'Umjolo: There Is No Cure': aandoenlijk idee maar toch cliché
Recensie

'Umjolo: There Is No Cure': aandoenlijk idee maar toch cliché (2025)

Zuid-Afrikaanse lesbische romkom met meer diepgang dan verwacht blijft toch voorspelbaar.

in Recensies
Leestijd: 2 min 24 sec
Regie: Mthunzi Dubazana| Scenario: Thuli Zuma| Cast: Busisiwe Mtshali (Nana), Londeka Sishi (Thoko), Nombulelo Mhlongo (Sindi), Tina Redman (Buhle), Yonda Thomas (Zweli), e.a. | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2025

Liefde lost alles op: dat is natuurlijk een mooi idee. Een fijn uitgangspunt voor de nieuwste Umjolo-film, die nu eens niet over achterhaalde man-vrouwverhoudingen in Zuid-Afrika gaat, maar over twee vrouwen die de liefde vinden. Umjolo: There Is No Cure maakt het echter wel een beetje te gek met dit concept.

Zo begint Thoko Duma als een egoïstische en ietwat domme vrouw die, om de Miss Universe wedstrijd te winnen, bij een podcast haar tegenstander beschuldigt van slapen met de jury. Ze wordt dan wel zelfs haar Miss Zuid Afrika-titel ontnomen, maar verder veroordeelt de film haar helemaal niet voor haar denigrerende uitspraken. En ook de 'verontschuldiging' die ze later in de film uit, doet ze duidelijk alleen voor haar reputatie.

Dan komt ze de ingetogen Nana tegen. Zij wordt veel beter uitgewerkt, en overtuigend gespeeld door Busisiwe Mtshali. Heel erg verlegen, maar ook met een gevoel van humor en enthousiast. Gedurende de film kruipt ze steeds meer uit haar schulp en wordt zelfverzekerder. Dit gebeurt zo geleidelijk, dat haar groei geloofwaardig overkomt. Dit is in tegenstelling tot Thoko, die qua karakter niet heel erg lijkt te veranderen.

Dit komt doordat Thoko constant door haar omgeving wordt beïnvloed. Haar manager wil wel het beste voor haar, maar vooral ook dat ze weer geld gaat verdienen. De internet-kok Sindi is misschien wel verliefd op Thoko, maar doet het vooral voor de PR die een relatie met haar oplevert. Nana laat zich daarentegen niet zomaar beïnvloeden door de mensen om haar heen. Het feit dat de verlegen vrouw eigenlijk standvastiger is dan de Miss Universe-kandidaat is een grappige subtiliteit die Umjolo: There Is No Cure net een beetje extra diepgang geeft.

Het camerawerk is leuk gedaan. Fris, duidelijk en goed het verhaal ondersteunend. Enkele creatieve shots, zoals een extreme close up van de inhoud van een blender, zijn wel ietwat onnodig en afleidend. De montage vertelt soms ook een visueel verhaal. Zo wordt bijvoorbeeld in een scène het formaat van de film langzaam vergroot, van die van een Instagram filmpje naar een breed filmformaat. Om aan te tonen dat Nana langzaam weer op aarde landt, na het verraad van Thoko dat ze in een Instagram filmpje heeft gezien.

Het plot bindt alles wel aan elkaar, maar doet dat dan net weer op een zo cliché mogelijke manier. Natuurlijk maakt Nana zichzelf belachelijk op een feestje en gooit een misverstand roet in het eten. De personages die dit doormaken zijn interessant en worden goed gespeeld, maar door het voorspelbare verloop wordt Umjolo: There Is No Cure toch een beetje saai. De korte duur van vijf kwartier voelt ondanks de goede ideeën daardoor alsnog lang.

Umjolo: There Is No Cure is te zien bij Netflix.