De Heineken ontvoering (2011)

What they started, he will finish.

Reviews (5)

Glennekeeeee

Avatar

Als Belg is het denk ik niet zo raar dat ik eigenlijk niet veel over Heineken weet. Het bier zelf vind ik écht niet lekker en over de persoon zelf ken ik ook niet veel. Dat de man ooit ontvoerd werd wist ik wel, maar hoe dat gebeurde en hoe de man zelf was daar had ik enkel het raden naar. Volgens mij is dit een voordeel aangezien naar het schijnt de film toch niet zo nauwkeurig met de feiten omgaat en er uiteindelijk qua personages ook niet al te veel achtergrond word gegeven.

Maar beginnen bij het begin en dat is eigenlijk nog wel prima. De film zorgt niet voor een langdradige intro, integendeel. In de eerste minuten worden de belangrijkste personages snel voorgesteld, weliswaar redelijk stereotiep, en niet veel later is de ontvoering al een feit. In de vorm van Rutger Hauer heb je natuurlijk wel een topacteur om de titelnaam beeld te geven. Alleen wordt er eigenlijk nog maar weinig mee gedaan en heb ik toch al vaak het gevoel dat de man toch wel iets te vaak de verkeerde keuzes neemt qua filmrollen de laatste tijd. Wat de film ook mist, eigenlijk de gehele film, is de sfeer van de jaren 80'. Buiten wat ouderwetse auto's en hier en daar een iets gedateerder outfitje zou je eigenlijk zo naar een hedendaags afspelende film kunnen zien. Het is zelfs zo erg én grappig tegelijk dat het personage 'Rem' pas wat van die tijd uitstraalt als hij enkele spullen uit vaders winkel meeneemt om zich te verkleden. Ook de makers hebben qua kleurgebruik geen enkele moeite gedaan om die sfeer van die tijd uit te ademen en dat blokkeerde toch wel wat de inleving. Het meest uitgewerkte personage is 'Rem'. Al van in het begin van de film merk je dat hij wat meer uitgelicht wordt en op zich is zijn personage uiteindelijk ook wel het interessants al vind ik dat ze er in de tweede helft te weinig mee hebben gedaan tov de opbouw die ze hadden opgezet. Vanaf Heineken terug losgelaten word en de klopjacht op de ontvoerders begint zakt de film volledig weg. Ze willen een soort van kat en muisspel uitspelen maar daarvoor hebben ze de ontvoerders gewoon te simpel gemaakt waardoor de klopjacht niets voorstelt en de ontvoerders gewoon te makkelijk als een rat in de val lopen. Het zorgt ervoor dat er aan deze film toch teveel mankeert, hoewel de mogelijkheden enorm waren.


De heineken ontvoering is een best vermakelijke maar toch matige film die de mogelijkheden van dit opzet nooit volledig benut. De eerste helft is best nog te pruimen, maar de tweede helft is té zwak om echt te bekoren

5/10

MArnoldi

Avatar

Vermakelijke film en ik vind dat de inhoud te weinig de titel draagt.
Sommige aspecten uit het boek van Peter R. de Vries zitten wel uit, kleine details ook.
Heineken vond ik erg sneu overkomen, terwijl het een man is met een sterk karakter.
Als ik de film zou maken, had ik het Sint-Maarten gedeelte vervangen voor de voorbereiding van de ontvoering. Nu kwam je meteen erin en het plan was klaar, en hopsakee. Terwijl het Sint-maarten gedeelte een beetje overtrokken was en niet de essentie van de ontvoering.
Het liefdesverhaal van de zogenaamde Holleder vond ik niks toevoegen.

Kortom: het verhaal doet met deze film geen eer aan. Een gemiste kans.

Frietgezicht

Avatar

Voor een Nederlandse film zeker goed en vermakelijk maar helaas valt er ook zat op aan te merken.

Ik vond het het jaren 80-sfeertje wel overtuigend en de acteer-prestaties redelijk tot goed.
Hauer kon weinig laten zien op het begin en kwam was vlakjes over maar na de ontvoering vond ik dat hij zijn rol wel goed vervulde.
Ook Rem werd goed neergezet maar was ook het enige personage van de ontvoerders die goed uit de verf kwam,de rest liep had weinig tot niks te doen.
Het personage van Kuilboer bijvoorbeeld(die bij zijn ontsnapping aan een New Kids-karakter doet denken) heeft op het begin een hekel aan Rem en de 2 liggen elkaar duidelijk niet en als er Rem dan ook nog met de vriendin van Kuilboer's karakter gaat kloten verwacht ik een confrontatie die totaal uitblijft,ze hebben zelfs amper meer contact na een half uur in de film behalve een paar seconden op een trap vlak voor ze alle kanten op vluchten.

De ontvoering zelf is goed in beeld gebracht maar helaas had de film wel wat langer mogen duren om wat meer dingen uit te leggen en te laten zien want er lijken bijna hele scenes te ontbreken.
De opbouw naar de ontvoering zelf is wel heel simpel en snel voorbij en ook waarom de politie opeens onze ontvoerders vanuit het niks gevonden lijkt te hebben is totaal onduidelijk als je het boek van Peter R niet gelezen hebt.

Het einde in Sint-Maarten is beetje belachelijk ook maar het gesprek tussen Rem en Heineken daarna is wel heerlijk.
Ik heb veel gelezen over wat er jaren later nog allemaal gebeurde rond Heineken en zijn ontvoerders in zijn hoofd en in het echt dus dat geeft die scene wel een bepaalde impact.

Nederland levert niet erg vaak sterke films af en dit is geen briljante film maar wel een vermakelijke!

Tarkus

Avatar

Redelijke film, maar niet echt geloofwaardig wat het verhaal betreft.
De vertolkingen, vooral dan van Rutger Hauer, zijn goed.
Ook de sfeer van de jaren 80 is goed weergegeven.
Maar zoals ik reeds zei, een beetje ongeloofwaardig, of het allemaal zo is gebeurd zoals in de film wordt getoond, daar heb ik sterke twijfels over.
Maar als je daar niet echt een probleem mee hebt, dan is het wel een goede film om eens te bekijken.

jaime91

Avatar

Een van de betere nederlandse films jammer alleen dat er zoveel onjuistheden inzitten. Ik had veel liever gezien dat het verhaal wel grotendeels klopte en waargebeurd was ipv grotendeels fictie met een waargebeurd randje. Wat ik eigenlijk nog het meest jammer vind is dat ze ervoor gekozen hebben om Holleeder en Martin Erkamps samen te voegen,snap die keuze namelijk niet en vind dat echt een gemiste kans. Ik ben namelijk eerlijk gezegd niet zo heel bekend met deze zaak en heb naderhand ook nog even op wikipedia gekeken hoe de zaak nou echt in elkaar zat. Jammer want ik had dit ook graag in de film willen zien en vraag me nou ook af wat nou precies echt is en wat niet.

Ik denk ook mede doordat ik niet zo bekend was met deze zaak ik meer genoten heb van deze film,hij is namelijk echt onwijs goed en Rutger Hauer bewijst maar weer eens wat voor een fenomenale acteur hij is. Ik denk verder ook dat mensen die het boek over de ontvoering niet gelezen hebben hier meer van zullen genieten en deze film meer zullen waarderen. Ik ben in ieder geval zeer tevreden.