Recensie

The Mortal Instruments: City of Bones (2013)

Schaduwjagers, demonen en liefdesdriehoeken in het eerste deel van de nieuwe reeks fantasierijke tienerfilms.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jelle Fastenau om 22:29 in RECENSIES
The Mortal Instruments: City of Bones poster
Regie: Harald Zwart | Cast: Lily Collins (Clary Fray), Jamie Campbell-Bower (Jace Wayland), Robert Sheehan (Simon), Lena Headey (Jocelyn Fray), Jared Harris (Hodge Starkweather), Jonathan Rhys-Meyers (Valentine Morgenstern), Jemima West (Isabelle), Kevin Zegers (Alec) e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2013

De markt voor ‘young adult’-fictie heeft de laatste jaren een explosieve groei meegemaakt. Het is niet moeilijk om de populariteit van de fantasierijke literatuur bij het jongvolwassen publiek te verklaren. Het genre biedt zijn jonge lezers de mogelijkheid om zich te verliezen in magische werelden met tot de verbeelding sprekende wezens, terwijl er tegelijkertijd ook kan worden meegeleefd met herkenbare alledaagse problemen van de hoofdpersonen. Voor studiobazen is het een bijkomstig voordeel dat de boekenreeksen ook vaak hand in hand gaan met succesvolle verfilmingen. Dat het succes aan de kassa niet altijd een graadmeter is voor de kwaliteit van de films is inmiddels wel bewezen.

De vijftienjarige Clary staat met haar beste vriend Simon te dansen in een duistere nachtclub, wanneer ze plotseling ziet hoe de portier van de club wordt neergestoken door een mysterieus figuur wiens gezicht schuilgaat achter een capuchon. Clary gilt het uit, terwijl vriend Simon niet begrijpt wat er aan de hand is. Simon is namelijk een zogenaamde muggle, eh, mundane. Dat zijn normale stervelingen die de magische wezens en gebouwen in New York niet kunnen zien. Clary heeft die gave klaarblijkelijk wel. De problemen worden erger wanneer Clary’s moeder ontvoerd wordt door kwaadaardige demonen. Al snel duikt Jace, de mysterieuze jongen uit de nachtclub, weer op om haar op te leiden tot schaduwjager. Clary voelt zich al snel aangetrokken tot Jace, terwijl Simon blijft hangen in de ´friend zone´.

Het zal niet als een verrassing komen dat Cassandra Clare (de auteur van de reeks) begonnen is als schrijfster van fanfictie. Veel plotelementen lijken bijna direct te zijn overgenomen uit de Harry Potter-wereld. Ook de associatie met de Twilight-reeks is snel gemaakt, gezien de combinatie van magische wezens en kleffe liefdesdriehoeken. Gelukkig weet The Mortal Instruments zich nog een beetje te onderscheiden van zijn inspiratiebronnen door de setting in een grote stedelijke omgeving en de net iets duistere gothic-achtige sfeer en setting. Daarnaast bevat de film ook meer vaart en actie dan de gezapige taferelen uit Twilight. Jongens die knarsetandend door hun vriendin naar de bioscoop worden meegesleurd hoeven zich dus niet aan een stuk door te vervelen.

Maakt dat echter van The Mortal Instruments ook een enigszins onderhoudende film? Nee. Naast het eerdergenoemde gebrek aan creativiteit heeft de film ook te kampen met een aantal andere problemen. Hoewel de eerste helft actierijk en veelbelovend begint, is het verdere verloop van het verhaal een stuk rommeliger. De hoofdverhaallijn, de zoektocht naar de zogenaamde Mortal Cup, wordt gaandeweg steeds meer aan de kant geschoven om plaats te maken voor zoetsappige liefdesscènes die bol staan van tenenkrommende dialogen en gebrekkige acteerprestaties. Het is misschien te makkelijk om het werk van regisseur Harald Zwart te bestempelen als de nieuwe Twilight, maar de film roept dat toch een beetje over zich af. The Mortal Instruments probeert zichzelf opzichtig te presenteren als de nieuwe tienerhype van 2013, maar weet zich niet in originaliteit te onderscheiden. In sommige gevallen blijkt goed gejat niet altijd beter dan slecht verzonnen.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ik heb een ontzettende tyfushekel aan die liefdesdriehoeken in dit soort tienerfilms. Bij The Hunger Games stoorde ik me daar ook al aan. Maar toch is er iets in mij die deze film toch wel wil gaan zien. Niet in de bios zo graag hoef ik het ook weer niet te zien,maar misschien wel een keer op tv ofzo.

benjamin

Avatar

Benieuwd of dit ook net zo hard flopt aan de box office als die andere teenfantasyfilms (Beautiful Creatures en The Host). Ziet er alvast niks bijzonder uit en die Lily Collins lijkt mij nu zacht gezegd ook een slechte actrice btw.

