The Royal Tenenbaums (2001)

You Are Invited To A Remarkable Family Gathering.

Reviews (9)

Deweb

Avatar

Ik kan eindeloos gaan prediken en herhalen, maar ik heb besloten mijn reactie te beperken tot een quote van Samwise Gamgee tegen Gollum:

"You're hopeless"

Tenslotte wil je maar niet accepteren dat anderen dit soort films wel goed vinden en een ander idee hebben over een film en de film zodoende wél met een 10 willen beoordelen. Gewoon, omdat ze een andere mening dan jij hebben. En niet slechts een andere mening, maar ook een andere manier van kijken.

En o'ja, met "mensen hun waarde laten" wil ik je niet de mond snoeren, eerder vragen of je je woorden iets zorgvuldiger zou willen kiezen waardoor je mening niet over wil laten komen als feiten (althans, zo kunnen anderen het ervaren).
Zeg wat je wilt, maar houd rekening met anderen conform de regels van het spel des levens.

(Damn, toch nog meer gezegd dat gepland en er een klein betoog van gemaakt).

Zeurdoos

Avatar

@ lulligvoorje: cijfers op IMDB zijn altijd gemiddelden, met legio positief, en legio negatief commentaar. Het gemiddelde cijfer wat uiteindelijk over blijft geeft slechts een indicatie wat men er, gemiddeld, van vind. Dat jou cijfer hoger of lager ligt maakt dat gemiddelde nog niet minder waar.
En ja, proteststemmen (positief en negatief, want jij of iemand anders zal hier op FT vast de "1" hebben ingedrukt, terwijl de film een 5 waard is, aldus jou) zullen er vast ook bij zitten, maar da's menselijk.

Bij IMDB zit trouwens een filter, dat zo goed en zo kwaad mogelijk de proteststemmen, of de "haha, kijk ons die film eens een leuke rating hebben gegeven stemmen" eruit haalt (vraag me niet hoe, het lijkt mij wat optimistisch om die te kunnen onderscheiden Smiley face). Iets wat op Filmtotaal ook wat meer mag, gezien het hoge aantal 10'en en 1'en die mensen vrolijk neerzetten omdat "het huidige cijfer in hun ogen niet goed is". Ja, zo lust ik er ook wel tig ja...

(linkje IMDB)

Zie de cijfers meer als indicatie, niet als waarheid wat JIJ ervan MOET vinden. Niemand dringt 't je op, en je kan er mee doen wat je wilt. Ikzelf doe er vaak bar weinig mee :E

lulligvoorje

Avatar

Toch heb ik maar hoogstzelden dat het cijfer van IMDb erg ver van mijn oordeel af zit, dat was voor deze film echt het geval. Er spelen ws. belangen mee, zoals het feit dat Hackman en Huston erin zitten. Die hebben natuurlijk een soort 'kan niet missen' achterban.

Ik bekijk films nooit met verwachtingen. Zelfs voor een film die nergens bij wil horen is het allemaal wat saai. Een soort uit de hand gelopen blasé soap vol onrealistische overdreven karakters. Een aflevering Six Feet Under is gewoon beter.

Zeurdoos

Avatar

Ach ja, het blijft een typische love it or hate it film. Anderson heeft waarschijnlijk bewust gekozen niet voor de makkelijke weg te gaan, maar juist de extreem platgetreden weg van de komedie te omzeilen en er wat origineels van gemaakt!

Blijkbaar kijken veel mensen hem met een totaal verkeerde insteek/verwachtingen, en ja, dan valt ie zwaar tegen.

Ikzelf blijf bij m'n eerdere waardering (een [rating 3.5]), want hij doet het 'em net niet voor mij, en blijft iets te afstandelijk. The Life Aquatic with Steve Zissou (ook geen dijenkletser-komedie) blijft persoonlijk Anderson favoriet!

Deweb

Avatar

@sunchaser en Delipeter: Kunnen jullie ook je mening geven zonder scheldwoorden? Het is gewoon niet jullie soort film, kan. Maar om het direct een kutfilm te noemen..nee. Niet dat ik geiriteerd ben omdat mensen een naar mijn idee goede film beledigen (ieder zijn mening, mits het uitdrukken hiervan in beschaafde termen gebeurd), maar eerder omdat je je mening ook zonder scheldwoorden kunt geven.

Maar het is wel een type film waar je behoefte aan moet hebben. Het is geen hilarische film (tenzij je een appart gevoel voor humor hebt), meer een subtiele film. Er zitten wat vreemde dingen die de film komisch maken.

Dat er op de doos staat "komedie", betekent het nog niet dat het een film is vol grappen en grollen.

GiLuX

Avatar

Oh, was deze film humoristisch bedoeld?

heb de film niet eens afgekeken, wat een zoutloos geouwehoer.
maarja, wat verwacht je dan ook van een film waar ben stiller in mee doet...

anyway,
je zult altijd zien dat er een boel mensen zijn die een film fantastisch vinden omdat die film anders is dan andere films.
alleen 'anders' garandeert precies nix zoals in dit geval overduidelijk is.

als je een goeie amerikaanse 'drama/humor' film over een familie leven wil zien waar wel de dramatiek en (donker)humoritische aspecten met gevoel van zelfspot van het leven uitstekend in uitgewerkt zijn ga dan eens Imaginary Heroes bekijken.

'nough said...

JB

Avatar

Dit was mijn eerste kennimaking met een film van Wes Anderson en ik wist dus ook niet goed wat te verwachten, maar de jubelverhalen op dit forum hebben mij de DVD blind doen kopen toen ik 'm voor een lage prijs tegen het lijf liep. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Een verrassende film over een dysfunctioneel gezin dat bestaat uit gemankeerde genieën, aangevoerd door een flapdrol van een vader (Gene Hackman in één van zijn beste rollen); die elkaar weer leren waarderen als mens. Klinkt drakerig en clichématig; is het absoluut niet. Minder absurd vooraf gedacht, maar daarentegen veel menselijker dan verwacht. Het acteren van de droomcast is fantastisch, maar vooral de art direction steelt de show.

[rating 4]

PS kijk ook eens naar zijn verrassende debuut Bottle Rocket

Zeurdoos

Avatar

Typische Anderson, en z'n bekendste film. Helaas vind ik het ook z'n minste, teveel afstand van de wel erg grote cast aan hoofdpersonen. Rushmore en vooral The Life Aquatic zijn toegankelijker en raad ik aan om met Anderson's films te beginnen.

Zoals altijd is de sfeer ook hier erg goed, veel details, absurdisme die er niet uitspringt (het is zo absurd dat het juist totaal past), heerlijke muziek en vooral een perfecte entourage.

[rating 3.5]

jabberwocky

Avatar

Over het geheel gezien een mooie film en zeker een prent om een tweede kans te geven, het zit namelijk vol met 'zinloze' details (denk aan visuele en verhaaltechnische verwijzingen naar the magnificent Ambersons, van Orson Welles, en verwijzingen naar het kleurenpalet in oude Wim Wenders Films en de zoete technicolor van the Archers films). Maar ook buiten die details valt er wat te beleven naar mijn mening. In mijn ervaring ademt het een mooie nostalgische sfeer uit, die zo nu en dan de film even boven zichzelf doet uit stijgen. Let ook op de soundtrack, want net als bij Rushmore en Life aquatic raakt Wes Anderson een aantal keer de juiste snaar!