Recensie

Transformers: The Last Knight (2017)

Een verbetering ten opzichte van voorgaande delen, maar doet tegelijk alles fout wat de vorige films ook verkeerd deden.

door Jim Pedd om 21:03 in RECENSIES
Transformers: The Last Knight poster
Regie: Michael Bay | Cast : Mark Wahlberg (Cade Yeager), Anthony Hopkins (Sir Edmund Burton), Josh Duhamel (Colonel William Lennox), Laura Haddock (Vivian Wembley), Isabela Moner (Izabella), Peter Cullen (stem Optimus Prime) e.a. | Speelduur: 149 minuten | Jaar: 2017

Gehaat door critici, geliefd door het publiek. Zo laat de Transformers-franchise zich ogenschijnlijk kenmerken. Hoe negatief de recensies ook zijn, de films zijn stuk voor stuk megasuccessen. En dus haalden Hasbro en Paramount Pictures regisseur Michael Bay over om zijn kunstje nog eens te herhalen met Transformers: The last Knight. Dat deed de regisseur naar eigen zeggen omdat deze vijfde film hem nieuwe kansen bood. En die nieuwe kansen maken dit deel in elk geval beter dan de vorige film.

Tegelijk trapt Bay in dezelfde valkuilen als hij in Age of Extinction deed. Het verhaal is rommelig, de nieuwe personages zijn grotendeels overbodig en de humor slaat kant noch wal. Als The Last Knight begint, horen we dat de buitenaardse robots al eeuwen naar de Aarde komen omwille van één object. Dat object is de staf van tovenaar Merlijn (een dronken charlatan, gespeeld door een onherkenbare Stanley Tucci), en vormt de zogenaamde MacGuffin van deze film.

Om dat object waar iedereen achteraan zit te introduceren, opent Bay zijn film met een van de beste scènes in de franchise. In eerste instantie zien we daarin helemaal geen robots, maar alleen maar menselijke ridders. Want jawel, we zien een middeleeuwse veldslag in The Last Knight. Die is bijzonder goed gemaakt, en laat zien dat Bay heus wel weet hoe je een goed te volgen actiescène in elkaar zet. Maar daarna springt het verhaal naar het heden, en wordt het één grote rommel.

Zo begint Bay met de introductie van het jonge meisje Izabella. Met haar brengen we flink wat tijd door, alvorens we Cade Yeager (de automonteur van Mark Wahlberg) ontmoeten. Hij blijkt net als de Transformers een paria te zijn geworden en neemt het voor hen op. De wereldregeringen hebben het - na het verdwijnen van Optimus Prime - namelijk op hen voorzien. Een speciale taskforce, waaraan ook oude bekende Colonel Lennox (Josh Duhamel) deelneemt, werkt in opdracht van de Amerikaanse regering samen met Decepticon Megatron om het mysterieuze object te bemachtigen. Tegelijk zijn er Cade en zijn Autobot-vrienden, die de staf van Merlijn zoeken, om de planeet te redden. Want wat blijkt? De scheppers van de Transformers willen de Aarde vernietigen, om in ruil daarvoor Cybertron terug te laten keren.

Tot zover het verhaal van de film, dat dus wederom draait om het redden van de planeet door het vinden van een mysterieus Transformers-object. Dat is niet heel inventief en iets wat we allang kennen van voorgaande delen in de reeks. Daarvoor trekken mensen dan ook niet naar de bioscopen voor dit soort films; ze gaan voor de actie. De echte fan van robotactie kan ditmaal zijn hart ophalen: er is genoeg te beleven. Vooral mooi is de actie aan het einde van de film. Maar laten we eerlijk zijn: dat komt veel te laat, want dan heb je al twee uur aan bizarre en misplaatste grappen, aangevuld met een overvol plot, moeten doorstaan.

Er zijn ook een paar vreemde elementen in de film te zien. Waarom moest tovenaar Merlijn bijvoorbeeld een dronkenlap zijn, behalve om een goedkope grap te kunnen maken? En wat is er aan de hand met het meisje Izabella, dat eerst de focus van de film is en vervolgens compleet uit beeld verdwijnt? Ook apart en ergens irritant is dat vrijwel elk personage op elk willekeurig moment een perfecte oneliner klaar heeft liggen. Dat had niet gehoeven en is flauw en puberaal. Tegelijk is het precies wat je kan verwachten van deze filmreeks, dus heel verrassend is het ook niet.

