Recensie

Us (2019)

Jordan Peele's tweede film is chaotischer dan Get Out, maar bijna even goed.

door Lukas Schröder om 23:40 in RECENSIES
Us poster
Regie: Jordan Peele | Cast: Lupita Nyong'o (Adelaide Wilson / Red), Winston Duke (Gabe Wilson / Abraham), Elisabeth Moss (Kitty Tyler / Dahlia), Shahadi Wright Joseph (Zora Wilson / Umbrae), Evan Alex (Jason Wilson / Pluto), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2019

Met de psychologische thriller Get Out leverde komiek Jordan Peele één van de meest geprezen debuutfilms van deze eeuw af. Dat staat echter lang niet altijd garant voor een sterke tweede film. Torenhoge verwachtingen en een vaak overambitieus plot hebben al meerdere getalenteerde filmmakers de das omgedaan. Daar is Peele echter immuun voor, zo blijkt uit het fantastische Us.

Us focust zich op de Wilson-familie, die tijdens hun zomervakantie naar Santa Cruz ruw wordt opgeschrikt door een viertal dubbelgangers. Zij lijken niet alleen precies op hen, maar denken ook hetzelfde en zullen niet rusten tot de Wilsons aan hun einde komen. Bij voorkeur zo bloederig mogelijk. Peele biedt meer dan slechts een originele twist op een redelijk standaard indringersverhaal, maar uit de school klappen zou de ervaring drastisch verpesten. Het beste is om zo ongeïnformeerd mogelijk de film te bekijken. Een mening die gedeeld wordt door Peele en het marketingteam. De promotie was niet voor niets zo mysterieus en kleinschalig.

Het is natuurlijk verleidelijk om Us te vergelijken met diens voorganger, maar dit zou oneerlijk zijn. Peele heeft duidelijk andere ambities dan in zijn debuut, en kiest voor een volledig andere benadering. Het voornaamste verschil is dat Us wel degelijk een pure horror is, waar de regisseur Get Out nog kwalificeerde als thriller. Us draait om de pure doodsangst en chaos die de Wilsons doormaken tijdens de gewelddadige aanval van hun tweelingen. Het verhaal is minder gestructureerd en de kijker wordt voortdurend bestookt met minutenlange scènes die vooral bedoeld zijn om hen de stuipen op het lijf te jagen.

Laat dit nou net het gebied zijn waarop Peele uitblinkt. Hij is een visueel vaardig regisseur en ook zijn schrijfwerk is weer dik in orde. Het draait dit keer vooral om de suspense. Peele is een meester in het scheppen van een ongemakkelijke, spannende sfeer. De kijker is nooit zeker, kan nimmer achteroverleunen en wordt gedwongen om dezelfde martelgangen te doorstaan als de hoofdrolspelers. Peele geniet van het spelen met de verwachtingen van zijn publiek en behandelt deze scènes met dezelfde zorg als John Carpenter en Alfred Hitchcock dat ooit deden.

Gelukkig laat Peele ook zijn humoristische talenten niet onbenut. Er valt genoeg te lachen. Winston Duke verzorgt de meeste komische afleiding. Hij is uitstekend op dreef als één van de meest geweldige horrorvaders uit de geschiedenis van het genre. Hij speelt zijn rol met zichtbaar plezier, maar ook Elizabeth Moss mag haar schermtijd gebruiken om het publiek af te leiden van de constante terreur op het scherm. De echte ster van Us is echter zonder twijfel Lupita Nyong'o, die de rol van haar leven speelt als moeder die bereid is alles te doen voor haar familie, maar ook als de doodenge leider van de kwaadaardige groep dubbelgangers. Nyong'o is intens, ontroerend en ongelooflijk stoer in een rol die niet onderdoet voor die van Toni Collette in Hereditary, nog zo'n fenomenale recente horrorfilm.

Door de toon en het razende tempo gaat wel iets verloren van de subtiliteit die Get Out nog had. Peele heeft opnieuw van alles te zeggen over de wereld om ons heen, maar de symboliek en verwijzingen zijn bijna teveel om in de eerste kijkbeurt mee te krijgen. Hij neemt onvoldoende tijd om zijn thema's goed uit te leggen. Zwaarwegende boodschappen over onderdrukking, valse filantropie en klassenverschillen worden krachtig opgezet, maar lopen elkaar op den duur vooral in de weg. Daardoor is Us misschien niet helemaal geslaagd als sociaal commentaar, maar als horrorfilm is dit één van de beste toevoegingen aan het genre van de laatste jaren. Bovendien bevestigt de film dat Peele het in zich heeft om uit te groeien tot één van de meest invloedrijke en geprezen filmmakers van deze tijd. De verwachtingen zullen er niet minder op worden.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Goede recensie! Ik ben zeer benieuwd naar Peele zijn nieuwe film.

SAS1982

Avatar

Morgen maar ff naar de bios

Geranimous

Avatar

Horror is niet mijn genre maar deze ga ik zeker zien.

