Recensie

The Devil's Rejects (2005)

Nieuw boegbeeld van wansmaak.

door Remko Mewe om 09:52 in RECENSIES
The Devil's Rejects poster
Regie: Rob Zombie | Cast: Sid Haig (Captain Spaulding), Bill Moseley (Otis), Sheri Moon Zombie (Baby), William Forsythe (Sheriff Wydell) e.a. | Speelduur 109 min.

Dat wat vrijwel niemand lukt, krijgt Rob Zombie (echte naam Rob Cummings) al bij zijn tweede film voor elkaar: een sequel maken die zijn voorganger ruimschoots overtreft. Hoe verachtelijk The Devil’s Rejects ook is, verhaal- en regietechnisch zit het allemaal heel wat beter in elkaar dan het belachelijke House of 1000 Corpses.

Rob Zombie, voormalig frontman van rockband White Zombie, regisseerde twee jaar geleden een chaotische horrorfilm waarin vier jongeren autopech kregen, bij de moordlustige familie Firefly belandden en genadeloos werden afgeslacht. Een soort Texas Chainsaw Massacre, maar dan in een van-de-pot-gerukte stijl. Ondanks de uitbundige gruwelijkheden, maakten de zinloze en onbegrijpelijke montage- en camera-effecten (zoals scènes in negatief) er een lachwekkend rommeltje van.

The Devil’s Rejects is heel wat overzichtelijker. De film begint met een politiebestorming van het huis waar de Firefly-familie haar slachtoffers maakt en waar de lijken (of delen daarvan) worden opgeslagen. Onder leiding van sheriff Wydell, die op wraak zint omdat zijn broer in deel één werd doodgeschoten, krijgen de moordenaars de volle laag. Alleen Otis en Baby (een rol van de echtgenote van de regisseur) ontsnappen en slaan op de vlucht. Hun compagnon Captain Spaulding sluit zich even later bij hen aan en wat volgt is sadisme in het kwadraat. Aan de ene kant het drietal dat moordend en martelend (en daarvan zichtbaar genietend) probeert te ontkomen en aan de andere kant sheriff Wydell die zijn haat wil botvieren en daar af en toe in slaagt.

Het is bijna aan te moedigen om de bioscoop voortijdig te verlaten. Door deze geweldsorgie publiekelijk de rug toe te keren, maak je een loffelijk statement. Anderen zullen echter de zaal om een heel andere reden willen verlaten: de aanblik van Captain Spaulding en Otis is zo’n hel, dat er misschien een toiletpot voor nodig is om de walging kwijt te raken. Sid Haig is in werkelijkheid al niet gezegend met een mooi gezicht, maar in deze film slaat hij werkelijk alles. Hij heeft een ranzige baard, rotte tanden en zijn vieze zwarte lippen vormen een vuilvat waar voornamelijk schuttingtaal uit komt. Zijn lach is wanstaltig en hij is onaangenaam geschminkt als clown. Bill Moseley doet maar weinig voor hem onder. Lange vette slierten haar bedekken zijn gezicht en als je al niet onpasselijk wordt van zijn gewetenloze wreedheid, dan word je dat wel van zijn onverzorgde uiterlijk.

Er zijn maar weinig verzachtende omstandigheden aan te voeren voor deze film. De regie en acteerprestaties zijn veel te goed om door te gaan voor camp, dus dat excuus gaat niet meer op. Sterker nog, de acteurs veranderen in zulke abjecte sadisten, dat je ze onmogelijk als karikatuur kunt zien. Er zijn nog wel een paar spitsvondigheden te ontdekken, zoals een filmcriticus die wordt ingeschakeld om een profielschets van de seriemoordenaars te maken, omdat hun namen allemaal op Groucho Marx-rollen zijn gebaseerd, maar het kost veel moeite om van deze film de humor in te zien. Waarom zou je ook? Als de knipoog bij een brute mishandeling ontbreekt en je desondanks geniet, dan is een schuldgevoel maar moeilijk te onderdrukken. Natuurlijk, het is maar een film (en dus onschuldig?) en wat horror, bloed en sadisme op zijn tijd is helemaal niet erg, maar The Devil’s Rejects is zo onbeschaamd onbeschaafd dat men er eigenlijk aanstoot aan moet nemen. Nog meer verdorven zieltjes kunnen we er echt niet bij hebben. Ik hang niet graag de moraalridder uit, maar ja, iemand moet het doen en een culthit wordt het toch wel. Iedereen wil natuurlijk dolgraag zien wat er nou zo afstotelijk is aan dit nieuwe boegbeeld van de wansmaak. Wat dat betreft zal deze recensie ongetwijfeld een averechts effect hebben. Ik zal me dus angstvallig moeten vastklampen aan een oud principe: door alle ophef en hooggespannen verwachtingen is de kans groot dat de film alsnog vies tegenvalt.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

wouter79

Avatar

Ik heb deze film een maandje terug bekeken. De film was erg schokkend. Om eerlijk te zijn kan ik me niet veel films (reality beelden als die van faces of death daargelaten) herinneren die wat betreft geweld en gruweldaden erger waren dan deze.

