van wijlen pa en jawel: ook Venom doet zijn intrede...

Superhelden zijn ook maar mensen. De Spider-Mansage heeft deze gedachte altijd als uitgangspunt genomen en juist hierom is de held zo populair gebleven en komen er tot op de dag van vandaag talloze nieuwe avonturen bij in stripvorm. Regisseur Raimi liet echter in verschillende interviews weten dat hij moeite had met de totstandkoming voor het wat hem betreft laatste deel van de Spider-Manreeks: ‘overkill’ lag op de loer. Aanvankelijk doet de film inderdaad vrezen dat overdaad schaadt, want na amper een kwartier is al een enorm scala aan personages voorgesteld en stapelt plotontwikkeling zich op plotontwikkeling. Implausibiliteit is in dit genre allesbehalve belangrijk, maar Spider-Man 3 maakt het zichzelf wel erg moeilijk door zoveel balletjes (CGI, liefdesdrama, actie, interne tweestrijd et cetera) in de lucht te houden.

Toch slaagt de film hier, net als zijn voorgangers, moeiteloos in. Deze monsterproductie is in staat geweest een stampvolle plot aan te kunnen en zelfs de tijd te nemen voor heerlijk langgerekte intermezzo’s (met o.a. Bruce Campbell... need we say more?). De toon verschuift voortdurend: er is plek voor een lach, voor een traan, maar bovenal moet Spider-Man het hebben van een overtuigend emotioneel hart, iets wat altijd centraal staat in de verhalen over de superheld.

Van deze succesformule is wederom gebruik gemaakt en Peter Parker is nog steeds belangrijker dan Spider-Man. En dat is maar goed ook, want de jongeman is in zijn pak minder interessant dan het dagelijkse alter ego. De wervelende actiescènes daargelaten vervalt Spidey namelijk nog steeds in het veel te bekende stramien van de spitsvondige goede-vriend-die-mensen-in-nood-helpt en dat verveelt. Gelukkig helpt de interessante benadering veel, want zoals bekend is de superheld een stuk grimmiger gestemd. Arrogantie en hybris à la de Spartanen in de jammer-maar-helaasfilm 300 vallen Peter Parker allemaal ten deel.

De allegorie voor hedendaags Amerika is in dit opzicht niet moeilijk te herkennen: een zwart-wit visie, twijfelachtig patriottisme en vooral angst en geweld als drijfveer: Spider-Man 3 staat vol met (on)bedoelde symboliek. Een daverend gelach vanuit de zaal als Spider-Man fotogeniek voor een Amerikaanse vlag een kunstje doet, stelt gerust en doet vermoeden dat Raimi prima weet wat hij eigenlijk bedoelt met zijn film. Spider-Mans dilemma’s lijken aanvankelijk op een Amerikaanse leest geschoeid, maar schijn bedriegt. Zie hiervoor een willekeurige poster van de film: zwart-wit of gekleurd: het binaire onderscheid tussen goed en kwaad – waar men in de Verenigde Staten veel te ongenuanceerd mee omgaat – blijkt te huizen in Spider-Man zelf. Dat is dus even slikken voor George W. Bush. Als maatschappijkritisch pamflet kan de film absoluut niet gezien worden, maar in zijn boodschap huist voldoende intelligente ambivalentie die wel degelijk belangrijk is.

Naast goede keuzes en goede afwisseling van verschillende verhaallijnen helpt sexappeal de film behoeden voor de overvolle chaos die het zo makkelijk had kunnen worden. Met de acteurs die stuk voor stuk prima op hun plaats zijn en naast hun sterrenuitstraling toegankelijk genoeg blijken voor een zeer breed publiek, verzekert Raimi zichzelf van een geslaagde film. Leg X-Men 3 er eens naast en dan blijkt hoe afhankelijk een film is van de input van een goede regisseur die juiste beslissingen kan en durft te nemen met betrekking tot het script en de casting. In Spider-Man 3 is talent te ruiken.

Ook moet gezegd worden dat de hedendaagse techniek werkelijk voor niks staat. De effecten zijn ongelooflijk en in opperste eerlijkheid de indrukwekkendste die tot op heden te zien zijn. Helaas blijft CGI CGI en bieden de veel te fantasierijke monsters, met name Sandman, de kijker uiteraard niet de mogelijkheid tot volledige overgave en geloofwaardigheid. Daar zit de lol ook niet in uiteindelijk, je wordt ook enthousiast door het feit dat je kunt zien hoeveel moeite er in de speciale effecten is gaan zitten.

Als superheld is Spider-Man simpelweg een van de beste die we op dit moment hebben. De behoefte van - met name - Amerika om symbolische helden en vergelijkbare fantasieën in hun maatschappij te verweven (zelfs presidenten denken daar in Hollywoodtermen) werkt uiteindelijk in het voordeel van Spider-Man 3. Ook in Europa, want ook wij houden van heldenactie, maar dan meer met de nadruk op actiepotentie en de waardering van scherp afgebakende morele opposities: het verschil tussen goed en kwaad wordt glashelder gemaakt doordat de ideologie zo sprekend is in het genre. Maar eigenlijk is Spider-Man 3 in dit opzicht helemaal geen actieheldenfilm: het kwaad huist in iedereen. Wel jammer dat de katalysator van alle ellende (een mysterieus goedje van Mars) weer een kracht van buitenaf is. Duidelijk Amerika-Irak, of ach: trek zelf de vergelijking maar. Want los van dit al is natuurlijk duidelijk: Spider-Man 3 is superieur vermaak.

84 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Jnk18

Avatar

Vanavond, cant wait

Darthmar

Avatar

Morgenavond (2 mei) ga ik hem zien. Ben benieuwd

robbie19

Avatar

Eindelijk naar maanden wachten is het dan zover
spider-man 3 komt uit.De film waar ik al tijden op wacht en vanavond ga ik hem zien.Kan niet wachten !! heb hier de recensie gelezen en die maakte me nog nieuwsgierige zucht het duurt nog zo lang tot half 9 :(. Ben vooral benieuwd naar de special effects maar als die net zo goed waren in deel 1 en 2 dan wordt het echt een knaller hoop ik

HertogJan

Avatar

Bah, ik weet helemaal niet weten dat het een goedje van Mars is! Daar was ik nu juist zo benieuwd naar... Maarja, snel maar eens de film gaan zien, heb afgelopen week de twee eerste delen maar weer eens bekeken.

akketa

Avatar

Weer een heerlijk deel in de franchise, maar wel een mindere. 3 badguys is echt teveel.