Spider-fan

Avatar

Ben wel blij dat het nu pure horror is en dat zag je in de trailer al. Dat miste ik een beetje in Get Out - daar zit het pas helemaal tegen het eind.
Aan de andere kant kan ik subtiliteit wel waarderen, maar Get Out was overal aangekondigd als zijnde horror, terwijl het meer thriller was voor het grootste deel.
Gezien het feit dat hij nu ook Twilight Zone gaat maken, wat over het algemeen een subtiele show was, verbaasde die keuze me na Get Out niet. Maar schijnbaar houdt hij toch ook van echte horror als ik dit mag geloven.

chrissie107

Avatar

Deze film was toch wel een flinke tegenvaller na lezen van deze recensie :(. Ben pur sang horror fan maar deze film was absoluut niet echt spannend laat staan eng. De twist aan het einde van de film zag ik ook helaas van mijlenver aankomen. Get out was als horror of thriller een stuk beter.

Hyenas

Avatar

Net terug van de bioscoop. Wat een topfilm. Geen horror maar meer thriller. Vooral de 2de helft had een geweldig tempo!

Boer

Avatar

Net terug uit de bios en wat een fantastische film!! Ondanks de groep dronken tieners in de rij voor mij, heb ik ontzettend genoten.

Peele vertelt een ontzettend vermakelijk verhaal vol grootse en onvoorspelbare twists. Net na de film was ik over sommige plot-punten nog een beetje in de war, maar hoe meer ik over het verhaal nadenk, hoe beter de film voor mij in elkaar zit.


Zo fijn dat het horrorgenre zo opgeleefd is en dat vanuit de horror de laatste jaren zulke originele verhalen verteld worden. Us is echt een verademing in deze tijd van sequels en superhelden en wat mij betreft nu al een klassieker.
Peele wordt een grote, als hij dat niet al is,

Darkknight21

Avatar

Vanaf het moment dat de film starte met hun trage opbouw van het gezin krijg je al een beetje een inkijk in het verhaal . Lupita heeft last van flashbacks en vanaf het moment dat de dubbelgangers in actie komen . Is de film eig al bijna op zijn einde op gebied van spanning. Deze film is absoluut geen horrorfilm !! . De flauwe humor is ook niet de best waardoor het verhaal al helemaal niet serieus genomen wordt . En het einde is niet slecht , maar ook niks nieuws voor het genre. Films gelijk de conjuring of insidious dat zijn echte horrorfilms. Een 7 op 10 voor deze film is al een hoog cijfer . Nu afwachten tot pet sematary dat gaat echte horror zijn

Roos87

Avatar

Totaal niet mee eens. Wat een slechte film!! De trailer beloofde wat, en toen er -eindelijk- na een langdradig begin iets gebeurde was de spanning van korte duur tot ik in lachen uitbarstte toen mevrouw dubbelganger begon te praten. Totaal niet spannend of eng. Vaak moeten lachen omdat het zo slecht in elkaar gezet is, ik vind het eerder een slechte comedy.

Baslag

Avatar

Na het lezen van de recensie vol verwachting. Maar vond hem echt zeer matig. Totaal niet spannend. Alleen in het begin. Verder duurde lang en compleet warrig verhaal. De twist aan het einde levert nog meer vragen op. Zelfs de muziek schept ergernis. Get out was vele malen beter. Meer kijktip voor Netflix.

omniesbonsai

Avatar

Belangrijke verborgen boodschappen for mankind

SunChaser

Avatar

Viel tegen. Plot werd langdradig verteld , twist aardig

Pennywise2017

Avatar

Toch aardig verrast door deze film. Cinematography, muziek en acteerwerk was weer top. En de twist... Smiley face

Ang3l

Avatar

Beetje in dubio bij deze film. Zaten hele spannende en goede dingen in, maar ook de standaard verplichte scene met "badguy legt nog ff uit in 5 min hoe t zit omdat t niet duidelijk werd uit t verhaal" wat tenenkrommend is (in mijn ogen). Plus wat standaard domme horror acties van de slachtoffers. Wat jammer is, want verder vond ik m juist verfrissend.

Chris23

Avatar

One hit wonder die Jordan Piel:
Get out : aardig (vooral voordat de clue uit komt (de clue en de wrapup vond ik tegenevallen; ik was in de veronderstelling dat `t om heksen of iets occults zou gaan)
Twilight Zone : matig
Us: irritante film ; mooie plaatjes, redelijk mysterieus in het begin, hier en daar een leuk idee, maar verder niet spannend pretientieus geneuzel (konijnen enz) en vol met "dat zou niemand doen dingen"
Kmoest ook steeds m`n lach in houden als die vrouw Saw Gerrera ging impersonaten. (dat was ook de enige komedie waar ik om moest lachen)
Trailer was t beste wat de film te bieden heeft.
Ik vond Get Out nadat de clue reveiled was niet zo veel meer aan; Us voelde aan als alleen het gedeelte na de clue van Get Out (flauwe "geweldhumor" ipv iets Lovecraftians/occults)

acties