Positieve nieuwe elementen zijn er gelukkig ook in deze film. De scènes in de middeleeuwen zijn bijvoorbeeld verrassend. Ze doen je afvragen wat er gedaan kan worden met het recent benoemde idee van een Transformers-film in de Oudheid. En dan is er Anthony Hopkins, een acteur waarvan je je kan afvragen waarom hij met zijn statuur in een film als deze zit. Maar hij zit er en zijn personage vormt meteen een hoogtepunt van de film. Dat wordt overigens wel deels teniet gedaan door zijn trouwe hulpje Cogman, een vrij irritante C3-PO rip-off die vooral grappig moet zijn, maar het echt niet is. Ga je voor de actie, dan zit je goed met The Last Knight. Overweeg je naar de bioscoop te gaan in de hoop dat het een betere Transformers-film is, kan je wellicht beter nog even wachten.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chrischzz

Avatar

Dus.. meer van het zelfde.. Wat goede scenes.. flauwe humor.. bombastische actie.. en een rommelig verhaal..

Ik laat dit toch echt aan me voorbij gaan..

Robbepost

Avatar

Beter dan de vorige maar een half sterretje minder.....

Darthmar

Avatar

Ik zou wel eens in de schrijversruimte zitten van een TF film. Want ik zou wil eens willen zien hoe ze opkomen met de plots voor deze films. De originele tekenfilms hadden betere verhaallijnen. En wie verzint dat overschot aan overbodige karakters? Het is zo jammer want met de transformers kan je geweldige avonturen laten zien.

Master Of Films

Avatar

Ik mis het woord EXPLOSIES in de review. Nu maak ik mij erg ongerust. Geen explosies = geen plot. Het hele plot draait om explosies.

chrissie107

Avatar

Gisteren gezien en by far de slechtste van de reeks. Op de scenes na in de middeleeuwen is het gewoon één grote rommelpot waar geen kop en staart aan zit. De humor is gewoon genant slecht. Allemaal wel des Bays en volgens mij heeft hij maling aan iedereen. De 'echte' fan vindt het natuurlijk weer fantastisch maar nieuwe fans boor je hier echt niet mee aan

Ang3l

Avatar

"Flauw en puberaal"
Dat plus explosies en tieten is tocch gewoon het trademark van Bay? Ik vind t vreselijk, maar blijkbaar vele mensen niet. Dus tja, dat houdt 'm in t zadel.

horizon

Avatar

Visueel Meesterwerk.

@ MoF:
explosies waren goed! en groot. en veel. Smiley face
Die camera's leveren echt goed werk. Zeker met een visueel auteur als Michael Bay aan het roer.

Sla film voor nu iets hoger aan dan voorgaande drie delen. Eerste deel blijft beste.

Review:
https://www.filmtotaal.nl/film/25347/reviews#12717

Plaats maar een link, op normale manier kan niemand dat vinden op filmtotaal. Smiley face

horizon

Avatar

Best tietloos en weinig puberaal deze keer.

horizon

Avatar

En Cogman als C3PO rip-off? Die grap maakte Crosshairs al in de film. Smiley face

Master Of Films

Avatar

horizon "@ MoF:
explosies waren goed! en groot. en veel. Smiley face"
Ah gelukkig. Goed om te horen :D

Jim

Avatar

@Robbepost: Ik heb de vorige recensie dan ook niet geschreven Smiley face Die vond ik maximaal 2 sterren waard.
@Horizon: Was Laura Haddock nou de enige volwassen vrouw in die hele film?

Robbepost

Avatar

@Jim ik zag het ja.
Age of Extinction vind ik de slechtste, maximaal 2 sterren inderdaad. Wat een zooitje.

@Darthmar. Ik zou er ook wel eens bij willen zitten ja. En dan degene die oppert WEER een MacGuffin te doen direct ontslaan.

horizon

Avatar

Marvel is groot geworden met MacGuffins. Heb ik niet direct zo'n problemen mee. Zeker als het maar dun draadje is.

@ Jim: nee. Haar bemoeizuchtige moeder, tante en vriendin hadden ook screentime.
Dat begin met die kinderen en focus op Izabella is ook heel erg des Transformers trouwens.

DepecheWorld76

Avatar

Ik vond hem beter dan de meeste recensies.3 van de 5 sterren. Ik heb best genoten en het blijft toch jeugdsentiment voor mij.

Jammer dat het een halve (slechte) comedy probeert te zijn en bling bling Decepticons? Come on! Die moeten angstaanjagend zijn. Ook de introductie ervan. Beschamend slecht. Gelukkig hebben we Megatron (Frank Welker) nog.

Anthony Hopkins vond ik geweldig. Je kon zien dat hij genoot van zijn rol. Ook al was deze slecht geschreven.

De special effects en 3D waren oogstrelend. Laat dat maar aan Bay over. Als Christopher Nolan een goede Batman neer kan zetten, dan moet dat ook met Transformers kunnen.

Wel leuk dat ik van Pathè een filmposter kreeg.

