Jupiter Ascending (2015)

Expand your universe.

Reviews (5)

Glennekeeeee

Avatar

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: Een topper is deze film zeker niet geworden. Maar de complete bagger die ik had verwacht door alle recensies en meningen is het nu ook niet geworden. Maar dat de broers (nuja broer/zus) hun niveau van The Matrix niet meer kunnen halen is toch merkwaardig. Ik zou zeggen: laat iemand anders schrijven en zij gewoon regisseren want visueel was er niet bijster veel aan te merken.

De film begint als een simpele blockbuster: een voice over, een pre-story, het mini-verhaaltje dat het hoofdpersonage wat extra's moet geven etc. Eens Tatum ten tonele verschijnt schakelt de film wel een versnelling hoger en laten de eerste actiesscènes niet lang op zich wachten. En met die actie is op zich niet veel verkeerd, strak in beeld gebracht, overzichtelijk met enkele topmomenten maar soms was de green key toch wel duidelijk te zien in shots (wat merkwaardig is voor een film van dat budget en dat anno 2015). Nu, ik heb er me niet te erg aan gestoord. Eens we de aarde verlaten begint de visuele fantasie van de regisseurs. Heerlijke verschillende planeten die schitterend zijn vormgegeven. Spijtig dat ze in vele gevallen, op de finale na, enkel als mooie bijkomstigheid het beeld vullen. De film bevat genoeg actie maar heeft toch voldoende rustmomenten, én die zijn net iets te sloom, te cliché om de vaart te behouden. Ook het verhaal op zich houd zich netjes aan de regels en plukt zowat uit alle verscheidene films die de laatste jaren gepasseerd zijn. De finale is dan weer wel lang genoeg (al zijn we meer gewoon de laatste jaren) en is zeker onderhoudend maar is zeker niet sterk genoeg om de matigheid van de hele film te onderdrukken.

De cast: We hebben enkele positieve of degelijke performances en ook enkele zwakke. Channing Tatum vond ik nog degelijk. Krijgt misschien ook wel het meest dubbele personage van de film en doet er dan ook het meeste mee. Mila Kunis... Altijd mooi om te zien én op zich doet ze perfect wat haar personage is. Haar personage is gewoon éen en al onwetendheid in wat haar overkomt en de krachten waar ze tegenover staat, daar is ze gewoon machteloos tegen, zeker met de achtergrond die ze haar hebben gegeven. Dat ze dan duizend maal moet gered worden en enkel als het personage dient dat de wereld van deze film meer uitleg moet geven aan de kijkers door haar tegenspelers is dan ook normaal. Alleen is dat personage gewoon volledig verkeerd geschreven en had het evengoed door iemand gespeeld kunnen worden uit het B-circuit (al had het misschien nog een grotere flop geweest). Over de badguys kan ik 1 ding zeggen: ondermaats en karikaturistisch. en ik persoonlijk ben dan nog blij dat er 3 waren want 1 badguy van dit niveau had de film nog slechter gemaakt. Op zich past het overacting nog wel in de wereld waar het zich afspeelt dus daarom kon ik het langs 1 kant nog wel smaken.

Over de effects kan ik kort zijn en heb ik al wat uitleg gegeven: het ziet er op zich allemaal schitterend uit maar in sommige scènes (zowel dialogen als actie) zie je het green key gebruikt toch iets duidelijk voor een big budget productie in deze tijd.Jupiter Ascending is - mits je met zeer lage verwachtingen aan de film begint - een hoogstens vermakelijke actiefilm. Het cheesy gehalte dat de film uiteindelijk heeft is misschien wel het meest verfrissende in de tijd waarin de grote actieblockbusters een serieus en duister kantje moet hebben.

6/10

benjamin

Avatar

Zin om nog eens te zien wat de Wachowski's kunnen met een budget? Dan moet je Jupiter Ascending bekijken want na het floppen van deze film (zowel bij de critici als commercieel) is de kans klein dat ze direct opnieuw een groot budget krijgen. Maar of de film het ook waard is gezien te worden?

De plot lijkt op eerste zicht simpel: Jupiter is een soort moderne Assepoester die 's ochtends vroeg moet opstaan om toiletten te kuisen (of om eerst make-up aan te brengen voor ze daaraan begint). Maar op een dag blijkt ze een belangrijke rol te spelen in het kapitalistische spel van de Abrasax familie en wordt ze opgejaagd. Gelukkig is er Channing Tatum als een mix tussen mens en wolf (lees: mens met vreemde oren) die haar kan redden. En redden en redden want Jupiter is een bijzonder zwak vrouwelijk hoofdpersonage dat op geen enkel moment interessant wordt.

