San Andreas (2015)

Ever have one of THOSE days...? Pray you don't.

Reviews (6)

MovieMazzter

Avatar

Hoe maak je een rampenfilm met als onderwerp een 9.5 magnitude aardbeving. Even voor de duidelijkheid : 9.5 is allesverwoestend. Er staan simpelweg geen gebouwen of bruggen meer overeind. Ik hou op zich wel van rampenfilms (in de jaren 70 zijn er enkele erg goede gemaakt) maar deze heeft een simpel script en wel erg voorspelbaar plot. De echte spanning / thriller effect ontbreekt helaas. De CGI ziet er wat mij betreft goed uit en ik kan niet zeggen dat de film verveeld, alhoewel het allemaal erg onrealistisch is. Leuk om een keertje gezien te hebben, maar zeker geen topper in dit genre. Ik kan mij prima vinden in de beoordeling op FT. 6/10

Tarkus

Avatar

Ik houd van dit genre.
En daarom ook dat ik deze film wel fantastisch vind.
De vele speciale effecten zijn prachtig en vooral indrukwekkend.
Vond de vertolkingen ook wel redelijk.
Ik weet wel dat je geen overweldigend scenario moet verwachten in films als deze, maar 'who cares'.
Heb van deze film genoten, net zoals ik van vele films in dit genre kan genieten.
Van mij mag dit genre, dat blijkbaar een heropleving kent na de stilte van enkele decennia, het genre was bijzonder populair in de jaren '70 en '80, weer populair worden zoals weleer.
Prima film dit !!

Glennekeeeee

Avatar

Ik kan me volledig aansluiten bij de review van Roeltje...

Een zeer positieve verrassing deze film én vooral leuk om nog eens een rechttoe rechtaan rampenfilm te zien. Ze moeten niet al te vaak komen maar zo af en toe (en liefst big budget want anders is het 'ramp'zalig) kan dat toch wel heerlijk vermaak zijn. De film weet ook waar hij naartoe wilt. Ze willen geen vernieuwing of revolutie brengen, gewoonweg simpel vermaak met herkenbare karakters zoals we er al duizend hebben gezien maar wel heerlijke tot in de puntjes afgewerkte actie. Het ziet er allemaal duizelingwekkend goed uit en ondanks de voorspelbaarheid weet de film toch nog vaak de spanning op te wekken. Ook de muziek vond ik zeker niet slecht, paste perfect bij de film. Overduidelijk ook de sterkste film van Dwayne Johnson waarin hij zelf een film draagt. Hij draagt die ook met gemak en geeft de film het nodige extra'tje. En zijn dochter zag er wel lekker uit, dat terzijde. Ook leuk was vooral het gedeelte met de helikopter en met de boot. Het geeft iets extra aan de totale verwoesting die zo prachtig in beeld gebracht kan worden en ook de 3D was niet zo slecht, op sommige momenten gaf het wel een meerwaarde. Het einde is misschien wel voorspelbaar maar dat doet niets af aan de volle vaart waarin je de vorige 100 minuten bent meegezogen in de totale verwoesting.

San Andreas is een zeer vermakelijke rampenfilm met heerlijke perfecte, tot in de puntjes afgewerkte effecten. In een volle vaart gaat de film door alle clichés maar is er vooral heerlijke actie te bekijken. verstand op nul en genieten maar

7,5/10

Edit: en op de eigenaardige keuzes van Johnsons' personage die volgens sommige onlogisch waren kan ik alleen maar zeggen dat ik ze eigenlijk volkomen logisch vond

Roeltje

Avatar

Deze film is veel vermakelijker dan ik gedacht had. De actie is fenomenaal, visuals een lust voor het oog. Het was op entertainment gebied gewoon erg vermakelijk. Er zaten meer actiescenes in dan ik gedacht had. Eigenlijk is de film zelfs constant destructie! Het knappe is dan ook dat de film steeds spannender wordt.

De meeste personages zijn geschreven als cliché 'rampenfilm' karakters. Ik heb me daar weinig aan gestoord. De acteurs zetten hun personages goed neer en je gelooft ze eigenlijk altijd. De acties van Ray in zijn helikopter zijn, in tegenstelling tot velen, voor mij logisch.

Het feit dat elke 'aardbeving' scène weer spannender en adembenemender is dan de vorige, vind ik dit toch wel een geslaagde film met niet echt irritante karakters.

