Recensie

Ninja Turtles: Out of the Shadows (2016)

Beter dan het vorige deel, maar een overvolle bende dankzij een overdosis schurken en fanvleierij.

door Martijn Hamerling om 21:19 in RECENSIES
Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows poster
Regie: Dave Green | Cast: Megan Fox (April O’Neil), Will Arnett (Vernon Fenwick), Laura Linney (Chief Vincent), Stephen Amell (Casey Jones), Noel Fisher (Michelangelo), Jeremy Howard (Donatello), Pete Ploszek (Leonardo), Alan Ritchson (Raphael), Tyler Perry (Baxter Stockman), Brian Tee (Shredder), Stephen Farrelly (Rocksteady), Gary Anthony Williams (Bebop), Tony Shalhoub (Splinter), Brad Garrett (Krang) | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2016

Dave Green neemt het regiestokje over van Jonathan Liebesman om een vervolg op Ninja Turtles uit de Michael Bayfabriek te pompen. Wederom speelt de koning van explosies een mentorrol; Green imiteert duidelijk de zwepende camerabewegingen, explosieve actie en autominnende reclameshots in een filmstijl die je Michael Bay-light kunt noemen. Mocht de eerste poging tot een grimmige reboot stilistisch geen indruk gemaakt hebben, dan zal dit vervolg zeker geen meningen veranderen. De Turtles beuken nog steeds door het scherm in extravagante lange achtervolgingen gevuld met slowmotion en vechten rondom het zoveelste wereldvernietigende wapen verstopt in de skyline van New York. Toch zijn hier en daar wel degelijk pogingen gedaan om te leren van de film uit 2014.

Ninja Turtles: Out of the Shadows legt namelijk niet de focus op April O’Neil en haar cameraman Vernon maar zowaar op de Teenage Mutant Ninja Turtles zelf. De mensen worden niet meer ingezet als relateerbare personages om de CGI Turtles geloofwaardiger te maken, ditmaal zijn ze er enkel om wat verhaallijnen in gang te zetten. Dat de Turtles in de schijnwerpers worden gezet lijkt dus goed nieuws voor de fans, helaas moeten ze toch flink wat inleveren door een overdosis aan nieuwe personages die schermtijd inpikken.

De reden is duidelijk: Casey Jones, Bebop, Rocksteady, Baxter Stockman en Krang worden allen ingelijfd om in te spelen op de nostalgische hartjes van fans. Men smacht al sinds eind jaren tachtig naar een verfilming met deze personages, toch moest men het in The Secret of the Ooze maar doen met slappe aftreksels van Bebop en Rocksteady en dansnummers met Vanilla Ice (die overigens te horen is als easter egg). Nu krijgen we een hele waslijst aan kleurrijke personages alsnog in één film. Er wordt een poging gedaan om ze allemaal te verbinden in een soort thema van erkenning: Casey Jones raakt gefrustreerd door zijn superieuren, Baxter wil geroemd worden als de grootste wetenschapper ooit, Vernon de cameraman heeft de heldendaden van de Turtles geclaimd om held van de stad te spelen en de Ninja Turtles willen het allerliefst zelf baden in die glorie.

Het thema is helaas oppervlakkig uitgewerkt en kan vrij weinig doen om het willekeurige verhaal te redden. De makers hebben duidelijk geen keuze kunnen maken welke slechterik de film moest leiden of welk verhaal verteld moest worden. Meester Splinter, Krang, Shredder en zelfs sommige Turtles krijgen soms maar luttele seconden om hun gezicht eventjes te laten zien en een korte speech te geven tussen andere subverhaallijnen door. Wat nog wel het meest getuigt van het feit dat er meer personages zijn dan het script aankan, is dat Rocksteady en Bebop in de finale niet eens de Turtles tegenwerken. Daar hebben we immers Krang, Shredder en Baxter al voor, dus worden de slechte mutanten maar ingezet tegen April en Casey zodat al deze personages iets te doen hebben op het einde. Megan Fox en Stephen Amell doen in hun ondersteunende rollen nog redelijk hun best maar ook zij krijgen nimmer de kans om een boeiend personage neer te zetten.

Desalniettemin heeft men genoeg geluisterd naar de kritiek op de eerste film om van het vervolg een verbetering te maken. Zo is Shredder geen Transformer meer, is de Foot Clan overtuigender als ninjagroep en durven de makers Rocksteady, Bebop en Krang precies zoals in de tekenfilms neer te zetten. Inclusief de paarse mohawk van Bebop en Krangs belachelijke Technodrome ruimteschip, dat een grote digitale, uitstekende oogbal heeft. Door de Turtles wel de hoofdrollen te geven en te omringen met gemuteerde wrattenzwijnen en aliens uit andere dimensies krijg je toch eventjes het gevoel dat je als kind in je pyjama naar een trippende zaterdagochtendcartoon zit te kijken.

