Cloud Atlas (2012)

Everything Is Connected

Reviews (7)

Magalaan

Avatar

Ik ben erg blij dat er zulke filosofisch getinte films gemaakt worden en de Wachowski's zijn zeldzame uitzonderingen.

Maar ik vrees toch dat deze film door te grote pretenties door zijn hoeven zakt. Het wil een grootste boodschap verkondigen, maar slaagt daar niet in. Dat onze levens verbonden zijn? Nou dat lijkt me een open deur intrappen. Dat onze daden gevolgen hebben die het leven overstijgen? Tja, dat is het idee achter reïncarnatie. Evenmin een nieuwe boodschap.

Om dat enigszins gestalte te geven moet je dan wel uitbeelden hoe dat zinvol samenhangt. En juist daar schiet de film tekort. Ten minste het wordt na een keer kijken niet duidelijk. Het kan best zijn dat als je deze film een aantal keren terugkijkt je pas de samenhang goed gaat begrijpen. Dat geeft een film wel meerwaarde, maar het blijft wel een teleurstelling na een keer kijken.

Ik zie eigenlijk geen reden waarom het de kijker zo moeilijk gemaakt moet worden. Uiteindelijk blijft het dan een overdreven pretentieuze vooral suggestieve vertelling waarbij vooral de muziek suggereert dat er iets groots gaande is in het bestaan.

Nee deze film is te veel intellectuele pretentie en daardoor ontoegankelijk en vooral gericht op snobs. Een tegenhanger van pretentieloos amusement. De film was denk ik beter geweest als de Wachowski's hem alleen hadden gemaakt dan was er vast meer sociaal ethische engagement in gestopt. Minder realistisch had dat de film niet gemaakt, ten slotte is het grotendeels wishful thinking. Maar wij mensen willen nu eenmaal graag geloven in een zinvol plot.

En de zes afzonderlijke verhalen? Niet slecht maar komen ook niet boven een goede tv-serie aflevering uit. Ze worden er ook niet beter van door ze door elkaar te klutsen. Het is ook wel erg zwak dat de boodschap van reïncarnatie er vooral in zit dat de zelfde gezichten erin terugkomen.

Hetzelfde zou veel krachtiger weergegeven worden door één persoon centraal te stellen door de verschillende levens heen. Maar goed ze baseren zich op een boek, het "opus magnus" van David Mitchell. Dat soort betiteling doet mij dan meteen het ergste vrezen. Het doet mij terugdenken aan "De ontdekking van de hemel" van Harry Mulisch, ook een literair technisch hoogstandje dat vooral zelfbevrediging is voor intellectuelen maar evenmin veel meer om het lijf heeft dan maniërisme. Hoeveel moeilijke woorden en ingewikkelde wendingen en heeft men nodig om te verbergen dat men het zelf ook niet weet?

Het probleem van de Wachowski's is misschien dat ze na het maken van een aantal zeer goede cultfilms te veel proberen aan hoog gespannen verwachtingen te voldoen. Nee, van de inhoud van deze film zal ik niet wakker liggen en de rest ook niet.

Frietgezicht

Avatar

Na 20 minuten afgezet.
Ik kwam niet in het verhaal en was moe dus ging pitten.

Tijdje laten liggen en weer geprobeerd en weer kwam ik niet echt in het verhaal de eerste 20 a 30 minuten ongeveer omdat er ong 6 verschillende verhaallijnen zijn en die continu afgewisseld worden.
Maar na dat eerste half uurtje kwam er eindelijk verhaal in de verhaallijnen en raakte ik erg geboeid en uiteindelijk zat ik helemaal aandachtig te kijken.

Het is wel een erg ambitieus origineel project en dat is aardig geslaagd.
Eigenlijk vind ik elke verhaallijn wel boeiend en dat landschappen/omgevingen en de jaartijden elkaar zo snel afwisselen is erg leuk.
En de toon is vaak hetzelfde. Als het in tijd spannend is dan ook in de andere zodat je niet van een serieus gesprek overgaat naar een achtervolging. Dat is knap gedaan.
Minste verhaal vond ik met de jongeman die les krijgt bij een oudere man. Niet saai ofzo,maar ook niet heel erg boeiend. De rest was interessant en de verhaallijn met de oude man in een zorghuis ook grappig.