Goed geschreven? Ik begrijp niets van deze recensie. De auteur wil niet de moraalridder uithangen, maar doet dat voortdurend. Dat hij zelfreflectie heeft en dit erkent kan toch niet bevredigend zijn. Wat mij betreft moet je helemaal geen ethiek loslaten op zo'n recensie, maar als je het dan toch doet, zorg dan dat je het loskoppelt van de rest. Reserveer er een aparte alinea voor, of zo. Als je daar niet toe in staat bent, dan moet je geen recensie over de film schrijven.

Wat mij bevreemd is dat ik in deze recensie aardig wat elementen ontdek die er eigenlijk op wijzen dat de film aardig in elkaar steekt. Toen ik het aantal blokjes waarnam, was ik dan ook verbaasd. De moraalcoefficient is kennelijk erg ruim toebedeeld.

Moviemagic

Avatar

wouter79 "
Goed geschreven? Ik begrijp niets van deze recensie. De auteur wil niet de moraalridder uithangen, maar doet dat voortdurend. Dat hij zelfreflectie heeft en dit erkent kan toch niet bevredigend zijn. Wat mij betreft moet je helemaal geen ethiek loslaten op zo'n recensie, maar als je het dan toch doet, zorg dan dat je het loskoppelt van de rest. Reserveer er een aparte alinea voor, of zo. Als je daar niet toe in staat bent, dan moet je geen recensie over de film schrijven.
"


Elke recensie is onderhevig aan een subjectiviteit. Er bestaan geen objectieve recensies! Je verwachting aan een film, je resultaat daaraan als je hem gezien hebt, je voorkeur of afkeur voor de spelende cast, etc zijn allemaal dingen die alleen meetbaar zijn voor jezelf. Iemand kan zich hierin vinden of juist niet. Als je ziet dat naarmate een recesent een film goed of juist slecht vind heeft dat extra invloed op zijn enthousiasme en hiermee schrijfwijze. Mijn mening blijft staan. GOED GESCHREVEN

Remko Mewe

Avatar

wouter79 "De auteur wil niet de moraalridder uithangen, maar doet dat voortdurend."

Voortdurend is wat overdreven, maar ik doe het inderdaad wel. Dat ontken ik ook niet. Ik keur de film af en daarom geef ik ook die lage waardering (dat halve sterretje is enkel voor de uitvoering). Ik ben echter wel zo realistisch om in te zien dat voor velen mijn afkeer juist een sterke reden is om de film wél te gaan zien.

wouter79 "Dat hij zelfreflectie heeft en dit erkent kan toch niet bevredigend zijn."

Waarom is dat niet bevredigend? Ik heb gewoon mijn twijfels over deze film geuit .

wouter79 "zorg dan dat je het loskoppelt van de rest"
Ik zie niet in waarom. Een recensie is een prima middel om een film in een 'ethisch' kader te plaatsen. En zo ver ga ik daar helemaal niet in. Die eeuwige discussie over het effect van geweld in films wil ik heus niet aanzwengelen, al kan deze film daarin wel als voorbeeld worden gebruikt.

Morrigun99

Avatar

Ik vond deze film eigenlijk wel tof. Een beetje een achtbaanrit zoals Natural Born Killers, maar dan een stuk sadistischer. Ik vond het namelijk heel erg gaaf dat de 'jagers' vanaf een bepaald punt de 'prooien' werden. Die sheriff Wydell is echt een goeie badass wat dat betreft.

mauzer

Avatar

"I think i'm gonna have me some tutti fucking frutti"

wouter79

Avatar

Remko Mewe "Ik zie niet in waarom. Een recensie is een prima middel om een film in een 'ethisch' kader te plaatsen. En zo ver ga ik daar helemaal niet in. Die eeuwige discussie over het effect van geweld in films wil ik heus niet aanzwengelen, al kan deze film daarin wel als voorbeeld worden gebruikt."


