Recensie

Bumblebee (2018)

Iets te veilig en schattig, maar tegelijk een veelbelovende reboot met indrukwekkende effecten en traktaties voor de fans.

door Martijn Hamerling om 00:47 in RECENSIES
Bumblebee poster
Regie: Travis Knight | Cast: Hailee Steinfeld (Charlie Watson), Dylan O'Brien (Bumblebee - stem), Megyn Price (Amber), John Cena (Agent Burns), Justin Theroux (Dropkick - stem), Angela Bassett (Shatter - stem), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2018

Na vele beloftes van Michael Bay om de Transformers-franchise te overhandigen aan een nieuwe regisseur, bleven Hasbro en Paramount hem maar overhalen om terug te keren. Ondanks de regen aan kritiek haalden zijn films immers miljarden binnen, totdat The Last Knight 'slechts' zeshonderd miljoen verdiende (een halvering en het kleinste bedrag in de serie). Transformers 6 werd geannuleerd, Bay werd vrijgelaten en de zoektocht naar een vervanger begon. Opvallend genoeg koos men voor Travis Knight, van het fenomenale doch financieel geflopte Kubo and the Two Strings.

Men had geen grotere tegenpool kunnen vinden. Bay heeft de fantasie van een puberaal jochie en ziet vuurballen, vrouwelijke vormen en stuiterende camera's als een kunstvorm. Knight is meer een aandachtige nerd en fan van het eerste uur. Hij propt de film vol personages, referenties en stijlelementen uit 'G1', oftewel de Transformers uit de jaren tachtig. Evengoed is hij duidelijk geïnspireerd door populaire films uit dat tijdperk en kopieert hij kalme camerabewegingen, schattige buitenaardse wezens en aandoenlijke humor van zijn regie-idolen. Het moge duidelijk zijn dat Hasbro hier kiest voor een soft-reboot, die de tijdlijn enigszins intact houdt, maar het puberale imago volledig omtovert naar een familievriendelijk avontuur.

Voor oude Transformers-fans is dit een droom die uitkomt. De setting van de jaren tachtig, de scènes op Cybertron en de grotere focus op de titulaire robots doen het hart sneller kloppen. Zo maakt een zekere straaljager een indrukwekkende entree en kent zijn ontwerp een perfecte balans tussen de ouderwetse blokkerigheid en de moderne auto-onderdelenpastiche uit de blender. Autobots zijn niet langer een soort wandelende Chevrolet-reclames met een onzinnige oneliner of een Frans accent in een paar seconden schermtijd. Knight zet hen in als daadwerkelijke personages in plaats van veredelde special effects. Decepticons hebben ditmaal zelfs hersencellen en weten mensen geloofwaardig te bespelen om hén te helpen in plaats van de Autobots. Het enige aspect waar Knight voor Bay onderdoet, is het gebruik van praktische effecten zoals zijn welbekende vuurwerkexplosies, maar dit wordt gecompenseerd met gedetailleerd en subtiel animatiewerk in de robots zelf.

Mocht je liefhebber zijn van alle bombastische Transformers-films van de afgelopen jaren, dan is Bumblebee waarschijnlijk ietwat schokkend, hij is namelijk nogal schattig. Zijn achtergrondverhaal moet het gemis van een stem in andere films verklaren en daarbij kiest men voor een verhaal dat erg lijkt op E.T. of andere buitenaardse-wezens-in-je-huis-verhalen. Het is uiterst aandoenlijk en prachtig geanimeerd wanneer Bumblebee ongemakkelijk door een deurpost kruipt of een colablikje probeert te aaien; laat die GIF'jes maar komen. Gelukkig weet Hailee Steinfeld al deze schattigheid goed te combineren met wat menselijkheid en geloofwaardige reacties op haar nieuwe gele huisdier. Af en toe kruipt er wat geforceerde grappigheid binnen. John Cena heeft redelijk wat charisma, maar hij is net niet geloofwaardig als een serieuze soldaat die reageert op 'first contact'. Verder zijn Charlies familieleden en haar potentiële vriendje net iets te gewoontjes.

Qua stijl is Bumblebee bijna perfect en bevat alle ingrediënten voor een leuke familiefilm met een volwassen randje, maar men speelt het te veilig om het echt fantastisch te maken. Zo worstelt Charlie met een persoonlijk trauma en is Bumblebee net ontsnapt aan een oorlogssituatie. Er zijn indrukwekkende en gewelddadige scènes rondom Bumblebee, maar dit wordt nooit mooi gekoppeld aan het thema van trauma, zijn letterlijke beschadiging of de Decepticon die hij uiteindelijk moet trotseren. Dit is de 'triple changer' Shatter, wiens stem wordt ingesproken door Angela Bassett. In tegenstelling tot eerdere films wordt de stem van zo'n kaliber acteur eens niet verkwanseld aan een sullig bijpersonage, maar er had nog meer ingezeten. Met iets bruter geweld, dramatischer filmwerk en wat verbanden tussen een aantal specifieke scènes had het zomaar een emotioneel verhaal kunnen worden dat je echt raakt. Alle ingrediënten zijn aanwezig, maar helaas lijken de filmmakers ergens in het proces die volwassenheid bewust te hebben vermeden.