Sandman en Venom komen er bekaaid van af. Vooral Venom die een van zijn grootste vijanden is, heeft een klein halfuurtje screentime. En hij gaat dood, dus geen Venom in deel 4. Deze villain behoort de hoofd-villain te zijn.
Er zit weinig diepgang in deze 2 slechteriken, die Osborn en Octavius wel hadden.
De geruchten gaan ook dat Raimi eigenlijk Venom niet wilde, maar moest gebruiken van Avi Arad en de studio. En dat pakt niet lekker uit.
Ook de donkere kant van Peter is soms een beetje overdreven. Met z'n voorgekamde haar en stomme gedans (!) in de kroeg. Grappig, maar te simpel. Gwen Stacy heeft ook weinig toevoeging, behalve alleen voor jaloersiteit van Mary Jane.

Deze film lijkt geforceerd op bepaalde punten. Maar de humor is vaak hilarisch, de actie duizelingwekkend top. Vooral de eindclash is tekenfilm/strip-achtig top. De film had makkelijk nog een half uur extra kunnen/moeten hebben.

[rating 4]

Mr. Cinema

Avatar

Jonge, lekker boeiend.

Het lijkt wel of deze site vol zit met wannabee pro's.

Het valt me echt op.. behalve over de graphics van een film kan tegenwoordig niemand meer iets positiefs melden. Ga je abboneren op de Margriet ofzo

Stok

Avatar

Vanwege eventuele spoilers ga ik de recensie niet lezen, maar die 4 sterren bevallen me goed.

tukkerstein

Avatar

Redelijke recensie, maar waarom wordt er nu altijd weer net gedaan alsof de film een diepere boodschap heeft? Ik heb het idee dat het een beetje interessantdoenerij is van de recensent.

Toch heeft de recensie mij wel nieuwsgierig gemaakt. De eerste twee delen waren goed, dus...

Zanderover

Avatar

Hopelijk is er niet zo’n vreselijk stroef lopend script zoals bij Spider-man 2.

akketa

Avatar

tukkerstein "redelijke recensie, maar waarom wordt er nu altijd weer net gedaan alsof de film een diepere boodschap heeft? Ik heb het idee dat het een beetje interessantdoenerij is van de recensent.

Toch heeft de recensie mij wel nieuwsgierig gemaakt. De eerste twee delen waren goed, dus..."


Klopt, ik las de recensie en dacht waar heeft ie het over. Amerika-Irak??? Dat is wel het laatste waar je aan denkt bij deze film.
Merk ik wel vaker bij de recensies hier. Veel goede recensies, maar soms denk ik ook dat er teveel achter een makkelijke film gezocht wordt. En als die niet gevonden wordt de film lager wordt beoordeeld.
Ben benieuwd of deze film lager had gescoord als de recensent de "boodschap" niet had gevonden.

Mr. Cinema

Avatar

Ik heb hem net gezien. Als je niet van dit genre houd oke, maar anders met je echt dom als je deze film niet in de bios gaat kijken. Wat een spektakel en wat een humor komt er soms voorbij. J.J. blijft geweldig.

En Venom.. die hebben ze echt te gruwelijk neergezet!

Gewoon gaan kijken jongens, niet zeuren!

Queenfan

Avatar

Zanderover "Hopelijk is er niet zo’n vreselijk stroef lopend script zoals bij Spider-man 2."

als jij dat vond ... dan vind je dit ook stroef.

Ik vond het in iedergeval een zeer vermakelijke film. Ten eerste, zeker voor een film in dit genre, is het tot in de kleinste rollen erg goed gespeeld. Maar dit was in de vorige delen ook het geval.
De graphics zien er uiteraard nóg beter uit.
Het verhaal heeft alles; humor, actie, drama..en toch blijft het overzichtelijk en is het nergens of in iedergeval maar zeer zelden 'te'.

Nou nergens 'te' ... misschien toch wel. Zoals al meer mensen hebben gezegd zijn 3 vijanden misschien toch teveel voor een film, hoewel ze het wel goed hebben aangepakt. Maar sommige scenes zijn gewoon niet goed uitgewerkt zoals Flint die met Venom gaat samenwerken. "zullen we samenwerken?" .. "ehm...ja, is goed"
En nog een kritiekpunt is dat ik vind dat de gevoelens van de karakters toch wel erg snel erg sterk wisselen. Okay, sommige personages hebben last van een behoorlijk portie Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis .. maartoch...de mensen die de film hebben gezien zullen wel begrijpen wat ik bedoel.

Verder, topvermaak!
Spidey 1 = 7,5/10
Spidey 2 = 8,5/10
Spidey 3 = 8,5/10

rainmaker

Avatar

Net terug van de bios, ik kan alleen maar zeggen: na dit deel kunnen volgende delen alleen nog maar tegenvallen. Vooral de animatie van Venom heeft me zeer en zeer overtuigd.

silaz

Avatar

Erg leuke film weer .
maar het gaat weer meer om spidey en m j en harry als de bad guys die zijn helaas een beetje op de achtergrond verdrongen.
en mijn favo venom speelt er helaas niet zo lang in .

maar het is verder weleen aanrader.

Deweb

Avatar

Duidelijk Amerika-Irak


Waarom nou weer zo'n vergelijking trekken? Waarom kan het goedje niet "gewoon" buitenaards zijn zonder dat er word gedacht aan actueele situaties?

Dat is hetzelfde als dat een Volkskrant-recensent ooit schreef "Er word iets teveel "voor het westen" geroepen in The Return of the king". Alsof dat belangrijk is.

Wil je een film met dubbele politieke ladingen, dan zijn er genoeg andere films om te bekijken. Maar deze zijn daar niet voor. Deze zijn hoofdzakelijk voor het vermaak.

Overigens staat deze film wel op mijn lijstje, hoewel ik de special effects van deel 2 maar magertjes vond eigenlijk.

Axeqlusive

Avatar

Geweldige film, je krijgt precies wat je verwacht met mind-blowing CGI.

Alleen het kleffe einde mag van mij weg.. de laatste 10 minuten vind ik dan wat lang. En het patriotistische "even voor de stars and stripes langs' vind ik zwaar not-done.

Maar verder... geweldig!
Vooral de bijrol van Bruce Campell als franse ober... genius!!

Random

Avatar

Tja, gisteren de film gezien met redelijk hoge verwachtingen maar... De film begon lekker Spidey z'n lekkere leventje werd lekker breed uitgemeten, en je ziet meteen wat er op het spel staat. Dingen als de " venom olie" die precies bij Parker landt neem je dan maar voor lief. Maar dan begint het oeverloos gezever over van alles en nog wat, oeh zal ik haar ten huwelijk vragen of... is alles nu okee met harry of..
Wat op mij nogal soapserie achtig overkwam.

Na een poosje werden de cliche matige uitspraken zoals: with great power comes... enzv erg irritant (niet in deze film overigens). Ieder persoon in de film heeft wel een cheesy opmerking klaar op het juiste moment.

