Dracula Untold

Dracula Untold (2014)

The Legend Is Born

Reviews (5)

johnwayne

Avatar

Dracula in boek en oorspronkelijk ook in film, is de vertegenwoordiger van het ultieme kwaad. Hij is een 'levende' dode die zich laaft aan het bloed van de normale sterveling. Dracula werd door talloze acteurs geportretteerd, waarvan de bekendste Bela Lugosi (2 X) en Christopher Lee (9x) zijn. Andere noemenswaardige Dracula-vertolkers zijn: Klaus Kinski, Frank Langella en natuurlijk Gary Oldman. De laatste acteerde in de big-budget verfilming van Francis Ford Coppola, die beweerde zich dicht aan de roman te hebben gehouden, wat grote onzin is. De film die het dichtst bij de roman staat is van de Spaanse regisseur Jesus Franco: Count Dracula (1970) met Christopher Lee die de rol buiten de Hammer-serie speelde.
Coppola maakte van Dracula een tragisch romantisch monster dat uit liefdesverdriet over zichzelf een bloederige vloek heeft afgeroepen. Ik vond dat die film wel aardig, maar Dracula werd bijna te sympathiek.

In Dracula Untold gaat men nu nog een stap verder. Hij is geen monster meer, maar een held die een ultiem offer brengt om zijn gezin, volk en vaderland van de Turkse overheersing te redden.
De film slaat hiermee de plank finaal mis. Het zou hetzelfde zijn als we bijvoorbeeld van James Bond een nieuwe reboot maken, waarbij Bond niet meer de coole held is maar de dodelijke schurk.
De makers verwachten van ons dat we Dracula als superheld zien, die zijn vijanden met superkrachten kan verslaan. Zilver en daglicht zijn zijn 'kryptoniet'.
De acties van Dracula worden met een overkill aan slechte CGI in beeld gebracht, waarbij je het gevoel krijgt naar een game te kijken.
Luke Evans speelt de rol op een sympathieke maar nergens angstaanjagende manier, terwijl de Turken het toch bijna in hun broek voor hem moeten doen. Het echte monster wordt gespeeld door Charles Dance, die helaas te weinig screentime heeft. Het is duidelijk dat zijn personage in een vervolg terug had moeten komen, maar dit zal er gelukkig niet van komen.
Deze film kreeg in de VS een PG-13 rating, zodat ook jongeren naar deze film konden gaan. Bij een goede Dracula-film hoop je op horror, spanning en bloed. Deze film biedt alle 3 niet. Dracula Untold is zowel letterlijk als figuurlijk een bloedeloze film. Dit verhaal had beter 'untold' kunnen blijven

Glennekeeeee

Avatar

Dracula untold moet (uiteindelijk toch) de start zijn voor het Monster-universum en hoewel de start niet echt veelbelovend is, vind ik na het zien van deze film het idee zo slecht nog niet. De film is zeker geen pure bagger maar met hoe ze dracula wouden neerzetten had er toch meer in deze film gezeten. Misschien eerst beginnen met enkele goeie punten aan de film. Ten eerste is er Luke Evans die zijn rol wel meer dan degelijk neerzet en de film de hele tijd zonder moeite kan dragen. Ook vind ik dat er mits het best beperkte budget ($50 miljoen is niet echt overdreven voor een blockbuster) nog degelijk werk is afgeleverd qua locaties en effects. Maar dan hebben we het best wel een beetje gehad. De film start op zich nog veelbelovend, vooral omdat de makers dracula echt wel willen uitdiepen als personage en er genoeg gelaagdheid aan wouden geven om hem uiteindelijk toch als een soort (anti-)held te laten fungeren. maar al snel merk je dat deze film niet het leuke actieblockbustertje is dat ik had verhoopt, want op een horrorfilm had ik helemaal niet gerekend. de film is eerder een soort drama maar met het verhaaltje dat ze dan niet goed uitwerken bied dat eigenlijk te weinig en proberen ze te veel zaken lang te rekken en te herhalen. De actie is amper aanwezig en is belachelijk slecht in beeld gebracht. Waar die regisseur met zijn gedachte zat om zo actiescènes te filmen is mij nog steeds een raadsel. Wat er mij dus toe leid dat ik denk dat deze film dik 20 minuten langer had moeten duren (nu ga je zeggen: nog langer????).. ja nog langer. moest de film een kleine 2u duren, ze de basislijn van dracula behouden die ze in deze film gebruiken maar afwisselden met grotere, langere, entertainende en goed in beeld gebrachte actiescènes, dan had deze film een betere balans kunnen brengen tussen actie en drama, en had het simpele verhaallijntje in meer aktes kunnen verdeeld worden en zodus minder saai. Dan had Dracula misschien nog geen superfilm geworden maar in mijn ogen wel een meer dan degelijke start voor een nieuw universum.
Anderzijds wil ik wel meer van het personage van Evans zien want ik vond die écht goed als Dracula.

