Recensie

1917 (2019)

Loeispannende en technisch verbluffende oorlogsfilm is Sam Mendes' beste werk tot nu toe.

door Sil Smit om 01:01 in RECENSIES
1917 poster
Regie: Sam Mendes | Scenario: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns | Cast: Dean-Charles Chapman (Lance Corporal Blake), George MacKay (Lance Corporal Schofield), Colin Firth (General Erinmore), Daniel Mays (Sergeant Sanders), Andrew Scott (Lieutenant Leslie), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2019

Wie tijdens Atonement met open mond heeft zitten kijken naar dat minutenlange tracking shot op het strand van Duinkerken, kan bij 1917 zijn hart ophalen. In deze zinderende film volgt de camera in één lang shot twee soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog op een levensgevaarlijke missie achter vijandelijke linies gestuurd worden. Een huzarenstuk van regisseur Sam Mendes (Skyfall, American Beauty), waar de techniek volledig in dienst staat van het verhaal.

Op een bedrieglijk kalme ochtend in de lente van 1917 worden de Britse soldaten Schofield en Blake bij hun sergeant geroepen voor een riskante missie. Een paar kilometer verderop denkt een Brits bataljon de terugtrekkende Duitsers in de pan te kunnen hakken, maar dit blijkt een hinderlaag. Communicatie tussen de twee kampen is niet meer mogelijk, dus de jongens moeten de boodschap persoonlijk afleveren. Binnen een aantal uur welteverstaan, want anders is het te laat. Om de zaken nog dringender te maken, bevindt de broer van Blake zich ook nog eens in dat bataljon.

En zo klauteren de twee over het prikkeldraad en beginnen, te voet, aan een missie die bij voorbaat gedoemd lijkt te mislukken. Het is akelig stil in en rond de Duitse loopgraven, achter iedere ritseling schuilt dreiging. Schitterend hoe de camera om de jongens heen zwerft, langs kraters vol ledematen glijdt, onder water duikt, dan weer de hemel afspeurt naar vijandige vliegmachines. Waar bij andere films de 'long take' na verloop van tijd als een trucje kan aanvoelen, werkt het hier briljant. Het gevoel van onaflatende dreiging is enorm, juist omdat er nooit van perspectief gewisseld wordt. De camera is als de derde soldaat door wiens ogen je deze wanhoopsmissie bekijkt. In werkelijkheid wordt de camera bediend door meester-cinematograaf Roger Deakins, die altijd garant staat voor visueel vuurwerk.

Dat de film enigszins schematisch van opzet is (obstakel-rustpunt-obstakel-etc.), is helemaal niet erg. Daarvoor is iedere scène opzichzelfstaand te meeslepend of spannend. Hoofdrolspelers Dean-Charles Chapman en George MacKay geven op fijne wijze gestalte aan hun personages - soldaten van vlees en bloed, geen overdreven onverschrokken types die zo vaak opduiken in oorlogsfilms. Het kameraadschap tussen de twee vormt het kloppend hart van het verhaal.

Het knappe aan 1917 is dat het aangrijpende vertelkunst combineert met overweldigende ervaringscinema. Christopher Nolans WOII-epos Dunkirk, dat stilistisch wel wat raakvlakken vertoont, viel vooral in die tweede categorie. Ook die film slaagde erin de rauwe werkelijkheid van het slagveld over te brengen, was schitterend gefotografeerd, maar miste emotionele diepgang. Tijdens de aftiteling valt te lezen dat 1917 gebaseerd is op de oorlogservaringen van Mendes' grootvader, wie weet zit het 'm daarin.

Rest de vraag of we nu werkelijk hebben zitten kijken naar één shot van krap twee uur. Vast niet. Soms schiet de camera net even strategisch de lucht in, of wordt het beeld na een explosie zwart, maar een kniesoor die daarop let. 1917 is niet alleen Sam Mendes' beste film, maar misschien ook wel die van 2020.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Marklar

Avatar

Gisteren gezien en helemaal eens met de recentie. Adembenemende film van begin tot eind. Meesterwerk

Pemat66

Avatar

Gaan het vanavond meemaken. Hoge verwachtingen van.

kidcassidy

Avatar

Vond hem ook geweldig en de omschrijving geeft het perfect weer! Alleen vind ik American Beauty beter en dit dus niet Sam Mendes' beste werk. Een ieder moet deze in de bioscoop zien vind ik, daar komt hij het best tot zijn recht.