Desalniettemin is Bumblebee met gemak de beste Transformers-film van allemaal, dankzij prachtige animatie, competente schurken, een aantal zinderende actiescènes en een consistente toon. Voor fans is het een feest en voor families een uitermate schattig avontuur dat prima past in de kerstweken. Toch is de film nog niet zo iconisch als de films waaraan hij refereert. Ook zal de toon wennen zijn voor Bay-fans die inmiddels gewend zijn aan scheldende robots die als hondjes tegen de benen van de hoofdpersonen oprijden. Het leek een onmogelijke taak om de onbezonnen films van Michael Bay om te toveren naar een magische familiefilm, maar het is Travis Knight aardig gelukt. Hij heeft geluisterd naar de kritiek en pakt dat ene Spielbergiaanse element uit de film van 2007 dat wel werkte: 'the boy and his car'. Hij bouwt daarmee een prima overbruggende film die een nieuwe reeks films opzet, met Transformers als hoofdpersonen in plaats van special effects.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

Ik lees en hoor dat alleen de eerste 15 min goed zijn en dat de film daar na in elkaar stort.

Civilian Supreme

Avatar

Mooi! En dan nu alle Bay films negeren en Knight alle creatieve vrijheid geven, hij snapt het zo te lezen.
Het zou toch mooi zijn als we in de vervolgen bij de gevechten ook echt tactisch nadenkende robots zien in plaats van maar dom chaotisch aanvallen, het zijn tenslotte ervaren soldaten. Daarbij natuurlijk ook een Autobot en Decepticon basis waar ze uit opereren. Niet meer dat domme in een loods van het leger geparkeerd staan.

Master Of Films

Avatar

Gigan72 "Ik lees en hoor dat alleen de eerste 15 min goed zijn en dat de film daar na in elkaar stort."
Ondervind je dat zelf nou ook.

Gigan72

Avatar

@Mof

Heb de film niet gezien maar je hoor en lees dat de eerste 15min cool zijn en dat de film er na een remake wordt van E..T. en The Iron Giant.

IMAX3D

Avatar

Heb de film gezien. Het is een prachtfilm met een goed verhaal. Ik vond de films van Bay ook geweldig. Maar Bumblebee kwa verhaal veel beter dan die van Bay. Emotioneler en soms kreeg ik zweethanden tijdens de film. Dan weet je dat het snor zit. De eerste 15 minuten zijn vol spektakel, maar daarna begint de film pas. Een goede balans met actie, humor en drama. Vind het een dikke 8 waard! En zeker de moeite waard om in de bios te checken.

horizon

Avatar

Geen Bay actie dus de impact van de actie is een stuk minder maar bij deze variant is het misschien ook niet zo nodig. Rustige film die draait om Bumblebee en Charlie en daarin het meest lijkt op the iron giant en pete's dragon.

Colin20

Avatar

Heb de film gezien en vond m ronduit bagger. Hij mag dan wel een goede combinatie van actie, drama en humor hebben, maar ik vind dat je met deze film de hele transformers reeks verpest. Ten eerste vind ik dat bumblebee er uitziet als een speelgoed robot voor een kind van 3 en trouwens waarom kan hij in deze film niet spreken terwijl hij in the last knight toch wel een zin uit zn mond weet te halen. Wat een flutfilm zeg, heb ik daarvoor 30 euro uitgegeven?

StefanC

Avatar

Inderdaad mooie eerste 15 minuten.
Maar t verhaal over het meisje in de film kan zo in een doosje verkocht worden als superzoet Amerikaans tienerdrama. Een dikke tegenvaller dus.
Flinterdun verhaal maar wel mooie scenes hier en daar.

Scheerzeep

Avatar

Fantastische film! 10/10 voor mij

TearsinRain

Avatar

Mooie combi van Herbie en ET.

Frietgezicht

Avatar

Lachwekkend slechte film (op de eerste paar minuten op Cybertron na) die eigenlijk duidelijk puur gericht is op kids en die paar ‘volwassenen’ die graag kinderfilms kijken.

Ik heb eigenlijk met vrienden de gehele film gelachen op momenten die daar niet voor bedoeld waren puur omdat het zo slecht was dat het komisch werd.

Het begint nog goed met actie op Cybertron. De designs zijn goed, de robots zijn een keer goed uit elkaar te halen en de special effects zien er prima uit. Daar is alles wel mee gezegd.

Bumblebee veranderd na aankomst op aarde in een ontzettend dom 2 jarig hondje en blijft zo de rest van de film.
We krijgen een slecht geschreven verhaaltje dat steelt van o.a. E.T. , The Iron Giant en de oude Transformers films dat uren lijkt te duren.

Natuurlijk zijn de voorspelbare karakters aanwezig.

- Knap meisje die alsnog een outcast is.
- Nerdy vriendje die haar leuk vindt
- Domme ongeloofwaardige ouders.
- Mean girls
- Vervelend broertje die helpt.
- En John Cena. HAHAHAHA. die lijkt te weten dat die in een baggerfilm zit maar lijkt net als de andere karakters uit een Michael Bay TF te zijn weggelopen.

De gehele film krijgen we dan humor wat niet werkt en niet grappig is en een band tussen Bumblebee en een meisje waar je niks om geeft.
Dat gedoe met dr vader moet emoties opwekken? Met als finale die duik van dr? Hahaha we hadden het niet meer toen.
En dan had je vlak daarvoor nog Cena in zijn helikopter en de Decepticons die hem niet gewoon uit de lucht knallen gelijk haha.

Opvallend is ook dat Bumblebee aan het einde geen krasje heeft ondanks al die knokpartijen. Details die niet uitmaken in een kinderfilm maar volgens mij was het ook op een ouder publiek gericht.
Geen bloed laten zien als mensen uit elkaar knallen hoor, alleen water! Smiley face

Ik kan even doorgaan maar als je weinig ervaring hebt met films als kind zijnde kan dit vernieuwend werken en leuk zijn, dat geloof ik best.

2 voor de moeite

Bumblebee

acties