Out of the Shadows biedt op momenten een geweldig staaltje nostalgie en actiescènes die zo belachelijk zijn dat het indrukwekkend wordt. Je zou bijna vergeten wat een zooitje het script is wanneer de Turtles binnen een neerstortend vrachtvliegtuig vechten tegen een menselijke neushoorn in een tank. Bovendien sluit de film twee uur aan fanbediening af met toffe credits inclusief het ideale muzieknummer. Al deze afleidingsmanoeuvres zullen echter alleen werken op fans die hier al een eeuwigheid van dromen. Als een film die op zichzelf moet staan, schiet dit vervolg wederom tekort.

De overdosis aan personages, een zinloos verhaal en een eindeloze stroom aan visueel geweld bewerkstelligen na twee uur flink vermoeide oogballen, zeker in 3D. Dit is precies de reden waarom een kort tekenfilmformat veel beter werkt voor onafgebroken coole actiescènes dan een live-action film van twee uur lang. Ninja Turtles: Out of the Shadows is erg trouw – té trouw – aan de tekenfilms. Leuk voor de oudere fans, maar zelfs voor hen is de pret er na een keer waarschijnlijk wel vanaf. Stiekem is het een bijna perfecte vertaling van een zaterdagochtendcartoon, maar het laat daarmee ook zien dat er ook zoiets bestaat als te veel van het goede.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Jammer want de strips waren wat harder. Beter brengen ze Miyamoto Usagi en laten ze hem net als in de strips wat ledematen afhakken.

Maar goed,ik ga mij als grootste fan allertijden wel vermaken. Heb zelfs een brief in 1 van de strips staan en kreeg toen 4 handtekeningen van de turtles(maar nu weet ik waarschijnlijk gemaakt door een of andere papzak met schimmelinfecties)

Planethugo

Avatar

Als dit gemaakt is voor de fans die 25 jaar geleden hunkerde naar een nieuwe aflevering bij telekids dan moet ik overwegen om toch maar te gaan, zie dan ook louter positieve kritiek in de recensie Smiley face

Thyplosion

Avatar

Dan toch maar gezien. Wat een walgelijke troep zeg. Hollywood op zijn slechtst.

chrissie107

Avatar

Ben ingedut op de helft van de film, maar wat ik daarvoor heb gezien is het ook verklaarbaar. Gaap.

daniel12345

Avatar

Ik denk dat ik mijzelf wel een grote Turtlefan mag noemen. Gisteren heb ik Out of the shadows gezien. Wat was ik onaangenaam verrast zeg... (en dan houd ik mijzelf nog in). Wat is dit een verkrachting van de franchise. Ik heb van het eerste deel (2014) genoten, ondanks dat shredder een mechanische samoerai was. Hij had wel de rol die de Shredder moet hebben. Dat kun je niet zeggen van de nieuwe shredder. Die voerde niks uit..... In bovenstaande recensie staat dat het een feest is voor de de echte fan!!! De echte fan walgt van dit misbaksel. De slapstick humor hoort thuis in een Laurel en Hardy film. Werkelijk waar, alle figuren zijn misplaatst en slaan de plank behoorlijk mis. De finale was helemaal schrikken. Krang komt nog ff opdraven vanuit Dimension X. Het technodrome ziet er wel leuk uit, en ook de manier waarop het naar aarde komt, is wel redelijk. Maar Krang is een gedrocht waar geen enkele "echte" turtlefan op zit te wachten. Misschien vindt de neutrale kijker het nog wel een redelijke film. Het meest teleurstellende vond ik dat de turtles totaal geen martial arts actie hadden met de boeven. En datzelfde geldt voor de footclan. En als klap op de vuurpijl werd shredder zonder enige tegenstand opzij gezet. Rocksteady en Bebop hadden wel potientie. Echter werd dit ook verziekt. Het was een aaneenschakeling van domme actie scenes, welke niets met de turtles te maken hadden. De overige figuren waren ook simpelweg irritant. Deel 3 hoeft echt niet meer van mij. Ben wel benieuwd of Frietgezicht het met mij eens is.