De vraag is in welke mate dat aan Kunis ligt want ze heeft absoluut niks om mee te werken hier, zeker omdat ze in haast al haar scènes gewoon uitleg krijgt over de details van de wereld die niet eens allemaal relevant zijn (waarom ze pakweg mama moest zijn is mij een raadsel) en al zeker niet boeiend. Niet alleen de uitleg is vaak overdreven, ook enkele personages spelen gewoon geen relevante rol - er had net zo goed één Abrasax telg kunnen zijn want behalve meer scènes voorzien waarin Kunis kan gered worden voegen ze weinig toe. Het maakt dat de puur visueel niet onaardige beelden weinig indruk maken omdat er zo weinig is dat je iets kan schelen.

Een film om compleet over te slaan dan? Wel, eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik me wel vermaakt heb omdat de film gewoon als komedie dan weer wel werkt. Grootste schuldige daarvoor is Eddie Redmayne die een rol neerzet die enkel als Razziebait kan omschreven worden - geen enkel moment is hij geloofwaardig en hoe intenser het zou moeten worden hoe hilarischer z'n belabberd acteerwerk wordt. Voeg daar nog eens aan toe dat bijen plotseling koninklijk bloed herkennen, Kunis in een romantisch bedoeld moment haar liefde voor honden uit en in het midden van een actiescène je plots een olifant ziet en je hebt een "so bad it's good"-ervaring. Maar een goede film is dit in geen geval.

BaronBrood

Avatar

Ongestructureerd, klef en indrukwekkend slecht geacteerd.
De film speelt eigenlijk als een trailer van 2 uur, er is totaal geen opbouw naar scenes toe en de meest idiote wendingen in het plot lijken te worden weggemoffeld door de regisseurs.
Heb me toch wel vermaakt om Eddie Redmayne, om te janken zo slecht acteert die man.
De helft van de personages had geloof ik niet eens in de film gehoeven.

3.0/10.0, puur omdat ie toch ietsje minder belabberd is dan bijvoorbeeld Green Lantern.

Roeltje

Avatar

Assepoester meets The Phantom Menace meets brute actie. Dat is wat Jupiter Ascending is. Acteerprestaties zijn over het algemeen een beetje slap. Eddie Redmayne vond ik niet zo slecht als iedereen zegt, maar overtuigend was hij zeker niet. Niet dat dat het gene is dat stoort, dat zijn de overdaad aan chliché's. Aan de lopende band is Caine bezig Jupiter te redden. Zo flauw word je er uiteindelijk van. De kostuums en make-up hebben echt een Phantom Menace nieveau. De actie is absoluut fantastisch. Die vliegende laarzen zijn bruut! Groot pluspunt! Hier moet je heengaan voor de geweldige actiescènes, de prachtige visuals en het goede camerawerk. Ook aangeraden met de 3D bril op. De rest is klote.

Olrik

Avatar

Voordat ik begin over deze film wil ik iets goed duidelijk maken: ik heb niks tegen de Wachowski's. Bound and The Matrix zijn in mijn ogen twee geweldige films en V For Vendetta en Cloud Atlas mogen er wat mij betreft ook wel wezen, maar Jupiter Ascending... Allereerst wil ik kwijt dat deze film mij op sommige momenten deed denken aan The Phanton Menace. Er zit redelijk veel potentie in, maar op serieuze momenten waarin iets cruciaals op het punt staat om te gebeuren heb ik geen behoefte aan een olifanten man die uit z'n bol gaat. Wat erg teleurstellend is aan deze film is het feit dat ik erg genoot van een gevecht aan het begin van de film en dat ik dat later opnieuw deed, maar er zitten zoveel saaie en slecht uitgewerkte scenès in dat ik er op een gegeven moment klaar mee was. De personages zijn erg vlak en dom en ik ergerde me er mateloos aan dat het personage van Mila Kunis steeds opnieuw en opnieuw moest worden gered door Channing Tatum. Eddie Redmaye die voortreffelijk was in The Theory of Everything speelt in deze prent een van de slechtste schurken die ik in lange tijd heb gezien. Jeetje, wat was hij slecht! De wereld van deze film is wel degelijk creatief, maar het zit zo vol met oninteressante gesprekken en politieke nonsens dat ik er al gauw helemaal geen enkele belangstelling voor toonde. Het enige positieve wat ik over deze film te zeggen heb is dat sommige actiescenès er mooi uitzagen en de wereld eromheen behoorlijk creatief was. Een zeer teleurstellende film en ik hoop dat de Wachowski's snel iets beters doen!

4.0 / 10