Recensie

Need for Speed (2014)

Genietbare gameverfilming met spectaculaire races raakt soms de weg kwijt.

door Lieuwe van Albada om 19:39 in RECENSIES
Need for Speed poster
Regie: Scott Waugh | Cast: Aaron Paul (Tobey Marshall), Dominic Cooper (Dino Brewster), Imogen Poots (Julia Maddon), Scott Mescudi (Benny), Michael Keaton (Monarch), Rami Malek (Finn), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2014

Gameverfilmingen hebben doorgaans geen goede reputatie en kunnen regelmatig rekenen op de toorn of hoon van de fans. Als dan ook nog een racegame verfilmt wordt waarbij het verhaal nauwelijks van belang is, slijpen de sceptici hun messen alvast. Maar Need for Speed heeft een paar sterke troeven in huis: een miljoenenbudget, een getalenteerde cast en een ambitieuze regisseur.

Need for Speed is uiteraard gebaseerd op de gelijknamige gamereeks, waarvan het eerste deel alweer in 1994 verscheen, dit jaar twintig jaar geleden dus. Waarom er juist nu een verfilming van het spelletje uitkomt? Wie weet vanwege het twintigjarig jubileum, maar waarschijnlijker is dat de populariteit van de Fast & Furious-reeks er iets mee te maken heeft, waar Need for Speed handig op in lijkt te spelen. Voor de hoofdrol werden namen als Taylor Kitsch en Liam Hemsworth genoemd, maar men koos uiteindelijk voor Aaron Paul, wellicht in de hoop een graantje mee te pikken van het Breaking Bad-succes. Scott Waugh, bekend van het mariniersdrama Act of Valor, tekende voor de regie.

Het verhaal draait om Tobey Marshall, eigenaar van een garage en een bijzonder getalenteerde straatracer. Als zijn bedrijf in de financiële problemen komt, laat hij zich door zijn arrogante concurrent Dino Brewster verleiden tot deelname aan een illegale straatrace waarbij de winnaar een flink geldbedrag zal opstrijken. Die race loopt echter uit op een ramp als één van de auto's crasht met desastreuze gevolgen. Dino maakt zich snel uit de voeten waardoor Tobey de schuld in zijn schoenen geschoven krijgt en de gevangenis in moet. Als hij twee jaar later vrijkomt, is hij vastberaden zijn naam te zuiveren en wraak te nemen op Dino.

Het plot roept de vraag op waarom Toby ondanks voornoemde rampzalige race vrolijk verder gaat met het door roekeloos rijgedrag in gevaar brengen van mensenlevens. Maar misschien zijn dit niet de soort vragen die je bij een dergelijke film moet stellen. Want laten we wel wezen: actiefilms als deze moeten het niet hebben van een erg doortimmerd scenario of een verrassend verloop van gebeurtenissen. Het gros van het publiek komt voor opwindende races, hoogstaande achtervolgingsscènes en spectaculaire crashes. Wat dat betreft stelt Need for Speed dan ook niet teleur: aan races geen gebrek.

Waugh filmt die races vanuit alle hoeken en standen: vanuit eerste persoon, vanuit de lucht, van ver en van dichtbij, en weet daarbij het gevoel van snelheid goed over te brengen. Waugh, zelf een ervaren stuntman, koos ervoor om alle stunts echt uit te laten uitvoeren (zonder green screens) en liet zijn acteurs zelf stuntrijlessen nemen. Door ook voor variërende, visueel interessante locaties te kiezen, zien de races en stunts er erg goed en echt uit.

Aaron Paul doet het goed als de gedreven coureur, net als Imogen Poots, in een rol die haar gelukkig meer te doen geeft dan alleen 'eye candy' zijn; de twee maken het beste van de vaak wat sullige dialogen. Maar Waugh en consorten maken ook enkele vreemde keuzes: zo heeft Michael Keaton een vreemde rol als de ietwat irritante organisator van illegale races, die alleen in beeld is in zijn studio vanwaar hij alles luidkeels becommentarieert en verder geen enkele interactie heeft met andere acteurs. En in ongetwijfeld de vreemdste scène van de film doet Rami Malek een apart soort striptease die ongetwijfeld grappig bedoeld is, maar vooral de wenkbrauwen doet fronsen.

