Ask Taktikleri 2 [Netflix]
Recensie

Ask Taktikleri 2 [Netflix] (2022)

De montage is veel te goed voor een romkom van dit kaliber.

in Recensies
Leestijd: 2 min 14 sec
Regie: Recai Karagöz | Scenario: Pelin, Karamehmetoglu | Cast: Demet Özdemir (Asli), Sükrü Özyildiz (Kezem), Atakan Çelik (Tuna), Bora Akkas (Emir), Deniz Baydar (Cansu), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2022

Seksistische films zijn vaak heel duidelijk pro-man of pro-vrouw, maar de niet zo grappige romkom Ask Taktikleri 2 krijgt het voor elkaar om beide seksen evenveel te beledigen. De mannen zijn jaloerse, zielige paradepaardjes die poker spelen met een dikke sigaar in hun mond, of in hun penopauze vervallen tot een tweedehands lid van een motorbende. De vrouwen zijn eveneens jaloers, maar ook arrogant, ofwel onintelligent ofwel altijd de slimste in de kamer en vooral interessant (en ook zo in beeld gebracht) vanwege hun grote boezem, strakke benen en belachelijk hoge hakken.

Hoofdpersonages Asli en Kerem hebben beide een aanhang van twee vriendinnen en twee vrienden. Deze vier zijn niet heel grappig, maar ook zeker niet irritant. Soms giet een van de vier wat broodnodig gezond verstand in de koppige hoofden van het hoofdpaar. Behalve dat hebben deze personages niet echt een verhaallijn of persoonlijke groei, maar wel een paar slimme terugkerende grappen en karaktertrekken die hen vermakelijk genoeg maken.

Asli en Kerem zelf zijn echter het grootste gedeelte van de film onuitstaanbaar. Zij zijn het hoogtepunt van het seksisme en daarnaast zijn hun motivaties niet duidelijk genoeg. Asli is bijvoorbeeld woedend omdat Kerem niet wil trouwen met haar. Hij mag, volgens Asli, heus wel vinden dat het huwelijk onzin is, maar niet trouwen met háár? Dat maakt ze zelf wel uit. Ze komt hier aan het einde van de film wel (een beetje) op terug, maar dat redt haar personage niet.

De montage is eigenlijk veel te goed voor een verhaal van dit kaliber. Vooral in het begin wordt er veel gebruik gemaakt van een 'split screen' (het opdelen van het scherm in twee of meerdere beelden) om de vele dialogen interessant te houden. Daarnaast wordt er soms ook gekozen om een conversatie tussen Asli en haar vriendinnen en die tussen Kerem en zijn vrienden aan elkaar te plakken op zo'n manier dat de twee conversaties perfect op elkaar aansluiten en daardoor interessant blijven.

Het verhaal rondom de hoofdpersonages voelt meer als een mislukte pitch voor een serie dan een film. Vooral in het begin wordt er in elke scène een andere groep mensen beledigd, met slechts een zwakke rode draad die de 'grappige' momenten aan elkaar knoopt. Net voor de climax belanden de hoofdpersonages opeens in een vliegtuig in een zeer neppe storm, om vervolgens plots een zwaar dilemma voorgeschoteld te krijgen. Dat dit dilemma wel eerder geïntroduceerd had kunnen worden is blijkbaar niet in de scriptschrijvers opgekomen.

Ask Taktikleri 2 is te zien bij Netflix.