Recensie

The Conjuring (2013)

Er staat iets achter je! Met The Conjuring levert James Wan een ouderwetse spookhuisfilm af. Maar is hij net zo goed als voorganger Insidious?

door Lieuwe van Albada om 20:16 in RECENSIES
The Conjuring poster
Regie: James Wan | Cast: Vera Farmiga (Lorraine Warren), Patrick Wilson (Ed Warren), Lili Taylor (Carolyn Perron), Ron Livingston (Roger Perron), Shanley Caswell (Andrea), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2013

Met je gezin verhuizen naar een afgelegen landhuis waar moorden zijn gepleegd, is vragen om problemen. Het is precies wat de familie Perron doet. En uiteraard gebeuren er al snel vreemde dingen. Alle klokken blijven op dezelfde tijd stilstaan, het is overal koud in huis, er doemt soms een plotselinge stank op, de hond wil niet naar binnen en moeder Carolyn Perron krijgt onverklaarbare blauwe plekken. Wanneer de gebeurtenissen in huis steeds griezeliger en intenser worden, roept het gezin de hulp in van de beroemde paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren.

The Conjuring is gebaseerd op één van de zaken van deze Ed en Lorraine Warren, twee van de bekendste spokenjagers/paranormale onderzoekers. Over de vraag of de Warrens al dan niet een stel bedriegers waren, bestaat natuurlijk de nodige discussie, maar hun werk heeft in ieder geval al meerdere films opgeleverd, zoals The Amityville Horror en The Haunting in Connecticut.

James Wan was als regisseur van de eerste Saw en Insidious verantwoordelijk voor twee van de meest winstgevende én goed ontvangen horrorfilms van de afgelopen tien jaar. Ook The Conjuring heeft op het moment van schrijven al een veelvoud van zijn budget opgebracht.
Dat niet alles wat Wan aanraakt in goud veranderd bleek uit de flops Dead Silence en Death Sentence, maar desondanks mag Wan met gerust hart één van de meesters van de hedendaagse horror genoemd worden en een zeer talentvol filmmaker. Deze talenten zijn ook bij de grote studio's niet onopgemerkt gebleven: hij heeft niet voor niets de prestigieuze regieklus van Fast & Furious 7 toegewezen gekregen.

Binnen het genre van de spookhuisfilm biedt The Conjuring echter weinig nieuws. De opbouw en het plot verlopen volgens een bekend patroon dat we al vele malen vaker gezien hebben, waarbij je de clichés zó kan afstrepen: enge pop? Check. De schim achter het raam? Check. Creepy kelder? Check. Spoken die zich voordoen als denkbeeldige kindervrienden? Check.

In tegenstelling tot Wans vorige film Insidious wordt The Conjuring ook nergens ondraaglijk eng. Dit komt mede door het grote aantal personages: zo is er de maar liefst zeven leden tellende familie Perron, de Warrens en hun assistenten Brad en Drew. Maar daar houdt het niet bij op, want Wan heeft óók nog aandacht voor Ed en Lorraines dochtertje en haar oma. Deze overdaad aan personages komt de spanning niet ten goede: er is altijd wel iemand in de buurt om reddend op te treden, waardoor je nooit het gevoel krijgt dat de personages écht in gevaar zijn.

Neemt niet weg dat i]The Conjuring[/i] een paar sterke en griezelige scènes kent, zoals de openingsscène waarin bovengenoemde enge pop een hoofdrol speelt. Ook een inventieve scène waarin verstoppertje wordt gespeeld, werkt goed op de zenuwen en er zijn een paar goed getimede ‘jump scares’. The Conjuring is dus absoluut geen slechte film. Wan is een echte vakman die weet wat hij doet en uiterst bedreven is in de decoupage en het creëren van effectieve setpieces. Ook de cinematografie en de speciale effecten mogen er wezen. Maar de film is nét niet eng genoeg en biedt te weinig nieuws om zich echt te onderscheiden.

Maar niet getreurd: volgende maand komt het vervolg op Insidious uit en krijgt Wan alweer een nieuwe kans ons de stuipen op het lijf te jagen. Hij mag zijn carrière dan voortzetten bij de Fast & Furious-franchise, in de bioscoop is hij voorlopig nog niet uitgespookt.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Kleine tip: vermijd trailers want naar het schijnt bevatten die wel heel veel trailers.

Vond dit echt wel een enge en dus efficiënte film. Zou hem dus aanraden aan de liefhebbers van horror.

movieboy

Avatar

benjamin "Kleine tip: vermijd trailers want naar het schijnt bevatten die wel heel veel trailers.