Op deze eigenaardigheden na is Need for Speed verder vooral clichématig: dit is het soort film waarin de slechterik zwart haar heeft en leren jasjes draagt, omdat dat nu eenmaal is wat je doet als je slecht bent. En toch heeft de film wel wat, door de juiste combinatie van gelikte races, stoere stunts en een gepaste dosis 'cheesiness'. Need for Speed vliegt soms uit de bocht, maar op weg naar de finish hoef je je niet te vervelen.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Had slechtere recensies verwacht voor deze.

jaime91

Avatar

Banned "Had slechtere recensies verwacht voor deze."

Ik ook, vooral omdat ik veel negatieve recensies over deze film gelezen en bekeken heb. De Schmoes en Chris Stuckmann waren bijv niet erg positief en de nederlandse IGN was nog negatiever.

En toch ga ik deze film Zaterdag bekijken. Helaas wel in 3D, want de bios bij mij in de buurt speelt hem alleen maar af in 3D maar goed ik hou nou eenmaal van een toffe racefilm en ik vind het wel tof dat de regisseur als een homage aan zijn vader die voorheen stuntman was en de oldschool racefilms voor de realistische aanpak en stunts gaat. En dat de acteurs dan ook nog het grootste gedeelte zelf doen kan ik al helemaal waarderen. Dus ja ik ben toch wel benieuwd.

Steve-O

Avatar

Kan nog wel eens een guilty pleasure worden als ik het zo lees :9

Decepticon

Avatar

jaime91 "Ik ook, vooral omdat ik veel negatieve recensies over deze film gelezen en bekeken heb. De Schmoes en Chris Stuckmann waren bijv niet erg positief en de nederlandse IGN was nog negatiever.

En toch ga ik deze film Zaterdag bekijken. Helaas wel in 3D, want de bios bij mij in de buurt speelt hem alleen maar af in 3D maar goed ik hou nou eenmaal van een toffe racefilm en ik vind het wel tof dat de regisseur als een homage aan zijn vader die voorheen stuntman was en de oldschool racefilms voor de realistische aanpak en stunts gaat. En dat de acteurs dan ook nog het grootste gedeelte zelf doen kan ik al helemaal waarderen. Dus ja ik ben toch wel benieuwd."
Ik wist niet eens dat deze film in 3D uit kwam, daar sta ik gewoon van te kijken, ik heb daar nóóít iets over gelezen! Ook bij mij ook alleen maar in 3D :(
Ik snap die toevoeging niet voor een film als deze.

Maar ik ga deze ook in de bios kijken, volgende week zaterdag. Ik ben erg benieuwd en het is een goed iets dat er bij deze film geen cgi gebruikt is, dat zei Aaron Paul vorige week week in Top Gear.
En Act of Valor is ook een zeer aangename film, op het aceerwerk na, een goedgemaakte film.

Arteron

Avatar

Deze film afgelopen zaterdag gezien op de Nederlands Première in Ede! Was overigens een erg leuke belevenis! Ontzettend druk op de weg en bij de bioscoop, voornamelijk voor de auto's haha.

De film zelf vond ik best aardig maar er is natuurlijk niet echt veel nieuws meer in te brengen na zoveel auto/race films (denk ik dan) Het was zeker netjes gefilmd en de stunts waren ook cool. Humor ontbrak er zeker niet, vond deze zelfs best goed! Ik vond juist de hoofdrolspeler iets minder... Door zijn brommende stem (als die dan al wat zei) kwam het een beetje raar over. Voor een hoofdrol kwam het niet echt uit de verf eerlijk gezegd.

Overigens was de film inderdaad in 3D... Ofja, er moest een brilletje opgezet worden want dat was dan ook meteen het enige 3D aan de film...

Maar zeker geen slechte film, al helemaal niet als je van dit genre houd!

Roeltje

Avatar

Decepticon "Ik wist niet eens dat deze film in 3D uit kwam, daar sta ik gewoon van te kijken, ik heb daar nóóít iets over gelezen! Ook bij mij ook alleen maar in 3D :("


Wist ik ook niet, deze hadden ze 2d moeten laten :Y

starbass

Avatar

3D is waarschijnlijk nodig om de film toch nog wat diepgang te geven :P

Ik ben door de 3 sterren nog niet overtuigd, de stukjes die ik ervan gezien heb lijken me niet de moeite waard..

Feya13

Avatar

Film gezien en ik ging er met een negatieve instelling naartoe. Maar hij is me echt 100% meegevallen. Leuke racefilm en ook nog een verhaallijntje in. Ik zou hem toch wel aanraden!

Need for Speed

acties