Angelater

Avatar

Toen ik de trailer voor het eerst zag dacht ik wel wat aardige actie scènes te zien, maar dat betwijfel ik als een grote hap van de film gebruikt wordt voor smoezelige liefdes scènes. En een hype? Heb nog geen zak over de film gehoord behalve wat posts hier...

benjamin

Avatar

Airbender "Benjamin, ik weet zeker dat deze film slecht gaat presteren. Het publiek van deze film is alleen 'jonge tieners', met name meisjes, en dat werkt bijna nooit, blijkt uit Beautiful Creatures en The Host's prestatie."


Ik zou er alvast niet echt depressief van worden mocht het floppen...

jaime91

Avatar

Angelater "Toen ik de trailer voor het eerst zag dacht ik wel wat aardige actie scènes te zien, maar dat betwijfel ik als een grote hap van de film gebruikt wordt voor smoezelige liefdes scènes. En een hype? Heb nog geen zak over de film gehoord behalve wat posts hier..."

Daar twijfel ik dus aan. Volgens de heer Jahns schijnt het met de zoetsappigheid nogal mee te vallen en is de film helemaal niet zo bagger of klef als Twilight.


En ik merk dat ik het vaak eens ben met zijn mening. Niet altijd maar hij heeft het vaak bij het juiste eind.

benjamin

Avatar

jaime91 "Daar twijfel ik dus aan. Volgens de heer Jahns schijnt het met de zoetsappigheid nogal mee te vallen en is de film helemaal niet zo bagger of klef als Twilight. "


Geen klefheid betekent nog niet dat de film daarom geweldig zou zijn. Stuckmann is ook niet zo positief en hij ziet wel een stukje Twilight.

jaime91

Avatar

benjamin "Geen klefheid betekent nog niet dat de film daarom geweldig zou zijn. Stuckmann is ook niet zo positief en hij ziet wel een stukje Twilight."

Maar ik zeg ook niet dat hij geweldig is, en dat zegt Jahns ook zeer zeker niet. Maar je hebt gelijk, Stuckmann heeft ook altijd goede recensies alleen merk ik toch dat ik persoonlijk vaker op een lijn zit met Jahns.

Maar goed het zijn allemaal meningen en ik verwacht niet dat dit zoals The Host een exacte kopie van Twilight is. Daarmee zeg ik nogmaals niet dat dit vele malen beter is, maar ik denk dat dat voor iedereen persoonlijk is of je door deze film toch vermaakt wordt of je alleen maar irriteert. Als Jahns gelijk heeft, en alleen die ene scene die hij benoemt is tenenkrommend en de rest is oké dan denk ik dat ik me hier wel mee kan vermaken net zoals hij gedaan heeft. Gewoon verstand op nul net zoals bij die Paul W.S. Anderson films.

jaime91

Avatar

Airbender "Jaime het kritiek dat TMI krijgt is meer over de originaliteit dan klefheid."

Oké maar wat dat betreft ben ik het met Jeremy Jahns eens. Er zijn ontzettend veel films die niet origineel zijn. Als mensen zeggen dat deze film jat van Harry Potter dan weten die mensen niet dat Harry Potter ook niet helemaal origineel is en ook weer gejat heeft van een ander boek. Dat ze dan ook wat van Twilight jatten is dan wel weer jammer....

Maar goed dat is in ieder geval niets nieuws in Hollywood. En als dat de grootste klacht is, dan vind ik dat persoonlijk geen klacht. Of ze moeten het exact gaan kopieeren zoals The Host van Twilight gedaan heeft, dat is wat anders natuurlijk. ;)

Maar dat doet deze film (blijkbaar) niet. Hij leent van Harry Potter en leent van Twilight maar doet daar zijn eigen ding mee. Daar heb ik niets op tegen. En dat Harry Potter over magie gaat wilt niet zeggen dat er geen films meer gemaakt kunnen worden die over magie gaan. Het hele magische gebeuren is niet ineens bedacht door JK Rowling.

patrick_h

Avatar

Mensen, het nederlandse woord voor 'love triangle' is driehoeksverhouding.