Ik ben het met je eens dat een recensie gebruikt kan worden als 'etisch' kader, zoals jij zegt. Ik geloof ook niet dat jij anderen jouw moraal wil opleggen binnen de discussie over geweld in films. Het gevaar is dat ethiek al heel snel overheersend wordt. Zoals ik jouw recensie lees is de lage waardering bijna in zijn geheel te danken aan het moreel verpelijk zijn van de film.

In een andere reactie werd terecht opgemerkt dat er in een recensie altijd sprake is van subjectiviteit. Het gaat er echter wel om dat de beoordeling op basis van meerdere deelaspecten plaatsvindt. Tenminste zo zie ik dat. Nu is het zo dat iemand die andere morele codes hanteert als jij een verkeerd beeld krijgt en de film misschien links laat liggen. Ik moet toegeven dat je nog wel aardig op deze gedachte inspeelt op het eind.

In feite zijn er dus twee punten van kritiek van mijn kant. Ik zie een recensie liever gaan over meerdere deelaspecten.Bovendien ik zou er niet zo'n saus van ethiek overheen gooien, omdat het al het andere beinvloedt. Daarbij moet ik wel zeggen dat dit mijn idee over een recensie is. Wellicht moet het ook kunnen om het vanuit 1 perspectief te bekijken, maar het is niet mijn stijl. Zeker niet als dat van ethische aard is.

Remko Mewe

Avatar

@wouter79: Bedankt voor je toelichting. Je visie wordt me al iets duidelijker.

wouter79 "Zoals ik jouw recensie lees is de lage waardering bijna in zijn geheel te danken aan het moreel verwerpelijk zijn van de film."

Ja, dat klopt denk ik wel. Kijk, ik kan zeggen dat de acteurs naar behoren presteren, de cameraman de camera goed vasthoudt en de belichter het juiste peertje heeft ingedraaid, maar dat maakt bij deze film allemaal niet zo heel veel uit. Je gaat niet naar deze film voor de technische aspecten, maar voor de sick kick.

Ik zou het al mooi vinden als er één iemand is die vanwege mijn recensie de film links laat liggen (Rob Zombie verdient nota bene een hoop geld aan deze grofheden). Die illusie is niet sterk, maar ik probeer wel een handje te helpen door gebruik te maken van de genoemde subjectiviteit. Dat is zeker geoorloofd in een recensie. Als de lezer maar onthoudt dat IK de film niet fraai vind.

Spider-fan

Avatar

"I'm gonna come back here and check on you and your momma and if you ain't got a reason why you hate clowns, I'm gonna kill your whole fucking family."

Leuke film en goed vervolg op 'House of 1000 Corpses'. Minder bevreemdend en trippy dan het eerste deel, maar minstens zo geestig. Zombie herhaalt niet simpel de formule van het eerste deel, zoals veel vervolgen doen, maar maakt er een op zichzelf staande film van. Gewoon goed gemaakt van begin tot eind en een ijzersterke soundtrack erbij, wat wil je nog meer?

Ook leuk om Ken Foree terug te zien, een cultheld uit de originele 'Dawn of the Dead' als Charlie Altamont. Hij is wel dik geworden trouwens. :E

De ophef over vermeend geweld in de film, snap ik overigens niet echt. Hebben we de afgelopen jaren niet veel erger gehad: Tarantino, 'Passion of the Christ'? :?
De film heeft wel wat weg van 'Natural Born Killers' inderdaad en ook aan 'From Dusk till Dawn' moest ik af en toe denken (zonder vampiers dan).

Steadicam

Avatar

Spider-fan "De ophef over vermeend geweld in de film, snap ik overigens niet echt."

Vermeend geweld :?. Understatement van de maand!!

Wat Kill Bill en Passion of the Christ betreft. Ik vind ze niet erger, want in Kill Bill is de knipoog overduidelijk en Passion of the Christ dient een heel ander doel. The Devil's Rejects is misschien minder bloederig of expliciet, maar wel sadistisch, onsmakelijk en in zekere zin geweldsverheerlijkend.

Spider-fan

Avatar

Steadicam "Vermeend geweld :?. Understatement van de maand!!

Wat Kill Bill en Passion of the Christ betreft. Ik vind ze niet erger, want in Kill Bill is de knipoog overduidelijk en Passion of the Christ dient een heel ander doel. "


En als het een ander doel dient, is het minder erg? :? Het constante brute geweld van 'Passion' vind ik veel ziekelijker én sadistischer dan wat dan ook in 'Rejects'. Maar het geweld in 'Passion' dient religie, neem ik aan, en dan is het ineens minder erg? Is dat niet een denkwijze die in de werkelijke wereld dagelijks slachtoffers maakt?