Animaties zijn leuk gedaan maar ook niet mindblowing, de gevechten heb je inmiddels ook al gezien uit de vorige delen. Wat mij bij dit deel opviel is het gebrek aan spanning in deze gevechten, mede omdat je totaal niet kan inleven in de characters.

Ook jammer dat personen die juist interessant zijn minder aandacht krijgen zoals bijvoorbeeld de editor van de krant.
Absoluut hoogte punt uit de film vind ik toch wel de hilarische scene in het restaurant met die fransman.

Het probleem met deze film is dat het zichzelf te serieus neemt, waardoor het geheel erg krampachtig overkomt. Ook het tenenkrommende acteren van Parker wanneer hij bewust het venom pak aanmeet en vervolgens onweerstaanbaar voor de vrouwen is.

Ook jammer dat venom niet zo cool is dan hij in de tekenfilm serie is. Hij krijgt ook te weinig tijd op het scherm wat mij betreft.

Ik wil absoluut niet flamen op de overwegend positieve reacties hier, maar ik heb mij gewoon echt verveeld met deze film.

Spike

Avatar

Ook gezien en inderdaad Venom krigt gewoon te weinig tijd, maar venom is op zich niet dood, want de symbiont leeft nog in het lab van Conners, misschien evolueert dat wel tot carnage?
Maar waar Eddy Brock heen geblazen is.....


Ach nog genoeg verhaallijn voor andere delen.

Spike

Avatar

Oh en dit las ik net.

The big surprise in the FoxNews.com report is word that one character who appears to die in Spidey 3 might return for Spidey 4. "It turns out I may not be completely dead," the unnamed actor who plays the unspecified character revealed.

ASHWIN102

Avatar

Spike ""It turns out I may not be completely dead"."
Moet Venom zijn, kan niet anders.

Axeqlusive

Avatar

Of Harry... The New Goblin...
Weet jij veel, als we dan toch met soap ontwikkelingen bezig zijn, coma-praktijken zijn daarin best hip hehe

ASHWIN102

Avatar

AxeMan "Of Harry... The New Goblin...
Weet jij veel, als we dan toch met soap ontwikkelingen bezig zijn, coma-praktijken zijn daarin best hip hehe"
In dat geval kunnen ze uncle ben ook terug halen.

robbie19

Avatar

Gisteren de film gezien. Ge-we-ld-ig !!!.De special effects waren geweldig en het gevecht met parker en venom was echt super, wel jammer dat venom zo weinig screentijd kreeg mischien meer in deel 4

count me in !! :D

Jildert

Avatar

Spike "*DIKKE SPOILER*"


Zet dat eens tussen spoilertags, dwaas :(

Breug

Avatar

De lijn van de vorige 2 films is goed doorgezet. Ook veel humor dit keer.
Waar ik me wel aan stoorde was het publiek. Peter Parker werd keihard uitgelachen als hij geemotioneerd raakte en toen Mary Jane werd geslagen werd er massaal geapplaudiseerd. Maarja dat krijg je als je naar een premiere gaat in een vakantie. Het gemiddelde IQ zal rond de 80 hebben gelegen.

Remco

Avatar

Pfff inderdaad niks is irritanter als je al heel lang naar een film hebt uitgekeken en er zitten van die mafkezen in de zaal die hun kop niet kunnen houden. :| maar goed dat is een ander topic.
Ik vond de film goed maar minder dan deel 2. The Sandman animitie als hij voor het eerst tot leven komt vond ik geweldig.
De transformatie van Peter Parker door de Symbiot vond ik wat te snel en geforceerd allemaal, verder was de aktie top........

bregtman

Avatar

Ben er gister geweest en vond m eigenlijk best tegenvallen... had er zo naar uitgekeken en het was het allemaal net niet. jammer!

Doortje

Avatar

Leuke Film!!! ik vond het jammer van het camera werk op sommige stukjes,, de gedeeltes met Venom waren echt heel goed!!

Mr. Cinema

Avatar

@ Breug:

BIJ MIJ OOK!! hahaha vet :D


On topic:

alleen voor degene die em al gezien hebben:

Ik las op een site dat 1 van de 2 die dood gaan aan het eind niet dood is. Waarschijnlijk is dat Venom ( aangezien Harry ook in de cartoon dood ging volgens mij ) want in de cartoon werd venom ook gedood maar kwam later weer terug met zn symbioot vriendje Carnage.


Wie zou er in de volgende spelen.. ik gok op Dr. Lizard ( aangezien we Dr. Connors al kennen ) of misschien toch Carnage? Kraven? Rhino? Shocker? Mysterio?

Darthmar

Avatar

Gisteren gezien en ik vond hem na deel 1 en 2 weer zeer vermakelijk ondanks het geroezemoes in de zaal.

ASHWIN102

Avatar

Darthmar "Gisteren gezien en ik vond hem na deel 1 en 2 weer zeer vermakelijk ondanks het geroezemoes in de zaal."
Dan zaten we misschien in dezelfde zaal. Echt irritant he? Dan heb je zoiets van; blijf dan thuis of ga weg als die film je niet interesseert. :(

Spike

Avatar

Breug "De lijn van de vorige 2 films is goed doorgezet. Ook veel humor dit keer.
Waar ik me wel aan stoorde was het publiek. Peter Parker werd keihard uitgelachen als hij geemotioneerd raakte en toen Mary Jane werd geslagen werd er massaal geapplaudiseerd. Maarja dat krijg je als je naar een premiere gaat in een vakantie. Het gemiddelde IQ zal rond de 80 hebben gelegen."


Oeps sorry, ik dacht echt dat dat vanzelf zou gaan, iemand heeft het inmiddels veranderd, nogmaals sorry.

Spike

Avatar

Jildert "Zet dat eens tussen spoilertags, dwaas :("


Oeps sorry was niet mijn bedoeling dacht dat het vanzelf zou gaan, is wel veranderd inmiddels.
maar nogmaals sorry.

ps... de post hierboven was fout.

Darthmar

Avatar

ASHWIN102 "Dan zaten we misschien in dezelfde zaal. Echt irritant he? Dan heb je zoiets van; blijf dan thuis of ga weg als die film je niet interesseert. :("


Zat je in Pathe de Kuip dan?

merijnsa

Avatar

Hij viel me echt zwaar tegen. Het leek meer op een aflevering van goede tijden slechte tijden dan een vette superhelden film. Ik vond de eerste twee delen erg goed maar dit is echt too much. Het einde is voorspelbaarder dan een film van Steven Seagal en spanning is niet aanwezig. Gellukig zaten er nog wat grappige scenes in. Vooral de scene waarin de krantenbaas zijn bloeddruk moet verlagen is meesterlijk.

