Recensie

Big Hero 6 (2014)

Disneys meest ontroerende film sinds The Lion King.

door Fabian Melchers om 22:29 in RECENSIES
Big Hero 6 poster
Regie: Don Hall en Chris Williams | Cast (stemmen): Ryan Potter (Hiro), Scott Adsit (Baymax), Daniel Henney (Tadashi), James Cromwell (Robert Callaghan), Damon Wayans Jr. (Wasabi), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

Rouwverwerking is een veelvoorkomend filmthema. Logisch, want iedereen krijgt ermee te maken dus spreken verhalen die er treffend mee omgaan een breed publiek aan. Het is echter zeldzaam dat het zo vloeiend met een spannend en vrolijk avontuur wordt vermengd als in Big Hero 6.

Deze nieuwste animatiefilm uit de Disneystudio gaat over de veertienjarige Hiro, een jongen die met zijn zelfontworpen robotje meedoet aan gevechten in donkere steegjes van het futuristische San Fransokyo. Zijn oudere broer Tadashi vindt het maar niets en moedigt hem aan om iets nuttigs uit te vinden, zodat hij een prestigieuze universiteit kan binnenkomen. Dat lukt, de professor is direct onder de indruk, maar op de avond van de presentatie slaat het noodlot toe. Het schoolgebouw vliegt in brand en Tadashi rent naar binnen om de professor te redden. Ze komen allebei niet meer naar buiten.

Hiro - die ook al geen ouders meer heeft en bij zijn tante woont - raakt in zichzelf gekeerd, totdat hij per ongeluk een uitvinding van zijn broer activeert. De geavanceerde Baymax is geprogrammeerd als robot in de gezondheidszorg en merkt meteen dat er iets mis is met Hiro. Hij downloadt informatie om hem te helpen, maar resultaat blijft uit. Intussen ontstaat al wel heel snel een band tussen de jongen en de zorgzame, koddige machine. Niet vreemd, want Tadashi heeft hem volgestopt met zijn eigen kennis.

Via de kunstmatige intelligentie van Baymax blijft Hiro’s broer dus nog voor een deel in leven. Daarmee heeft deze film wel iets weg van Extremely Loud and Incredibly Close, waarin een jongetje na 11 september een speurtocht probeert te voltooien die zijn omgekomen vader voor hem uitzette. Belangrijk verschil is dat de hoofdpersoon in Big Hero 6 een echte relatie kan opbouwen (of voortzetten) met het aandenken. In het eerste half uur zorgt dat voor vertederende en hele geestige momenten, waardoor een sterke basis wordt gelegd voor de rest van de film.

Spanning en spektakel volgen wanneer het duo erachter komt dat Hiro’s uitvinding voor de universiteit is gestolen door een gevaarlijke schurk. Met zijn hoge technische kennis programmeert de jongen nieuwe vaardigheden in zijn robot om de strijd aan te kunnen gaan. Oud-collega’s van Tadashi springen intussen ook bij om te helpen.

Zo ontstaat een komisch en flitsend avontuur, sterk neergezet met sensationele vliegsequenties, waarbij uitstekend gebruik wordt gemaakt van de 3D. Nog knapper is dat het rouwverwerkingsdrama - waar nauwelijks nadruk op wordt gelegd - toch continu blijft meespelen. Dat Baymax er nieuwe commando’s bij krijgt is functioneel voor het verhaal, maar bewijst ook dat Hiro onbewust weer langzaam op zijn eigen benen gaat staan. En het clubje dat samen een team van superhelden vormt, is in feite ook nog steeds een groep vrienden die steun zoekt bij elkaar.

Op onopvallende, maar prachtige wijze weet Big Hero 6 die thematiek in een verhaal vol actie en plezier te stoppen. Dat komt tot een hoogtepunt in de meesterlijke finale. Het onderliggende drama wordt perfect rondgemaakt, in een adembenemende sequentie die misschien wel de meest ontroerende is die een Disneyfilm ooit heeft gehad.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

xarkov

Avatar

Maar wel echt een kinderfilm.

