A Clockwork Orange (1971)

The Breakthrough Presentation Of Stanley Kubrick's Clockwork Orange For The Millions Who Were Not Allowed To See It Until Now!

Reviews (6)

LordOgre

Avatar

Je moet ook een cubrick fan zijn om dit leuk te vinden geloof ik...

aangezien ik dat niet echt ben... O+

Ik vond Full Metal Jacket wel geweldig en the Shining is ook van hem toch? die was geniaal, maar 2001 Space Odyssee is :Z en deze film vond ik echt niets... het idee is wel leuk, maar het gaat te vaak echt nergens over... (die versnelde sex scene bijv. het einde van die meisjes in de modder, gaat echt nergens over gewoon!!)

Wel relaxed dat die Adrian (??) die lompe gast die die ouwe knar in die rolstoel tilt de zelfde speler is als degene die in het Darth Vader pak zit in Star Wars ep. 4, 5 en 6....:~

supagroofa

Avatar

A clockwork orange wordt gezien als de belangrijkste kubrick film, en naar mijn méning, ook de beste: zo ongrijpbaar, met zo een hoeveelheid aan meningen, en nog zo modern (vergeet niet, gemaakt in 1971). dit zonder een mening op te willen dringen, maar het aanzetten tot een (mogelijk gevaarlijke) vergelijking met de moderne samenleving. (als je dit nalaat, zie je inderdaad slechts wat sex en geweld, en kun je beter verder zappen) de reacties op kubricks films zijn vaak fel, juist omdat hij een mensbeeld weet neer te zetten, wat niet strookt met de gangbare ideeen over goed en fout. daarin zit naar mijn mening ook het eventueel aanstootgevende van de film. wat 30 jaar geleden toch écht niet kon, komt vandaag de dag toch erg dichtbij.
hoe dan ook, als je lekker wilt ontspannen, gewoon lekker vermaakt wil worden vanavond, nee, dan kun je een "radicale" film als deze inderdaad beter overslaan.

p.s. misschien moet de term post-apocalyptisch in het voorgaande post-modern zijn (?). dan slaat het nog érgens op.

ash_

Avatar

Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben, dus als jij de film niet goed vindt, is dat jouw goed recht. Overigens, op jouw vraag wat deze film toevoegt (behalve buitengewone regie): deze film heeft wat de Engelsen noemen "redeeming social value". Het is een prima startpunt voor een discussie over geweld in de samenleving.

Persoonlijk vind ik dit een van de beste Kubrick films (zeker beter als The Shining, die ik ondanks een paar prachtige scenes nog steeds vind tegenvallen), een waarlijk geniale film over geweld en de reactie van de maatschappij hierop.

FuzzyNuts: geen prachtige shots? Heb je wel dezelfde film gezien?

[rating 5]

HertogJan

Avatar

Okey ik weet dat ik hiervoor geflamed wordt, maar...

Ik snap niet waar de hype over gaat. Leuk zo'n post-apocalyptisch drama, met wat gasten die voor de lol vrouwen verkrachten enzow en een kunstwimper op hun oog doen :|

Het is dus een radicale film, maar of radicaal zo goed is? Eigenlijk heb ik een pesthekel aan radicale films ;) Wat voegt dit nou toe? Niks toch? Het schetst alleen een somber toekomstbeeld wat al veel te veel wordt gedaan...

Er zijn van die films die blijkbaar 'uniek' zijn en 'must see', maar me zo super tegenvallen. Brave New World is ook al zo'n raar apocalyptisch drama en eerlijk gezegd zie ik niet echt waarom deze films nou zoveel beter zouden moeten zijn dan The Postman en Waterworld :} (al zijn die laatste twee wel slechter dan deze hoor)

Ik heb deze film 2 jaar geleden in zijn geheel gezien en ging nou niet echt naar bed met een gevoel "wow ik heb iets unieks gezien", zoals ik bijvoorbeeld bij The Matrix had.

Dus sorry jongens, maar: [rating 2] en dan ben ik nog vrij schappelijk...

Fuzzynuts

Avatar

A Clockwork Orange is een prachtig en sterk en misschien wel schokkend verhaal. Helaas vind ik de film wat minder. Onlangs was The Shining op. In mijn ogen een betere film van Kubrick.
Ik vind de film vooral wat minder omdat minder gebruik wordt gemaakt van het medium film. Als ik een goed verhaal wil, lees ik een boek. Dat is heel kort door de bocht mijn opvatting. Ik mis de prachtige shots, zoals bijvoorbeeld de geniaal gefilmde scenes in de gang bij The Shining.
In mijn jonge jaren stond deze film hoog in mijn lijstje, vooral dankzij het thema. Nu misschien alleen nog als ik een top 100 zou samenstellen.
[rating 4] Omdat het toch een film is die je gezien moet hebben.

JB

Avatar

[rating 5]
Meesterlijke film over de rol van geweld (ultra-violence) in de maatschapij. Angstaanjagend goed in alle facetten met de huiveringwekkende McDowell in de rol van zijn leven. De muziek van Ludwig von (Beethoven) zal nooit meer hetzelfde zijn na het zien van deze film. Zien! Onder het genot van een glaasje Moloko (plus).

(Ik vind het overigens een briljante interpretatie van het boek van Burgess - want zo moet je het zien, Kubrick creëert terecht zijn eigen verhaal)