Jammer dat de rest totaal niet indrukwekkend was. Trouwens, die hele Amerika-Irak shit in deze rescensie is echt totale bullcrap, daar zijn we het hopelijk toch wel mee eens allemaal?

ASHWIN102

Avatar

Darthmar "Zat je in Pathe de Kuip dan?"
Oh nee, blijkbaar zitten die rotzakken overal. :(
merijnsa "Trouwens, die hele Amerika-Irak shit in deze rescensie is echt totale bullcrap, daar zijn we het hopelijk toch wel mee eens allemaal?"
Nee hoor, het feit dat dr. Octopus in deel 2 werd gebruikt, is om actie te voeren samen met greenpeace voor een betere leefomgeving van de vissen in de atlantische oceaan.

Ageell

Avatar

De symboliek is leuk gevonden, irak-amerika enz. maar slaat nergens op. daar is die film echt niet voor bedoeld. er zit natuurlijk wel een boodschap in.

ik vond het einde teleurstellend. verder was het een leuke film , maar wel de minste van de drie.

bullet-time

Avatar

Het meest trieste zijn de mensen die klagen over cliche's en soapachtige verwikkelingen. Dan moet je maar niet naar Spider-Man gaan.

wallace

Avatar

Ik las op Wikipediadat ze mewt de 4de als bezig zijn. Maar speelt toby en kristen daar dan ook in?

wallace

Avatar

Ik las op Wikipedia dat ze met de 4de als bezig zijn. Maar speelt toby en kristen daar dan ook in?

Rnej

Avatar

Ik vond m maar slecht....

hij had 100x duisterder gemoeten en venom was in de strips bijna niet te verslaan......

sandman was wel okay, maar al met al maakt deze film t zichzelf zo moeilijk om serieus genomen te worden... jammer.. had een meesterwerkje kunnen zijn...

MovieInsider

Avatar

De lat lag natuurlijk hoog, maar er zijn meer redenen dat Spiderman 3 het niveau van zijn voorgangers niet haalt.

Kill your Darling Mister Raimi: had het lef gehad Sandman geheel uit het script te schrappen. Hij heeft te weinig toegevoegde waarde en je vraagt je af waarom hij het uberhaupt tegen Spiderman opneemt. Een zeer slordig behandelde verhaallijn. Het Venom-fenomeen had zonder Sandman fraai uitgediept kunnen worden.

Alleen Harry Osbourne alias Goblin junior komt aardig uit de verf. Verder zijn de dialogen zo nu en dan tenenkrommend 'soapy'. Het lijkt alsof Raimi er niet met zijn hoofd bij was...de eerste twee delen waren gemaakt met zoveel zorg en liefde.

Ik vroeg me na afloop af waarom ik hier eigenlijk zo naar had uitgekeken. Nog altijd bovengemiddeld amusement, maar Spiderman 3 mist magie.

MovieInsider

Avatar

Om nog even in te haken op de Amerika-Irak kwestie, zoals te lezen in de recensie: wisten jullie dat Sam Raimi een zeer conservatieve republikein is?

Mr. Cinema

Avatar

Oke, ik heb me natuurlijk ook wel af en toe een klein beetje geërgerd bij die emo-scenes van spidey 3. Maar ik snap niet dat jullie 2 beter vinden dan 3. Wat is 2 een KUTfilm.. Doc Ock is meesterlijk, ik heb dubbel gelegen om J.J.

maar godsamme, elke keer als die oude taart in beeld komt gaan ze janken, en dan krijgt ie ook nog een midlife crisis waardoor ik WEER een uur moet kijken hoe hij zn krachten terugkrijgt. 3 is niet beter dan 1.. maar toch wel zeker dan 2 vind ik. De actie was ook meesterlijk en voor iedereen die loopt te huilen dat Venom dood is: Zijn jullie vergeten dat er nog een stukje in een potje bij Connors zit? Dus hij maakt denk ik ook wel zn opwachting in deel 4. Verder vind ik het wel humor dat The Sandman een good guy is.. kzie em al samenwerken met Spidey :P Ik hoop dat ze voor deel 4 Venom en Carnage doen ^_^ en dat spidey dan spiderman-carnage komt en dat madame web dan 7 spiderman's uit andere dimensies oproept om Spider-carnage en de Kingpin te stoppen samen met Venom en Iron Man.. maarja.. zo'n echte cartoonverfilming zal wel teveel gevraagd zijn :P

vmacaay

Avatar

@Mr.Cinema

Het is duidelijk te lezen dat jij je informatie uit de tekenfilmserie haalt.In de strip was de Sandman ook een good guy. Hij is later weer slecht geworden.

Ik lees zo vaak dat mensen willen dat het geen soap is. Maar dat is Spiderman. Het draait meer om Peter Parker dan om Spiderman zelf en dat doet deze film best goed. In een doorsnee aflevering van spiderman zal je ook zijn dagelijkse problemen tegenkomen.

Er valt genoeg te bekritiseren over deze film, ik noem Waarom zegt die butler pas zo laat tegen harry de waarheid over zijn vader?
Waarom krijgt Venom zo weinig tijd om zich zelf te presenteren? Waarom krijgt de symbiot zo weinig tijd om zich zelf te presenteren? Waarom was het zo voorspelbaar dat Harry zich zelf ging op offeren? "I would give my life for them" etc.


Maar ondanks de dingen die ik opnoem was het een vermakkelijke film. Ik heb wel spijt dat ik naar de voorstelling van 18:20 ben geweest. De zaal zat vol kinderen en die moesten ook constant applaudiseren om de stomste dingen. Heel irritant.

Oja, en er zijn nog vijanden genoeg. Ze kunnen nog wel tien films maken die nog de moeite waard zijn om te bekijken. Ik stem Mysterio een beetje mind-f*cken met special effects... Heel cool.

tukkerstein

Avatar

Erg goede film. Hoewel het in het eerste uur niet erg duidelijk is waar de film nu precies heen wil, wordt de film daarna stukken beter. Acteerwerk is zeer goed, special effects zijn nog beter dan in de voorgaande delen. Het is eigenlijk meer van hetzelfde maar het is nog steeds erg vermakelijk.
8/10

"Wel jammer dat de katalysator van alle ellende (een mysterieus goedje van Mars) weer een kracht van buitenaf is. Duidelijk Amerika-Irak, of ach: trek zelf de vergelijking maar."

Behoorlijk lachwekkend stukje uit de recensie. Het heeft er geen reet mee te maken :d :d

RoyL

Avatar

Wel teleurstellend deel, had eigelijk meer verwacht van deel 3.
Al hoewel 13 minuten langer dan deel 2 , heb ik soort gevoel dat deel 3 te gehaast aan. Ik bedoel 3 bad guys met weinig
verhaal-achtergrond. Jammer had zo uitgekeken dat deel 3 de beste deel zou zijn. Het had betere deel en een geslaagde trilogie kunnen worden.

raymills84

Avatar

MovieInsider "De lat lag natuurlijk hoog, maar er zijn meer redenen dat Spiderman 3 het niveau van zijn voorgangers niet haalt.