StarWars2015

Avatar

Erg goede film, maar dit: "Disneys meest ontroerende film sinds The Lion King" is wel erg overdreven als je het mij vraagt.

Muufley

Avatar

StarWars2015 "Erg goede film, maar dit: "Disneys meest ontroerende film sinds The Lion King" is wel erg overdreven als je het mij vraagt."


Niet overdreven, volledig terecht.

SilentF0rce

Avatar

Ik vond deze film juist heel erg tegenvallen. Na drie kwartier zit er geen humor in de film. Het laatste half uur (als het niet langer is) is één groot gevecht, wat behoorlijk langdradig is. Zwaar overrated.

SadSun

Avatar

Ster te veel... zo bijzonder was deze film ook weer niet.

Decepticon

Avatar

Dit lijkt me echt een hele mooie en goede animatie, jammer dat er bij mij in de buurt geen OV draait.
Moet ik maar wachten op thuisrelease.

the12rz

Avatar

Erg leuke film zeker een aanrader! eens met de recensie

YOLO

Avatar

Ik ben helaas niet zo positief over deze film. :'( De film speelt te safe. :}

O.k. Visueel vind ik deze 3D animatiefilm een pareltje. Topniveau!
Geld ook voor de heerlijke Dolby Atmos soundtrack.
Baymax is de beste karakter van deze film en krijgt van mij T+)
Stan Lee heeft een leuke cameo.
En de rouwverwerking vind ik een goed onderdeel van deze film

Maar helaas. Over het algemeen vind ik de plot erg eenvoudig & voorspelbaar, waardoor er (voor mij) steeds meer filmcliches en andere bekende items beginnen op te vallen.
B.v. de Big Hero 6 team werken uiteraard niet samen, waardoor ze de bad guy niet kunnen verslaan.
Niet echt een verassing dat ze wel perfect kunnen samenwerken wanneer iedereen van het team in de problemen zit tijdens het eindgevecht met de bad guy.
.

Verder speelt de film leentjebuur van enkele SF films zoals Star Trek Nemesis: Net zoals Data offert Baymax zich op. En net zoals B4 van ST Nemesis komt Baymax weer terug tot "leven". Stargate: precies dezelfde teleportatie technologie dmv een ring.. D.w.z. dat negatief is bedoeld. Heb dan meer een been there done that gevoel gekregen bij dat soort momenten.

KeesjeNL

Avatar

Muufley "Niet overdreven, volledig terecht."
Nee hoor, behoorlijk overdreven.

Muufley

Avatar

KeesjeNL "Nee hoor, behoorlijk overdreven."


Nope, volledig terecht.

mathias

Avatar

Muufley "Nope, volledig terecht."


Nee, echt wel overdreven. Goed om een keer te zien voor baymax zelf of als je een ontspannende film wilt zien , maar het verhaal ( oa. bad guy en teamleden) is zeer voorspelbaar en cliché ( alleen zijn emoties willen verwerken op een slechte manier , samenwerken in team nadat ze eerst verslagen worden , wie de bad guy is en zijn motivatie etc.) En heb je zeker en vast al eens in een andere film gezien.

Banned

Avatar

Benieuwd of deze mij meer zal kunnen bekoren dan het overgewaardeerde Frozen… Maar ik hol nu wel niet meteen naar de bioscoop.

