Recensie

The Meg (2018)

Jason Statham knokt met een gigantische haai, maar om de een of andere reden neemt Turteltaub dit heel serieus.

door Martijn Hamerling om 10:03 in RECENSIES
The Meg poster
Regie: Jon Turteltaub | Cast: Jason Statham (Jonas Taylor), Bingbing Li (Suyin), Rainn Wilson (Morris), Cliff Curtis (Mac), Winston Chao (Zhang), Shuya Sophia Cai (Meiying), Ruby Rose (Jaxx), Page Kennedy (DJ), Robert Taylor (Heller), Ólafur Darri Ólafsson (The Wall), Jessica McNamee (Lori), Masi Oka (Toshi) | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2018

Waar ligt nu eigenlijk de kracht van een B-film? Is het nu die charme van een gek concept doodserieus nemen en een beetje te falen dit echt te verkopen? Of is het een film die weet wat het is en gewoon gaat voor die immer populaire term 'popcornvermaak'? De trailer voor The Meg lijkt meer te gaan voor de luchtige variant. Als Statham naast The Rock autoacrobaat mag spelen, waarom laten we hem dan niet meteen knokken tegen gigahaaien? Helaas houdt Turteltaub het toch serieus. Heel serieus.

Ik houd wel van Jason Statham. De beste man heeft de capaciteit om de meest ondoordachte oneliners en slechte scripts met zoveel overtuiging te brengen voor de camera, dat je direct het geloofwaardigheidsknopje in je hersenen uitzet. Gelukkig heeft de film een redelijk pretparkachtige opzet: een supergeavanceerde onderwaterbasis, Thunderbird-achtige reddingsonderzeeërs, een wonderlijke verborgen waterwereld en een stevige portie 3D. Het moment dat de titulaire haai de bijpersonages verrast met zijn eerste optreden en Statham met een gortdroge toon zegt 'It's Megalodon', zit je er helemaal klaar voor.

Toch heeft iemand de verleiding niet kunnen weerstaan om Statham's acteerkunsten eens in te zetten op drama, romantiek en een filmtoon die plots heel nuchter wordt. Mogelijk heeft dit te maken met het gelijknamige boek van Steve Alton, hoe dan ook is het een frustrerende zaak. Weg zijn de 3D-shots uit de opening, weg zijn de oneliners en weg zijn Statham's stevige wenkbrauwen. Er wordt plaats gemaakt voor een romantisch subplot, met rampzalige gevolgen. Bingbing Li heeft hier mogelijk nog minder persoonlijkheid, diepgang en charisma dan een glimlachende Jason Statham. Om de twee te zien dansen in een ongemakkelijk paringsritueel zorgt er dan ook voor dat het tempo helemaal inzakt. Opvallend genoeg heeft het jonge meisje Sophia Cai wel charisma, ze speelt zelfs leuk tegenover de norse Statham met haar speelse doch volwassen opmerkingen. Helaas realiseert Turteltaub zich niet hoe effectief zij is en wordt ze nauwelijks ingezet.

Doordat men focust op de verkeerde elementen, voel je je aandacht wegebben terwijl de film voortkabbelt. Bijna geen enkel gniffelmoment of humoristisch bedoelde grap komt aan, doordat Turteltaub gewoonweg slechte timing heeft met zijn serieuze sfeer. Statham en zijn droogklootperikelen werken ook vooral als zijn omgeving wel een beetje dynamisch is. Gaat echter iedereen zwijmelen over de ernst van een situatie, maakt hij de stof enkel nog droger.

Wat nog wel het vreemdst is, is de onvermijdelijke strandscène waar honderden toeristen solliciteren naar een bloederige verdrinkingsdood. Deze wordt aangedikt in de trailers, maar voelt in de film als een scène die er niet echt thuishoort. Alsof Turteltaub zich al die tijd heeft ingehouden met plezier, gore en belachelijke actie. Uit het niets komen daar opeens spartelende hondjes, giechelende bruidsmeisjes en hangt Statham aan een superhaai zoals Tom Cruise zich vastklampt aan een vrachtvliegtuig.

Dat laatste moment is zo'n vreemde gewaarwording na anderhalf uur drama, romantische stoelendansen, muziekloze 'spannende' scènes en Chinees filmtoerisme. Het is zonde, want ook al klinkt The Meg zo als een draak van een film, zat er flink wat potentie in de eerste akte. Jammer genoeg heeft Jon Turteltaub vreemde ideeën over wat hij het beste kan behouden in de knipkamer, en wat hij beter kan weggooien. Het zorgt ervoor dat je naarmate het einde nadert alle interesse in de wereld, personages en actie kwijtraakt en je de zaal verlaat met een teleurgesteld gevoel. Wel sluit The Meg af met een woordgrap die zo pijnlijk ongrappig is, dat het eigenlijk weer goed wordt. Misschien is het toch nog een B-film.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

McGraig

Avatar

Het zat er al in met Turteltaub aan het roer. De boeken zijn ook pulp, maar wel geweldige pulp. En ook gewelddadig en bloederig. Ik had dan liever Eli Roth en R-rated gezien. Het gaat al bijna twintig jaar over deze film en dan laten ze het iemand als Turteltaub maken? Ik vind het zwaar teleurstellend. Gezien mijn fascinatie voor haaien ga ik hem toch wel in de bioscoop zien. Intens jammer dat het geen ijzersterke film geworden is want het schreeuwt om een reeks films. De boeken worden namelijk steeds beter en ideaal om te verfilmen

Pennywise2017

Avatar

Ik heb me wel vermaakt met deze film

McGraig

Avatar

Het valt me trouwens op dat je in de meeste recensies leest dat het juist te geforceerd grappig is. De schrijver heet trouwens Steve Alten en niet Steve Alton.

Pronk47

Avatar

Deze had gewoon onze eigen Jan de bont moeten maken.

Moviemagic

Avatar

Matige film. Statham kan het beter bij zijn gewone vechtscene's houden. Hij leek hier op de mannelijke variant van Kristen Stewart. Weinig tot geen emotievertoon. Zelfs niet na een actie waarin hij het net overleefde zag je niet eens een lichte vorm van paniek. Het zag er allemaal plichtmatig uit. De beelden waren mooi om te zien maar waarschijnlijk alleen op het grote scherm. Shuya Sophia Cai was een leuke toevoeging voor licht vermaak. Persoonlijk gaf ik de hele film al niets om de karakters. Er waren zoveel scene's waarin je van tevoren al voelde aankomen wat er ging gebeuren. Als je de film gaat kijken verwacht niet teveel humor. De actie is voorspelbaar. Als je het in de bioscoop wilt kijken is het voor de mooie beelden vind ik dan. Anders zou ik wachten totdat Netflix hem er een keer opgooit.

Chris23

Avatar

Weer `n film die aardig geweest had kunnen zijn met gore.
Waarom brengen ze niet gewoon een rated-R en een PG13 uit?
The shark still looks fake b.t.w. (vooral onder water, hij bewoog ook onnatuurlijk (onder water)).
In The Shallows (een indy film!) zag `t `r beter uit.
Ik irriteerde me ook aan het geforceerd proberen asians cool (de amerikaanse versie van cool welteverstaan) te laten lijken.

Enne "washed up" beteken NIET "aangespoeld",ondertitelmaker.
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Washed%20up

007

Avatar

Gisteren gezien vond het een goede film.

Oboema

Avatar

Slechts 2 uit 5? Ach voordat je ervoor gaat zitten, weet je wat je krijgt. En ik heb me prima vermaakt.

acties