Kill your Darling Mister Raimi: had het lef gehad Sandman geheel uit het script te schrappen. Hij heeft te weinig toegevoegde waarde en je vraagt je af waarom hij het uberhaupt tegen Spiderman opneemt. Een zeer slordig behandelde verhaallijn. Het Venom-fenomeen had zonder Sandman fraai uitgediept kunnen worden.

Alleen Harry Osbourne alias Goblin junior komt aardig uit de verf. Verder zijn de dialogen zo nu en dan tenenkrommend 'soapy'. Het lijkt alsof Raimi er niet met zijn hoofd bij was...de eerste twee delen waren gemaakt met zoveel zorg en liefde.

Ik vroeg me na afloop af waarom ik hier eigenlijk zo naar had uitgekeken. Nog altijd bovengemiddeld amusement, maar Spiderman 3 mist magie."Bedankt; dit stuk scheelt mij weer een betoog. Ik ben het er helemaal mee eens. Zowel als Sandman als Venom zijn nu halfuitgewerkte karakters, terwijl de dramatische momenten inderdaad richting "corny" gingen. De duistere kant van het verhaal werd met spastickachtige momenten van ieder ruw randje ontdaan. Jammer; hier had veel meer ingezeten.

raymills84

Avatar

Ahem....slapstickachtige momenten bedoel ik. En ik las onlangs dat Raimi een conservatieve Republikein is. Movie insider heeft gelijk. Dus dat gewapper met de vlag moeten we helaas serieus nemen. Ik vraag me af wat George Bush van de Evil Dead reeks vind. Weinig wapperende vlaggen.

geertvdheide

Avatar

Zoals velen boven mij herkende ik ook veel goede en slechte punten in de film. De actiescenes zitten goed in elkaar, visueel is het top en een groot deel van de soapie scenes zijn ook best ok. Een beetje drama hoort gewoon bij de Spider-Man verhalen. Het acteerwerk is prima, en een groot deel van de humor is ook leuk, met name de scenes met J. Jameson, en met de Fransman in het restaurant.

Het grootste nadeel vond ik dat er teveel plot in één film is gestopt. Velen noemden dit al eerder: Te veel vijanden, te veel karakters die veranderen als een blad aan de boom, te veel scenes die te kort zijn terwijl ze in de comics juist cruciaal waren. Daardoor zijn eigenlijk bijna alle karakters en plotwendingen onderbelicht en gehaast.

Daarnaast ergerde ik me ook aan enkele humor-scenes, met name de scene waarin Peter op straat zijn dansjes doet, gewoon kinderlijk en niet grappig.. Er zitten ook nogal wat cheesy dialogen in hier en daar.

Al met al heeft de film dus zijn ups en downs, en een echte klassieker is het niet. Het niveau is naar mijn mening ongeveer gelijk aan de voorgaande delen, alleen nog gehaaster.

[rating 3.5]

PascalSauvage

Avatar

Ik vond de film matig.
Bij mij begon het irritant te worden toen Parker dat meisje ging kussen op het podium...toen had ik al zoiets ahneehe..jammer...
Wat ik ook een beetje overdreven vond is dat Peter inderdaad een macho werd had niet gehoeven dat vind ik echt zonde!dat hoort op een of andere manier niet bij hem...verder de Sandman was echt HEEL VET neergezet!!

vmacaay

Avatar

PascalSauvage "
Wat ik ook een beetje overdreven vond is dat Peter inderdaad een macho werd had niet gehoeven dat vind ik echt zonde!dat hoort op een of andere manier niet bij hem.."


Joh, daarom trekt hij dat pak ook uit. Dat pak leeft een eigen leven, laat de arrogantie en evil in personen naar boven komen. Jammer genoeg is dat in de film heel oppervalkkig uitgewerkt.

Mr. Cinema

Avatar

Ik hoor nu veel mensen zeggen, waarom de characters zo weinig tijd krijgen in de film dat je niets van ze weet.. volgens mij weet je van The Sandman genoeg.. Hij moest geld hebben voor zn stervende dochter, dacht dat spiderman dat niet toeliet en gaat dus achter spinneman aan. Van Venom weet je idd geen moer.. maar die zal in deel 4 denk ik wel terugkomen..

DelliPeter

Avatar

Ik vind spiderman een grote teleurstelling in vergelijking met de andere 2 delen. Het is een veel te soapie film geworden en venom had een veel te kleine rol.

Ik vond het ook een beetje vreemd zoveel tv-serie acteurs te zien.

Topher Grace: That 70's show
J.K. Simmons: OZ
Bruce Campbell: Xena
Thomas Haden Church: Ned and Stacy

RoyL

Avatar

Als ze nou gingen meer vertellen over sandman en venom, en minder gezeik verhalen tussen peter & mary jane.dan was de film veel beter.

Planethugo

Avatar

Beetje dubbel gevoel overgehouden aan de film. Van de ene kant was ie echt spectaculair en goed gemaakt maar de diepgang was er te weinig. Sandman had men wel eruit mogen laten en Venom had veeeeeel meer tijd mogen krijgen. Maar de tijd die ie kreeg was wel weer erg goed gedaan.

Ook waren er een aantal tenenkrommende scenes zoals dat gedans, dat sloeg nergens op. Men had het veel beter duidelijk kunnen maken dat peter arrogant werd door de symbiont. Ook hoe die symbiont op aarde kwam sloeg nergens op. In deel 2 was er nog de introductie van de zoon van Jameson die als astronaut de ruimte in ging. Dan zou je verwachten dat ie dan dat goedje mee terug naar aarde zou nemen zoals in de tekenfilm en strip(?). Heb geen strips gelezen maar wel alle tekenfilms dus vandaar. Toch zat er deze keer gelukkig wel een stuk meer actie in dan in voorgaande delen

tijdreiziger

Avatar

Misschien niet het beste deel uit de serie, maar toch geweldig! Ik was in eerste instantie sceptisch over de manier waarop Raimi's visie afwijkt van de 3 villian-verhaallijnen uit de strips. Maar laten we wel wezen: van 3 verhaallijnen kun je nou eenmaal niet alle details in 2 uur proppen. Het is Raimi weer gelukt de essentie van die verhalen te tonen zonder dat het menselijke aspect wordt overschaduwd. Ook dat de film op sommige verlopen afwijkt van de strip (zie Gwen Stacy) vond ik verrassend.

Mr. Cinema

Avatar

@ dellipeter

wtf lul jij nou man.. JK en Thomas Haden Church zaten allaang in de serie hoor?