SunChaser

Avatar

Goede film, al gedownload ivm 3 maandenlater. Maar t is niet de ontroerendste Disney film sinds the lion king,mtoy story 3, nemo en Wall E zijn mooier. En als dat niet telt vind ik Frozen echt een meesterwerk. Maar evengoed mooie film

StarWars2015

Avatar

SunChaser "Goede film, al gedownload ivm 3 maandenlater. Maar t is niet de ontroerendste Disney film sinds the lion king,mtoy story 3, nemo en Wall E zijn mooier. En als dat niet telt vind ik Frozen echt een meesterwerk. Maar evengoed mooie film"

Helemaal mee eens, Up mag ook nog in dat rijtje! Stuk voor stuk veel betere films dan deze.

adofmirosch

Avatar

De baymax en hiro relatie is echt heel goed in de film.
Jammer dat Disney de laatste tijd veel irritante bij figuren heeft in animatie films.
De film is beter dan frozen en tangled.

McMurphy

Avatar

SunChaser "Goede film, al gedownload ivm 3 maandenlater. Maar t is niet de ontroerendste Disney film sinds the lion king,mtoy story 3, nemo en Wall E zijn mooier. En als dat niet telt vind ik Frozen echt een meesterwerk. Maar evengoed mooie film"

Dat zijn dan ook Pixar films, waar de recensent zeer aannemelijk doelt op Disney Classics!

meanrat

Avatar

StarWars2015 "Erg goede film, maar dit: "Disneys meest ontroerende film sinds The Lion King" is wel erg overdreven als je het mij vraagt."


The Lion King is de meest overschatte (Disney-)film allertijden. Het ontroeren ligt er veel en veel te dik bovenop terwijl het einde compleet geforceerd is. Minder kan meer zijn, dus als Big Hero 6 het er niet zo dik bovenop legt kan het heel gemakkelijk meer ontroeren.

En trouwens, Wreck-it Ralph is al meer ontroerender dan The Lion King, zoals de scene waarin Ralph de auto van zijn vriendinnetje kapotslaat.

fabianmelchers

Avatar

SunChaser "Goede film, al gedownload ivm 3 maandenlater. Maar t is niet de ontroerendste Disney film sinds the lion king,mtoy story 3, nemo en Wall E zijn mooier."

Die reken ik alledrie onder Pixar. Daar kun je discussie over voeren, het is natuurlijk wel overgenomen door Disney, maar het blijven ook nog steeds losse bedrijven. Kun je bijvoorbeeld wel merken in dit interview: http://www.telegraph.co.uk/culture/pixar/10719241/Pixars-Ed-Catmull-interview.html

Voor de volledigheid: als ik de Pixar-films in mijn oordeel had meegenomen, zou Big Hero 6 wat mij betreft op 1 lijn komen met Toy Story 3 (beide hebben een briljant einde), Nemo en Up daar vlak achter.

twisted

Avatar

Afgelopen zondag met mijn zoon gezien (helaas in het Nederlands).
Het valt mij op dat we hier allen als volwassenen deze film beoordelen, terwijl de echte doelgroep, toch de jongeren zijn. welke Disney is nu niet voorspelbaar en cliche, been there done that.
Ik vond het een verfrissende film, heerlijk zonder de welbekende Disney classic songs er tussen door. mooi verhaal over vriendschap, verlies en hoe om te gaan met verlies, doe je dit door wraak, of door de mensen te herinneren zoals ze zijn.
De soundtrack tijdens de gevechten en de vliegsequentie zijn ook echt goed.
Ben het helemaal eens met deze score, top film en wil hem snel in het Engels bewonderen.

DeMuizenkoning

Avatar

meanrat "The Lion King is de meest overschatte (Disney-)film allertijden. Het ontroeren ligt er veel en veel te dik bovenop terwijl het einde compleet geforceerd is. Minder kan meer zijn, dus als Big Hero 6 het er niet zo dik bovenop legt kan het heel gemakkelijk meer ontroeren.

En trouwens, Wreck-it Ralph is al meer ontroerender dan The Lion King, zoals de scene waarin Ralph de auto van zijn vriendinnetje kapotslaat."