Kort:
Een matig maar best vermakelijke start van het monster-universum. een film die je vooral met lage verwachtingen moet bekijken.

5,5/10

(edit: en oja, Dominic Cooper speelt volgens mij de meest waardeloze badguy in jaren, komt niet alleen door hem maar door het materiaal dat hij krijgt)

Olrik

Avatar

Dracula Untold is de eerste film in het lijntje van klassieke monsters die Universal opnieuw gaat verfilmen, jammer genoeg heb ik door deze prent niet bepaald veel zin en vertrouwen in de toekomstige films... De vechtscènes in deze film zijn beslist de slechtste die ik in lange tijd heb gezien. Niet alleen zijn de vechtscènes bijzonder slecht gefilmd en zijn ze behoorlijk rommelig, maar ook heb ik er een pest hekel aan als het uit een en al goedkopte computereffecten bestaat. Sinds Bram Stoker's Dracula uit 1992 is er naar mijn mening geen enkele goede Dracula film geweest en een van de grootste redenen waarom ook deze film dat niveau niet haalt is omdat de film geen risico's neemt en op geen enkel vlak anders is dan de rest. Het acteerwerk is zwaar middelmatig, het script is ronduit slecht, de special effects waren niet al te best en het wordt op geen enkel moment echt spannend. Al deze dingen maken Dracula Untold een film die je gerust mag overslaan en je weer doet afvragen of er ooit nog eens een goede Dracula film uitkomt.

3.0 / 10

Frietgezicht

Avatar

Film die zichzelf veel te serieus neemt. Zonder ook maar een beetje humor leren we het ontstaan van Dracula kennen.
Als een sterke vechter laat hij zich veranderen in een vampier door een andere vampier om zo zijn familie en volk te beschermen.
Ik dacht altijd dat Dracula de 1ste vampier was maar kan ik mis hebben?Of alleen in deze film niet?

Hoewel de film niet overdreven beroerd is ofzo en best te doen is voor een keertje ook omdat die maar 90 minuten duurt hoewel het 120 minuten lijkt valt er veel op aan te merken.
Als je de innerlijke strijd van een man die veranderd in een vampier en door zijn eigen mensen als monster wordt gezien verwacht zit je ernaast. De film weet nooit enige emotionele snaar te raken maar dat had ik ook niet verwacht.
Helaas bied de film voor de rest ook weinig. De film is niet R-rated wat het wel had moeten zijn en dat maakt vele scenes veel te soft die harder gemogen hadden.
Evans doet het op zich niet slecht met het materiaal waarmee die moet werken maar voor de rest zijn alle karakters boring. Echt niemand valt op.

Omdat het Dracula te sterk is ontbreekt spanning ook en door domme fouten in het script waardoor Dracula dom lijkt(hoezo valt die een leger in de nacht niet aan en wacht die tot ze aan de poort staan?) proberen ze het spannend te maken maar falen hopeloos.

Het is bijna een schande hoe ze in Hollywood met het karakter Dracula omgaan. Sinds de films met Oldman zijn er zoveel lachwekkende films gemaakt over een legendarisch karakter dat ik niet kan geloven dat het nog mogelijk is in deze tijd.

Dat einde ook, let the games begin,oeeee spannend,who cares wat hij precies bedoeld. Als het goed is hebben ze die scene later opgenomen toen ze besloten de film bij het universum met Frankenstein enz te gooien,slecht begin van een universum.

Ik geef een 5,meer kan ik er niet van maken.

Mark

Avatar

Heb ik net naar een kinderfilm zitten kijken?! Dit is heel veel doden zonder sterven. Dit is heel veel doden zonder lijken. HEH?! Daar komt nog bij dat het de hele tijd: ACTIE!, sentimenteel gelul, ACTIE!, sentimenteel gelul, ACTIE!, sentimenteel gelul, doe dat nog 20 keer en dat is best saai. Zit nu te bedenken wat het beste stuk was en ik denk dat moment dat de camera in een hijskraan hangt en naar beneden een slagveld filmt waar alleen Vlad nog leeft. Dat is ongeveer 20 minuten in de film, dan had het wel mogen stoppen Smiley face