Dawn of the Planet of the Apes

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

One last chance for peace.

Reviews (6)

Tarkus

Avatar

Ben het met vele anderen eens, deze tweede film is een pak minder dan het eerste deel.
Wel mooi gemaakt daar niet van, maar het verhaal is zo voorspelbaar en ook nog eens saai.
Het is alsof wel alles al een keertje hadden gezien hoor.
Ik hoop dat het volgende deel wat beter wordt dan dit... anders vrees ik dat ik afhaak.
De eerste reeks films blijven mij meer aanspreken dan deze, hoewel de speciale effecten natuurlijk stukken beter zijn dan in die films, maar ja, een goed verhaal maakt een film niet de speciale effecten !!

Scheperr

Avatar

Rise of the Planet of the Apes, een geweldige film die ik met veel plezier heb gekeken. De ontwikkeling van het lieve aapje Caesar tot een leider van allerlei soorten apen is indrukwekkend en zeer goed uitgevoerd.

Met hetzelfde enthousiasme als aan het einde van de film uit 2011, begon ik met Dawn of the Planet of the Apes.

Het begin van de film begon iets traag, het speelde zich veel later af dan het vorige deel. Voor mijn gevoel werd dit niet duidelijk als je de oorspronkelijke Planet of the Apes nooit hebt gezien.

Het verhaal legt de nadruk op normen en waarden tussen van de mensen en de apen en hoe beide partijen naast elkaar proberen te leven. Het had bij wijze van ook kunnen gaan over indianen en kolonisten, slaven en slavenhandelaren, enzovoorts. Twee partijen waarvan de leiders het goed bedoelen, maar de onderdanen de andere partij niet vertrouwt. Op zich een standaard situatie. De uitkomst is daarom ook niet onverwacht.

Voor mijn gevoel 4 uur later had ik de film afgekeken. Wat was er nou allemaal gebeurd? Niet zoveel. Dat was je zou verwachten is gebeurd. De onderdanen verstoten hun leider in hun doen en laten en de gehele situatie escaleert.

De hele film zat ik te wachten op een moment dat mijn enthousiasme van deel 1 zou evenaren. Dit moment heeft niet plaatsgevonden. De karakterontwikkeling in de film was heel goed, de stereotype kwaadaardige onderdanen waren cliché, de actie was te verwachten maar niet slecht, de CGI was uitmuntend.

Al met al een prima film.

Frietgezicht

Avatar

Spoiler-alert!!

Ik vond deel 1 al een verrassend goede film maar deel 2 is zelfs nog een stukje beter.
De apen zien er nog realistischer uit en het verhaal is top.

Ceasar is een fantastisch karakter en nog nooit is een karakter die uit de computer komt(met alle credits voor Andy Serkis natuurlijk) rollen zo fantistisch, realistisch en overtuigend naar het grote scherm gebracht. Ook Gollum moet het toch echt afleggen tegen Ceasar.
Maar dit keer krijgt Ceasar concurrentie van het karakter Koba die ook erg goed neergezet is.
De scene waarin Koba zijn littekens laat zien is ongelooflijk sterk en Koba heeft goede redenen want waar Ceasar is opgegroeid met goede mensen was Koba omringt door slechte mensen wat hun verschillende denkwijzes begrijpelijk maakt.
Wanneer Koba 2 gasten doodschiet vond ik dat zelfs leuk want ik hoopte er al op.
Maar na de val van Ceasar wordt Koba 100% evil en vermoord hij zelfs apen.
Dat is jammer want op het einde is hij daardoor eigenlijk niks meer dan een echte badguy omdat zijn beweegredenen door zijn overdreven badguy-houding vergeten worden. Zonde.

De scene waarin Koba met 2 geweren op een paard rent is ook heerlijk.
Vooraf of in een trailer zou je bijna erom lachen maar omdat de opbouw ernaartoe zo goed is komt de scene erg goed uit de verf.
Maar toch steelt Ceasar nog steeds de show. Een onverwachte NOOOOOOO als in deel 1 kan niet meer maar toch blijft het indrukwekkend als Ceasar schreeuwt.
Ceasar is 1 van de beste karakters die ik deze eeuw in een film gezien heb.
Ik hoop tijdens de film gewoon echt dat hem niks overkomt omdat ik hem wil terugzien en dat heb ik zelden hoeveel ik ook geniet van een karakter.

Hoewel de mensen geen overdreven sterke karakters zijn en in de schaduw blijven van de apen doen Clarke en Oldman het prima.
Clarke is wel de overdreven goodguy maar hij acteert prima. Oldman die een badguy leek te spelen is dat totaal niet en zijn acties zijn zelfs erg begrijpelijk(op de laatste scene met hem na maar ja,als Clarke nou gewoon zei wat hij wist had Oldman het maybe niet gedaan!!!!!)

Waar deel 1 een film was over proeven op dieren en een gevangenisfilm is deel 2 een totaal ander soort film,namelijk een oorlogsfilm.
Met aan beide kanten apen/mensen met slechte en goede kanten.