8/10

jaime91

Avatar

Als je de trailers van San Andreas bekijkt en de synopsis leest zul je waarschijnlijk denken, oké dit ziet er spectaculair uit maar het verhaal klinkt niet heel bijzonder. Dat is ook precies wat San Andreas is. Het verhaal van San Andreas heeft totaal niets nieuws te bieden, is niet bijzonder en zit vol met cliché momenten. Het verhaaltje van een vader die op het punt staat te scheiden, en moeders die alweer een nieuwe vriend heeft die vooral veel geld heeft, natuurlijk geen kinderen heeft en eigenlijk de perfecte bachelor is etc is al zoveel malen eerder gedaan dat de film op dat vlak toch wel teleurstelt. Maar toch maakt dat de film niet vervelend om naar te kijken. Er zitten namelijk ook best wel wat leuke oneliners in, wat leuke komedie hier en daar en ondanks de cliché momenten en personages doen de acteurs hun werk allemaal prima.

De film wordt voor een groot deel natuurlijk gedragen door Dwayne ‘’The Rock’’ Johnson en ik vind Johnson best wel een goede acteur. Hij wordt natuurlijk vanwege zijn omvang vooral in dit soort actiefilms gecast maar hij heeft voorheen ook bewezen in films als Snitch en Gridiron Gang dat hij het niet alleen maar van zijn spierballen moet hebben. Als ik eerlijk ben moet ik wel toegeven dat hij in Gidiron Gang en Snitch beter werk levert wat waarschijnlijk komt door het script waar hij mee moet werken. Maar hij heeft zoveel charisma, dat hij de oneliners en over de top onrealistische momenten waar de film natuurlijk ook vol mee zit wel deels realistisch weet te brengen. Over charisma gesproken, Alexandra Daddario speelt Johnsons dochter. En ondanks dat zij niet vervelend is om naar te kijken, heeft ze wel een goede klik met acteurs Art Parkinson en Hugo Johnstone Burt die de broers Ollie en Ben spelen. En daardoor werkt de humor ook prima. Paul Giamatti is verder ook heel geloofwaardig als professor die de aardbevingen probeert te voorspellen. Sterker nog, hij is het meest geloofwaardige personage in de hele film.

Waar de film echter wel voor de volle 100% in slaagt zijn de actiescenes. Het instorten van de gebouwen ziet er ontzettend realistisch uit. Er zaten veel momenten in deze film dat ik met open mond naar het scherm zat te staren omdat ik gewoon niet begreep hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben. De cinematografie is ook helemaal top. Er zitten best wel wat shots in, dat de camera hoog in de lucht hangt waardoor je een goed beeld krijgt van de chaos en dat zijn ook de beste momenten in deze film. Het 3D in de film vind ik niet perse een must. Ja er zitten wat leuke shots in, her en der maar de film is in 2D net zo vermakelijk. Echt veel voegt het 3D naar mijn mening niet toe.

Kortom San Andreas doet exact wat je ervan verwacht. De diepzinnige momenten in deze film zijn niet diepzinnig en het verhaaltje is simpel en al duizenden keren eerder gedaan maar weet dankzij de acteurs toch niet te vervelen. De actiescenes, de CGI en het fantastische camerawerk maken deze film tot een echt vermakelijke zit en ik heb me toch goed vermaakt met San Andreas. Ga deze film dan ook niet ontzettend bekritiseren, want de film zit vol met momenten waarbij personages dingen doen die natuurlijk niet echt kunnen, dat is wat je van een film als dit verwacht en dat is ook exact wat je krijgt. San Andreas krijgt van mij een 7.

johnwayne

Avatar

Binnen het genre 'rampenfilm' is San Adreas zeer zeker niet de slechtste film. Hij is stukken beter dan de film 'Earthquake' uit de jaren '70. Maar grensverleggend is de film ook niet. Het verhaal is gemakzuchtig en clichématig: de held, die net op het punt staat zijn vrouw te verliezen aan een andere man, kan haar terugwinnen door samen hun dochter te redden, die in de steek is gelaten door de, vanzelfsprekend, laffe nieuwe vriend van ma.Ondertussen stort de wereld om hun heen in. Zullen pa en ma op tijd zijn en hun dochter tussen de puinhopen van wereldstad San Francisco te vinden en te redden? Je mag één keer raden…
Visueel ziet het leuk uit en entertainend is het ook nog tot zekere hoogte. Ik had het alleen allemaal wel al eens eerder, en verhaaltechnisch beter uitgevoerd, gezien.