Das Boot (1981)

This is the story of 42 raw recruits caught up in a war they didn't understand, and the Captain who must lead them in their struggle to survive.

Reviews (11)

MovieMazzter

Avatar

Deze film stond al lang op mijn lijstje, alhoewel ik moet toegeven dat ik er nooit een hoge prioriteit aan heb gegeven om hem te kopen. Nu hij op TV werd uitgezonden heb ik de gelegenheid maar aangegrepen. Uit het forum begrijp ik dat er diverse versies zijn (van de orginal release, een mini-serie voor TV tot een Director's cut uit 1997 (208 minuten). Ik denk dat ik de laatste versie gezien heb want de speeltijd (zonder reclames gelukkig) was 205 minuten, alhoewel de unreleased version uit 1981 209 minuten duurt. Het kleine verschil zit hem in het feit dat de aftiteling op TV werd overgeslagen (altijd jammer). Jammer dat niet helemaal duidelijk is welke versie uitgezonden werd.
De film is mij erg goed bevallen en dat is gelet op de setting (onderzeeboot, dus beperkt) en de lange duur een prestatie van formaat. In zijn genre (oorlog, onderzeeboot) moet dit wel 1 van de beste, zo niet de beste film zijn. De camera techniek is voortreffelijk (handcamera !) en je voelt je als het ware aan boord van de U-boot. De claustrofobische sfeer komt regelrecht je huiskamer binnen. De film combineert oorlogsactie, oorlogsdrama en thriller elementen op een indrukwekkende wijze. Je vergeet bijna dat je aan boord bent van de "vijand" en je ziet (gewone) mensen die door de omstandigheden van die tijd "aan de verkeerde kant" zijn beland (door hun nationaliteit). De geschiedenis wordt uiteraard geschreven door de overwinnaars, Een extra dimensie aan het oorlogsdrama dat je wel aan het denken zet. Voortreffelijk acteerwerk ook van de hele cast. De film heeft mij wel nieuwsgierig gemaakt naar de versie van bijna 5 uur uit 2004. Waardering 9/10

Tarkus

Avatar

Nog maar eens bekeken.
Opnieuw de lange, bijna 5 uur durende versie, en na zovele malen is deze prent nog steeds een topper die ik steeds opnieuw kan bekijken.
Prachtige film en een aanrader tot en met !!!

Commentaar 2006:
Het is wellicht de 10de maal dat ik deze film zie. Maar wel de eerste keer dat ik deze, bijna 5 uur, lange versie zie. En ondanks die lange duur, heeft de film en verhaal niets aan spanning ingeboet. Integendeel zelfs. Je krijgt het gevoel er nog nader bij betrokken te worden, ook de details komen beter tot zijn recht in deze versie. Het is en blijft een meesterwerk. En een pluim voor de digitale sound op deze DVD, het komt het realiteitsgevoel helemaal ten goede. Kortom, deze film blijft een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Klasse !!

American_PsychoX

Avatar

Zonder de fans van deze film te willen beledigen, moet ik zeggen dat ik absoluut mijn aandacht niet bij deze film kon houden. Ik zat tot mijn eigen verbazing op mijn horloge te kijken, hopend dat de ellende eindelijk op zou houden, maar ik bleef kijken in de hoop in te zien dat dit echt een meesterwerk is. Dat is me niet gelukt. Het is een van de weinige klassiekers waarbij ik kan zeggen dat ik er geen plezier aan beleefd heb. Raar, maar waar. Ik heb meer dan 2 uur op de 'pijnbank gelegen'.

ikke__

Avatar

Heeft iemand ook nog inhoudelijk argumenten waarom deze film zo goed is??
want bovengenoemde gaat over alles behalve deze film.

alvast bedankt

P.S. advies voor jullie kabel betalers koop een schotel en een kastje voor een paar honderd euro en je bent klaar voor de rest van je leven gratis tv.
beeld is zelfde als kabel die tegenwoordig ook op een digitaal kastje zitten.

beeld is voor 95% goed alleen in zwaar noodweer wat minder.
verder heb je paar duizend kanalen over heel de wereld inclusief waar je nu voorbetaald nl1/2/3 rtl / sbs etc...nu heb je vast geen interesse in die paar duizend maar dan heb je nog de benelux kanalen gratis ipv 200,- per jaar spenderen

hetisjantje

Avatar

Dank voor je preek waarna je zegt dat deze rubriek niet voor preken is, dat is dan een mooie paradox. De discussie aangaan met wild geschoten argumenten, en 'em meteen weer willen sluiten? Tja. Ik betaal trouwens graag voor kwaliteit, en niet graag voor de bagger uit Hilversum, Aalsmeer en gedrochten als UPC, dat heeft niets met een clichebeeld van gierigheid te maken, wel met kwaliteitsbesef. Het lijkt me eerder stom als je kritiekloos voor bagger betaalt. Dat clichebeeld mag je ook wel eens bijstellen hoor, de Nederlander betaalt top aan filantropie en belastingen in de wereld. Jij en ik werken t/m mei voor een ander. Ik vind het dan ook raar dat u met dit verhaal komt. En daarom is Das Boot een topfilm.

