Recensie

Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Alles nog eens overziend vind ik T3 een waardig derde hoofdstuk in de Terminator-serie.

door Kenji Stamet om 14:59 in RECENSIES
Terminator 3: Rise of the Machines poster
Regie: Jonathan Mostow | Cast: Arnold Schwarzenegger (T-850), Nick Stahl (John Connor), Kristanna Loken (T-X), Claire Danes (Katherine Brewster) e.a.Dus, hoe voelt het voor een fan om Arnold Schwarzenegger na 12 jaar weer in de rol te zien die hem tot een superster maakte? Ik kan het alleen beschrijven als de eerste slok helder drinkwater na een lange voettocht door de woestijn. Na alle fata morgana’s van de afgelopen jaren is Terminator 3: Rise of the Machines de oase waar ik naar op zoek was.
Waarbij ik wel meteen aanteken dat T3 in mijn ogen niet het niveau van de eerste twee delen haalt. De film mist de minimalistische bruutheid van The Terminator en de tot in de puntjes verzorgde esthetiek van T2: Judgment Day. Maar Arnold als de Terminator…dat klópt gewoon helemaal, die rol is van hem. Het moment dat de Terminator naakt en ineengedoken in het heden arriveert, om daarna in volle glorie op te rijzen en aan zijn missie te beginnen, is het moment van de waarheid voor T3. Zal de bijna 56-jarige Schwarzenegger nog op dezelfde manier weten te intimideren, met zijn fysiek en zijn dreigende blik? Dit moment wordt zo lang mogelijk uitgesteld (in tegenstelling tot de twee eerste delen), en de verwachtingen daarmee opgeschroefd, omdat er bij de makers vertrouwen heerst in het antwoord op die vraag. En terecht. Toen de Terminator overeind kwam in het blauwe ‘maanlicht’ en zijn omgeving begon te scannen, viel er een last van mijn schouders. Hoe deze film verder ook zou uitpakken, één ding stond vast: Arnold is back.

Maar waarom eigenlijk? Aan het eind van Terminator 2 is Skynet, de zelfbewuste computer die de oorlog tegen de mensheid begint, immers verslagen. Judgment Day, de dag dat Skynet een nucleaire holocaust zou ontketenen, is afgewend. Er komt geen coup van de machines, John Connor (Nick Stahl) zal nooit de ‘great military leader’ hoeven worden, het lot van de mensheid is niet langer verbonden aan dat van hem. Dus waarom leidt hij met opzet een anoniem zwerversbestaan? Waarom is er een dodelijke Terminatrix of T-X (Kristanna Loken) op zoek naar hem? En wat doet die goeie ouwe T-800 weer terug in het heden? Het bestaanrecht van Terminator 3: Rise of the Machines hangt mede af van het antwoord op deze vragen. En het moet gezegd: waar T1 de paradox van het tijdreizen en de kwestie van voorbestemming simpelweg links liet liggen en T2 met de twijfelachtige mantra ‘there is no fate but what we make for ourselves’ aan kwam zetten, verkondigt T3 met brutale stelligheid dat de toekomst in grote lijnen vaststaat, dat Judgment Day onvermijdelijk is en hoogstens is uitgesteld. Skynet is alsnog ontwikkeld, in een andere vorm, en zijn bewustwording is een kwestie van tijd.
Daarmee is het leven van John Connor opnieuw inzet van een strijd die vóór Judgment Day wordt gevoerd. De T-X is gestuurd om hem en zijn toekomstige luitenanten te elimineren, de Terminator om hem te beschermen, niet alleen tegen zijn opnieuw veel geavanceerdere rivaal, maar ook tegen de nucleaire oorlog, die op het punt staat los te barsten. Ook de jonge dierenarts Kate Brewster (Claire Danes) raakt bij het conflict betrokken, schijnbaar door toeval, maar naar later blijkt omdat zij en haar vader een cruciale rol zullen spelen in de komende strijd tussen mens en machine.

