Killer Joe (2011)

A totally twisted deep-fried Texas redneck trailer park murder story.

Reviews (5)

Mr. Hulot

Avatar

Geweld en seks in films zijn een precaire zaak: vaak zijn ze bedoeld als vermaak, soms juist als afschrikwekkend voorbeeld. Onder andere Tarantino heeft in meerdere films bewust de grens tussen die twee op scherp gezet, maar door de smakelijke vormgeving helt hij over naar vermaak. William Friedkin zoekt dezelfde grens op, maar helt over naar de andere kant. Hij gebruikt alleen geen moraliserend vingertje: je moet als kijker zelf je conclusies trekken. De eerste scène maakt meteen duidelijk dat deze film er geen doekjes om gaat winden, en dat alle personages tot alles in staat zijn. Je vraagt je voortdurend af: wat gaan ze nu weer doen? En dat houdt de spanning erin, zij het op een verontrustende manier.
Hoe dan ook is Killer Joe een uitstekend gemaakte film. De dialogen zijn uitgebeend en ijzersterk. Mathew Maconery speelt de sterren van de hemel als enge gladde politieman in wie een kwaadaardig vuur smeult. Ook Mark Macauley mag vermeld worden als joviaal sinistere schuldeiser. Maar de rest van de cast doet niet voor hen onder. Veel tijd om van hun kunsten te genieten krijgen we alleen niet, want dit is echt geen film voor mensen met een zwakke maag of wiebelig hart.
Hoewel het moeilijk is om niet even aan Tarantino te denken, is dat vooral omdat beide regisseurs op het zelfde grensvlak opereren. Het geweld en de seks zelf zijn misschien van dezelfde orde van grofheid, maar het zijn de motieven van de plegers ervan die Killer Joe tot een heel andere film maken dan, bijvoorbeeld, Kill Bill. Lieuwe van Albada noemt dit in de FT-recensie een zieke, verknipte film, en daar ben ik het niet mee eens. Het is een film die iets zegt over een zieke, verknipte cultuur, puur door die te tonen. En dat is niet het zelfde. Je kunt je in gemoede afvragen of deze film werkelijk een NC-17 rating heeft gekregen door wat erin aan bloot en geweld getoond wordt, of toch om de onwelkome boodschap die hij verkondigt over de Amerikaanse gezinswaarden.

Tarkus

Avatar

Dat ouwe rot in het vak, William Friedkin ('The Exorcist', 'French Connection'), nog steeds een meester is in wat hij doet, bewijst hij met deze prachtige film.
Weinig of niets op aan te merken, een sublieme cast, vooral Matthew McConaughey is in topvorm, en een uitstekend scenario zorgen voor een film vol verrassende wendingen en prachtige dialogen.
En ook de erotiek ontbreekt niet, daar zorgen de beide dames, Juno Temple en Gina Gershon wel voor. :p
Warm, heel warm, aanbevolen !!

Frietgezicht

Avatar

Deze film had ik al tijdje liggen maar had nooit haast met kijken.
De regisseur van o.a. The Exorcist en Bug en de 1ste vind ik zwaar overrated en de 2e(wat zijn laatste film was voor deze) bagger en romantische comedies expert McConaughey was ik ook al geen fan en baalde al dat die in de nieuwe Nolan-film zit(maar nu niet meer!)

Wat een film is dit,de beste die ik dit jaar gezien heb denk ik.
McConaughey speelt Joe en wat een rol zet hij neer,ben gelijk fan. Wat een dreiging straalt hij uit en elke scene hang ik aan zijn lippen. Hij is zo kalm en rustig en je verwacht bijna elke scene een geweldsexplosie die aardig lang uitblijft.
Maar ook de rest van de kast zet sterke rollen neer. Church is grappig als domme vader en Gershon is gemaakt voor deze rol.
Temple kende ik nog niet goed maar ook zij heeft me positief verrast. Chirch is altijd wel prima hoewel die beetje buiten de boot vakt in dit gezin(iets te normaal)

Het geweld is overdreven maar zo heerlijk,af en toe voelt het gek om ervan te genieten.

Op het laatst gaat het echt los en is het voor mij op een totaal andere manier net zo spectaculair als de eind batlle van The Avengers :P

Het echte einde kan ik mee leven en is prima hoewel ik graag 5 min meer had gezien.
Ik zou bijna hopen op een prequel om Joe nog een keer een film lang bezig te zien.