Nu maar wachten op deel 6 met U.......! En een Bumblebee film Smiley face

Banned

Avatar

Is er dan een andere reden dan actie waarom je deze film zou gaan bekijken ? Hoe dan ook eindelijk nog eens een echte imax film.

Master Of Films

Avatar

Het is idd wel een digitale IMAX film. ILM moet wel de visuele effecten zeer hoog gerenderd.
Ik kan maar 5 reden verzinnen.

• Explosies
• Visuele effecten in digital glorified Imaxisation
• Explosies
• Actie
• Explosies

Ed Crane

Avatar

FT "Als The Last Knight begint, horen we dat de buitenaardse robots al eeuwen naar de Aarde komen omwille van één object. Dat object is de staf van tovenaar Merlijn"

Oké laat meteen maar zitten.

Master Of Films

Avatar

Ed toch, je wilt niet eens weten waarom ze nou per se de staf van Merlijn willen hebben.

horizon

Avatar

Daarnaast is het misleidend.

Master Of Films

Avatar

Ah een plottwist. Ik ben overtuigd. Ik ga TF Last nogwat heel gauw zien. Smiley face

IMAX3D

Avatar

Elk deel van TF is voor mij vermakelijk. Dit deel scoort voor mij persoonlijk toch wel 4 sterren. Hou wel van actie spektakel en dat heeft deze film zeker te bieden. Openings scene was top, dat kind Izabel had er wat mij betreft uit mogen blijven. Humor was van laag niveau, zo laag dat ik er spontaan van in de lach schoot. Verhaal prima, wijkt alleen af van de verhaallijnen van de tekenfilms (die toch stukken beter zijn), wel chaotisch maar kan er mee leven. Ben al redelijk snel tevreden. Al bij al een prima film die zeker de moeite waard is om in de cinema te checken.

Civilian Supreme

Avatar

Zojuist gezien, jaja toch weer Bay gesponsord. Op de een of andere manier hoop ik toch altijd weer op verbetering, bovendien is mijn zoon er gek van(net als ik vroeger)
Maar een verbetering kan ik de film niet noemen, teveel slechte dingen om op te noemen, nu is het echt tijd voor een andere regisseur, en dan eentje die toch wat afwijkt van de ingeslagen weg. 1 ster, met moeite, die is voor de voice cast, Anthony Hopkins en dat Engelse vrouwtje.

Wombat

Avatar

Weet niet wie die recensies maakt maar wat een flauwekul.
Klopt geen reet van.
De film is beter dan deel 4 en deel 2.
De butler van Anthony Hopkins is wel grappig en zit er wel degelijk een verhaal in.
Kijk het is geen gladioter of the lord of the rings maar met deel 5 laat Bay zeker zien dat de franchise nog lang niet ten einde is.

Master Of Films

Avatar

Wombat "Klopt geen reet van."
Wat niet? De subjuctieve feiten of de objectieve meningen van deze recensie?

Wombat

Avatar

Beide....

chazillionair28

Avatar

Ik vond het op zich een goede film, als dit de eerste film was van de reeks zou het een goede opbouw film geweest kunnen zijn voor de volgende delen. Nu heb ik dat idee van the cube, sentinel prime, dark of the moon verhalen voor niets zijn geweest. Ze matchen totaal niet met elkaar terwijl het wel regelrechte sequels zijn van elkaar.

nooffencetaken

Avatar

Ik als Transformers fan ging gisteren met heel veel zin naar de bioscoop. De vorige delen lieten mij tenslotte blij de bioscoop uitlopen. Deel 2 en 4 wel wat minder blij dat 1 en 3 maar wel blij. Gisteren kwam ik echter teleurgesteld uit de bioscoop. Wat een drama film was dit zeg. De eerste 45 minuten is het net of ik naar een data base zit te kijken van verschillende films. Hup 30 seconde een shot en next. Doe dit 100 keer achter elkaar en je hebt de opening van Transformers. Na de pauze had de film een aantal mogelijkheden maar daarin slaat Bay de plank ook al compleet mis.

Stefanjc

Avatar

"Ook apart en ergens irritant is dat vrijwel elk personage op elk willekeurig moment een perfecte oneliner klaar heeft liggen. Dat had niet gehoeven en is flauw en puberaal."
Dit bovenstaande vat eigenlijk 99% van de Amerikaanse humor samen, die het bioscooppubliek daar leuk vind.
Ik heb er gewoond en ik kan jullie vertellen dat t merendeel van de mensen daar in een stuip ligt in de bioscoop om dit soort grappen.
Er is een groot verschil tussen wat de gemiddelde Amerikaan leuk vind, en Europese humor.

Transformers: The Last Knight

acties