Frietgezicht

Avatar

daniel12345 "Ik denk dat ik mijzelf wel een grote Turtlefan mag noemen. Gisteren heb ik Out of the shadows gezien. Wat was ik onaangenaam verrast zeg... (en dan houd ik mijzelf nog in). Wat is dit een verkrachting van de franchise. Ik heb van het eerste deel (2014) genoten, ondanks dat shredder een mechanische samoerai was. Hij had wel de rol die de Shredder moet hebben. Dat kun je niet zeggen van de nieuwe shredder. Die voerde niks uit..... In bovenstaande recensie staat dat het een feest is voor de de echte fan!!! De echte fan walgt van dit misbaksel. De slapstick humor hoort thuis in een Laurel en Hardy film. Werkelijk waar, alle figuren zijn misplaatst en slaan de plank behoorlijk mis. De finale was helemaal schrikken. Krang komt nog ff opdraven vanuit Dimension X. Het technodrome ziet er wel leuk uit, en ook de manier waarop het naar aarde komt, is wel redelijk. Maar Krang is een gedrocht waar geen enkele "echte" turtlefan op zit te wachten. Misschien vindt de neutrale kijker het nog wel een redelijke film. Het meest teleurstellende vond ik dat de turtles totaal geen martial arts actie hadden met de boeven. En datzelfde geldt voor de footclan. En als klap op de vuurpijl werd shredder zonder enige tegenstand opzij gezet. Rocksteady en Bebop hadden wel potientie. Echter werd dit ook verziekt. Het was een aaneenschakeling van domme actie scenes, welke niets met de turtles te maken hadden. De overige figuren waren ook simpelweg irritant. Deel 3 hoeft echt niet meer van mij. Ben wel benieuwd of Frietgezicht het met mij eens is."


Ik laat het je weten. Ik weet bij voorbaat al dat dit geen The Dark Knight zal worden en deel 2 vond ik eigenlijk al karaktermoord hoewel de turtles door weinig screentijd nog wel goed eruit kwamen.
De orginele films heb ik nog in de bios gezien(hoewel deel 3 als kind ook geen reet aan was toen)

Ed Crane

Avatar

Frietgezicht "Ik laat het je weten. Ik weet bij voorbaat al dat dit geen The Dark Knight zal worden en deel 2 vond ik eigenlijk al karaktermoord hoewel de turtles door weinig screentijd nog wel goed eruit kwamen.
De orginele films heb ik nog in de bios gezien(hoewel deel 3 als kind ook geen reet aan was toen)"


Ik neem aan dat je de eerste Turtles-film - ik heb het natuurlijk over die uit 1990 - net als ik wel een topfilm vond (of nog steeds vindt)? :+

Frietgezicht

Avatar

Ed Crane "Ik neem aan dat je de eerste Turtles-film - ik heb het natuurlijk over die uit 1990 - net als ik wel een topfilm vond (of nog steeds vindt)? :+"


Vooral vond. Deel 1 en 2 in de bios gezien en weet ik veel hoeveel honderden keren thuis daarna haha.
Ik (denk jij ook niet ;) ) zet die films nou vandaag de dag niet zo 1 2 3 meer op om er van te genieten omdat het van die klassiekers zijn haha. Meer jeugdsentiment.

Deel 3 vond ik nooit leuk als kind maar begreep toen ik ouder was waarom. Neemt zichzelf veel te serieus en er ontbreken aansprekende badguys wat als je jong ventje graag wilt zien.

Ed Crane

Avatar

Frietgezicht "Vooral vond. Deel 1 en 2 in de bios gezien en weet ik veel hoeveel honderden keren thuis daarna haha.
Ik (denk jij ook niet ;) ) zet die films nou vandaag de dag niet zo 1 2 3 meer op om er van te genieten omdat het van die klassiekers zijn haha. Meer jeugdsentiment.

Deel 3 vond ik nooit leuk als kind maar begreep toen ik ouder was waarom. Neemt zichzelf veel te serieus en er ontbreken aansprekende badguys wat als je jong ventje graag wilt zien."


Deel 2 niet want die is duidelijk meer voor een jonger publiek, maar de eerste heb ik een jaar geleden tegen een mooi prijsje uit Duitsland meegenomen op BluRay en die vond ik gewoon weer erg leuk. Ik heb'm aan een (op filmgebied vrij kritische) vriend laten zien die als kind nooit iets met de Turtles had en die was aangenaam verrast. Natuurlijk speelt voor mij ook een groot deel nostalgie mee, maar hij blijft voor mij nog prima kijkbaar en blijft z'n charme behouden. Best heel duister eigenlijk (dat zou uiteraard tegenwoordig weer de grootste klacht zijn), een paar mooie karaktermomenten en voor het lage budget erg goed gemaakt en eigenlijk gewoon lekker bizar. Als ik een top 10 lijstje van m'n favoriete superheldenfilms zou samenstellen zou ik'm er wel inzetten (wel op #10 dan denk ik, maar toch).

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows

acties