En deel 2 was veeeeel soap-achtiger dan 3. En Venom had helemaal geen kleine rol.. hij was er de hele film.. alleen dat gevecht was kort. Maar hij komt vast wel terug in deel 4 hoor Venom-lovers :D

dalien

Avatar

De langverwachte spiderman 3 heb ik dan eindelijk gezien. Ik had hier helaas teveel van verwacht. Het leek me een fantastisch deel doordat peter's grootste vijand Venom in voor komt, maar het stelde me toch teleur.
Ik heb me zeker vermaakt! Maar het werd te veel in 2,5 uur.. en het werd ook een beetje afgeraffeld op het einde.

DelliPeter

Avatar

Mr. Cinema "@ dellipeter

wtf lul jij nou man.. JK en Thomas Haden Church zaten allaang in de serie hoor?

En deel 2 was veeeeel soap-achtiger dan 3. En Venom had helemaal geen kleine rol.. hij was er de hele film.. alleen dat gevecht was kort. Maar hij komt vast wel terug in deel 4 hoor Venom-lovers :D"


wtf lul jij nou man.. Als je bedoelt dat Thomas Haden Church ook in de vorige delen zat heb je het verkeerd.

tukkerstein

Avatar

Het was zogenaamd heel moeilijk om van die symbioot af te komen. Das ook slecht weergegeven, want hij maakt wat geluiden met een kerkklok en hij kan het er zo afhalen. Ze hadden daar viel dieper in moeten gaan, hoe Peter echt helemaal de verkeerde kant opgaat, en niet zoals nu, nu is het gewoon een klein verhaaltje tussendoor.

coolcredit

Avatar

Vond het geen bijster goede film, zelfs de effecten waren voor de gemaakte kosten niet eens bijster veel beter als in de eerdere films. Het verhaal flopte aan alle kanten en met geen karakter was er verdieping en meeleving mogelijk. Het is dat er zoveel geld in de effecten is gestopt dat t nog net geen B-movie is maar ik vond m beduidend slechter dan deel 1 en deel 2 en eigenlijk maar een magere 2,5 ster waard. OMdat ie spiderman-3 heet hoeft ie niet opeens goed te zijn, als je hem heel objectief bekijkt stelt t kwa film niet veel voor...

thats me

Avatar

Ik heb een hele tijd gezegd dat ik niks heb voor deel 1 en 2.. en heb ze dus een tijdje vermeden..

Maar uiteindelijk heb ik ze gezien.. en vond ze op zich wel leuk.. Met vrienden naar de bios geweest voor deel 3 en ik moet zeggen ik ben van gedachten veranderd..

Ik vond deel 3 gewoon de beste van de trilogie..
Spanning, actie, humor en liefde.. een combinatie van 4 dingen die zeker een mooie film van hebben gemaakt... Wat de beste stukken waren de acties met daarin die spanning.. Ik vond spiderman gewoon helemaal op en top.. Alhoewel er geen 4e deel moet komen... op een gegeven moment is het klaar.. en dat is nu bij dit deel het geval..

Emir

Avatar

Mr. Cinema "@ dellipeter

wtf lul jij nou man.. JK en Thomas Haden Church zaten allaang in de serie hoor?

En deel 2 was veeeeel soap-achtiger dan 3. En Venom had helemaal geen kleine rol.. hij was er de hele film.. alleen dat gevecht was kort. Maar hij komt vast wel terug in deel 4 hoor Venom-lovers :D"


Hele film? Wat praat jij nou weer, er is een groot verschil tussen Venom en de symbiant.. Venom was alleen de laatste 30 min aanwezig..

Overigens vind ik dat met het pak gedaan lelijk, het is een symbiant dus een levend kleefsel. Niet een katoenen pak waar je zomaar de masker af kunt halen..

Ravaged

Avatar

Laatst in iMax gezien en ook daar was het publiek vrij irritant; hetzelfde als eerder genoemd: mensen die gingen lachen bij sentimentele scenes, kinderen dat constant liepen te roepen als Spiderman in beeld kwam... Ging irriteren.

Qua film: Ik had liever gezien dat ze zich hadden gericht op Sandman en Goblin, waarbij de lijnen tussen good en bad guy vervaagden, net zoals dat nu beetje gebeurde, maar dan dieper uitgewerkt. Venom verdient gewoon een hele eigen film, eventueel met Carnage er later bij. Ook Gwen was compleet nutteloos. Ze hadden beter Felicia kunnen gebruiken, om zo de driehoeksverhouding te kunnen beginnen.

Ieder heeft natuurlijk weer andere meningen erover, maar zoals ie was, was het vrij gerushed. Verder vond hem wel sterk, en toch ondanks alles, beter dan deel 1 en 2, ondanks dat ik Doc Oc wel meest interessante bad guy vond.

Wosko Jagora

Avatar

Grappig dat mijn recensie op een vergelijkbaar oordeel uitkomt, maar toch weer om hele andere redenen! Blijkbaar kunnen smaken verschillen en toch op hetzelfde uitkomen ;)

Jelle H.

Avatar

De pappies, mammies en kinders naast mij vermaakten zich enorm maar ik sluit mij volledig aan bij Random.. De film viel mij ook tegen.. het was een lange zit..

De wendingen die gemaakt worden in de film zijn veel te kort door de bocht en daardoor zeer ongeloofwaardig, raar en goedkoop.. Jammer.

Deel 1 en 2 zijn beduidend beter!

Moviemagic

Avatar

Zoals veel mensen vond ik ook deze film net zo goed als deel 2. Echter had ik ook het gevoel dat Venom en The Sandman als karakters beter uitgewerkt hadden moeten worden.

Ook zijn enkele zaken raar in mijn optiek Spiderman wordt geschopt en geslagen....tegen de muur gekwakt en later zie je bij die Pietje Parker geen blauwe plekken . Zo zijn er nog meer te vinden, maar misschien ben ik dan iets te zeikerig.

Thiver

Avatar

Moviemagic "Ook zijn enkele zaken raar in mijn optiek Spiderman wordt geschopt en geslagen....tegen de muur gekwakt en later zie je bij die Pietje Parker geen blauwe plekken ."

Heeft Parker niet gewoon een heel vlot herstelsysteem? :D Net zoals Wolverine?

Thiver

Avatar

Moviemagic "Ook zijn enkele zaken raar in mijn optiek Spiderman wordt geschopt en geslagen....tegen de muur gekwakt en later zie je bij die Pietje Parker geen blauwe plekken ."