U-96

Avatar

Okay. Smiley face
Wat ik vooral echt heel schandelijk vind is dat de huidige generatie jongeren nog nooit heeft gehoord van deze film. Ik zag de 5 uurs versie voor het eerst toen ik in groep 8 zat (en ik zit nu in de 1e van het mbo). Ik heb toen in alle 4 de klassen en in deze klas aan verschillende mensen gevraagd of ze Das Boot weleens hebben gezien. En tot mijn supergrote verbazing ben ik de enige die maar ooit heeft gehoord van die film. O+
Ik vind dat deze film verplicht moet worden gekeken op elke middelbare school bij de geschiedenisles. Het zijn meestal films zoals 'Schinler's List' die met geschiedenis worden bekeken, maar nooit een keer een film aan de kant waar mensen negatief over denken, maar niet inzien dat Duitse militairen ook maar mensen waren.
Trouwens ook heel jammer dat de zender V8 (nu Veronica) de rechten heeft om Das Boot uit te zenden; telken te veel reklame en het ergste is nog wel: GEEN AFTITELING.
Meteen na de scene dat Luitnant Werner bij de dode Kommandant zit komt gelijk het V8-reklamefilmpje op tv.. En dat terwijl de muziek van de aftiteling juist prachtig is!!

Hee Emperor, wat heb jij thuis allemaal van Das Boot? Smiley face

U-96

Avatar

Dat sommige mensen de Director's Cut van Das Boot een beetje langdradig vinden kan ik begrijpen, maar echte onderzeeboot en oorlogsliefhebbers vinden dit alle behalve saai. :E
De originele 2.5 uurs versie vind ik echt veel te kort voor een u-bootreis van enkele maanden. Heel veel leuke scenes zijn er niet (t.o.v. de DC), zoals de autoscene, meer leuke stukjes in Bar Royale, scenes van verveelde bemanningsleden; allemaal weg :'(
Toch was die versie in de jaren 80 echt het hoogtepunt van films. Voor de mensen die de 2.5 uurs versie willen zien: Zoek héééél goed, want hij word al jaren niet meer gemaakt, en is alleen tweede hands verkrijgbaar op veilingsites.

Welke voorkant vinden jullie het mooist? De originele van 'Eine Reise and Ende des Verstandes' of die van de Director's Cut? Ik heb van beide 4 hele mooie poster, helemaal in het Duits. :W

Dr. Strangelove

Avatar

Ach, een misvertand meer of minder...(ok, Peter...Smiley face )

Hoezo hier kan Riefenstahl een puntje aan zuigen ??
Ik ben, voor alle duidelijkheid, geen mens met nazistische sympathieen hoor, maar ik heb nog geen Riefenstahl op tv gezien. Helaas niet ! Jij wel, soms ?
Ik wil heel graag eens Triumph des Willen(s?) zien maar blijkbaar zit er nog een groot taboe op om een dergelijk grote doch twijfelachtige film te vertonen. Verbaast me toch wel.

(Clemenza en anderen: ik weet dat dit een heel oude reactie is...)

ash_

Avatar

Iedereen rond mij heen was laaiend enthousiast over deze film, dus ik heb uiteindelijk de directors cut gehuurd. Ondanks het feit de film op sommige momenten indrukwekkend was, vond ik hem ook erg vaak langdradig en (sorry dat ik het zeg) botweg saai. Misschien moet ik de film nog eens een kans gunnen in de originele versie.

Maarum: Tako, Peter, deze film wordt volgens deze site op vrijdag 23 augustus van 1:00 tot 1:00 vertoond. Foutje? Volgens mij wel want volgens mij programmagids komt deze film helemaal niet op TV. Als ik trouwens op het overzicht klik van vrijdag dan staat de film er ook niet bij. Raar hoor.

U-96

Avatar

Helaas ken ik deze man niet, maar hij is gelukkig wel 1 van de 10.000 U-Boot mannen die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. (Dat is trouwens ook een prachtige zin in de prachtige beginscene van Das Boot)
Er is in Duitsland in Bavaria Studios een heel mooi museum van Das Boot waarin bezoekers in de U-96 kunnen zitten die gebruikt is bij het filmen, en er zijn natuurlijk ook modellen te bezichtigen. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar dat staat bij mij toch wel héééél hoog op de agenda.:+

U-96

Avatar

Das Boot is werkelijk de allerbeste oorlogfilm die er ooit gemaakt is; en dan met name in de categorie 'oorlogsvoering op zee'. Ik heb deze film in alle versies gezien (6-delige serie, originele 2.5 uurs en de Directors's Cut van 3.5 uur). De laatste schat ik rond de 20 keer.
Helaas kent bijna niemand het geniale boek 'Das Boot' van de Duitse schrijver Lothar-Gunther Buchheim; dit boek is werkelijk wel zo ontzettend goed en realistisch dat als ik dat boek lees dat het net echt is alsof je vaart op een Duitse VIIC U-Boot.
De muziek van Klaus Doldinger is in alle opzichten ook geniaal te noemen. De film U-571 (die ik eigenlijk vreselijk vind omdat het genept is van DasBoot) word daarentegen helemaal weggevaagd.
Eigenlijk zou een Meesterwerk als dit op alle middelbare scholen verplicht moeten zijn om te kijken, zodat mensen nu ook eens 'de andere kant' van de Tweede Wereldoorlog kunnen zien. In veel films worden elke Duitser als beest afgebeeld. Das Boot heeft ervoor gezorgd, dat de mensen eens in kunnen beelden hoe de Duitse militairen het hadden in de Tweede Wereldoorlog.
Een hééle goede tip voor mensen die de Director's Cut op DVD hebben:
Kijk hem in de Duitse taal, en wanneer je goed Duits kan lezen, ook Duits ondertiteld. De Nederlandse ondertiteling wijkt heel erg af van wat er gezegd word. De Making Off die op de DVD staat is goed, maar de echt 'So Enstand Der Film' van 45 minuten is veel uitgebreider, en er staan complete scenes op die zijn genomen tijdens het filmen.

"Een reis naar het einde van je Verstand"
TOPFILM: een absolute 10 :W

"An epic journey into joy, passion, compassion and shock. It will blow you away! It's the film I ALWAYS wanted to make.
The perfect DAS BOOT"
- Wolfgang Petersen