Meest overschatte film is overdreven.. Misschien iets te geloofd maar echt niet in overdreven maten. Wreck-it Ralph daar in tegen vindt ik een van de meest onderschatte teken/animatie films, geweldige film met inderdaad een heel goed uitgekiende relatie tussen Ralph en z'n kleine racer vriend.
Verder moet ik deze film nog kijken, ben benieuwd, al helemaal na deze recensie, al zijn de reacties niet allemaal even goed, ga hem binnenkort toch zien Smiley face

Kamajiisama

Avatar

Decepticon "Dit lijkt me echt een hele mooie en goede animatie, jammer dat er bij mij in de buurt geen OV draait.
Moet ik maar wachten op thuisrelease."


Bij mij in de buurt ook niet....
Er draaien in de BIOS heel schaars of helemaal geen Originele ( engelse e.d ) Versies van animatie films...afgelopen tijd , heel jammer . :?:}

StarWars2015

Avatar

Kamajiisama "Bij mij in de buurt ook niet....
Er draaien in de BIOS heel schaars of helemaal geen Originele ( engelse e.d ) Versies van animatie films...afgelopen tijd , heel jammer . :?:}"
Echt onbegrijpelijk, ja het zijn "kinder-"films. Maar een originele versie is zoveel beter qua stemmen en sfeer. Ik hoorde de stem van Baymax in het Nederlands op tv, dat kost de Nederlandse versie van de film toch zeker 2 sterren.

Annefleur

Avatar

Ik vond de film erg tegenvallen. Vond het eerste half uurtje totaal niet bij de film passen en ineens kreeg het een hele andere wending. Dit leek in mijn ogen wat perspectief bieden voor de film, maar helaas. Het kon me gewoon niet boeien. Paar keer beetje gelachen maar verder nee.. Of hij zieliger is dan The Lion King, anders zielig msschien. Maar deze film vind ik vele male kinderachtiger dan The Lion King dus echt vergelijken kan ik ook niet.
Gelukkig ik geen hoge verwachtingen, dus achteraf ook geen teleurstellingen! Smiley face

mathias

Avatar

twisted "Afgelopen zondag met mijn zoon gezien (helaas in het Nederlands).
Het valt mij op dat we hier allen als volwassenen deze film beoordelen, terwijl de echte doelgroep, toch de jongeren zijn. welke Disney is nu niet voorspelbaar en cliche, been there done that.
Ik vond het een verfrissende film, heerlijk zonder de welbekende Disney classic songs er tussen door. mooi verhaal over vriendschap, verlies en hoe om te gaan met verlies, doe je dit door wraak, of door de mensen te herinneren zoals ze zijn.
De soundtrack tijdens de gevechten en de vliegsequentie zijn ook echt goed.
Ben het helemaal eens met deze score, top film en wil hem snel in het Engels bewonderen."


Hoe iemand een brand overleeft daar mag je je niet te veel vragen over stellen omdat het kinderfilm is, akkoord. Maar dat het een film voor kinderen is wilt niet zeggen dat deze cliché en voorspelbaar mag zijn. En dan nog, het is niet omdat er soms voorspelbare verhalen zijn dat een film niets anders te bieden heeft. Bij deze film is dat gewoon niet echt het geval. Ik had gewoon het gevoel het al 50 keer eerder gezien te hebben vooral de teamleden (niemand weet over een paar weken hun naam nog ), badguy en verwerken van verlies.

vmacaay

Avatar

Ja, je ziet dingen van mijlen ver aankomen, maar daar maakt de film ook geen geheim van. Ik denk dat Fred het er ook om die reden heel dik bovenop legt.

Het is aan de filmmaker de kunst om iets bijzonders neer te zetten, waardoor wij die cliches kunnen vergeven.
Bij mij is dat zeker geluk, dit komt met name door de relatie tussen Hero en Baymax. En Baymax zelf uiteraard.

