Recensie

The Mummy (2017)

Schizofrene superhelden-horror-avonturenfilm die te graag iedereen wil bekoren.

door Martijn Hamerling om 23:05 in RECENSIES
The Mummy poster
Regie: Alex Kurtzman | Cast: Tom Cruise (Nick Morton), Russell Crowe (Dr. Henry Jekyll), Annabelle Wallis (Jenny Halsey), Sofia Boutella (Ahmanet), Jake Johnson (Chris Vail), Courtney B. Vance (Colonel Greenway), Marwan Kenzari (Malik) | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2017

Inmiddels draaien de denktanks in Hollywood op volle toeren om zoveel mogelijk nieuwe filmuniversums te produceren, toch bleef de oudste lang onaangeroerd. Universal Monsters was er in de jaren twintig vroeg bij met een soort gedeelde filmwereld tussen bijvoorbeeld Dracula, Frankenstein, The Mummy en The Invisible Man. In 2014 leek Dracula Untold eventjes in te zetten op een reboot, maar deze werd na een dramatische ontvangst al gauw aan de kant geschoven. Alex Kurtzman en de rest van Universals denktank proberen het nu opnieuw onder de titel Dark Universe en wisten met de aanstelling van Tom Cruise weer wat hoop te genereren. Helaas demonstreert The Mummy wederom dat een 'cinematic universe' niet gehaast kan worden.

Het kernprobleem is het maar al te graag willen afvinken van alle hokjes. De proloog alleen al introduceert een kruisvaarderslegende, een Shield-achtige beweging die in hedendaags Londen een tombe veiligstelt en een flashback naar prinses Ahmanet in Egypte. Nadat de titelkaart langszoeft komt de film eindelijk op stoom met... een vierde introductie. Dit keer betreft het Nick Morton die nog een andere tombe vindt. De vierdubbele filmopening wisselt in hoog tempo af tussen mysterie, realisme, een serieus achtergrondverhaal en een ietwat lollige hoofdpersoon, wat resulteert in een totaal gebrek aan focus.

Kurtzman combineert horror met avontuur, maar hij lijkt in zijn regiewerk niet te kunnen kiezen, waardoor beide moeten vechten voor de aandacht. De angstaanjagende fratsen van het titulaire stukje antiek komen daardoor niet goed tot hun recht. De prachtige Sofia Boutella zet een unieke Mummy neer, maar haar scènes passen niet bij de geforceerde lollige momenten. Bijvoorbeeld als Morton en Vail door een Irakees dorpje rennen in een zee van explosies en kogels nadat ze per ongeluk een luchtaanval inroepen. Enerzijds hebben we te maken met donkere 3D-scènes, gevuld met monsters en jumpscares, waarbij Kurtzman het nooit kan laten om in de onscherpe achtergrond een onheilspellende beweging op te nemen. Anderzijds krijgen we weer te maken met laagdrempelige meligheid en personages die elkaar per ongeluk neerknallen. Er zijn voorbeelden te over van films met soortgelijke genreblends waar het een mooi contrast vormt. In de handen van Kurtzman zorgt het echter voor een schizofreen filmstijltje dat voortdurend verandert van toon. Ironisch genoeg is de film ook doorspekt met thema's rondom schizofrenie, maar het blijft allemaal te arbitrair om het regiewerk ermee te redden.

Een verhaal rondom de Mummy valt of staat tevens met een ongrijpbare en naargeestige sfeer. Dit wordt niet alleen gesaboteerd door de filmstijl, ook de scenaristen leveren hier flink op in. Het liefdesaspect van het monster is compleet weggelaten en ingeruild voor een voorspelbare romance tussen Morton en zijn scharrel. De motivatie van het monster is daardoor opeens vaag, inwisselbaar en volledig afhankelijk van de McGuffin van de week. Tussen dit flinterdunne verhaal door krijgen we ook de verplichte introductie tot Dr. Jekyll en een opzetje naar een Dark Universe. Op zichzelf geen schande, maar dankzij een realistische insteek voor zijn thuisbasis en de supernatuurlijke wezens die bestudeerd worden, verdwijnt het laatste beetje mysterie. Bovenal komt het over als een geforceerd element dat de focus nog verder vertroebelt.