Tevens deed de film mij denken aan het spel Uncharted. Daar heb je ook obstakel-rustpunt-obstakel, zoals in de review omschreven. Erg vermakelijk!

Bobby Peru

Avatar

Nog niet gezien, maar het lijkt me zeker de moeite waard. Één ding blijft alleen een beetje schuren: gebaseerd op wat ik weet van 14-18 vraag ik me af of het de officieren in die tijd wel iets kon schelen of er een heel bataljon aan flarden werd geschoten.

Hyenas

Avatar

Wat een parel van een film.

Fred jr

Avatar

Verbluffende film.
Zou terecht oscar beste film en regie winnen. Voor mij geen twijfel.

neo123

Avatar

Vanmiddag gezien maar vond hem stiekum een beetje tegenvallen. Het hele one shot ging een beetje als een gimmick voelen op een gegeven moment. En emotioneel greep het me ook niet echt. Beetje hetzelfde gevoel als bij Dunkirk. Technisch geweldig maar dat is het van ook. 3 sterren wat mij betreft.

SAS1982

Avatar

Ben het wel eens met Neo, maar wel mooi gefilmd. Verhaal was wat minder. ****

jwk

Avatar

Loeisspannend wil ik ook weer niet zeggen, maar wel dat het een verbluffende goeie weergave is .
Fantastisch camerawerk en aangrijpend realistisch.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Vond hem geweldig. Ik maakte me wel de bedenking hoe die film zou zijn als die vanuit het eerste perspectief zou gefilmd worden en alles zogezegd door je eigen ogen gezien zou worden. Ofwel zou het erg storend zijn, ofwel net belachelijk effectief. Zou dat wel eens willen zien in een film.

Betty MP

Avatar

Zaterdag gezien in een halfvolle zaal in België. Blijkbaar leeft het hier niet zo.....
Het camerawerk waar iedereen zo vol van is vonden mijn partner en ik traag en saai. Hetzelfde is van toepassing op de film: dun verhaal met een aantal onwaarschijnlijke plotwendingen. Wij snappen de euforie in ieder geval niet.

Movie-goer

Avatar

Een goede film, maar geen klassieker zoals bijvoorbeeld Saving Private Ryan of Platoon. 4 uit 5 sterren

Civilian Supreme

Avatar

Zojuist gezien , op zich een prima film, heel mooi gefilmd maar ik vond het niet echt spannend. De hoofdpersonen deden me ook niet veel. Ook werd er af en toe iets te geforceerd geprobeerd er een emotioneel moment van te maken, met name door de muziek.
Het had van mij ook wel iets heftiger gemogen, het hoeft geen Saw te zijn maar voor een oorlogsfilm was het best tam. Voor mij 3,5 ster. 5 is zwaar overdreven.

Jeroen33

Avatar

Confronterende film. Realistische context, mooie beelden maar ook wel af en toen van: Niet sterk. Ik bedoel als je in een rivier valt, bijna verdrinkt en zowel de brief als het doosje met aandenkens is niet doorweekt...jammer

tk1989

Avatar

Prachtig gemaakte film maar deed me "emotioneel" weinig. De hoofdrolspelers konden me niet echt bekoren en ik had toch op een iets omvattender verhaal gehoopt (ook al zou ik niet weten hoe). Ook de bekende koppen in minuscule bijrollen leiden me een klein beetje af. Maar de beelden die op het scherm getoverd worden verdienen alle lof. Het is echt geen one-shot zoals vaak wordt beweerd (de stevige cut-to-black halverwege zegt al genoeg, buiten sommige merkbare overgangen) maar de manier van filmen en de lange takes zorgen er wel degelijk voor dat je in de film wordt gezogen. Ook was ik wel blij dat er meer wordt getoond van de "aftermath" van de oorlog in plaats van de gruwelen/handelingen vol in beeld. De muziek vond ik erg goed werken (ook op de geforceerde momenten) en eigenlijk is alleen de scene in de nacht al de moeite van een bioscoopbezoek waard. Maar om nu te zeggen; beste film van dit seizoen; nee, dat voor mij toch zeker niet.