Daarnaast raakte ik geïnteresseerd hierin toen ik in de Opkino Podcast hoorde dat de film krampachtig probeert de hele Harry Potter-serie in één film te vatten, dat moet ik zien!

geertvdheide

Avatar

Uiteindelijk is deze film gemaakt voor één duidelijke doelgroep: tienermeisjes. Als die groep de film leuk vindt en 'm massaal gaat zien, dan is het doel van de producenten behaald. Mortal Instruments opent pas deze week wereldwijd, dus het wordt afwachten of 'ie genoeg opbrengt. Het tweede deel in de filmreeks is hoe dan ook al aangekondigd, dus iemand heeft er blijkbaar vertrouwen in.

De film heeft op IMDB op dit moment een 7, dus het publiek waardeert de film duidelijk meer dan de critici (RT 16%). Recensies klagen vooral over het hoge leengehalte van de film en de rommelige structuur.

Onlyjustme

Avatar

Fijn dat recensies tegenwoordig bestaan uit simpelheid als Magie = gejat van Harry Potter. Driehoeksverhouding = gejat van Twilight. Als dat nou eens gebeurde bij elke film denk ik dat er weinig orgineels overblijft denk je niet? Bijna elke film heeft wel een onderdeel wat in een andere film gebruikt is, maar toch is het over het algemeen nu een rage om gewoon young adult af te zeiken. Wat betreft de populariteit van de film, door de boeklezers word die zeer goed ontvangen. Er zijn meer dan 20 miljoen verkocht, dus dan zal het wel goed komen met de film als die ook allemaal gaan kijken. Blijkbaar houden mannen nou eenmaal niet van fantasie, want een actie film heeft veel meer diepgang :P

benjamin

Avatar

Onlyjustme "Driehoeksverhouding = gejat van Twilight."


Zoals al die recensies die The Hunger Games daarom afkraakten?

Onlyjustme "Bijna elke film heeft wel een onderdeel wat in een andere film gebruikt is, maar toch is het over het algemeen nu een rage om gewoon young adult af te zeiken. "


Zoals al die recensies die The Hunger Games daarom afkraakten?

Onlyjustme " Blijkbaar houden mannen nou eenmaal niet van fantasie, want een actie film heeft veel meer diepgang :P"


Daarom ook dat het publiek van Lord Of The Rings en Game Of Thrones zo overtuigend vrouwelijk is?

JFas

Avatar

jaime91 "Oké maar wat dat betreft ben ik het met Jeremy Jahns eens. Er zijn ontzettend veel films die niet origineel zijn. Als mensen zeggen dat deze film jat van Harry Potter dan weten die mensen niet dat Harry Potter ook niet helemaal origineel is en ook weer gejat heeft van een ander boek. Dat ze dan ook wat van Twilight jatten is dan wel weer jammer....

Maar goed dat is in ieder geval niets nieuws in Hollywood. En als dat de grootste klacht is, dan vind ik dat persoonlijk geen klacht. Of ze moeten het exact gaan kopieeren zoals The Host van Twilight gedaan heeft, dat is wat anders natuurlijk. ;)

Maar dat doet deze film (blijkbaar) niet. Hij leent van Harry Potter en leent van Twilight maar doet daar zijn eigen ding mee. Daar heb ik niets op tegen. En dat Harry Potter over magie gaat wilt niet zeggen dat er geen films meer gemaakt kunnen worden die over magie gaan. Het hele magische gebeuren is niet ineens bedacht door JK Rowling."


Interessante discussie dat je hier aanhaalt. In hoeverre kun je films/boeken/muziek nog afrekenen op gebrek aan originaliteit, als bijna ieder idee al eens ergens anders is gebruikt?

Ook J.K. Rowling heeft een hoop inspiratie geput uit andere werken en was op veel punten ook niet de eerste. In de jaren '60 was Ursula Le Guin haar bijvoorbeeld al voor met Wizard of Earthsea, ook een roman over een jongen op een tovenaarsschool. En als je deze wiki op naslaat, kom je nog veel meer overeenkomsten met andere werken tegen.

Daarbij kun je echter wel stellen dat Rowling er in Harry Potter in geslaagd is om een unieke wereld te creëren die rijk is aan interessante personages en geschiedenis, met heel een eigen cultuur en gebruik van taal. Iets wat ik van Cassandra Clare, die haar inspiratie toch voornamelijk uit slechts één hoek lijkt te halen, niet echt zou willen zeggen.

