Recensie

London Has Fallen (2016)

Gerard Butler knokt zich door hordes terroristen om de president te beschermen.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Fabian Melchers om 21:49 in RECENSIES
London Has Fallen poster
Regie: Babak Najafi | Cast: Gerard Butler (Mike Banning), Aaron Eckhart (Benjamin Asher), Shivani Ghai (Amal Mansoor), Morgan Freeman (Vice President Trumbull), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2016
1

Lijfwacht Mike Banning wordt door een collega-agent met klem afgeraden om nog een stap verder te zetten richting het hol van islamitische oorlogsmisdadigers. “Er zitten daar meer dan honderd terroristen!” Maar de koele rouwdouwer wijkt voor niemand. Briesend geeft hij antwoord: “Dan hadden ze er meer moeten hebben.”

Het spierballenspektakel London Has Fallen is het vervolg op Olympus Has Fallen, waarin Gerard Butler terroristen van zich af maaide om de president van de VS te beschermen. De actie heeft zich ditmaal verplaatst van het Witte Huis naar een hele stad. Want, zoals het dit soort vervolgen betaamt, moet het eerste deel worden weggeblazen.

In de opening van deel twee staat aanstaande vader Banning op het punt om zijn carrière als lijfwacht aan de wilgen te hangen. Maar nog voordat hij zijn ontslagbrief kan versturen, komt het nieuws binnen dat de Britse premier dood in zijn huis is gevonden. Naar de oorzaak wordt nog onderzoek gedaan, maar in de tussentijd kan er wel vast een grote uitvaart worden gehouden waar alle leiders van de wereld bij aanwezig zullen zijn. Banning mag dus zijn handen uit de mouwen steken om zijn president veilig door de binnenstad van Londen te loodsen.

Een autopsie afwachten was een stuk logischer geweest en had de val waar alle wereldleiders met blote ogen in lopen waarschijnlijk kunnen voorkomen. Maar dat is nog niet eens het grootste plotgat. Luttele minuten nadat een nieuwslezer vertelt dat de uitvaart het best beveiligde evenement op aarde is, plaatst een verklede terrorist een bom onder een auto in de optocht. Kort daarop breekt pas echt de pleuris uit. Agenten, ambulancepersoneel, beveiligers; ze trekken opeens massaal hun wapens en legen die op de mensenmenigte. “Dat zijn geen echte agenten!”, wordt voor de duidelijkheid nog even geschreeuwd. Joh.

Met de aanslagen in Parijs nog vers op het netvlies, zit er een actueel randje aan die plotselinge aanval op burgers, maar dan wel op een belachelijke manier. Moeten we echt geloven dat terroristen zich voor kunnen doen als Britse koningswachten of dat een ambulancebroeder een raketwerper tevoorschijn kan toveren? En nog erger: moeten kijkers het slikken dat de beveiliger die dit niet zag aankomen, wel in staat is om de president in leven te houden?

Daar komt de rest van de film in ieder geval op neer: Banning tegen de rest, met een beetje hulp van de Britse geheime dienst. Dat had spannend kunnen zijn, omdat in iedere voorbijganger op straat mogelijk een gevaarlijke gek schuilt. Misschien is dat vast een oefening geweest voor scenaristen Creighton Rothenberger en Katrin Benedikt, die hetzelfde gegeven zullen inzetten voor de aangekondigde Amerikaanse remake van Takashi Miike’s Shield of Straw. Hoe dan ook, in deze film komt het niet uit de verf. Er is geen normale burger meer op straat te vinden, dus kunnen er ook geen onaangename verrassingen komen. Iedereen is simpelweg gevaarlijk, Londen is een oorlogsgebied. Een arena om er lekker op los te beuken.

En dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. Als er al bepaalde procedures zijn voor een lijfwacht, dan heeft Banning daar totale maling aan. Zulke koelbloedigheid is vermakelijk met een dikke laag ironie eroverheen, maar het compleet ongeloofwaardige London Has Fallen neemt zichzelf helaas veel te serieus.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chrissie107

Avatar

Ermbarmelijk slechte en ongeloofwaardige film. Heb nog nooit zoveel cliché one-liners voorbij zien komen. Wat mij ook nog vooral opviel was de toch wel erg matige CGI. Had eerst gods of egypt als flop van het jaar maar ik denk dat deze het wordt.

1 ster echt niet meer

Hogader

Avatar

Deel 1 viel al op doordat de computer effecten uit de jaren 90 kwamen en bij het zien van de trailer van deze film was daar nog letterlijk 0,0 verbetering op te vinden.

Ik doe het niet vaak met actiefilms in de bios (doordat ik een unlimited abbo heb), maar deze sla ik doelbewust over.

Masterbrain

Avatar

Gisteren gezien en het was een kwelling om aan te zien zeg,over the top action , goh zeg de regiesseur heeft zeker gespiekt van Roland Emmerich en Micheal Bay,laat ik er maar niet teveel woorden aan vuil maken.

Overigens zou het me niet verbazen als er een derde deel uitkomt ala HOLLYWOOD HAS FALLEN.

benjamin

Avatar

De cast is alvast eerlijk. Nu ja, Freeman dan toch:

MasterTim

Avatar

Ik moet zeggen dat het begin er veelbelovend uitzag. De spanning werd goed opgebouwd maar snel daarna ging het mis met deze film. Wanneer de hoofdpersonages rennend/rijdend door het centrum van London aan het vluchten zijn, wordt de film met de minuut matiger. Een beetje over the top is niet zo erg maar dit is bizar. Als je in je eentje een heel leger terroristen kan verslaan zonder dat je echt zwaar gewond raakt dan hoor je thuis tussen Iron Man en Thor. Gelukkig zat er ook wel de nodige humor in de film waardoor de tweede helft nog wel een beetje het aankijken waard was.

Spijker2

Avatar

Wanneer komt de game uit? Erg jammer dat soms complete secties worden verneukt omdat er misschien een schietspel kan worden gemaakt van een bepaalde formule..

Overigens viel deze film mij niet eens tegen na alle negatieve reacties hier. Pluspuntje ook is nog wel de score, van deze componist gaan we nog wel meer horen verwacht ik.

London Has Fallen

acties