En het verschil met een Tarantino zie ik niet. Als Tarantino aan deze film meegewerkt had, zou ik het onmiddellijk geloven: de hele sfeer doet me sterk denken aan de films van hem die ik al eerder noemde.
En gevoel voor humor kan verschillen, maar ik vind de knipoog in Zombie's films net zo duidelijk (zo niet duidelijker) dan bij Tarantino. Eén van de moordenaars loopt er notabene de hele dag als een clown bij, ze zitten als kleine kinderen om een ijsje te zeuren; om maar wat voorbeelden te noemen. Tarantino's films zitten van begin tot einde vol met sadisme en 'geweldsverheerlijking', dit soort films is zelfs dankzij hem populair geworden. Dus waarom deze film het ineens zou moeten ontgelden als zijnde té gewelddadig?

wouter79

Avatar

Deze film lijkt op geen enkele manier op die van tarintino stijl of op de passion.

De passion is gebaseerd op de bijbel. Als je het niet in religieus opzicht benadert, dan kan je het in ieder geval in historisch opzicht doen. De film is met andere woorden in de basis geen creatie van de filmmaker. Het geweld in de devil's rejects is door de filmmakers zelf gecreerd. Zoals religie als rechtvaardiging misbruikt is, misbruik jij het nu als tegenargument.

Dit gegeven daargelaten is het geweld in de devil's rejects in geen enkel opzicht te vergelijken met de passion en tarintino films. Het sadisme wat in de devil's reject film schuilt wordt in de verste verte niet benaderd. Micheal Madsen in reservoir dogs kwam nog het meest dicht in de buurt met de oor scene. Dat vind ik nogal wat anders dan kiekeboe roepen met het gelaat op je handen tegenover de echtgenote. De vergelijking met vampiers, kill bill en dat soort films lijkt me niet eens zinnig om over te discusseren.

cypher

Avatar

Boegbeeld van wansmaak ?
Man, dit is echt een geweldige horror film. Eindelijk eens weer een echte horror film ipv al die tiener horror (wrong turn, house of wax).
Ik snap deze recensie echt niet..........
Je schrijft ; nog meer verdorven zieltjes kunnen we er niet bij hebben. Net alsof ik nu verander in een sadist nadat ik de film heb gezien. Het is maar een film hoor.
Vette aanrader wat mij betreft !!!
Oh ja, waarom is deze film juist geweldsverheerlijkend ? Er zijn zo veel films die dit doen.
De 7.0 op IMDB toont gelukkig aan dat er nog steeds mensen zijn die deze film wel waarderen. Deze film brengt je soms tot walging, laat je schrikken, geeft je een naar gevoel. Precies wat een film als deze moet doen.

Spider-fan

Avatar

wouter79 " Het sadisme wat in de devil's reject film schuilt wordt in de verste verte niet benaderd.."


Geef een voorbeeld wat er zo erg aan het geweld of sadisme hier dan in vergelijking met die films. Ik vind zowel Gibson's als Tarantino's visie oneindig veel zieker.

Spider-fan

Avatar

cypher "
Oh ja, waarom is deze film juist geweldsverheerlijkend ? Er zijn zo veel films die dit doen.
"


Precies. Ik ga deze film niet in het eindeloze verdedigen, want zó goed vind ik hem nou ook weer niet. Maar ik snap het punt inderdaad niet. We hebben al zoveel van dit soort films gezien de afgelopen jaren, waarom is dit zoveel erger?

Spider-fan

Avatar

Ik bedoel: zat er een clown in 'Kill Bill' of 'Passion of the Christ' om het een beetje leuker te maken?

Dacht het niet.

emperor

Avatar

House of 1000 Corpses vond ik erg goed,en staat in mijn lijstje van favorieten obscuriteiten..ben benieuwd naar deze opvolger.

emperor

Avatar

cypher "Boegbeeld van wansmaak ?
Man, dit is echt een geweldige horror film. Eindelijk eens weer een echte horror film ipv al die tiener horror (wrong turn, house of wax).
Ik snap deze recensie echt niet..........
Je schrijft ; nog meer verdorven zieltjes kunnen we er niet bij hebben. Net alsof ik nu verander in een sadist nadat ik de film heb gezien. Het is maar een film hoor.
Vette aanrader wat mij betreft !!!
Oh ja, waarom is deze film juist geweldsverheerlijkend ? Er zijn zo veel films die dit doen.
De 7.0 op IMDB toont gelukkig aan dat er nog steeds mensen zijn die deze film wel waarderen. Deze film brengt je soms tot walging, laat je schrikken, geeft je een naar gevoel. Precies wat een film als deze moet doen."

