The Goldfinch (2019)

The Story of a Stolen Life

Typische boekverfilming die enkel lijkt te zijn gemaakt voor liefhebbers van het bronmateriaal.
play

5,2 details

  • 149 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
149 Min Verenigde Staten

Theodore “Theo” Decker was 13 jaar oud toen zijn moeder werd gedood bij een bomaanslag in het Metropolitan Museum of Art. Deze tragedie verandert zijn leven en is de aanzet tot een meeslepende reis vol verdriet en schuld, zelfontdekking en verlossing, en zelfs liefde. Tijdens dit alles klampt hij zich vast aan een aandenken aan die vreselijke dag, één tastbaar stukje hoop... een schilderij van een klein vogeltje geketend aan zijn stok: het Puttertje.

Regie
John Crowley
Cast
Nicole Kidman, Jeffrey Wright, Ansel Elgort, Luke Wilson, Sarah Paulson, Aneurin Barnard, Finn Wolfhard, Denis O'Hare, Robert Joy, Joey Slotnick, Oakes Fegley, Peter Jacobsen, Boyd Gaines, Luke Kleintank, Ashleigh Cummings, Willa Fitzgerald, Caroline Day, Jack DiFalco, Aimee Laurence, Carly Connors.
Budget
$ 40.000.000
Release
08.09.2019
Release NL
10.10.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: John Crowley | Cast: Oakes Fegley (Young Theo Decker), Ansel Elgort (Adult Theo Decker), Nicole Kidman (Mrs. Barbour), Jeffrey Wright (Hobie), Luke Wilson (Larry) e.a.| Speelduur: 149 minuten | Jaar: 2019

Dat The Goldfinch is gebaseerd op een vuistdikke roman merk je aan alles. De tweeënhalf uur durende film speelt zich af in twee tijdlijnen, bevat volop personages, behandelt diverse thema's en strooit rijkelijk met subplots. En zoals wel vaker met verfilmingen van dergelijke literatuur komt het allemaal niet of nauwelijks uit de verf. Of nou ja, sommige elementen of scènes werken best aardig, maar The Goldfinch wordt uiteindelijk nooit meer dan de som der delen. Zo blijkt maar weer eens dat lijvige boeken zelden tot boeiende films kunnen worden bewerkt, tenzij je als filmmaker bereid bent grote delen weg te snoeien. Die bereidheid was hier waarschijnlijk ver te zoeken.

De belangrijke gebeurtenis die The Goldfinch in gang zet, blijft lange tijd buiten beeld, maar door de getoonde nasleep is duidelijk wat de situatie is: de dertienjarige Theo verliest bij een bomaanslag in een New Yorks kunstmuseum zijn moeder, waarna hij tijdelijk bij een rijke familie wordt ondergebracht. Iemand anders die de aanslag niet overleefde, vertrouwde Theo in zijn laatste momenten een ring toe en drong er in zijn geraaskal eveneens op aan dat hij het van de muur gevallen schilderij Het Puttertje moest veiligstellen. Terwijl het beroemde kunstwerk van Carel Fabritius onder Theo's bed ligt te verstoffen en de rest van de wereld het als verloren beschouwt, leidt de ring hem naar een antiquair die zorgt voor het nichtje van de overledene. Of Theo's contact met haar leidt tot vriendschap of liefde valt nauwelijks te zeggen, want de film heeft slechts tijd voor twee korte conversaties.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

The Goldfinch Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Goldfinch

acties