Black Hawk Down (2001)

Rangers Lead the Way.

Reviews (7)

johnwayne

Avatar

Deze film verhaalt de totaal verkeerd ingeschatte en mislukte missie van de Amerikanen om op eigen houtje orde op zaken te stellen in Mogadishu te Somalië, begin jaren '90. De mislukte actie was destijds wereldnieuws (de lijken van Amerikaanse soldaten werden, ontkleed, door de straten van Mogadishu gesleept door een horde waanzinnige Somaliërs). Degene die in deze film ook maar iets van oorlogspropaganda meent te zien heeft boter op z'n hoofd. Deze film toont hoe de Amerikanen probeerden hun missie te volbrengen, maar door geblunder niet wisten hoe ze uit het wespennest moesten komen, en er alles aan moesten doen om hun vege lijf te redden. Een keiharde, en soms ook ongemakkelijke, film die zeer de moeite waard is.
Let op de indrukwekkende cast waarvan de meeste acteurs op dat moment nog niet waren doorgebroken, zoals o.a. Orlando Bloom en Tom Hardy (die hier nog als Thomas Hardy op de aftiteling staat).
Ook de prima soundtrack van Hans Zimmer mag niet onvermeld blijven.

Tarkus

Avatar

Deze film zal onlangs als bijlage bij Het Laatste Nieuws, en zo'n buitenkansje mag je niet laten liggen. Dus heb ik de film in mijn collectie en opnieuw bekeken.
Het is en blijft een uitstekende film met een hele resem bekende acteurs.

Commentaar 2009:
Een van de betere oorlogsfilms van de laatste jaren deze prent van Ridley Scott.
Naar ware gebeurtenissen en zeer realistisch in beeld gebracht, met sublieme special effects, die zo goed zijn dat je niet ziet dat ze er zijn.
Ook allemaal prima vertolkingen zonder uitzonderingen.
De film zit van begin tot eind boordevol actie, en de gruwelijke beelden van verminkte soldaten worden niet uit de weg gegaan.
Ik ben een liefhebber van oorlogsfilms, maar mijn voorkeur gaat uit naar filmen over W.O. II, maar deze film is een uitzondering op die regel.
Keiharde actie in een prent die eens te meer de gruwel en waanzin van een oorlog toont.

Dash

Avatar

Voor alle fans van Actie/Oorlog zeker een must see.
Wel erg Amerikaans natuurlijk, maar dat hoort erbij en je moet er van houden van dit soort films, anders vind je er waarschijnlijk geen ruk aan.
Mensen die alleen maar kijken naar films als White Chicks of Scarie Movies numero 10 zullen het niet trekken denk ik....voor alle fans van actie/oorlog films zullen getrakteerd worden op 2.5 uur knallen, en dat van niemand minder dan actiespecialist: Ridley Scott.

Cee van Lleef

Avatar

Het ging mij om het likkebaardend gebruik van het woord genieten. Een geslaagde oorlogsfilm laat mijns inziens juist de waanzin van de oorlog zien. Daar is in men in het geval van SPR in geslaagd. Als je na het zien van de openingsscène van die film zegt: ik heb echt genoten, dan klopt er iets niet met je. Bij Black Hawk Down overheersten de stars en stripes iets te veel. Echter, ook hier lijkt het me dat de regiseur niet de intentie heeft gehad om een film te maken waarvan men achteraf zegt: echt vet dat knallen.

Michaell

Avatar

Mooie film, realistisch enzo, maar niet zo mooi als Saving Private Ryan. Over het algemeen vind ik WO2 films beter dan andere oorlogs, maarja. Het is gewoonweg een beetje saai dat ze altijd op 1 locatie zijn en daar alleen schieten. Ook is het jammer dat er zulke grote/goede acteurs in spelen bijv. Ewan McGregor en Orlando Bloom die eigenlijk maar een kleine klote rol hebben. Bijv. Orlando is maar 5 minuutjes in beeld en dan valt ie al van een touw, tjah saai hoor en jammer van de acteur. Ewan ook, hij staat als tweede genoemd bij de cast en een grote rol heeft ie eigenlijk niet. Het enige wat hij doet is koffie zetten.
De enige acteur die een grote rol heeft is Josh Hartnet, die het eigenlijk helemaal niet slecht doet.

Dre

Avatar

Ik heb de film net gekeken en vond het wel leuk om hem een keer gezien te hebben, maar ik ben geen fan van oorlog films mar heb van deze film toch kunnen geniet ondanks dat het oorlog was.O+

overigens vind ik het wel raar de meesten vinden deze film niet veel aan zoals ik kan afleiden aan de reactie's maar het cijfer dat wordt gegeven ligt hoger dan een 7 gemiddeld. :O

[rating 3]

Antagonist

Avatar

Ik vond het een erg vermakelijke film.
Eindelijk een oorlogsfilm die niet probeert een emotionele verhaallijn met het thuisfront neer te zetten maar gewoon een film waarin de band tussen de militairen onderling wordt neergezet.
De situaties die ontstaan wanneer alles misgaat zijn erg indrukwekkend in beeld gebracht.

Dan komt er nog bij dat het een waargebeurd verhaal is, Smiley face die niet onnodig gedramatiseerd is.
Van de oorlogsfilms vind ik dit een van de betere.