Grappig is overigens, dat The Mortal Instruments aan het einde weer leentjebuur speelt bij een andere bekende film. Die kan ik alleen helaas niet noemen zonder spoilers vrij te geven. :E

JFas

Avatar

Onlyjustme "Fijn dat recensies tegenwoordig bestaan uit simpelheid als Magie = gejat van Harry Potter. Driehoeksverhouding = gejat van Twilight."


Nou ja, de overeenkomsten met Harry Potter gaan wel iets verder dan alleen magie. Het hoofdpersonage is een normale tiener, die er plotseling achter komt over speciale krachten te beschikken en geïntroduceerd wordt in een geheime magische wereld naast de gewone die wij kennen. Ze wordt meegenomen naar een geheime instelling die onzichtbaar is voor normale mensen om opgeleid te worden in het gebruik van haar krachten. Niet-magische mensen worden muggl.. ehm mundanes genoemd... Een hoop personages vertonen gelijkenissen met personages uit de Potter-reeks. Niet heel gek, aangezien de schrijfster begonnen is met het schrijven van Harry Potter fanfictie. De vergelijkingen komen dus niet helemaal uit het niks.

Onlyjustme

Avatar

benjamin "Zoals al die recensies die The Hunger Games daarom afkraakten?"


Ik weet niet welke film jij gekeken hebt, maar in the Hunger Games is geen sprake van een driehoeksverhouding. Enkel een blik op Gail die een beetje beteuterd is door het feit dat Katniss Peeta kust. Welke ze alleen doet om te overleven en niet omdat ze tot over haar oren verliefd is.

JFas "Nou ja, de overeenkomsten met Harry Potter gaan wel iets verder dan alleen magie. Het hoofdpersonage is een normale tiener, die er plotseling achter komt over speciale krachten te beschikken en geïntroduceerd wordt in een geheime magische wereld naast de gewone die wij kennen. Ze wordt meegenomen naar een geheime instelling die onzichtbaar is voor normale mensen om opgeleid te worden in het gebruik van haar krachten. Niet-magische mensen worden muggl.. ehm mundanes genoemd... Een hoop personages vertonen gelijkenissen met personages uit de Potter-reeks. Niet heel gek, aangezien de schrijfster begonnen is met het schrijven van Harry Potter fanfictie. De vergelijkingen komen dus niet helemaal uit het niks."


Nee daar kan ik me ook nog iets bij voorstellen als je het boek niet kent, maar het gaat mij er vooral om dat al deze young adult films met elkaar worden vergeleken ipv dat er beoordeeld word op de film op zich staand. En ik kan me ook voorstellen dat mensen die de boeken niet kennen anders naar een film kijken, dan diegene die de boeken wel kennen. In de boeken word ze niet meegenomen om opgeleid te worden, juist verre van.

benjamin

Avatar

Onlyjustme "Ik weet niet welke film jij gekeken hebt, maar in the Hunger Games is geen sprake van een driehoeksverhouding. Enkel een blik op Gail die een beetje beteuterd is door het feit dat Katniss Peeta kust. Welke ze alleen doet om te overleven en niet omdat ze tot over haar oren verliefd is. "


Ik weet goed genoeg wat in The Hunger Games gebeurt hoor en ik zeg ook nergens dat die film zou stelen van Twilight. Maar Gale-Katniss-Peeta kan wel als een soort driehoeksrelatie gezien worden (het is niet omdat het niet letterlijk hetzelfde is als in een andere film dat het iets compleet anders is) - zeker als hier nog verder in gegaan wordt.

Verder was dat uiteraard totaal niet de essentie van m'n post..

KeesjeNL

Avatar

benjamin "Benieuwd of dit ook net zo hard flopt aan de box office als die andere teenfantasyfilms (Beautiful Creatures en The Host). Ziet er alvast niks bijzonder uit en die Lily Collins lijkt mij nu zacht gezegd ook een slechte actrice btw."
Mij ook, zelfs op foto's overtuigd ze niet...

Volksplein

Avatar

Onlyjustme "In de boeken word ze niet meegenomen om opgeleid te worden, juist verre van."


Ook in de film wordt ze niet meegenomen om opgeleid te worden, waar de recensent dat vandaan heeft is mij ook een raadsel.

The Mortal Instruments: City of Bones

acties