..juist!

wouter79

Avatar

Ik heb nergens gezegd dat ik deze film niet waardeer......

Bud_Bud

Avatar

House of 1000 corpses [rating 3]
The Devil's Rejects [rating 4]

Stok

Avatar

Nou ik heb het gisteren gezien, en ik moet zeggen dat het wel meevalt met die wansmaak. Er zat maar 1 scene in die ik niet vond kunnen halve verkrachting met pistool.

Ik vind het trouwens geen bijster goede film, de fucks en shits zijn vaak te geforceerd, het einde zag ik aankomen en ik mistte de achtergrond van de karakters omdat ik de eerste film niet heb gezien.

rvg1983

Avatar

Bud_Bud "House of 1000 corpses [rating 3]
The Devil's Rejects [rating 4]"


Kort maar Krachtig.
Amen :W

WoUtoMatiC

Avatar

Remko Mewe "
Ik zou het al mooi vinden als er één iemand is die vanwege mijn recensie de film links laat liggen "

Ik denk dat ik dat gewoon ga doen, deze film links laten liggen. :Y Dus doel bereikt!

PUMA

Avatar

Ik snap het echt niet, in de recentie zeg je dat je de film eigenlijk heel goed vind. Dan zeg je aan het einde dat de film gruwelijk is (wat in mijn ogen best mee viel), maar dat verwacht je gewoon als je deze film gaat kijken. Ik zelf vond het een leuke film, niets unieks gewoon vermakelijk.

Psycho-M

Avatar

Gisteren eindelijk gezien.
Ik vond deze beter dan house of 1000 corpses.
Een briljante soundtrack overigens.
En echt zo smerig als de recensent ons wil doen geloven, vind ik de film niet.
I've seen worse.

Zeer vermakelijk vond ik hem wel.

[rating 3.5]

dh

Avatar

Gisteren heb ik hem voor de 2e maal gezien.
Zelf vind ik het een uitstekend vervolg op 1000 corpses, briljante soundtrack (zoals psycho-m al zei) en het verhaal stak ook erg goed in elkaar.
Qua smerige/sadistische scenes vind ik deze film reuze meevallen er zijn veeel en veeel ergere films (audition, last house on the left, August Underground's Mordum etc etc. ben benieuwd of de recencist ook deze films heeft gezien of dat ie halverwege flauw was gevallen..)

Verder nog effe over de recensie, hij vond house of a 1000 corpses al een lachwekkend, rommelig zooitje dus tsja waarom gaat ie dan toch the devils rejects kijken??
Dan weet je toch wat je te verwachten staat qua geweld e.d.??

enfin, als je van house of a 1000 corpses hield dan zul je je ook prima vermaken bij deze film!

[rating 4]

Chris23

Avatar

Spider-fan ""I'm gonna come back here and check on you and your momma and if you ain't got a reason why you hate clowns, I'm gonna kill your whole fucking family."

Leuke film en goed vervolg op 'House of 1000 Corpses'. Minder bevreemdend en trippy dan het eerste deel, maar minstens zo geestig. Zombie herhaalt niet simpel de formule van het eerste deel, zoals veel vervolgen doen, maar maakt er een op zichzelf staande film van. Gewoon goed gemaakt van begin tot eind en een ijzersterke soundtrack erbij, wat wil je nog meer?

Ook leuk om Ken Foree terug te zien, een cultheld uit de originele 'Dawn of the Dead' als Charlie Altamont. Hij is wel dik geworden trouwens. :E

De ophef over vermeend geweld in de film, snap ik overigens niet echt. Hebben we de afgelopen jaren niet veel erger gehad: Tarantino, 'Passion of the Christ'? :?
De film heeft wel wat weg van 'Natural Born Killers' inderdaad en ook aan 'From Dusk till Dawn' moest ik af en toe denken (zonder vampiers dan)."


:Y

Het balachelijke House of 1000 Corpses? :?

Sleepkills

Avatar

Moet het toch even kwijtm aar wat een belabberde recensie. Er wordt één element van de film uitgesmeerd over de hele recensie en op basis daarvan een conclusie getrokken? En je bent blijkbaar niet echt op de hoogte van het genre als je dit al als erg schokkend en gewelddadig ziet.

En dat gedeelte van het uiterlijk van de personages slaat al helemaal nergens op. Je klinkt meer als een verwend bekakt meisje van 14 dan een serieus te nemen filmrecensent. "Gatsie, hij had een vieze baard". Serieus? Gelukkig zijn er genoeg films waar men er als een opgemaakte barbiepop bij loopt. Zal wel meer in je straatje liggen.

The Devil's Rejects

acties