District 9 (2009)

You are not welcome here.

Reviews (5)

Glennekeeeee

Avatar

Het is wat apart maar Elysium en Chappie heb ik voor deze District 9 gezien en misschien daarom dat ik in het algemeen wat positiever was over die films omdat ik District 9 nog niet gezien had en dus ook niet wist wat Blommkamp écht uit een film kan halen want naar mijn persoonlijke mening is District 9 éen van de beste actiefilms uit de filmgeschiedenis (die ik al gezien heb).
Het begint als een soort van documentaire waarin al kleine gevolgen zichtbaar zijn maar al snel schakelt Blommkamp over naar een mengelmoes van visuele top notch en ruwe beelden. Het kan voor sommigen misschien als gemakzucht overkomen om de hele film niet zo te doen maar ik vond die mix perfect werken. Waar District 9 vooral in slaagt is om met relatief weinig héél veel uit te halen. Ik heb van begin tot einde op het puntje van men zetel gezeten en was vanaf minuut 1 meegezogen in de wereld die tot leven is gebracht. De Aliens zijn weergaloos neergezet en naarmate de film vordert groeit de sympathie voor de wezens hoewel ook de menselijke zijde begrepen kan worden. Deze morele tweestrijd word zowel in het verhaal als in je eigen gedachten voortdurend op de proef gesteld en welke kant jij als kijker zal kiezen zal waarschijnlijk wel verschillend zijn van persoon tot persoon. Naast de visuele en verhaaltechnische topkwaliteit is ook de cast prima met vooral een uitmuntende Sharlto Copley. In The A-team was hij vermakelijk net als in Elysium maar in deze film laat hij zijn volledige kunnen zien en geeft hij zijn personage de perfecte gelaagdheid meer die al zijn daden perfect kunnen plaatsen. De keuze om al snel zijn transformatie tot werking te zetten helpt daar perfect bij. Blommkamp heeft ook voor 'menselijk' aliens gezorgd. Ze denken en leven anders dan ons maar hebben ook hun waarden en gedachten die hun persoonlijkheid en daden kenmerken. Door hun onderdrukking van binnen- en buitenaf krijgen ze een mooie persoonlijkheid met zich mee die de nodige waardering krijgt. Vooral Christopher en zijn kind zijn daar een schoolvoorbeeld van. Het kind kreeg zelfs ondanks zijn walgelijke uiterlijk een soort schattigheid mee die zorgde dat je de wezens in het algemeen wat kon vergelijken met ons als mens. Zoals ik al zei doet de film véél met weinig. Op zich is het verhaal niet zo onwijs ingewikkeld en is het redelijk rechtoe rechtaan maar de spanning en suspens is zo hoog en perfect neergezet dat er enkel een spetterende finale nodig is die de nodige actie bied van een typische actiefilm.
Blommkamp illustreert nog maar eens zijn kunnen door op het einde in de laatste minuten een sequel lijkt aan te kondigen maar in zijn allerlaatste shot dit schitterende product volledig omarmd en afsluit. Een aangekondigde, maar op een laag pit gezette sequel vind ik dus volkomen onnodig

Toch kan ik deze film geen 10 geven (hoewel ik op Filmtotaal niet anders kan door het niet werken met halve punten). Soms zijn er toch een aantal opmerkelijke plotgaten en ondanks dat ze niet storend zijn kan ik niet de perfecte score geven wegens nét niet de volledige perfectie in het script.

District 9 is een memorabele actiethriller die je meesleept in het verhaal en meezuigt in de personages, van menselijke tot buitenaardse aard in een visueel en verhaaltechnisch topproduct.

9,5/10

Shryce

Avatar

Ik vind 't maar een hele, heel erg matige film.

Het verhaal slaat nergens op... alsof we een verder ontwikkelde beschaving in een concentratiekamp zouden opslaan en ze vervolgens met rust zouden laten, de aliens zijn ook ongeloofwaardig dom en het plot wil ook maar niet vlotten gedurende de film.
Zwakke special effects, camera werk zuigt (veel losse hand werk) en d'r zit bijna geen spanning in. Leer je iets over de buitenaardse wezens/beschaving/cultuur/gewoonten ? Nee. Het zijn hersenloze insecten.
Alléén wanneer er een opstand komt lijkt 't alsof de aktie op gang komt, maar dan nog beperkt ie zich tot 1 of 2 man/aliens en een zootje verdwaalde wapenhandelaars.

Tarkus

Avatar

Beter dan verwacht deze film.
Prima verhaal, weliswaar op een wat rare manier in beeld gebracht, maar ik vond het toch best goed.
Ook prima zijn de vertolkingen, door betrekkelijk onbekende acteurs.
Maar ook de special effects zijn uitstekend, al deden de 'garnalen' me soms wel denken aan de Predators uit de gelijknamige filmen.
Maar alles bij elkaar genomen, een film die ik ten zeerste kan aanraden, ook al omdat vergelijkingen met de werkelijkheid er wel degelijk zijn.

rednitro

Avatar

Eindelijk weer eens een originele film gezien.
De film begint wat komisch, en voelt vreemd aan.
Je kijkt vol verwondering naar de originaliteit van de film.
Een verhaal vol verrassingen en leuke momenten die geen moment verveelt.
De documentaire achtige stijl is wat de film zo orgineel maakt denk ik.
Af en toe twijfel je bij de hoofdrol speler is hij nu echt zo'n kluns? Of gewoon goed geacteerd? ik denk het laatste.
Al komt de film wat traag op gang, heeft hij me nooit verveeld.

Leuke film ! heb me vermaakt.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

In het begin was ik nogal telleur gesteld, ik had een redelijk serrieus verhaal verwacht als je van de trailer af mocht gaan.

De documentaire verfilming stijl bevalt me zeker wel, vandaar dat ik een iets wat serrieuzere film had verwacht.

De hoofdrolspeler vond ik heel erg slecht, hij was gewoon tegen het komische aan en kwam heel ongeloofwaardig over, net ofdat hij dit bewust deed, pas op de helft van de film begon hij serrieus in zijn rol te komen...de film neemt op de helft van de film dan ineens een onverwachte wending zodat de telleurstelling toch voor een deel oploste als sneeuw voor de zon!!

Verassende film weet hem nog niet echt een plaatsje te geven, het had een serrieus goed verhaal kunnen zijn en ook zo verfilmd ,maar hun hebben er een soort van komische sci-fi film met de benodigde actie van gemaakt, maar ook weer niet....

Toch heb ik mezelf wel vermaakt met deze film, zeker door de goede effecten en actie.

En inderdaad, orgineel is het toch wel achteraf gezien....