Terminator 3 heeft dezelfde opzet, en in sommige gevallen zelfs bijna dezelfde enscenering als zijn directe voorganger T2. John Connor, de Terminator en aanhang proberen Judgment Day af te wenden, terwijl de dodelijke Terminatrix hen achtervolgt om Connor een kopje kleiner te maken. Dit leidt weer tot een titanenstrijd tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ Terminator. Wat dat betreft betreedt Terminator 3 niet echt nieuw terrein. Dus is de vraag: hoe wordt het allemaal gepresenteerd? Ik moet zeggen dat de actie in T3 dik in orde is, zeker de grote achtervolgingsscène, die naar mijn mening vele malen spectaculairder is dan zijn tegenhanger in Matrix Reloaded. Ook de krachtmeting tussen T-800 en T-X mag gerekend worden tot het betere beuk- en smijtwerk.
Toch miste ik de perfecte stilering van James Cameron. Hoe kundig Jonathan Mostow als regisseur ook is, bij het kijken naar T3 werd mij weer eens duidelijk dat Cameron een man is met een unieke visie en talent voor het in beeld brengen van actie. Ook waren de karakters zwakker dan ik van de Terminator-films gewend ben. Er zit niemand in met de diepte van Linda Hamiltons Sarah Connor. Nick Stahl doet het goed als John Connor, maar ik vermoed dat veel andere acteurs minstens zo geschikt waren geweest voor de rol. Claire Danes is al een stuk beter; zij geeft Kate Brewster in ieder geval de nodige emotionele geloofwaardigheid mee. De T-X vond ik een beetje problematisch. Loken zelf deed het goed, legde er de juiste kilheid en dreiging in, maar de T-X was niet helemaal goed doordacht. Zij hoort de meest geavanceerde Terminator ooit te zijn, gevaarlijker dan de T-1000 uit Terminator 2, maar in enkele belangrijke opzichten is ze kwetsbaarder dan haar voorganger. Verder vond ik het design van de T-X (met modieuze blauwe lichtjes) een stuk zwakker dan dat van het bekende Terminator-endoskelet. En mijn laatste punt van kritiek: een tenenkrommende scène die de essentie van de Terminator zwaar geweld aandoet. Nou ja, als je het ziet, weet je wel wat ik bedoel…

Alles nog eens overziend vind ik T3 een waardig derde hoofdstuk in de Terminator-serie. Dit is te danken aan aan het verhaal, dat beter is dan ik verwachtte, aan de uitstekende actie, maar bovenal aan het onverminderde charisma van Schwarzenegger in zijn rol van onverstoorbare cyborg. The Terminator en T2: Judgment Day brachten Arnold tot twee keer toe aan de top van het actiegenre. Anno 2003 doet hij, in grootse vorm, op zijn beurt hetzelfde voor Terminator 3: Rise of the Machines.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lyanna

Avatar

Hier eens een recentie van een meid....die ben ik hier nog niet veel tegengekomen geloof ik.

Ik ben er vorige week naar toe geweest...in eerste instantie verwachte er ik niet veel van omdat ik al mindere recenties gelezen had. Hij viel me mee.

Arnie zag er best nog redelijk uit voor zijn leeftijd, erg jammer dat zijn haar zo duidelijk geverfd is. Als je 'm voor het eerst vol in het gezicht kijkt nadat ie in de woestijn is verschenen lijkt ie wel van plastic, een beetje onecht.

De humor was nieuw, en daar moest ik even aan wennen. Ik vond Nick Stahl als John Connor slecht gecast, er was helemaal niks speciaals aan hem te ontdekken...zelfs zijn uiterlijk is niet bijzonder. Voor de dames viel er niet veel te zien deze film. Kijk, John Connor in T2, ik had toen dezelfde leeftijd....dat was jammie!

Kate Brewster krijgt hierboven best goede recenties. Ik vond haar in eerste instantie een beetje een jammerend zeikerdje met hier een daar een stoer trekje (bijvoorbeeld hoe ze John weet op te sluiten in het begin...kijk, da's nou een staaltje van stoer zijn). Het emotionele kreeg bij haar langzaam de overhand en dat irriteerde. Geef mij maar Linda Hamilton uit T2, nou da's nog eens een stoer wijf!

De actiescene die hier met the Matrix Reloaded vergeleken wordt vond ik wel het lekkerste deel van de film. Okee, het is allemaal weinig spannend maar damn wat een sloopwerk! Op zich vond ik het mooi uitgewerkt, erg goed om naar te kijken.