Heeft Parker niet gewoon een heel vlot herstelsysteem? Net zoals Wolverine? Smiley face

Moviemagic

Avatar

Thiver "Heeft Parker niet gewoon een heel vlot herstelsysteem? Net zoals Wolverine? Smiley face"


Volgens mij niet, want in deel 1 had hij een wond aan zijn arm waaraan hij aan herkend werd door The Green Goblin/Norman Osborn.

Ook heb ik er nooit iets van gezien in de stripverhalen.

Albert020

Avatar

Yess heb eindelijk morgen tijd 21 Mei
Ga hem wel in Imax kijken bij Pathe Amsterdam Arene T+)

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik vond 3 boeven ook een beetje teveel van het goede, Sandman en Venom waren wel gave boeven mooi neergezet!!!

Met de liefde tussen Peter & Mary heb ik het ook wel een beetje gehad nu, maar ja dat doen ze om de film ook aantrekkelijk te maken voor het vrouwlijk publiek wat niet veel op heeft met comic verfilmingen denk ik.

Maar goed, leuke film met veel goed aktie en en zeker een dikke pluim qua special effects...

P.s.

Ga inderdaad LAAT naar de bioscoop, ik zat om 12:00 in Pathé Rotterdam de kuip en had alweer gelijk spijt aangezien de zaal vol zat met kids...die tijdens de gewone scenes geen geduld op konden brengen en dus gingen vervelen......

Tevens moet ik wel zeggen dat het gezicht van Tobey Maguire als hij begint te huilen wel heel komisch is.....(vind hem nog steeds geen goede casting voor Spiderman overigens, maar goed het is niet anders)

Cyrano de Bergerac

Avatar

Krijg nou... ik lees meerdere mensen klagen over het publiek waar zij in zaten, en raad eens: ik zat ook in een #*@$-publiek.

Verder was de film qua special effects enzo geweldig, maar niet altijd even realistich, in de practische vorm van het woord (als parker bijvoorbeeld zonder masker rondloopt, zonder dat iemand in het drukke new york hem door heeft).

Er wordt ook veel geklaagt over het feit dat Venom weinig te zien zou zijn. Daar ben ik het tot op een zeker punt mee eens, maar denk is in; Als je hem weinig ziet, en dan ook nog snel in beeld, dan blijft dat mysterieuze erg hangen. Als je hem te lang ziet raak je toch een beetje aan hem gewend, waardoor hij zijn autoriteare duisterheid stukje bij beetje verliest.

duss...

verder; zien die film!!
:Y

LuCos

Avatar

Ook ik zat in het publiek met een paar jongens (die ouder waren dan mij --") die niet normaal konden kijken en alleen maar zaten te roepen en te blere bij sommige scène's...

Toch vond ik de film niet tegenvallen. Een ding vond ik wel jammer, en dat is dat alles te makkelijk weer goed afliep, een iets te Hollywood einde... Maar toch was de film spannend en (kon ik in iedergeval) goed met de personage's meeleven.
[rating 4]

Webjoker

Avatar

Wat een drama film zeg. En met drama bedoel ik dan dramatisch slecht. Niet alle reacties hier boven gelezen maar de negatieve komen vast overeen met mijn standpunten. Damn!

wallace

Avatar

Wanneer komt Spider-Man 3 eigelijk te koop. Ik hoop wel dit jaar.

Dinalfos

Avatar

Okay, ik ben een Spidey-fan. Dit was mijn mening van een tijdje terug:

"In één woord: respectloos. Het is een zeer teleurstellende, soms zelfs slechte film geworden. Ik weet niet Sam Raimi en consorten voor ogen hadden bij het schrijven van de screenplay, maar het moet ook op papier ook redelijk absurd hebben geleken. Drie villains gepropt in een film van 140 minuten? Damn. Daar doe je gegarandeerd vrijwel ieder personage te kort mee. Ik kan best begrijpen dat een nóg langere speelduur voor veel mensen (en echt niet alleen het publiek) niet acceptabel is, maar had dan op z'n minst Eddie Brock/Venom eruit gehaald en bewaard tot de volgende film. Dat had een hoop druk van de ketel gehaald. Nu zit je met een film die een hele hoop leuke individuele (actie)scènes heeft, maar als samenhangend geheel op een aantal punten ernstig tekort schiet.

Want wat je nu te zien krijgt is weliswaar amusant op een popcorn-niveau, maar is tegelijkertijd zo slapjes geschreven dat behalve de karakterontwikkeling ook de logica, nuance en motivering goeddeels ontbreekt. Je ziet een komeet, zonder enige toelichting of verklaring, pal naast Peter en Mary Jane neerstorten alsof het voorbestemd was. Daarnaast viel het me ook deze keer weer op hoe Spidey's krachten ofwel worden genegeerd (spider sense komt in de hele film niet voor, zelfs niet als hij van achteren wordt aangevallen), ofwel inconsistent worden toegepast (kracht, snelheid etc.). Ook zie je Flint Marko/William Baker moeiteloos een wetenschappelijk experiment binnen wandelen zonder dat het ook maar iemand opvalt en zullen de ingewijden met afgrijzen constateren dat de potentie van de symbiose nauwelijks wordt benut.

En over dat laatste kan ik me als Spidey-fanboy nou zo kwaad maken he. De screenplay bereikt diepe dalen op dit punt. In de comics was die hele symbiote --> Peter --> Eddie --> Venom verhouding geen verhaaltje tussendoor maar een jarenlang, opbouwend proces dat nu nog steeds zijn nasleep heeft. De manier waarop (uiteraard onder druk van Sony) de Venom-saga er als een subplotje doorheen wordt geduwd, getuigt van een chronische desinteresse. Nou wist ik al veel langer dat Sam Raimi er weinig van had begrepen, maar het was toch wel jammerlijk om te zien. Want waar is het hele "lethal protector" aspect? Waar is de ambiguïteit van zijn levensfilosofie? Waar is de verknipte haat-haat-liefde-haat verhouding tussen Peter en Eddie? Waar is het schuldgevoel bij Peter over hoe hij Eddie en zijn psychopathische superheldencomplex gebruikt om zijn eigen gezin te beschermen?

Het ergste is nog wel dat deze hele halve vertelling de film gigantisch opbreekt. De fans krijgen vrijwel niets van wat ze willen zien en de non-fans vragen zich af waarom al die schurken toch steeds bij toeval blijven ontstaan. Ook doordat het personage Eddie Brock in de film, zoals uitgelegd, een stompzinnige karikatuur is, is het echt totaal nutteloos om hem erin te stoppen. Ik snap dat de fans Venom graag willen zien en dat ze er al jaren om roepen. Maar eh, sinds wanneer is "zien" alleen genoeg? We willen hem niet alleen "zien" maar ook zíen. Dus een gemiste kans op alle fronten.

Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat Spiderman 3 als geheel een superslechte film is. Want ondanks alle imperfecties in de screenplay (en het zijn er nogal wat), blijft het een spektakelfilm. Ik deel Raimi's absurd oppervlakkige visie óp en de verafgoding ván de silver age van comic books absoluut niet, maar hij is duidelijk zéér geïnteresseerd in de liefde tussen M.J en Parker. Ondanks de soms gruwelijk misplaatste sentimentele muziek, zijn deze scènes over het algemeen beter geschreven dan de rest. Goed, het blijft allemaal onwijs bombastisch en Hollywood, maar het kan er an sich wel mee doorm, vergeleken met de rest. Nou ja, op één slechte jankscéne in het park na dan. Hoewel ik liever zou hebben gezien dat hij voor deze derde film een sprong vooruit in de tijd maakte richting Peter zijn volwassen leven (aangezien het leeuwendeel van zijn karakter in die periode werd ontwikkeld), moet ik zeggen dat hij heel goed weet wat het (Amerikaanse) publiek wil zien van tienerperikelen.

Een ander belangrijk deel dat de romance enigszins ten goede komt is het verbeterde acteerwerk. Alledrie de hoofdrolspelers (Maguire, Dunst en Franco) zijn gegroeid sinds de eerste Spiderman-film. En dan met name Franco en Dunst. Franco speelt lekker naturel en weet zijn boog voldoende geloofwaardig over te brengen. Hij moet het flink ontgelden in de film, maar hij wekt wel wat sympathie op als tragisch figuur. Dunst is in deze film minder aanstellerig in haar mimiek dan in Spidey 1 en in mindere mate ook 2. Dat soms tamelijk irritante, piepende gefluister heeft (grotendeels) plaatsgemaakt voor een volwassen vrouwenstem. Mooi, want ik had geen zin om steeds met gekromde tenen te zitten. En verder mogen we ook niet klagen over de rest van de cast. Thomas Hayden Church is een uitstekende acteur en in Spiderman 3 laat hij zien dat hij goed is in het neerzetten van 'serieuze' personages met een vleugje camp. Een betere Flint Marko/William Baker had ik me niet kunnen voorstellen. Verder ook niets ten nadele van Topher Grace' zelfbewuste spel, maar hij is nu eenmaal geen Eddie Brock.

De rest is precies wat je gewend bent van de vorige films, behalve dan dat Maguire geleerd heeft om wat subtieler en minder drammerig te zijn in cruciale scenes. Afgezien, natuurlijk, van die tenenkrommende (Oh, the horror!) scène in het park. En ik vond het zelfs cool toe hij de bitch ging uithangen tegen M.J en Harry. Dat gevoel had ik echt nog nooit gehad bij mensen met hetzelfde productnummer als Elijah Wood. Dus eh, houden zo. Jammer alleen dat het allemaal zo knullig wordt geinitieerd. Je veegt een haarlok omlaag en voila, je bent opeens een bad guy! Maar tja. Verder was er natuurlijk tekenfilmfiguur Jameson en de cameo van Bruce Campbell. Hij heeft deze keer wat meer tekst, hoewel dat Franse accent een beetje té was. Maar wel geinig op zich. Ik had er denk ik meer van verwacht.

En tot slot nog het belangrijkste element: de actie. Nou, ik moet zeggen, ze hebben het een en ander bijgeleerd. Al in de eerste film bleek dat het ERG moeilijk was de bovennatuurlijke physique van Spiderman na te bootsen met de computer. Het resultaat was, ondanks de hoge kwaliteit van de CGI, soms best lelijk om te zien. Bij deel 2 zag ik eerlijk gezegd weinig verschil met deel 1, maar ik heb me laten vertellen dat de technische verbetering groot was. Okay dan. Maar bij deel 3 is het toch wel duidelijk dat de tijd niet stil heeft gestaan. Althans, waar het Spiderman zelf betreft. Het is en blijft wat moeilijk voor het menselijk brein om een 100% geanimeerde vent die voortbeweegt met ver bovenmenselijke lenigheid, balans, accuratesse en vooral snelheid te accepteren als "geloofwaardig". Tja, voor wie niet graag bedonderd wil worden door computer graphics, zal het er ongetwijfeld vre-se-lijk uitzien.

Ik had zelf gelukkig niet langer het gevoel dat ik naar iets gruwelijk neps zat te kijken. Ja, je ziet het zoals gezegd wel, maar deze keer leek het toch alsof dat meer te maken had met het gevoel voor motie. De animaties zijn beduidend minder jerky, waardoor je nu niet meer de hele tijd je ogen dicht hoeft te doen. Het enige domme vind ik dat er nogal wat onnodige CGI in zit. Die scène met die hijskraan had bijvoorbeeld makkelijk met ouderwets ambachtelijke trucage gekund. Veel overtuigender. Oh en de CGI voor Venom leek op die van een film uit 2001, dus dat was ook waardeloos (hoewel niet verrassend). Vooral in de slotscène kon je merken dat het geld misschien toch wel een beetje op was. Of het professionele animatieteam werd plotseling vervangen door een stel Windows Paint-fanatici ofzo. In ieder geval is het wéér een argument tegen de geforceerde aanwezigheid van het karakter. De grootste troef, echter, is de reusachtige Sandman in het slotgevecht. Deze kerel is een stuk groter en beweegt om die reden dus langzamer en realistischer dan de andere geanimeerde shizzle in de film. Knap staaltje werk.

Dus al met al is Spiderman 3, ondanks de opeenstapeling van storende minpunten in de screenplay, best vermakelijk voor de niet-ingewijden. De veelgehoorde klachten over de vorige films dat er te weinig actie in zou zitten, zul je nu niet horen. Of dat iets goeds is moet je zelf maar bepalen. Voor de mensen die wél verstand hebben van het karakter Spiderman of gewoon veel vertand hebben van films zal het ongetwijfeld een ramp zijn. Althans, dat hoop ik.

4/10"

Ik sta er nog steeds achter, ook al heb ik de score met twee puntjes verlaagd Smiley face

Dazzlestan

Avatar

Gisteren gezien.
Geschrokken van de speelse manier van acteren van McGuire. Opeens is hij de womanizer. Dat goedje uit het heelal maakte hem in de tekenfilmserie nou niet bepaald zo. Venom is ook maar kort te zien.

Ook de manier waarop Spiderman samenwerkt met 'Little Goblin' vind ik ook vreemd.
Bovendien lijkt Spiderman opeens Superman. Hij is opeens overslaanbaar.

Tot slot...de Sandman vond ik ook wat tegenvallen. Leuke effects, maar meer ook niet.

KW

Avatar

Een welgemeende: mwah...

[rating 2]

cyberyo

Avatar

Thijs Witty rulez! :W

wallace

Avatar

Super vette film. Me lievelings film is het geworden.

Spider-Man 3

acties