Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

The adventure continues . . . [Australia Theatrical]

Reviews (6)

MovieMazzter

Avatar

Bijna 20 jaar na de beste Indiana (Last Crusade) dus een vervolg. Het kon meevallen, het kon tegenvallen inderdaad en het heeft iets van beiden. Ik kreeg het idee dat het karakter van Mutt een probeersel was om een nieuwe Indiana klaar te stomen voor een eventueel verder vervolg. Dat pakte niet helemaal goed uit. De achtervolging en het zwaardgevecht in de jungle en de Tarzan-imitatie van Mutt met vele aapjes doen wat belachelijk aan. Maar ach, het is een avonturenfilm. Soms wat langdradig, dan weer leuk en onderhoudend om te zien. Echt spannend en bijzonder mysterieus werd het echter nooit. De minste uit de hele reeks. Temple of Doom was iets beter. Op plaats 2 Raiders of the Lost Ark en The Last Crusade is de beste. Deze krijgt 6.5/10

RTC

Avatar

De vierde Indiana Jones-film is intussen al zeven jaar oud en heeft nou niet bepaald een goede naam opgebouwd. Naar mijn mening is dat niet helemaal terecht, want Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull blijkt erg vermakelijk te zijn.

Natuurlijk heeft de film soms een hoog B-film gehalte, maar gezien dit ook een beetje Spielberg’s bedoeling is geweest is dat helemaal niet zo erg. Nu gaat Steven wel een beetje te ver met de koelkast-scene, deze scene is toch wel een van de grootste minpunten van de hele film.

Harrison Ford is natuurlijk een stukje ouder in de film, maar hij is nog steeds de Indiana Jones zoals we hem graag zien. Nog steeds de gortdroge opmerkingen en de iconische uitstraling die Indy zo geliefd maakt. De keus om de film in de jaren ’50 te laten afspelen vind ik ook erg voor de hand liggend. Een oudere Indy in een ander tijdperk.

Shia Labeouf speelt ook een grote rol in de film, wat ik een beetje een rare keus vindt. Hij acteert niet slecht maar hij past nou niet bij zijn personage. De twist rondom zijn personage doet mij alleen maar meer twijfels oproepen of hij wel de juiste acteur is om dit personage te spelen. Wel leuk om Karen Allen terug te zien, ze heeft nog steeds de charmes die ze had in Raiders of the Lost Ark. Ook Cate Blanchett is prima.

Een veelgehoorde kritiek is ook de science fiction draai aan de film. Persoonlijk heb ik hier helemaal geen moeite mee. Ik vind het zelfs een gedurfde keus. Historische artefacten hebben we immers al meerdere keren gezien en dit geeft de film de frisse draai die nodig is, want wat opbouw betreft verschilt de film nauwelijks van ‘Raiders’ en ‘Crusade’.

Wat ook leuk is zijn de knipogen naar de vorige delen. We zien een glimp van de Ark des Verbonds en de achtervolgingscene op de motor doet veel denken aan scenes uit ‘Crusade’. En dan hebben we de onstuimige relatie van Indy en Marion, die enkele leuke scenes oplevert.

Naar mijn mening is de vierde film lang niet zo slecht als velen zeggen, al vind ik de eerdere films wel een stukje beter. Ik denk ook dat het een bijna onmogelijk is geweest een perfecte vierde Indy-film te maken, maar Spielberg zat wel in de goede richting.

johnwayne

Avatar

Er zijn nogal wat opmerkingen te maken over deze film. De CGI past niet helemaal in deze film (het zwaardgevecht op 2 door de jungle rijdende auto's was beroerd), sommige scènes zijn te dom voor woorden (slingeren door de jungle met een leger aapjes?), desondanks is een 'mindere' Indiana Jones-film beter en plezieriger om te zien dan veel andere avonturen-films. Harrison Ford speelt Indy nog steeds met verve en ook de andere acteurs doen meer dan hun best.
Ondanks de tekortkomingen prima vermaak.

Moories

Avatar

Ik heb de film net gezien, en ik vond m wel vermakkelijk, maar niet heel bijzonder, toch een boel dingen die we in de tussentijd (na het laatste deel van Indiana) al eens gezien hebben (denk aan 2x Tomb Reader en bijvoorbeeld 3x The Mummy) Is toch moelijk om hele nieuwe dingen te bedenken zeg maar, vond t wel leuk dat er iets is gedaan met die ufo figuurtjes (te zien vanuit de lucht)... Daarnaast zit IK zelf niet te wachten op nog meer films van of Indiana of Youngh Inidana Jones, maar dat is mijn mening...

fhopman

Avatar

Wat een gezeur over dat de film niet goed is.

Je weet toch wel wat je kan verwachten. Ik vond hem in iedergeval wel leuk en je ziet dat de kwaliteit er na zoveel jaar beter is op geworden.

Steven Spielberg heeft er weer veel werk van gehad en dit kan je toch ook wel verwachten van de echte Indiana Jones films. Meer dus ook niet, was precies zoals in mijn gedachten.

Vind het ook knap dat Harrison Ford veel stunts op zijn leeftijd nog heeft zelf gedaan.
Dat zie ik mijn vader met dezelfde leeftijd niet zo snel meer doen Smiley face

Echt wel een leuke film dus en de dingen die soms niet konden, daar moet je een beetje doorheen prikken. Alles kan tenslotte in films.

Fan

hetisjantje

Avatar

IMDB moet je altijd even laten uitkristaliseren, aan het begin worden de comments en ratings gespamt door de filmindustrie (klik maar eens op een paar namen die 10 sterren geven..). Indy daalt al langzaam van een 9 naar een 8.8 naar een 8.6 en verder, en van de nieuwe recensies is ronduit de helft erg negatief. Ik neem aan dat ze dat niet doen om te pesten of negatief te zijn. De andere helft geeft gelijk een 9 of een 10, dit is dus een film "alleen voor de diehard fans" die vergevingsgezind met een roze bril in de bioscoop zit.