W.E. (2011)

5,5 details

  • 119 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
119 Min Verenigd Koninkrijk

Edward VIII deed afstand van de troon, omdat hij wilde trouwen met de al twee keer gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. De Anglicaanse Kerk, waarvan Eduard als koning het hoofd was, stond hertrouwen na een scheiding niet toe. Minister-president Stanley Baldwin stelde hem voor de keus zijn relatie met Simpson te verbreken of afstand van de troon te doen. Hij koos het laatste en vertrok naar het buitenland.

Regie
Madonna
Cast
Oscar Isaac, David Harbour, Abbie Cornish, Natalie Dormer, James D'Arcy, Andrea Riseborough, Haluk Bilginer, James Fox, Katie McGrath, Richard Coyle, Geoffrey Palmer, Judy Parfitt, Laurence Fox, Christina Chong, Douglas Reith.
Release
01.09.2011
Release NL
22.03.2012
Release DVD
19.06.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Madonna | Cast: Andrea Riseborough (Wallis Simpson), Abbie Cornish (Wally Winthrob), James D’Arcy (Edward), Oscar Isaac (Evgeni), Richard Coyle (William Winthrop), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2011

Pas zodra de aftiteling begint te rollen komt de naam van de coscenarist en vooral regisseur van W.E. voorbijrollen. De vraag is of je deze halfslachtige biopic over het roerige leven van Wallis Simpson anders had beoordeeld als je niet had geweten dat ene mevrouw Ciccone de leiding in handen heeft gehad. De Queen of Pop heeft het nooit echt meegezeten in de filmwereld. Op haar hoofdrol in Evita na is haar acteerwerk altijd van bedenkelijk niveau geweest. Madonna's eerste probeersel op het regievlak, de flauwe komedie Filth and Wisdom die in ons land niet eens de bioscopen heeft gehaald, werd door de critici genadeloos neergesabeld. Madonna Ciccone is vooral een beetje goed in alles, maar heeft het instinct en het doorzettingsvermogen om al meer dan dertig jaar de wereld aan haar voeten te houden. Van ex-man Guy Ritchies regietalent heeft Madge echter weinig meegekregen.

Het verhaal van Wallis Simpson kwam al even als voetnoot voorbij in The King's Speech. Kroonprins en later koning Edward VIII - in de wandelgangen vaak David genoemd - legde het aan met de toen nog getrouwde Amerikaanse Simpson. Het Britse volk sprak er schande van en Edward hield het nog geen jaar uit als koning. Hij werd door toenmalig premier Baldwin gedwongen te kiezen tussen troon en liefde. Nadat zijn keuze op de laatste was gevallen leefde het stel in ballingschap in Frankrijk. In het hedendaagse New York woont de fictieve Wally Winthrop van wie het kersverse huwelijk met de arrogante psychiater William in zwaar weer verkeert. Wally is door haar ouders vernoemd naar Wallis Simpson en heeft een grote fascinatie voor de vrouw ontwikkeld. De New Yorkse heeft voor haar echtgenoot haar goede baan in een veilinghuis opgegeven. Ze kan het echter niet laten om uitgebreid de stukken van een op handen zijnde veiling van Edward en Wallis’ bezittingen te inspecteren. De Russische bewaker Evgeni laat zijn charmes op de getergde Wally los.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

W.E. Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

W.E.

acties