Vond dit echt wel een enge en dus efficiënte film. Zou hem dus aanraden aan de liefhebbers van horror."


Dus is het een "trailerception?" Ik veronderstel dat je spoiler bedoelt? xp


Idd, ik heb de film in de cinema gezien 2 weken geleden. Een dikke aanrader. Nog een tip: slaap niet alleen...
I

iTED

Avatar

A trailer inside a trailer inside a trailer :P

Goede film, lekker griezelen :D

SunChaser

Avatar

Erg goed film, juist geen gore maar enge dingen

Moviemagic

Avatar

Ik kan de films van James Wan wel waarderen. Ook Dead Silence heb ik enkele malen gekeken en vind die nog steeds goed. The Conjuring moet ik nog zien, maar ga dit zeker doen.

benjamin

Avatar

movieboy "Dus is het een "trailerception?" Ik veronderstel dat je spoiler bedoelt? xp"


Uiteraard. Smiley face

Spijker2

Avatar

Ik kijk hier uit

eddie32

Avatar

Ik ook mark

jefta22

Avatar

James Wan is op dit moment de enige die een effectieve en goede horror weet te maken. Want ook deze film is zeker niet slecht. Hij was zelfs beter dan ik had verwacht. En dat komt ook doordat sommige scenes zich overdag plaatsvinden. Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat ik dit soort films niet in een bioscoop wil kijken. Ik kijk dit soort films namelijk liever thuis met 2 of 3 man. Lekker in het donker en geen gemompel.

MCCube

Avatar

Wat een triestige recensie.
Ik vond het de beste horror van 2013 tot nu toe !!

Dunno1984

Avatar

Dead Silence vind ik nogtans ook super!
kijk al uit naar insidious 2...

DanielC

Avatar

jefta22 "James Wan is op dit moment de enige die een effectieve en goede horror weet te maken."


Beetje overdreven, maar kijkende naar grote hollywood horrors is hij misschien wel een van de betere. Kijk ook eens films van Ti West. Heeeeel ander soort horror, veel trager maar ook weirder. House of the Devil is een heerlijke horrorfilm met een dikke knipoog naar eind jaren 70/begin jaren 80

Feya13

Avatar

Slechte recensie maar zeker een goede horrorfilm.
Vorige week in de bioscoop gezien en zeker 10 man zijn weggelopen omdat ze hem te eng vonden :E

En inderdaad wat hierboven al wordt vermeld, slaap niet alleen :N ;)

McGraig

Avatar

Feya13 "Slechte recensie maar zeker een goede horrorfilm.
Vorige week in de bioscoop gezien en zeker 10 man zijn weggelopen omdat ze hem te eng vonden :E

En inderdaad wat hierboven al wordt vermeld, slaap niet alleen :N ;)"


Zijn ze niet weggelopen omdat het zo'n buttfilm is? Het is een dertien in een dozijn flutwerkje. Ik vind het succes onbegrijpelijk. Drie sterren is er zeker één teveel

Remco

Avatar

Pff ik vond insidious echt een lachwekkend slechte film en dit ziet er niet veel beter uit. Skip it

Jaymz82

Avatar

Matige recensie.
F&F7 een prestigieus project noemen? Kom op zeg. Straks gaan we de films van Uwe Boll nog hoogstaande cinema noemen.
Verder het Wan verwijten dat er veel personages zijn en dat de redding daardoor vaak nabij is, is ridicuul. Zoiets ligt in de handen van de scriptschrijvers, niet de regisseur.

Lieuwe

Avatar

@Jaymz82:

Het is niet mijn gewoonte op mijn eigen recensies te reageren, maar nu wil ik toch wel even antwoorden op jouw bericht. Dat je mijn recensie matig noemt, vind ik prima, iedereen heeft uiteraard recht op zijn of haar eigen mening. Maar ik ben het niet met je argumenten eens.

Aangezien The Fast & The Furious op dit moment één van de grootste en populairste actie-franchises is, met een flink budget, (de laatste had een budget van 160 miljoen dollar) is het wel degelijk een prestigeklus te noemen. Als filmregisseur is het een eer om voor zo'n grote blockbuster gevraagd te worden, zeker als je daarvoor vooral bekend bent van low-budget horror. (Ter vergelijking: Insidious had een budget van slechts 1,5 miljoen, The Conjuring met 20 miljoen al een stuk meer maar dat is nog steeds vele malen lager dan de eerder genoemde 160 miljoen).

