Romance in Style [Netflix]
Recensie

Romance in Style [Netflix] (2022)

Het clichéverhaal is geoorloofd in deze romantische komedie dankzij de interessante context en vermakelijke personages.

in Recensies
Leestijd: 2 min 34 sec
Regie: Michael Robison | Scenario: Karen Berger, Luther M. Mace | Cast: Jaicy Elliot (Ella), Benjamin Hollingsworth (Derek), Connie Manfredi (Katie), Jorja Cadence (Liza), Daylin Willis (Oscar), Laura Soltis (Claudia) e.a. | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2022

Hoofdpersoon Ella, een naaister die graag ontwerper wil worden, komt in een van de eerste scènes van Romance in Style de aantrekkelijke Derek tegen in een café. Uit hun eerste scène samen blijken twee dingen: ze hebben een extreem vermakelijke chemie en het verhaal zal zeer clichématig zijn. Beide punten zijn echter positief, ondanks de negatieve lading die dit woord vaak met zich meedraagt. Het standaardverhaal van Romance in Style wordt namelijk ruimschoots aangevuld met een interessante inkijk in de modewereld, hilarische personages en een sterk script.

Ella zelf is rechtdoorzee en straalt zoveel passie uit dat zelfs de twintigste keer dat ze het over body positivity heeft een glimlach veroorzaakt. Omdat Ella motivatie, passie en een uitstraling voor tien heeft, heeft Derek inhoudelijk niet zoveel unieks te bieden. Zijn ietwat naïeve en kinderlijke enthousiasme redden het personage echter van de vergetelheid. Daarnaast zijn de meeste van zijn gezichtsuitdrukkingen meer dan gniffelwaardig, wat overigens ook voor de meeste andere personages geldt. De vele vinden-ze-elkaar-nou-leuk-of-niet-scènes die een romantische komedie van nature bevat blijven vermakelijk door de geestige uitdrukkingen van iedereen om het duo heen.

Het script is even wennen, maar weet wel veel te vertellen in de korte anderhalf uur die de film duurt. Alle personages spreken namelijk uitsluitend in volzinnen, iets wat in werkelijkheid natuurlijk nooit gebeurt, maar wat het wel makkelijk maakt veel informatie in een korte scène te verpakken. De soms op papier onnatuurlijk klinkende zinnen worden met zoveel gemak gebracht door nagenoeg de hele cast dat ze meestal volkomen natuurlijk aanvoelen. Een paar conversaties tussen de antagonist en haar handlanger schuren tegen de grens van het tolereerbare aan, maar deze wordt nooit overschreden.

Romance in Style kan met een beetje fantasie een versie van het Assepoesterverhaal genoemd worden en de antagonisten zijn daar het beste bewijs voor. De boze stiefmoeder is hier hoofdredacteur Claudia, die vooral wil dat haar prestigieuze modeblad The Look blijft zoals het is en Ella's inclusievere inbreng dus niet kan waarderen. Het boze stiefzusje is Liza, die op het eerste gezicht Ella lijkt te haten, maar naargelang de film vordert toch hier en daar haar goede kanten laat zien. Dit levert een interessant personage op en voorkomt dat Liza als een tweede Claudia overkomt.

Ella is een mooie vrouw en het feit dat ze niet zo slank is als de meeste vrouwelijke hoofdpersonen in dit soort films valt pas later op. Dit komt door de grote overtuiging waarmee ze wordt gespeeld. Zij straalt uit dat ze zichzelf mooi vindt en daardoor is ze ook mooi. Daarnaast draagt ze ook altijd flamboyante en kleurrijke outfits die elke scène uniek en verfrissend houden. Haar uiterlijk sluit heel goed aan bij haar idealen en motivaties en dus ook bij de boodschap van de film: als je jezelf mooi vindt, dan straal je schoonheid uit.

Romance in Style is te zien bij Netflix.