Er zitten een paar hele rustige momenten in de film die de film naar een hoger niveau tillen dan de gemiddelde blockbuster.
Koba met de littekens-scene,Oldman die een homevideo bekijkt, Ceasar die zijn oude crib bezoekt en een homevideo bekijkt en een scene in hetzelfde huis tussen Ceasar en zijn zoon zijn een paar voorbeelden.

En als er actie is zit je ook op het puntje van je stoel want zelden kijk je een oorlogsfilms waar je liever die oorlog niet ziet beginnen.

Paar kleine minpunten heb ik ook wel.
Als Ceasar wordt neergeschoten gaat niemand checken hoe het met hem gaat. Hij is niet alleen de geliefde leider maar heeft ook echt vrienden en familie daar en niet 1 aap gaat checken hoe het gaat met hem of uberhaubt om hem te begraven. En daarna rennen de mensen een grote afstand en opeens vinden ze toevallig Ceasar daar. Ongeloofwaardigheid die niet past bij zo'n goed doordachte film.

Ook Ceasar die moeite heeft met een ladder opklimmen aan het einde omdat die zo verzwakt is en daarna vecht alsof die zich nooit beter heeft gevoeld is ook ongeloofwaardig.
Of dat ze al een paar jaar geen mensen gezien hebben(de wereld is groot) maar dan kan Ceasar de stad waar ze al die tijd zitten vanaf zijn dak zien.

Maar ja,voor een blockbuster valt er ongelooflijk weinig aan te merken op deze film.

Toen ze bezig waren met deel 1 had iedereen erg weinig hoop en zaten we bijna allemaal te klagen toen bekend werd dat ze uit de computer kwamen rollen. Wie had dit kunnen verwachten toen.
Na een al sterk 1ste deel ook nog een prachtig vervolg die laat zien dat blockbusters niet dom vermaak hoeven te zijn.
Alleen hadden ze denk ik zelf ook niet verwacht dat er een deel 2 zou komen want eigenlijk zou deel 1 'Dawn of..' moeten heten en deel 2 'Rise of..'

Het 2e deel heeft een open einde en weet niet of er plannen zijn voor een deel 3 maar ik hoop dat die er komt en als dat deel kan tippen aan deel 1 of deel 2 is het toch wel echt een fantastische trilogy en maybe voor mij wel de beste van deze eeuw.
En Franco terug zou dan fantastisch zijn als afsluiter,dat kan nog prachtige scenes opleveren. Laat maar komen!

9

Roeltje

Avatar

Ben net terug van het theater!

9/10

Deze film heeft me omvergeblazen.
Hij is grimmig, vol met actie en een geweldige sfeer. Maar dat is nog niet alles.

Alle personages in deze film waren geweldig. Zowel de mensen als de apen.
Je snapt ze allemaal. Je leeft met ze mee. Je weet dat er een oorlog aan gaat komen. Er zitten zoveel sublieme twists in deze film die het interessant en intens houden.

Het belangrijkste hieraan is het gevoel dat het meebrengt. Je voelt de dreiging en de spanning tussen mensen en apen. Ceasar is een heel ander personage geworden dan ik dacht.

Daarnaast zijn de apen absoluut niet slecht. Het idee is juist dat ze net als ons zijn. Ze maken dezelfde fouten en zijn net zo 'slecht'
Eigenlijk zit hier heel veel waarheid in.

Koba is een geweldig personage waar ik weinig over wil verklappen, behalve dat het echt een soort 'gemenerik' is af en toe.

Deze film is een entertainende, actievolle, thriller, vol met emoties en verassende twists.

9/10

benjamin

Avatar

Oké, er zitten apen op paarden in deze film en dat ziet er verdomd stoer uit, maar het zou flauw zijn om dit vervolg op de verrassende prequel op Planet Of The Apes alleen daarmee te omschrijven. Want dit is gewoon een geweldige blockbuster...

Eerst en vooral de evidentie: vanuit een technisch standpunt is dit alweer fantastisch als je kijkt naar de moeite die cast en crew gemaakt hebben om de apen tot leven te wekken als protagonisten waar je mee kunt meeleven. En aan de basis van dat alles liggen natuurlijk de vertolkingen van enkele acteurs die zich in de meest idiote kostuums volledig gaven met de grootmeester van de techniek Andy Serkis in een nieuwe glansrol. Laten we trouwens naast alle lof voor Serkis ook niet de nieuwe herkenbare gezichten vergeten met enkele goede prestaties met Jason Clarke toch wel als uitschieter.

Maar hoe geweldig het hoogstandje om de apen tot leven te wekken (Oscar visuele effecten zou binnen moeten zijn) ook is, het is niet de essentie, dat blijft het slimme scenario. En wat deze film zo goed doet is daar nuance in brengen: geen enkel personage is slecht zonder meer - iedereen heeft gedrag dat te verantwoorden is uit hun ervaringen. Zelfs het wantrouwen en de haat van Koba is te begrijpen gezien z'n geschiedenis en het feit dat wat hij ziet natuurlijk ook waar is. En dat de mensen graag nog een plan B achterwege hebben is ook volledig te begrijpen vanuit hun standpunt - al bij al wil niemand per se een strijd in het menselijke kamp maar ze hebben wel gewoon toegang nodig tot een dam in het domein van de apen.