Verder ligt het genoemde minpunt inderdaad óók aan de scriptschrijvers, maar er staat ook nergens dat ik dit alleen Wan verwijt. Als regisseur staat Wan wel aan het hoofd van de crew en dus is het in recensies gebruikelijk en niet onlogisch om de naam van de regisseur te noemen bij kritiekpunten, en niet elke keer een hele opsomming te maken van wiens fout het nog meer geweest kan zijn. Ik noem de namen van de scriptschrijvers (of bijvoorbeeld de componist, of producer, of de editor, of wie dan ook) soms wel, als ik specifiek dáár iets over te zeggen heb. Ik schat de intelligentie van de lezers hoog genoeg in dat zij zelf ook kunnen bedenken dat er meer mensen aan een film meewerken.

MILC

Avatar

Ik vind de recense ook best matig.

Dat horror films vaak dezelfde 'trucjes' gebruiken is toch niet erg, dat is met meerdere genre's zo. Ik bedoel, origineel is Hollywood allang niet meer.
Het gaat erom hoe het wordt uitgevoerd.
Ook lees ik meer over de persoon Wan dan over de personages van de film, volgens mij speelt Wan niet mee in de film..
Ik heb ook het gevoel dat Lieuwe niet echt fan is van horror. Ik bedoel, moet een horrorfilm dan altijd diepgaande personages erin hebben?

benjamin

Avatar

MILC "Ook lees ik meer over de persoon Wan dan over de personages van de film, volgens mij speelt Wan niet mee in de film..
Ik heb ook het gevoel dat Lieuwe niet echt fan is van horror. Ik bedoel, moet een horrorfilm dan altijd diepgaande personages erin hebben?"


Spreek je nu jezelf niet tegen: als de personages niet diepgaand of relevant moeten zijn, is er toch geen enkele reden waarom er meer over hun moet gepraat worden dan over de regie van de film.

Spijker2

Avatar

Lieuwe "@Jaymz82:...Als regisseur staat Wan wel aan het hoofd van de crew en dus is het in recensies gebruikelijk en niet onlogisch om de naam van de regisseur te noemen bij kritiekpunten, en niet elke keer een hele opsomming te maken van wiens fout het nog meer geweest kan zijn..."


Kijk, dit ben ik dus niet helemaal met je eens. Hier beweer je dus eigenlijk dat iedereen die aan het hoofd staat van een groep "ondergeschikten" verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het totale proces. Het is niet ongebruikelijk dat een regisseur helemaal niet te maken heeft met de selectie van de filmcrew. Het komt vaak genoeg voor dat een regisseur pas later "instroomt". Een scriptschrijver is vaak al bezig in het voorstadium van de film (deze wordt bijvoorbeeld vaak uitgezocht door een vertegenwoordiger van de filmmaatschappij of de producent). Een regisseur kan misschien wel invloed uitoefenen op het geheel, maar als je een slecht team om je heen hebt is daar als regisseur toch echt weinig aan te doen... Verder weinig mis hoor met je recensie, het blijft toch een mening;)

Lieuwe

Avatar

Ik ben juist een enorme horror-liefhebber. Je zou mijn dvd-kast eens moeten zien. ;)

Jaymz82

Avatar

Lieuwe, ik waardeer het dat je reageert, vooral ook dat je dat op inhoud doet en je niet aangevallen voelt
Ik moet toegeven dat ik nu begrijp waarom je het zo geschreven hebt. We verschillen denk ik vooral van mening.
Voor mij is een film prestigieus wanneer hij filmische waarde heeft. Hoge opbrengst maakt een film voor mij hooguit succesvol. Ik waardeer dan ook vaak arthouse en indie films meer, omdat daar vaak toch meer een urgentie aan kleeft dan fanfeeding formula work.
Waarschijnlijk nam je het Wan niet direct kwalijk, de manier waarop je het schreef gaf mij wel die indruk.

MILC

Avatar

benjamin "Spreek je nu jezelf niet tegen: als de personages niet diepgaand of relevant moeten zijn, is er toch geen enkele reden waarom er meer over hun moet gepraat worden dan over de regie van de film."


Hey Benjamin, je hebt gelijk het klinkt een beetje raar.
Maar ik bedoel dat er niet echt op in gegaan word in deze recensie. Personages in horror zijn wel belangrijk alleen hoeft het niet altijd diepgaand te zijn imo. Maar als ik recensies lees dan wil ik er wel wat over de personages weten, degene die de film maakt die zie ik (in de meeste gevallen) niet in de film. Uiteraard is deze persoon belangrijk voor de film Smiley face

The Conjuring

acties