'Untold: The Liver King': de Lance Armstrong van de fitnesswereld spreekt
Recensie

'Untold: The Liver King': de Lance Armstrong van de fitnesswereld spreekt (2025)

Shockdocu zwalkt tussen reclameboodschap en intrigerende spiegel van moderne moraal.

in Recensies
Leestijd: 3 min 26 sec
Regie: Joe Pearlman | Speelduur: 68 minuten | Jaar: 2025

Netflix brengt onder de noemer Untold smeuïge sportverhalen met flink wat vette jus. Dat laatste kan bij The Liver King haast letterlijk worden genomen, want fitfluencer Brian Johnson leeft letterlijk en figuurlijk op vlees. Of is er toch meer aan het gespierde handje?

De geïndividualiseerde maatschappij snakt naar goeroes. Zeker onder jonge mannen lijkt er een groot verlangen te bestaan naar een vorm van spirituele leiding. Wie het niet bij die ouderwetse God of een politieke ideologie kan vinden, moet het elders zoeken. Bijvoorbeeld op sociale media.

Op zo'n moment kun je The Liver King tegenkomen. Een 'sterke man' die rustig 30 rauwe eieren achter elkaar opslurpt, aangevuld met stierentestikels en een levertje. "Protein every morning, sir!", vertelt hij zijn miljoenen volgers opgewekt. Alleen zó kun je de beste versie van jezelf zijn, luidt zijn afgesleten boodschap.

Op internet geldt: hoe extremer hoe beter, en de bloedbaden die Johnson aan zijn ontbijttafel aanricht, zorgen voor het gewenste shockeffect. De vrouwenhatende bespiegelingen van Andrew Tate of een ijsbad van Wim Hof vallen hierbij in het niet. De Leverkoning deelt in de meest letterlijke zin penissen uit, dus de kijkcijfers schieten omhoog. Johnson heeft wijselijk een marketingbureau ingehuurd om zijn primitieve levenswijze te promoten en blijkt een uitstekende leerling. "He quickly got the game."

Over vrouwen houdt het hoofdpersonage zich opvallend op de vlakte. Zijn twee zonen en echtgenote laten zich braaf rond commanderen en volgen pa's voorouderlijke dieet. De familie vergeet voor het gemak - en vooral voor de views - dat primitieve stammen vooral planten plukten en nootjes aten. Plantaardige nootjes, welteverstaan. Verzameld door vrouwen! Je had The Liver King haast een dochter gegund...

De eerste - nogal repetitieve - helft van de documentaire laat regisseur Pearlman verlekkerd dit gezinsleven van ranzig eten, dierenleed en sporten zien. The Liver King krijgt ruim de tijd voor zijn promopraatjes, iets wat zijn marketingbureau vast heeft afgedwongen als voorwaarde voor zijn deelname.

De documentaire lijkt zo meer een reclamespot. In plaats van in al dat vlees had beter wat meer in de film kunnen worden gesneden. Johnson graaft nog wel gewillig in zijn verleden op zoek naar een trauma. Daar stuit hij op een ander symbool van deze tijd: het slachtofferschap. Zijn eigen vader is vroeg overleden. Ook hij zocht dus naar leiding. "Eigenlijk doe ik het allemaal voor mijn eigen hoofd", geeft hij toe. Een hormonaal probleem, zouden we kunnen grappen.

In het herhalende eerste deel houdt alleen de geslaagde western-muziek van James Righton de kijker bij de les. Vanaf het begin slaat die met zijn pastiche van een Clint Eastwood-film al stevig op de trom voor het verwachte drama. Uiteindelijk komt de twist die iedereen - inclusief kritische YouTubers en podcasthosts zoals Logan Paul en Joe Rogan - allang zag aankomen. De Leverkoning blijkt de Lance Armstrong van de fitnesswereld. Geen slachtoffer, maar een valsspeler.

Op de valreep wordt de film daardoor toch nog interessant. Niet om de halfslachtige boetedoening van de man zelf, maar om de vragen die worden gesteld over de menselijke neiging om voorgelogen te wíllen worden. In een steeds virtuelere wereld lijkt het enkel de vette leugen die ons nog vermaakt. Waar we ons druk om kunnen maken.


We geloven - misschien uit een soort oppervlakkige verveling - daarom bijna bewust in het sprookje dat we op onze (vele) schermen voorgeschoteld krijgen. De val van de oplichter is de voorgekauwde tweede akte die we met plezier als toetje tot ons nemen. Het is misschien wel het lekkerste deel van ons media-gerecht van de week. Brand de man de grond in!

De ontmaskering maakt daardoor bijna deel uit van het marketingplan, de weg die Brian Johnson móest lopen. Door het stof gaan en transformeren hoort erbij. Als een echte jager-verzamelaar geniet hij nu van een 'gevangen' aardbeitje! Maar wie de man echt is, brengt ook de documentaire niet aan het licht. Kun je het de makers kwalijk nemen? Waarschijnlijk weet The Liver King het zelf ook niet. En dat is precies zijn probleem. En dat van velen van ons.

Untold: The Liver King is te zien bij Netflix.