Fury (2014)

War never ends quietly.

Reviews (6)

Frietgezicht

Avatar

Deze film krijgt een 9

Ijzersterke film en David Ayer laat zien dat hij kan zorgen dat een groep klootzakken toch interessant is om voor te juichen wat hij nodig gaat hebben bij de Suicide Squad.

Ik vind de hele film fantastisch,de sfeer,acteer-prestaties en paar sterke scenes zoals de spannende scene waarin ze met 3 tanks tegen een Duitse supertank vechten of een diner-scene waar ik veel klachten over hoor.

Enige ongeloofwaardige vond ik dat die nieuwe knul als 1ste bleef bij pitt om mee te vechten terwijl de rest eerst weg wou. Daarvoor zat hij er te kort bij om die keuze te maken

topper

Tarkus

Avatar

Lang geleden dat ik nog zo'n goede oorlogsfilm heb gezien die over de Tweede Wereldoorlog gaat.
Prima cast, waarbij vooral Shia LaBeouf me aangenaam heeft verrast, hij lijkt zijn jeugdige uiterlijk hier compleet weg gewerkt te hebben en speelt zijn rol verduiveld goed.
Verder vond ik de actiescènes zeer goed, heel realistisch en ook heeft men oog gehad voor de authenticiteit van het oorlogsmaterieel, prima werk van de techniekers die deze oude tanks aan de praat hebben gehouden.
Dat de film meer dan 2 uur duurt stoorde me helemaal niet, hij kijkt vlot weg en zit boordevol actie en spanning.
Pluspunt van de film ook: de Duitsers.. spreken Duits !!!

Olrik

Avatar

Fury mag er misschien op het eerste gezicht niet even origineel of boeiend uitzien, maar dat is deze prent wel degelijk. Misschien wel de hardste film rondom de tweede Wereldoorlog sinds Saving Private Ryan is Fury zeker en er zitten heel wat aangrijpende beelden in die niet voor iedereen even geschikt zullen zijn. Wat deze film zo goed maakt en het een stuk boven soort gelijke films laat uitsteken is het feit dat de personages en de situatie waarin ze inzitten heel geloofwaardig en echt overkomt, iets waardoor soortgelijke films vaak falen. De film bevat niet alleen aangrijpende beelden, maar is ook knepelhard voor zijn personages. Het is duidelijk dat de regisseur van deze film de personages niet te sympathiek wil later overkomen en bovenal wil laten zien hoe beschadigd deze personages wel niet zijn. Brad Pitt is zoals altijd erg goed en stelt opnieuw niet teleur, maar wie in deze film echt opvallen zijn Logan Lerman en Shia LaBeouf. Lerman die we voornamelijk van de smaakloze Percy Jackson films kennen, maar die me al verbaasde in The Perks of Being a Wallflower speelt hier ongelofelijk goed en heeft me wederom weten te overtuigen dat hij goede acteur is. Hoewel ik op Disturbia na nooit echt iets bijster goeds van LaBeouf heb gezien speelt hij hier heel overtuigend en ik hoop echt dat hij meer rollen als in deze film gaat spelen. De actiescenès zijn werkelijkwaar prachtig geschoten en ik kreeg echt weer het gevoel dat ik had toen ik voor het eerst Saving Private Ryan keek. Regisseur David Ayer heeft met deze film prima werk afgeleverd en ik ben nu al benieuwd naar wat hij van Suicide Squat maakt!

8.0 / 10

benjamin

Avatar

Nog een oorlogsfilm? Jawel, in Fury toont David Ayer het leven van vijf soldaten in een tank tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De heren in kwestie bestaat uit vier geharde kerels, die al hun portie oorlog gehad hebben en gehard zijn geworden en één groentje. Die laatste rol wordt gespeeld door de talentvolle jonge acteur Logan Lerman, die na Perks Of Being A Wallflower alweer toont dat het unfair is hem enkel op Percy Jackson te beoordelen. Over niet te snel oordelen gesproken: ook de tegenwoordig wat geflipte Shia LaBeouf doet mee en ook hij zet een sterke vertolking neer.

Het is ook een sterk punt dat regisseur Ayer z'n personages niet te sympathiek wil neerzetten: op Norman na is de tank bevolkt door een groep die goed genoeg weet wat oorlog is en zie je dat ze enigszins beschadigd zijn door er al zo lang in te zitten. Dit zijn de mannen die niet langer een ongewapende willen sparen omdat enkel dode nazi's in hun ogen nog goede nazi's zijn, maar tegelijk zie je ook dat zoiets een gevolg is van wat ze meegemaakt hebben. Zeker het personage van Brad Pitt lijkt in het begin niet de sympathiekste (zeker tijdens een harde scène waarin hij de jonge nieuwkomer dwingt harder te worden), maar achteraf kruipt er toch meer menselijkheid in.