Als uiteindelijk puntje bij paaltje komt, krijgen we geen herhaling van het eerste deel waarbij we duidelijk aan de kant van de apen moeten staan, maar gemengde gevoelens omdat we deze keer echt beide kanten kennen en waarderen. En ik zeg 'uiteindelijk' want net als z'n voorganger houdt Dawn de actiescènes achter voor wanneer ze hun plaats hebben in het verhaal en niet nadat z'n personages en hun relatief voldoende uitgediept zijn. Voeg daar nog eens aan toe dat Matt Reeves het slimme scenario goed in beeld weet te brengen en het is duidelijk dat deze aapjes zorgen voor de beste blockbuster deze zomer.

jaime91

Avatar

Dawn Of The Planet Of The Apes 2014
In 2011 kwam Rise Of The Planet Of The Apes uit. Die film wist mij helemaal weg te blazen. De computeranimatie zag er fantastisch uit, Andy Serkis speelde de sterren van de hemel als aap Caeser en ook de rest van de cast was goed maar Andy stal de show. Ik vond toen de personages ook heel sterk geschreven, maar na Dawn gezien te hebben moet ik daar toch iets op terugkomen.

Het ''probleem’’ wat het eerste deel had was dat ik volledig mee leefde met de apen. De goede mensen waren dun gezaaid, en de reden waarom de apen in opstand kwamen was volledig te begrijpen. Dawn Of The Planet of The Apes speelt zich een aantal jaren later af. De mensheid is voor een groot gedeelte uitgeroeid door een virus wat in Rise tot stand kwam. De apen vragen zich zelfs af of er nog mensen in leven zijn, want ze hebben al een flinke tijd geen spoor meer van de mens gezien. Daar komt natuurlijk verandering in, en dan liggen de zaken ineens heel anders dan in het eerste deel. In dit vervolg had ik zowel begrip voor de mens als voor de apen.

Zelfs de visie van de slechte mensen en apen begreep ik. Er is namelijk veel gebeurd, en dat er daardoor tussen beide kampen weinig tot geen vertrouwen is, is zeer logisch. Het is daardoor ook helemaal niet zo zwart/wit. De acties van de slechteriken zijn ook heel goed te begrijpen.

Ik had het al even over de computer animatie, die was in 2011 al fantastisch, dat is nu alleen nog maar beter. De apen zien er levensecht uit, wat niet alleen door het fantastische werk van de crew komt maar ook door de acteurs die de apen vertolken. Wederom staat Andy Serkis spel als een huis! Ik vind het daarnaast ook belachelijk dat de beste man nog nooit genomineerd is voor een Oscar en ik hoop vurig dat dat met deze rol gaat veranderen. Hij vertolkte al eerder Gollum uit Lord Of The Rings en King Kong uit de gelijknamige film van Peter Jackson fantastisch, die man is werkelijk fenomenaal in wat hij doet. En wat hij doet, verschilt niet zo heel veel van wat de andere acteurs doen. Hij loopt misschien in een gek pak over de set rond, en er komt veel computer werk bij kijken maar daarnaast is zijn spel zeer belangrijk. Daar kan iemand achter een computer niks aan veranderen. En het wordt hoog tijd dat de Academie dat ook onder ogen gaat zien.

Ook Toby Kebbel die de aap Koba speelt is zeer overtuigend en sterk in zijn rol. De menselijke cast is ook erg goed, Jason Clarke, Kerri Russel, Cody Smith McPhee ze zetten allen prima rollen neer maar van Gary Oldman had ik iets meer gehoopt. Niet dat hij geen goede rol neerzet, zijn rol is alleen niet zo enorm groot. Dat wat hij met zijn rol doet is nog steeds enorm goed. En met zijn personage leefde ik dan ook enorm mee.

Ook de wereld waarin het zich afspeelt is fantastisch vormgegeven. Ik had het idee naar een verlaten wereld te kijken. Zeer knap gedaan!

Het mogen duidelijk zijn dat ik enorm genoten heb van dit vervolg. Dit vervolg doet dan ook helemaal niet onder voor het eerste deel. Er zitten opnieuw zeer mooie emotionele scenes in, de actiescenes zijn top, het script is goed, de computer animatie is geweldig. Deze film is gewoon een dikke aanrader. Mocht je Rise Of The Planet of The Apes nog niet gezien hebben dan raad ik die natuurlijk ook zeer aan. Dit vervolg is wel wat anders dan het eerste deel maar dat bedoel ik alleen maar zeer positief aangezien in deze film minder wordt uitgelegd. Dat is al gebeurd in het eerste deel en daar wordt in het vervolg erg goed op verder gebouwd. Ik kan nu al niet wachten op het derde deel!