9/10

Acer

Avatar

Deze film gaat over een pedo Matthew McConaughey, die een 12-jarige meisje zwanger maakt. Verder is het enige uniek, dat hij een stukje kippenpoot laat afzuigen. Dus mijn mening staat en mocht je dit nu echt zo een goede film vinden, wellicht kan jij je dan goed inleven van de rol van Killer Joe Cooper. Marc Dutroux komt trouwens uit Belgie, zou het een belgische gewoonte zijn ? Ik vraag het me af, gelukkig leven we een een maatschappij waarin vrijheid van meningsuiting is toegestaan.

Banned

Avatar

Killer Joe is nu niet bepaald een film die ik meteen zou gaan bekijken. Als je de synopsis leest klinkt het niet echt zo enorm origineel en ook films die rond drugs en afrekening draaien boeien me niet zo. Maar toch ben ik blij dat ik em gezien heb want de film weet zich op een vreemde manier te onderscheiden in het genre en dat op een, laat ons zeggen, licht sinistere manier.
Het eerste wat de film red van een doorsnee B-thriller is de cast. Matthew McConaughey acteerde al goed in The Lincoln Lawyer maar wat hij hier laat zien is buitengewoon goed. Hij gaat helemaal los als de huurmoordenaar Cooper. De beste rol uit z'n carrière als je het mij vraagt... Samen met een uitstekend acterende Juno Temple heeft hij paar mooi scènes waarin een elektrische spanning voelbaar is. Ook Emile Hirsh, Gina Gershon en Thomas Haden Church zijn op hun best. Al is het wel jammer dat Church weer zo'n typecast rol heeft...

Regisseur William Friedkin en script schrijver Tracy Letts doen iets heel slim met het personage dat McConaughey speelt... Ze houden hem zo mysterieus mogelijk. Het enige wat je weet is dat hij bij de politie werkt. Mede door het spel van McConaughey zit je elke minuut aan Cooper te twijfelen wat zijn bedoelingen zijn en of ie nu een sadistische moordenaar is of gewoon een goedzak die veel geld wil verdienen? Geweldig is dan ook als hij alleen aan de keukentafel zit met Juno Temple en aan het meisje vraagt : "Do you trust me Dotty"? Een vraag die indirect ook op de kijker wordt afgevuurd en vanaf dan vertrouw je de man voor geen haar... Hij zorgt er dan ook voor dat wanneer hij in beeld komt de spanning te snijden is. Friedkin neemt die spanning ook letterlijk en doet daar nog een schepje bovenop door heel wat shots van gigantische bliksemschichten tussen de scènes te lassen.

In de laatste lange scène gaat de film helemaal los net als McConaughey en de rest van cast. In die laatste scène tast de film de grens af tussen absurditeit, expliciet geweld, en gitzwarte humor. Hier zou de hele film kunnen ontsporen maar dit bleef uit. In tijden geen film gezien die durfde deze 3 elementen zo dicht bij elkaar te leggen. Met als gevolg dat zwarte humor, spanning en geweld samensmelten op een manier die je niet vaak ziet. Komt daar nog bij dat het verhaal naarmate het vordert nog een leuke twist in petto heeft die traagjes doorsijpelt bij de kijker.

Ik kan niet veel zeggen over de laatste seconden maar ik vraag me af of iedereen blij zou zijn met het einde en het laatste shot van de film. Ik vond het zeker wel geslaagd, als kijker krijg je zelf de kans om het einde in te vullen. Al maakt men het ons niet gemakkelijk... In die laatste tien seconden word nieuw leven en dood met elkaar in contrast gesteld. Killer Joe zou je eigenlijk vooral om de knappe acteer prestaties van zowel Matthew McConaughey als Juno Temple moet gaan bekijken. Maar ook om je even te laten meevoeren met de absurditeit van het verhaal en z'n verborgen pikzwarte humor die je pas zult ontdekken op het einde van de film.
Zijn er slechte dingen te zeggen over Killer Joe ? Misschien dat de film toch wel ergens doet denken aan een poging tot een Quinten Tarantino film. Ook had het camerawerk misschien iets meer mogen zijn en waarom we onnodig veel borsten en k*tten te zien krijgen roept ook enkele vragen op. De keuze van muziek is jammerlijk oriëntaal. De tijden waarin je country muziek hoort in films die zich afspelen in Texas zijn al lang voorbij denk ik dan... Kies eens iets anders! Killer Joe zal niet iedereen bekoren maar ik ben wel benieuwd of anderen ook de film op zijn vreemde manier zullen kunnen waarderen. 8/10

Gelukkig werd de film hier bij ons uitgebracht zoals de regisseur het wou! Want in Amerika hebben ze de hele boel moeten censureren... O+