Chris23

Avatar

Kvond `m ook niet superspannend. (Wel goed dreigend sfeertje de hele tijd a la Dunkirk.)
Maar toch `n prima "I should`t be alive (met WWI setting) filmpje".
Ik wist niet dat het gefilmd was om het te laten lijken dat het 1 shot was. ( ik heb wel een paar keer gedacht van "he , dr zitten best veel lange shots in"....nu ik het weet wil ik `m zeker nog een keer zien.)
Maar doordat het geen adhd knipwerk, maar constant gefocust was, keekie zowiezo heerlijk weg.
Regelmatig mooie plaatjes.
Sommige stukken ook n beetje hypnotiserend; khou daar wel van.

Civilian Supreme

Avatar

^ vond vooral het begin tot aan de rat heel mooi gedaan qua sfeer en de scenes in die stad, prachtige beelden met dat licht.
En inderdaad een verademing dat de camera dromerig over het strijdveld zweefde in plaats van elke keer korte beelden vanuit elke hoek.

Ik had wel een beetje hetzelfde als bij Dunkirk, heel mooi gemaakt maar weinig emotie en spanning.
Had ook liever wel een paar bekenden gezien in de rollen van de 2 soldaten. Bijvoorbeeld een Tom Holland had naar mijn mening net iets beter 1 van die rollen in kunnen vullen. Hij heeft net iets extra's wat zij niet hadden.( acteren was top daar niet van)
Kan niet echt duidelijk maken wat precies.

adm007

Avatar

Wil ik zeker zien.

Ang3l

Avatar

Ik heb echt niets met oorlogsfilms en ging mee voor een vriend van me. Potdomme wat een film zeg! De one-shot techniek (nou ja, net als Birman met trucjes) maakt t retespannend en echt een race tegen de tijd, wat de opdracht ook is. Wat een logistieke hel is dit geweest, maar het werpt z'n vruchten af. Het wordt hierdoor heel spannend.

Schitterende imax beelen ook, prachtig camera werk over water, door tunnels en loopgraven. Soms dingen zien in een hoek van t scherm en dan pas beseffen wat of wie het is... heel mooi gedaan.

Heel simpel verhaaltje, maar dat deert verder niet. De beelden spreken voor zich.

Effie

Avatar

Betty MP "Zaterdag gezien in een halfvolle zaal in België. Blijkbaar leeft het hier niet zo....."

Nee, de Eerste Wereldoorlog leeft niet zo in België...
:rolleyes: Smiley face

hQuinn

Avatar

Mijn hoge verwachtingen werden niet ingelost.

Ik had totaal niets met de hoofdrolspelers - Chapman vond ik zelfs irritant. De bijrollen van bekende acteurs leken er met de haren te zijn bijgesleept. Hun bekendheid droeg niets bij aan de korte, eendimensionale rollen die ze invulden.

Allemaal geen probleem als de film je pakt. Maar nee. Nergens werd het echt spannend of proefde ik echte dreiging. Het raakte me gewoon niet.

In alle eerlijkheid vond ik het een lange, saaie en vervelende zit.

Remsjo

Avatar

Vanavond gezien en ook ik ben het volledig eens met de recensie. Deze film is vanaf minuut 1 tot aan de laatste minuut adembenemend. Het one take shot is prachtig in beeld gebracht, de actie is zo dicht op de personages gefilmd alsof je zelf als 3de soldaat er bij bent, en vooral de sfeer is prachtig. Constant voel je de dreiging op het moment dat de 2 hoofdrolspelers onderweg zijn voor hun boodschap. Werkelijk adembenemend en een dijk van een film!

BenjaminC

Avatar

Zo zie ik maar weer, hoe simpel een verhaal kan zijn, en nog zo mooi en goed in beeld gebracht! Dikke 10 deze Smiley face

acties