Uiteindelijk blijkt The Mummy een zeer middelmatige blockbuster. Aan de renkunsten van Tom Cruise ligt het niet, ook niet aan bombastische momenten zoals mensen die rondvliegen in een neerstortend vliegtuig of Ahmanet die al het glaswerk van Londen gebruikt voor een superzandstorm. De monsters zijn echter zelden ijzingwekkend, de helden hebben geen fantastisch gevoel voor humor en het script schenkt bijna evenveel aandacht aan Dr. Jekyll als aan Ahmanet. De climax van de film gaat bovendien een paar stappen te ver en perst de naargeestigheid in een soort kant-en-klare superheldenbakvorm waar we straks weer mee verder kunnen. Daarmee voelt The Mummy eerder aan als Dark Universe: Episode 1, een schizofrene superhelden-horror-avonturenfilm die te graag iedereen wil bekoren.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hancock

Avatar

2,5 ster ... dus wel beter dan pirates of the Caribbean???

Master Of Films

Avatar

Recensie voor Pirates was door iemand anders geschreven.
Anyway Alex Kurtzman is zo'n figuur dat al te graag een filmuniversum wilt gaan opzetten. Weet U het nog. The Amazing Spider-Man 2 -> Sinister Six, Venom & All Star Women (van Amy Pascal). Nu doet Kurtzman het weer. Weer speelt hij een onderdeel van een nieuwe filmuniversum wat eigenlijk meer een remake/reboot is.

Een verhaal rondom de Mummy valt of staat tevens met een ongrijpbare en naargeestige sfeer. Dit wordt niet alleen gesaboteerd door de filmstijl, ook de scenaristen leveren hier flink op in.
6 scenaristen, waaronder Christopher McQuarrie. Hij schijnt alleen exclusief aan Nick Morton gewerkt te hebben.

Het grootste commentaar hoor ik over Annabelle Wallis. Zij schijnt een damsel in distress te spelen. Dat schijnen de critics helemaal niet te bevallen, omdat de meeste van hun ook nog Wonder Woman hebben gezien.

Master Of Films

Avatar

P.s. The Mummy heeft een klein Haags tintje -> Marwan Kenzari. Hij heeft een beperkte, maar niet onwaardige bijrol als bewaker van Russell Crowe.

Ed Crane

Avatar

Lijkt me echt een butfilm.

Scheerzeep

Avatar

Heb 'm gisteren gezien. Best leuk!

adniloc

Avatar

Slechte keuze met Tom Cruise..

Master Of Films

Avatar

Ed Crane "Lijkt me echt een butfilm."
Welnee joh.
Deze film is zo slim opgezet. Om de haverklap krijg je iedere keer dezelfde flashbacks met een voice over alles, maar dan ook alles uit te leggen. Alsof dat nog niet goed genoeg is, wordt je ook vele malen herinnerd dat Tom's karakter een dief is. Het helpt ook enorm dat deze film LifeForce en An American Werewolf In London ript, zodat het zo orgineel aanvoelt. De transformatie van Dr. Jekyll is zo briljant gedaan, met een beetje make up en een andere accent ben je zo iemand anders. Dr. Jekyll is zo belangrijk dat hij makkelijk met een papiertje kan zwaaien om zo andere mensen van instanties weg te kunnen sturen. Uiteraard kijkt hij die personen niet aan. Boutella's sarcofaag zit namelijk "vast" en is met 1 simpele handeling zo bevrijd. Tja want anders duurt het te lang hé voor het publiek. De sarcofaag is nauwelijks eruit gehaald, om men heeft al een Hercules startklaar gemaakt. Om het nog spannender te maken is er nog een dreigende zandstorm. Natuurlijk heeft de Hercules glas in de cockpit en heeft niemand in de cargo gehoorbescherming. Soduju zeg. Geweldige film hoor. Dikke aanrader Smiley face

Ed Crane

Avatar

Oh ja Lifeforce... leuk filmpje, die nog maar eens herkijken dan.

Master Of Films

Avatar

Oh herkijkbeurtje van LifeForce. Canon's finest daar niet van.
Toch wel jammer. Ik heb Ed niet kunnen overtuigen dat hij best wel een blik op The Tom's Mummy Show mag gaan gunnen. :(

Heb ik al verteld dat Sofia Boutella als mummie best wel een MILF is in de film. BTW: de M staat uiteraard voor Mummy ;)

Ed Crane

Avatar

Nee helaas :(

Ik denk eigenlijk dat ik persoonlijk de voorkeur geef aan Boutella zonder onderbenen, als bladerunner.

Gerlof1378

Avatar

Ja op zich een leuke actiefilm, maar hij voegt niks toe en het feit dat het een echte kijk eens naar mij Tom Cruise film is. Sofia Boutella vond ik wel goed als The Mummy, maar ik hou het zelf mooi bij de 1999 versie.

The Mummy

acties