De Heineken ontvoering

De Heineken ontvoering (2011)

What they started, he will finish.

Deze hoogstaande polderthriller laat zien dat we ons prima met de Amerikanen kunnen meten. Hauer is fenomenaal en benut alle aspecten van zijn rol.
play

6,4 details

  • 127 Min
  • Thriller
  • Misdaad
  • Historisch
  • Nederland
127 Min Nederland

De Heineken Ontvoering is geïnspireerd op de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. Biermagnaat Freddy Heineken wordt in 1983 ontvoerd door vier mannen, die 35 miljoen gulden losgeld eisen. Deze jonge criminelen, die elkaar al van jongs af aan kennen, sluiten Heineken twee weken lang op in een Amsterdamse loods.

Regie
Maarten Treurniet
Cast
Rutger Hauer, Teun Kuilboer, Menno Van Beekum, Marcel Hensema, Ton Kas, Beppie Melissen, Marjolein Keuning, Truus te Selle, Gijs Naber, Laurie Reijs, Reinout Scholten van Aschat, Sallie Harmsen, Ernst Dekkers, Korneel Evers, Gaby de Haan, Porgy Franssen, Genio De Groot.
Release
27.10.2011
Release NL
27.10.2011
Release DVD
21.02.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Maarten Treurniet | Cast: Rutger Hauer (Alfred/Freddie Heineken), Reinout Scholten van Aschat (Rem), Gijs Naber (Cor van Hout), Teun Kuilboer (Frans Meijer), Korneel Evers (Jan Boelaard), e.a.| Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2011

De ploeg achter de verfilming van de drie weken durende ontvoering van Alfred Heineken kreeg voor een appel en een ei wat extra publiciteit voor hun misdaadthriller. Heinekenontvoerder Willem Holleeder spande een kort geding aan omdat hij vond dat er feiten verdraaid werden en hij te meedogenloos werd neergezet. Wat de makers betreft is de kwestie zonneklaar, getuige ook de mededeling voorafgaand aan de openingsscène: we gaan kijken naar historische gebeurtenissen die met (behoorlijk) wat fantasie zijn ingekleurd en aangevuld. Regisseur Maarten Treurniet gaf al in interviews aan dat zijn medescenarist, romanschrijver Kees van Beijnum, erg vrij met de figuur van Holleeder was omgesprongen door hem uit de duim gezogen eigenschappen toe te dichten. De artistieke oplossing en tevens het noodzakelijk kwaad werd het fictieve personage Rem. Willem Holleeder vond deze kanttekening echter niet voldoende. In de trailer en het script zag hij voldoende aanleiding om te concluderen dat 'De Neus' als een sadist en genadeloze bruut wordt afgeschilderd. De rechter stelde hem in het ongelijk.

Het is natuurlijk geen toeval dat acteur Reinout Scholten van Aschat als twee druppels water op Holleeder lijkt. Toch is zijn personage Rem een samensmelting van Holleeder en de in deze verfilming absente vijfde ontvoerder, Martin Erkamps. Rems vader heeft net als die van Holleeder decennialang bij de bierbrouwer op de loonlijst gestaan en er een alcoholverslaving aan overgehouden. Je kunt de ontelbare overeenkomsten en de evenzovele verschillen met de werkelijkheid tot in den treure gaan zitten uitpluizen, maar Treurniet verlegt al vlot het accent van de vraag wat wel en niet met de geschiedenisboekjes strookt naar een karakterstudie van een onzekere jongen die langzaam uitgroeit tot een genadeloze topcrimineel.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

De Heineken ontvoering Nieuwsberichten