De Terminatrix vond ik weinig veelzeggend (letterlijk en figuurlijk...ze heeft bijzonder weinig tekst in T3). Ik had het gevoel dat ze het opleukertje voor T3 moest zijn. Er is duidelijk op een mannelijk publiek gemikt en tja, Kristanna Loken is wel het aanzien waard denk ik. Maar zoveel geavanceerder dan te Terminator in T2 was ze niet en ik vond haar weinig indrukwekkend.

De tenenkrommende scene was precies dat: tenenkrommend.

Het einde vond ik opzich wel leuk gevonden. Ik zag de clou niet van mijlenver aankomen in ieder geval.

Al met al: best een lekkere actiefilm om naar te kijken. Maar niet meer dan dat. Een waardige opvolger voor T2? Nou nee.

Forcom

Avatar

Wel, kga hier nog eens iets aan toe voegen. Boeken kan je niet vergelijken met films.

Terminator 3 is alleen al vanwege Kristanna Loken (natuurlijk ook vanwege arnie) de moeite om te bekijken. De vroeger nog niet zo bekende Kristanna heeft nu wel haar naam als acteertalent duidelijk gemaakt.

Niet alleen om haar perfecte body of om haar gezicht die op zich al een opwindende stoot geeft omdat haar hoofdje nu eenmaal sexy genoeg is dat haar allesomgevende kont minder belangrijk aandoet. Maar om haar mimiek die toont dat ze de hele wereld aankan en ook weet dat ze alleen al door een knipoog mannen op andere gedachten brengt, gedachten die verder reiken dan de beste seks. Zij zorgt ervoor dat in tegenstelling tot wat bij andere vrouwen als kwallijke geur wordt aangenomen, bij haar een geur wordt als parfum waar je nooit genoeg kan van krijgen en waarvan de geur van het oorspronkelijke parfum-extract in haar genoeg is om je leven voor te geven

Pres

Avatar

Eeehm, we hebben het hier wel over de Terminator toch? Ik dacht ff dat ik bij de recensie 'Vrouw Gezocht' was beland.

MissViper

Avatar

Dus...hoeveel sterren Pres? :E
(Over de vergelijking Matrix-carchase vs. Terminator-carchase zou ik best nog eens een stevige discussie willen opzetten trouwens. Ik vond die in de Matrix zó tegenvallen na alles wat ik er over had gehoord. Het zag er uit als een te slick videospelletje, zonder een gevoel van authentieke chaos en destructie over te brengen.)
Moet zeggen dat ik het er mee eens ben...ik had er veel meer van verwacht ;)

Pres

Avatar

Wat vind je tegenvallen? De Matrix car chase of de T3 car chase?

tukkerstein

Avatar

Een zeer goed derde deel. Deel 2 was uitmuntend, deel 1 was ook goed tot zeer goed, en deel 3 is ook goed tot zeer goed. Grappige momenten, zeer vermakelijke actie en het einde is echt goed.

TearsinRain

Avatar

Sjonge jonge wat is deze film door de humor en het zeer matige verhaal en script slecht geworden. In 2003 vond ik dit nog een goede film maar nu lijkt de film een aaneenschakeling van actiescenes die in een volgorde geplakt zijn.

Vooral de humor is tenenkrommend: het vergroten van de boezem, de ladies night, talk to the hand, de sterretjesbril, de pick-up die over Katherine heen rijdt, waarom zo'n grote kraan, de waterstofcel, relax, RELAX, de kogel in de mond, Dr Silberman, het uurtje in de bus naar CRS, hoe komen ze CRS uberhaupt binnen, Katherine die het verschillende keren fysiek tegen Arnie opneemt door hem in de nek te springen. De 2 heli's die om de beurt letterlijk binnenvliegen. 1 en 2 waren meesterwerken, maar als je 12 jaar over een script doet is deze film wel teleurstellend. Salvation is in vergelijking een goede film, Genysis stijgt ook iets in mijn waardering en Dark Fate heb ik nog niet gezien.

Pluspunten zijn de meedogenloosheid van de TX-1000, de kerkhof scene en vooral de climax vind ik erg sterk. Het besef dat Judgement Day start en John Connor zijn lot aanvaard is te gek gefilmd en ook Kate komt dan voor het eerst geloofwaardig over. Jammer dat het de laatste 2,5 minuut van de film zijn...

Terminator 3: Rise of the Machines

acties