The Wicker Man (2006)

Be careful what you search for...

. Waar het origineel echter indruk maakte met zijn bevreemdende sfeer, lijkt deze nieuwe, veramerikaanste versie zich niet te kunnen onttrekken aan een flink aantal horrorclichés.
play

4,2 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Horror
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
  • Canada
102 Min Verenigde Staten

Motoragent Edward Malus (Nicolas Cage) ziet een moeder en haar dochter voor zijn ogen verongelukken en kan dit drama maar moeilijk verwerken. Op een dag ontvangt hij een brief van een vrouw die hem smeekt haar te helpen om haar vermiste dochter terug te vinden. Edward trekt zich de zaak enorm aan en vliegt naar het afgelegen eiland Summersisle. Hij treft hier een samenleving aan waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. De bevolking op dit ogenschijnlijk idyllische, mysterieuze eiland heeft het niet zo op vreemden en niemand wil zelfs maar toegeven aan Edward dat er een meisje is verdwenen. Niets is hier echter wat het lijkt. Edward bijt zich steeds meer vast in zijn onderzoek en botst hierbij enorm met de eilandbewoners. Stukje bij beetje ontdekt hij de verschrikkelijke waarheid over hun ouderwetse geloofssysteem en wat voor gruwelijkheden zich op het eiland afspelen....

Regie
Neil LaBute
Cast
Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Leelee Sobieski, Frances Conroy, Matthew Walker, Molly Parker, Christa Campbell, Kate Beahan, Mary Black, Christine Willes, Emily Holmes, Diane Delano, Michael Wiseman, Erika-Shaye Gair, Zemphira Gosling.
Budget
$ 40.000.000
Opbrengst
$ 38.755.073
Release
01.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Neil LaBute | Cast: Nicolas Cage (Edward Malus), Ellen Burstyn (Sister Summersisle), Kate Beahan (Sister Willow) e.a. | Speelduur: 97 minuten

Aan de golf van horror-remakes lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Dit keer is het de relatief obscure Britse film The Wicker Man uit 1973 die er aan moet geloven. Was het origineel een ijzersterke, vervreemdende combinatie van horror en folklore met een even onverwacht als genadeloos slot, de Hollywood-remake is gladgestreken en kleurloos en ontstijgt de heersende horrorclichés nauwelijks. We zeggen het nog maar eens: 'if it ain’t broke, don’t fix it'. The Wicker Man anno 2006 is ongeïnspireerd, onbevredigend en uiteindelijk volkomen overbodig.

De eerste ontmoeting met het origineel is er eentje die je niet snel zult vergeten. The Wicker Man (1973) is misleidend kneuterig en kleinschalig, maar zal je uiteindelijk in shock achterlaten. Het is een unieke filmervaring en het is dan ook niet voor niets dat de film al meerdere malen uitgeroepen is tot de beste Britse horror aller tijden. The Wicker Man volgt de zoektocht van politieman Howie naar een verdwenen meisje. Deze zoektocht leidt hem naar een afgelegen eiland voor de Schotse kust, waar hij al snel merkt dat de boel niet helemaal pluis is. De eilanders blijken verenigd in een heidense sekte die er bizarre vruchtbaarheidsrituelen op nahoudt. Bij Howie rijst het vermoeden dat de verdwijning van het meisje iets te maken heeft met deze mysterieuze riten. Hoe verder zijn onderzoek naar de verdwijning vordert, des te meer hij verstrikt raakt in het web van carnavaleske tradities, die minder onschuldig blijken te zijn dan je op het eerste gezicht vermoedt. The Wicker Man ademt een houterige, haast knullige sfeer uit. Maar vlak onder de oppervlakte broeit er iets, waardoor je je als kijker haast geen houding weet te geven. Betreft het hier inderdaad een stel geflipte boeren die dol zijn op verkleedpartijtjes, of is er iets meer aan de hand? Zijn de rituelen nou grappig, of juist ten diepste doodeng? Dit ambivalente sfeertje maakt dat je niet anders kunt dan geboeid blijven kijken totdat uiteindelijk het ijzingwekkende slot zich voor je ogen ontvouwt.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

The Wicker Man Nieuwsberichten

Laatste reacties

Olrik

"...[quote=Magalaan]Een vreemde kritiek, dat kan je namelijk bijna alle horrorfilms verwijten. Plots zij......"

johnwayne

"...[quote=Magalaan]Prima film. Geen moment saai. Voor een horrorfilm is hij niet echt griezelig en dat......"

Magalaan

"...[quote=Olrik]Alle personages zijn erg slecht uitgewerkt, het plot is te lachwekkend voor woorden, so......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Wicker Man

acties