De acteerpresaties zijn prima maar dat de acteurs continu andere rollen spelen is af en toe ook irritant. Ja het is leuk om ze te herkennen maar het leid ook af.
Oh dat is Tom Hanks,Oh Hugo Weaving! Dat wil ik eigenlijk niet denken als ik midden in een film zit,dan moet ik opgegaan zijn in de film en niet aan de acteurs denken.
Ze veranderen zelfs van geslacht en huidskleur wat er af en toe lachwekkend uitziet. Dat is jammer.

De film heeft vast een diepere boodschap met wat je doet in het ene leven heeft gevolgen voor een ander leven en een boodschap over reincarnatie en dat liefde eeuwig is en je altijd je liefde weer tegenkomt.
Ofzoiets,want die boodschap komt niet echt overtuigend over en is een beetje mislukt.
Maar dat betekent niet dat ik die boodschap nodig heb want heb genoten van deze film.

Romantiek, humor, actie, spanning, goede verhaallijnen, goede acteurs, originele insteek,deze film heeft zat te bieden.

Een 7

Barbossas

Avatar

Hele mooi en aparte film. Zo worden ze zelden meer gemaakt. Een zeer sterke verhaallijn (meerdere in dit geval). En een uitzonderlijk goede cast die meerdere personages geweldig neerzetten.

Toen ik de film opzette dacht ik wel na 40 minuten, waar ben ik naar aan het kijken. Het duurde even voordat alles op zijn plaats valt qua verhalen. In het begin is het een beetje verwarrend hoe alles in verhouding staat. Na een uurtje rol je er zo in en verveel je je geen moment meer.

9/10 krijgt deze film van mij. Dit soort films mogen ze wel vaker maken van mij

Tarkus

Avatar

Heb toch een beetje gemengde gevoelens bij deze film.
Enerzijds een puike cast, met vele grote namen, die elk op zich verschillende personages spelen, de ene keer al wat herkenbaarder dan de andere.
Maar de mooie beelden, of spectaculaire beelden zoal U wil, zijn te zeldzaam.
Bovendien vind ik het verhaal té saai, je moet er trouwens goed je aandacht bij houden wil je alles goed kunnen volgen door de verschillende overstappen in tijd.
Ik heb van de voormalige broertjes, nu broer én zus, Wachowski ('The Matrix') en Tom Tykwer (van o.a. het prachtige 'Perfume'), al veel beter gezien dan dit.
Kortom: ondanks de goede vertolkingen van de acteurs in verschillende rollen, voor mij toch een beetje een tegenvaller deze prent.

Banned

Avatar

Mooie film met prachtige plaatje een knappe monatage. De meer dan 2,5 uur durende film laat je aandacht niet los. Maar overdonderend werd het voor mij nooit. Ik hoef het niet meteen nog eens te zien. Alles liet me een beetje koud. Wel moet gezegd worden dat de keuze om dezelfde acteurs te gebruiken voor verschillende rollen één van de reddingen van de film is. De film bevat veel hoofdplotlijnen die welliswaar van elkaar los staan maar toch voelen deze aan als een geheel, mede door de acteurs die we vaak zien terug komen. Gewaagde maar prima keuze die goed werkte! Ook goed van de makers om op het einde geen geforceerde link te leggen tussen alle verhaallijnen. Cloud Atlas heeft me geamuseerd en vermaakt maar niet weggeblazen. 7/10

Moviespecialist

Avatar

Toen ik er achter kwam dat er een film was uitgekomen met Tom Hanks wou ik meteen naar de bioscoop om hem te zien, maar toen bleek dat hij al uit de bios was...
Ik heb de film meteen gereserveerd en wacht nu al dik vier maanden.
De film kan ieder moment binnen komen en ik wacht met veel spanning om hem te zien!
Hopelijk is Cloud Atlas net zo goed als iedereen zegt en is mijn $17,99 niet voor niets uitgegeven!

?.?/??

Roger

Avatar

Ongelooflijk mooie film. De beelden een 10, de prestaties van de acteurs zijn fenomenaal, soundtrack is aansluitend, ik zou zeggen een nieuw standaardwerk in de film.

Ik moest in het begin even inkomen met die verschillende verhalen, maar de snelheid en de overeenkomsten van de scènes zijn erg goed gemonteerd. Het gevoel krijgen dat de film maar langer moet blijven duren ging voor mij bij deze film op. Het enorme budget goed besteed. Dikke 10+