Net als met de personages, sluit Ayer ook geen compromissen wat de oorlog betreft, deze film bevat harde en hevige gevechten die je zoals een confrontatie met een sterke Duitse tank helemaal in hun greep houden. Ook al omdat de film technisch qua beelden en geluid meer dan in orde is. Alleen het rustpunt halverwege in een overwonnen stadje duurde in mijn ogen wat te lang (en plaatste één van de personages misschien in een te negatief daglicht).

Perfect is Fury niet, maar een stevige actiethriller met goede acteerprestaties en een sterke regie is altijd welkom. Ook al is het einde misschien iets meer volgens de formule.

jaime91

Avatar

Fury
Regisseur: David Ayer
Cast: Brad Pitt (Don ''Wardaddy'' Collier), Logan Lerman (Norman Ellison),Shia LaBeouf (Boyd ''Bible'' Swan), Michael Peña (Trini ''Gordo'' Garcia), Jon Bernthal (Grady ''Coon - Ass'' Travis) e.a.

Fury speelt zich af in April 1945 tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben zich nog niet helemaal overgeven, en ondanks dat het overduidelijk is dat het derde rijk spoedig zal vallen geven ze zich nog niet gewonnen. Tankcommandant Don ‘’Wardaddy’’ Collier is zich er dan ook van bewust dat de laatste strijd die nog gevochten moet worden geen makkelijke zal worden. Toch is het hem wel als enigste gelukt een groot deel van zijn team te laten overleven. Helaas heeft een lid het niet gehaald, en deze wordt dan ook vervangen door de zeer onervaren typist Norman Ellison. Een jongen die 60 slagen per seconde kan typen maar nog nooit een pistool in zijn handen of zelfs van dichtbij gezien heeft. Deze jongen voegt zich dan ook bij een viertal wat elkaar door en door kent , en die de gruwelijkheden van de oorlog wel van dichtbij gezien hebben en daardoor fysiek en psychisch de nodige schaden hebben opgelopen.

Een groot pluspunt van deze film is dat het de oorlog zeker niet verheerlijkt. Regisseur Ayer schuwt de gruwelijkheden van de oorlog namelijk niet, aangezien de film vrij bloederig is en veel heftige beelden bevat. Die beelden maken een zeer diepe indruk, en de hele setting van het eind van zo’n gruwelijke oorlog wordt dan ook zeer goed neergezet. De plekken die ze bezoek zijn allemaal erg smerig, en de mannen zelf zien er ook allemaal erg smerig en doorleeft uit. Daarnaast zijn deze heren ook geen cliché goedzakken, het is nogmaals duidelijk te zien dat de oorlog psychisch erg veel effect op hen heeft gehad waardoor de een wat gekker in zijn hoofd is dan de ander. En waardoor de een wat meer haat jegens de Duitsers heeft, dan de ander. Toch zorgde dat er bij mij wel voor dat ik met name het personage Grady ‘’Coon-Ass’’ Travis een ontzettende eikel vind. Ondanks dat ik ergens wel begrijp waar zijn reactie vandaan kwam. Daarnaast mis ik in deze film ook een rode draad. Waar de soldaten in een film als Saving Private Ryan een duidelijke missie hadden, was dat in deze film iets minder duidelijk. En waar Fury een realistische kijk op zo’n oorlog laat zien, vind ik het eind een tikkeltje onrealistisch.

Toch weet Fury niet alleen dankzij de gruwelijkheden indruk te maken, maar ook dankzij de acteurs. De voltallige cast zet indrukwekkende rollen neer. Nergens was er een zwakke link te bekennen. Ook de actiescenes die zich dus allemaal in en rondom de tank afspelen zijn zeer indrukwekkend vooral vanwege het fantastische geluid. En ook het claustrofobische van zo’n tank wordt goed weergeven aangezien de mannen natuurlijk niet heel veel ruimte hebben.

Een erg indrukwekkende film dus, die zeker wat haken en ogen heeft maar die ik toch zeer zou aanraden om zeker in de bioscoop te gaan bekijken vanwege het fantastische geluid. Ik had af en toe het idee dat ik er zelf bij was. De acteurs leveren allemaal ook fantastisch werk en de film weet absoluut het juiste gevoel achter te laten.

Mark

Avatar

Goeie oorlogsfilm met zat vechten en actie. Brad Pitt zit erin maar vraag me af of de grootste naam ook echt de hoofdrol heeft. Bijna alle pogingen om sympathie te kweken bij de kijker voor die gasten in die tank hadden niet echt effect op me, dus ik heb me 20 minuten zitten vervelen Smiley face Was ook wel jammer dat ze tegen een anonieme vijand vechten, het is gewoon een Duitse machine waar kanonvoer uit komt lopen lijkt wel. Lastig om te zeggen wat de beste scène was, denk die waar die rupsband over een lijk rolt die al helemaal tot moes is gereden. Veel zichtbaar gruwelijke details maken Fury sowieso een stuk beter dan gemiddeld.