Olrik

Avatar

Ga er zeker heen. Lijkt me een leuke film!

adofmirosch

Avatar

meanrat "The Lion King is de meest overschatte (Disney-)film allertijden. Het ontroeren ligt er veel en veel te dik bovenop terwijl het einde compleet geforceerd is. Minder kan meer zijn, dus als Big Hero 6 het er niet zo dik bovenop legt kan het heel gemakkelijk meer ontroeren.

En trouwens, Wreck-it Ralph is al meer ontroerender dan The Lion King, zoals de scene waarin Ralph de auto van zijn vriendinnetje kapotslaat."
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaahhahahaahhahahaha ahahaha hahah hahahahahahahaha en jij kan beter helemaal geen animatie films meer kijken whahaha

adofmirosch

Avatar

meanrat "The Lion King is de meest overschatte (Disney-)film allertijden. Het ontroeren ligt er veel en veel te dik bovenop terwijl het einde compleet geforceerd is. Minder kan meer zijn, dus als Big Hero 6 het er niet zo dik bovenop legt kan het heel gemakkelijk meer ontroeren.

En trouwens, Wreck-it Ralph is al meer ontroerender dan The Lion King, zoals de scene waarin Ralph de auto van zijn vriendinnetje kapotslaat."
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaahhahahaahhahahaha ahahaha hahah hahahahahahahaha en jij kan beter helemaal geen animatie films meer kijken whahaha

Muufley

Avatar

mathias "Nee, echt wel overdreven. Goed om een keer te zien voor baymax zelf of als je een ontspannende film wilt zien , maar het verhaal ( oa. bad guy en teamleden) is zeer voorspelbaar en cliché ( alleen zijn emoties willen verwerken op een slechte manier , samenwerken in team nadat ze eerst verslagen worden , wie de bad guy is en zijn motivatie etc.) En heb je zeker en vast al eens in een andere film gezien."


Spreek voor jezelf. Is helemaal niet overdreven. Zijn er nog debielen die tennis in de comments willen spelen?

mathias

Avatar

Muufley "Spreek voor jezelf. Is helemaal niet overdreven. Zijn er nog debielen die tennis in de comments willen spelen?"


Uiteraard spreek ik voor mezelf.Voor wie spreek jij? Daarom legde ik mijn mening uit in plaats van 2 excuses 3 keer tennis te spelen zoals jij "debiel" hahaha

mathias

Avatar

En ik zou graag weten wat anderen van de film vonden zonder ze direct beginnen uit te schelden omdat ze een andere mening als mij hebben, nogmaals voor wie spreek jij buiten dan voor jezelf? Want buiten je ene papegaai / tennis zinnetje heb je ook niet veel toe te voegen. Het leek mij dan ook wel vrij komisch om je nog is dat zinnetje voor de derde keer te laten herhalen zonder iets nuttigs erbij , goed bezig Serena!

supermutantvirus

Avatar

Ik vond het een aardige (prima wellicht) kinderfilm met het hart op de goede plaats.
Formulewerk maar goed geproduceerd.

Toky

Avatar

Ik vind het wel grappig om te zien hoe duidelijk je de soort animatiefilms van Disney kunt onderscheiden de laatste jaren. Aan elke film werkt een ander team binnen de Disney studio's, waardoor je afwisseling krijgt tussen bv deze film en wreck it ralph en aan de andere kant Tangled en Frozen.
Echter vind ik Disney wel vrij stereotiep bezig met deze ontwikkeling. Superhelden en racen zijn voor de jongens en dus behoeven geen liedjes etc en prinsessen en sprookjes zijn voor de meisjes en moeten zoet etc zijn. In eerdere jaren sloten de films wat meer op elkaar aan had ik het idee en was er voor beiden iets like-able in een film.

Ik vind deze film dan ook totaal niet te vergelijken met Frozen. Echter beklijft iets als Frozen meer omdat het epischer en groter is opgezet(het verhaal was echter ook niet top uitgeschreven) en omdat Disney vrij selectief is in promoten.

Big Hero 6

acties