Chang Can Dunk [Disney+]
Recensie

Chang Can Dunk [Disney+] (2023)

Fijne coming-of-age film over ambitie en de valkuilen van onzekerheid.

in Recensies
Leestijd: 2 min 12 sec
Regie: Yingji Shao| Scenario: Yingji Shao | Cast: Bloom Li (Chang), Ben Wang (Bo), Zoe Renee (Kristy), Mardy Ma (Chen), Dexter Darden (Deandre), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2023

De Chinees-Amerikaanse Chang heeft zijn lengte tegen als het aankomt op basketballen. Zijn grote held is Kobe Bryant en hij wil net als zijn klasgenoot Matt kunnen dunken. Als Kristy bij hun op school komt, krijgt Chang een oogje op haar. Matt wil ook haar aandacht wil winnen en Chang gaat een weddenschap met hem aan: over tien weken kan hij dunken. Om daar te komen krijgt hij hulp van Deandre, zijn beste vriend Bo en natuurlijk Kristy.

Zoals te verwachten valt van een Disneyfilm, treedt het verhaal binnen de gebaande paden en is het allemaal vrij lieflijk. Chang Can Dunk laat zien dat het helemaal niet erg is om te doen wat al vaker is gedaan, zolang je het maar goed doet. Met name de manier waarop Kristy opgevoerd wordt, is fijn. In eerste instantie lijkt er een driehoeksverhouding te ontstaan tussen Chang, Kristy en Matt, maar gelukkig heeft Kristy al snel door dat Matt haar type niet is, waardoor die clichématige verhaallijn vermeden wordt.

Hoewel Kristy minder heeft om mee te werken dan Chang, wat logisch is vanwege de rolverdeling, staat haar leven niet in het teken van Chang. Ze heeft hobby's en trekt grenzen. Echter, Bloom Li als Chang is degene die echt de kans krijgt om te stralen. Hij weet bijna kinderlijk enthousiasme en zijn worstelingen over opgroeien zeer geloofwaardig over te brengen. Hij staat duidelijk op de grens tussen kind en volwassene. Zijn relatie met zijn moeder wordt sterk neergezet. Het is bijvoorbeeld veelzeggend wanneer Chang en zijn moeder al dan niet in Mandarijn of Engels praten.

Naast dat Yingji Shao de verhaallijn dus goed aanpakt, is er ook op visueel gebied genoeg positiefs te melden. Er zijn subtiele esthetische keuzes die Chang Can Dunk net dat beetje meer geven. Wanneer Chang Matt uitdaagt verandert de aspect ratio om zijn gespannen gemoedstoestand te benadrukken. Als Chang gaat trainen, zijn er een paar leuke shotovergangen waar zijn trainingsoefeningen vergeleken worden met dieren en dit is pakkend gemonteerd. Dit illustreert dat ook een niet al te bijzondere film met oog voor kleine dingen toch weet uit te blinken.

Met Chang Can Dunk heeft Disney een goede coming-of-age film in huis die fijn wegkijkt en daarnaast representatie van minderheden biedt. De frisse uitstraling, persoonlijke toon en leuke esthetiek maken benieuwd naar wat debuterend regisseur Yingji Shao verder nog te bieden heeft en ook de cast heeft hopelijk nog meer goeds in petto.

Chang Can Dunk is te zien bij Disney+.